Büyük davulcular kuşağından Steve Gadd artık hep cazın içinde.

Büyük davulcular kuşağından Steve Gadd artık hep cazın içinde.

Chick Corea’nın “Her davulcu Gadd gibi çalmak ister çünkü o mükemmeldir... Davula orkestral ve kompozisyonel düşünceyi yerleştirirken bir yandan da engin hayalgücü ve yeteneğiyle müthiş swing yapıyor.” dediği davulcu Steve Gadd tamamladığı Avupa turundan sonra bir hafta boyunca New York, Iridium Club’da çaldı. New York günlerinde yanına bugünlerde yeni albümüyle caz listelerinin tepesine yerleşen organist Joey DeFrancesco. Joey’nin albümünde de çalan gitarist Paul Hollenback ve saksofonist Ronnie Cuber’i alan Gadd hızını alamayıp yine aynı isimlerle bir haftalığına Kaliforniya turuna çıktı.

New York, Rochester doğumlu olan Steve Gadd iki yıl Eastman School of Music Rochester’de okuduktan sonra Manhattan School of Music’e geçti. Okulu bitirmesi altmışlı yılların sonuna denk gelen Gadd o sıralarda aynı zamanda ünlü Chuck ve kardeşi Gap Mangione ile düzenli olarak çalıyordu. Zaten ilk albüm kaydını da bu sıralarda kardeş Mangione’nin ilk albümü “Diana in the Autumn Wind” için yapmıştı.

Ardından gelen iki yılı orduda geçiren Gadd burada da Army Music Program’da davulcu olarak çalmaya devam etti. Askerlik sonrası 1972 yılında Tony Levin ve Mike Holmes ile ilk grubunu kuran ünlü davulcu ekibiyle birlikte çalışmak için New York’a geldiler. Gerçi işler burada umdukları gibi gitmedi, bu sıralar tam olarak meteliğe kurşun atıyorlardı. Gadd bu sıralarda stüdyo müzisyeni olarak işler bulmaya başladı. Yine bu dönemi müteakiben Chick Corea’nın “Return To Forever”ında çalmaya başladı ama ardından gruptan ayrılmak durumunda kaldı.

1970 ve 80’li yılları ağırlıklı olarak pop, rock caz gibi gruplarda geçiren Gadd bu yıllarda Simon and Garfunkel grubuyla çok büyük bir üne sahip oldu. 1980 yılında verdikleri, müzik tarihinin en kalabalık konserlerinden olan Central Park konserinin davulcusu Steve Gadd idi. Bizler bu konseri nereden hatırlayabiliriz, yaşı yetenler seksenli yıllarda İzzet Öz’ün televizyondaki ünlü müzik programını hatırlayacaklardır, işte bu programlardan birinde bandını yayınladığı konser müthiş ilgi görmüştü ve sonradan gelen talepler üzerine bir kaç kez daha yayınlandı. Steve Gadd’in ülkemizde Return To Forever dönemini bilenler hariç tutarsak geniş kitlelerce tanınması aslında bu konserin televizyonda yayınlanması nedeniyledir. Gadd bu dönemde New York’da içinde Richard Tee, Eric Gale ve Cornell Dupree’nin de olduğu bir grup kurdu. Bu grupla NBC’nin ünlü programı Saturday Night Live programında düzenli çalıyordu. Burada söyleyen ise ünlü Joe Cocker’dan başkası değildi.

Pop ve rockla ilişkisi bu yıllarda düzenli olarak devam eden ünlü davulcu, James Taylor, Eric Clapton, Paul Simon gibi isimlerle düzenli olarak turnelere çıkıp duruyordu. Aslına bakılırsa ülkemizde de cazı yakından izleyen kesim bu yılları nedeniyle Steve Gadd’i bir caz davulcusu olarak tanımamıştır, rock ağırlıklı biri olarak görmüştür. Bu ne zaman değişti peki derseniz eğer, bir zamanı var mı bilmiyoruz ama son yıllarda çoğunlukla caz projelerinde yer aldığını biliyoruz. Bu, elbette geçmişinde cazı tümüyle bırakmıştı anlamına gelmez, şöyle bir düşününce Steve Gadd’in örneğin Chet Baker ve Paul Desmond’la birlikte çaldığı stüdyo kayıtlarından oluşan albümünü iyi hatırlıyoruz ki bu albümün tarihi 1970 yılıdır. Yine son döneminden bir başka örnek verelim, Tom Scott’ın ödüllü albümü “Cannon Re--Loaded”un da davulcusu Gadd idi ve bu dediğimiz albüm geçen yılın albümüdür.

Büyük davulcu istim üstünde tam gaz çalmaya devam ediyor ve artık neredeyse tümüyle caz çalıyor. Ülkemize gelmiş miydi bu satırları yazarken hatırlayamadık, gelmişse de, henüz gelmemişse de umarız bir gün onu da davulunun başında izleyebiliriz.

Cazkolik.com / 12 Kasım 2009, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • soner tezcan
    14 Kasım 2009 Cumartesi 11:44

    iki hafta kadar önce viyana da konserini dinledim.müthis bir konser di..steve gadd günümüz de daha hizli calabilmenin daha iyi olundugunu göstermekten cok öte davulun caz müzigindeki gercek yerinin ne oldugunu anlatmak amaciyla turnede aldigi rol bence gercek bir özetti..grubun diger enstrumanlarinin yaninda davulun verdigi tamamlayici rol anlatilamaz bir tattaydi.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Orbay Yazganarıkan
    18 Kasım 2009 Çarşamba 09:32

    Davul çalış ve müzik tarzımı değiştirten bir kişilik, ilk videosunu seyrettiğimde büyülenmiş gibiydim , inanılmaz tekniği olan çok saygın yeri olan bir insan

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.