ECM`in Şubat-Mart`ta yayınlayacağı albümlerinde zengin ses paletleri ve kişisel hikâyeler var

ECM`in Şubat-Mart`ta yayınlayacağı albümlerinde zengin ses paletleri ve kişisel hikâyeler var

ECM firmasından Şubat sonu ve Mart ayında yeni albüm bombaları bir bir patlayacak

 

Cazda yeni albümlerin hızını tek başına artıran firma ECM hepsi tek tek sevdiğimiz önemli isimlerin bomba etkisi yaratacak yeni albümlerini duyurdu. Bu albümlerin bir kısmı şu an itibariyle digital olarak satın alınabilecek durumda ayrıca yakın tarihte CD olarak da Türkiye ve dünyada satışa çıkacak. Cazseverler için önce bu önemli detayı belirtip gelelim yeni albüm haberlerine.

 

İki nesil aynı albümde buluştu

 

 

Vijay Iyer ile Wadada Leo Smith birlikte "A Cosmic Rhythm with Each Stroke" isimli albümlerini yayınladı. Daha doğrusu albüm yakında satışa girecek diyelim doğru bilgi olsun. Her iki önemli usta sevdiğimiz isimler. Vijay Iyer`ı İKSV Salon`da daha yeni dinledik. Solo piyano konseriydi. Wadada Leo Smith ise iki yıl önce Cemal Reşit Rey`de konser vermişti. Arka fonda görüntülerin aktığı özel bir konserdi. Albüm, bir yanıyla iki nesli buluşturuyor. Vijay Iyer ve onun kahramanı, hocası, arkadaşı trompetçi Wadada Leo Smith`in aslında bir albüm içinde bu ilk buluşması değil. Daha önce Leo Smith`in bir önceki Golden Quartet çalışmasında beraber çalmıştı, ikili, bu kez bir Manfred Eicher projesi olarak bu kayda imza attılar ve albüm geçen Ekim New York Avatar stüdyolarında kaydedildi. Yani, ikilinin duo olarak ilk çalışması bu, işin özetin böyle toparlayalım.

 

 

İkili, albümü 1990 yılında 53 yaşındayken ölen Hindistan`ın önde gelen modern sanatçılarından Nasreen Mohamedi`ye ithaf edilmiş. Mohamedi bugün New York merkezli moder sanatı en çok etkileyen isimler arasında gösteriliyor ve eserleri dünyanın önde gelen müzelerinde sergileniyor. Sanatçının çizgi/çizim esaslı kompoziyonları öncülleri Kasimir Malewich, Wassily Kandinksy`e kadar dayanıyor. Sanatçıya Hintli diyoruz ama esasen Pakistan`lı olduğunu belirtelim.

 

Mohamedi`nin çizgi soyutlamaları, ritmik soyut yinelemeleri Iyer ve Smith`i ton, doku ve espas bakımından etkilemiş ve trompet piyano ikilisinin albümü ortaya çıkmış. İkili, albümün prömiyerini ithaf ettikleri sanatçının sanatına uygun şekilde Mart ayında New York Metropolitan müzesinde, sanatçının eserleri önünde gerçekleştirecek.

 


 

Piyanist Tord Gustavsen`in sûfîliğe ilgisi sürüyor; "What Was Said"

 

 

Bu albüm tam bugünlerde çıktı/çıkacak. Albümle ilgili yayınlanan basın bülteninde Gustavsen`in müzikal paletine dahil olan yeni renkler olarak tanımlanıyor çalışma. Gustavsen`in piyano ve kimi elektronikler çaldığı albümde Jarle Vespestad davul çalmış, albümde sesiyle yer alan isimse Simin Tander. Simin Tander`in Afgan asıllı Alman vokalist olduğunu hatırlayınca Gstavsen`in geçen yıl İstanbul Erkek Lisesi bahçesinde İranlı Mahsa Vahdat`la verdiği konseri hatırlayoruz hemen ama bu albüm geleneksel Norveç kilise müziğini geleneksel olmayan şekilde yorumluyor ve ayrıca Afgan şair Hamsaaya`nın da şiirlerinin büyük etki gücü var müziklerde. Gerisini videoda Tander ve Gustavsen anlatıyor zaten. 

 

 


 

Basçı Michel Benita`dan uluslararası bir albüm; "The Ethics"

 

 

Ünlü basçı farklı folk temaları cazla harmanladığı albümü için işe etkileyici bir kadro kurarak başlamış. Kendisi Cezayir doğumlu bir müzisyen, albümde flugelhorn çalan Matthieu Michel İsviçre`den. Koto sanatçısı Mieko Miyazaki Japon. Gitar ve elektronikler ustası Eivind Aarset Norveç`ten ve Fransız davulcu Philippe Garcia ise bir süre İstanbul`da yaşamış, İstanbul Senfoni`de çalmış bir davulcu. Grubun müzikleri ortaya çıkınca aslında harmanlanmış folk ile cazın ötesinde bir müziğe kulak verdiğinize şahit oluyorsunuz ve bu da çok hoşunuza gidiyor. Albüm kaydıyla ilgili videoyu izlerken ECM`in kuruusu Manfred Eicher`in de tam 45 yıldır her albümün, her kaydın nasıl başında durduğunu görüp adamı hayranlıkla izliyorsunuz. Bu da ayrı bir not olsun!

 

 


 

Trompetçi Ralph Alessi`nin muhalif enerjisi iki yıl sonra yeni albümle bir kez daha karşımızda

 

 

Sanatçı iki yıl önceki "Baida" albümünde piyanist Jason Moran, basçı Drew Gress ve davulcu Nasheet Waits`den oluşan bir dörtlüyle çalmıştı. Başarılı sanatçı iki yıl sonra yeni albümü "Quiver"da bu kez piyanoda Moran yerine Gary Versace var, diğerleri aynı dörtlüsüyle dinliyoruz. Sanatçı, atası Miles Davis olan `dalgın ruh hali` müzikleri diyebileceğimiz duyguyu yansıtan müzikler ve ustalıklı ritmlerle kendine özgü bir lirizmin peşinde.

 


 

Trompetçi Avishai Cohen`den babasına ithaf

 

 

Biz burada Avishai Cohen deyince basçı olanı kastediyoruz genellikle ama bu yeni albümün sahibi trompetçi olan Avishai Cohen. Aralarında bir akrabalık var mı bilmiyoruz, hem Avishai, hem Cohen çok yaygın isimler ama trompetçi olanı burada az tanıdığımız gerçek. ECM`den çıkan yeni albümü "Into the Silence" ile başarılı sanatçı hayatının son günlerine tanıklık ettiği babası David`e ithaf etmiş. Albümün açılışındaki duygusal trompetin nedeni budur. Sanatçıya albümde piyanoda Yonathan Avishai, basata Eric Revis, davulda Nasheet Waits ve tenor saksofonda Bill McHenry eşlik etmiş. Her notasıyla güzel bir albüm!

 

 


 

ECM`den 18 kişilik dinamik bir orkestra kaydı

 

 

Basçı ve besteci Michael Formanek`in yeni projesi için Manfred Eicher tam 18 kişilik muhteşem bir orkestra kurmaktan kaçınmamış, çekinmemiş. Ensemble Kolossus da Loren Stillman (alto sax); Oscar Noriega (alto sax, clarinet, bass clarinet); Chris Speed (tenor sax, clarinet); Brian Settles (tenor sax, flute); Tim Berne (baritone sax) trompetler; Dave Ballou, Ralph Alessi, Shane Endsley, Kirk Knuffke (cornet) Trombonlar: Alan Ferber, Jacob Garchik, Ben Gerstein, Jeff Nelson (bass trombone, contrabass trombone) Marimba: Patricia Brennan Guitar: Mary Halvorson Piano: Kris Davis Double-bass: Michael Formanek Drums: Tomas Fujiwara gibi müzikseverlerin hayranlıkla dinleyeceği isimler yer almış. Albümdeki müzikler ise böyle bir orkestra için baştan yazılmış, caz müziğine cesur ve güzel bir vizyon getirmiş.

 

 

Cazkolik.com / 23 Şubat 2016, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.