Yılbaşı öncesi geleneksel Christmas Jazz playlistimiz yayında

Yılbaşı öncesi geleneksel Christmas Jazz playlistimiz yayında

Büyük sanatçılar sıradan olanı bile güç zirvelere çıkarabilen insanlardır. Her sene bugünlerde Christmas Jazz konusunda bir şeyler yayınlıyoruz. Bu yıl da özel bir listeyle yılbaşı öncesi ülkece yerlerde sürünen moralimizi bu iyimser müziklerle düzeltme imkanımız olabilir mi acaba diye geçmişte kaydedilmiş şarkılar arasında gezinirken dikkatimizi çekenleri burada listeledik. Gelin birlikte göz gezdirelim, kulak kabartalım.

 

Dexter Gordon "The Christmas Song"

 

İlk müziğimiz cazın gelmiş geçmiş en etkileyici isimlerinden biri Dexter Gordon`dan. Sanatçının 1970 yılı "The Panther" isimli albümünde öyle bir "The Christmas Song" var ki dinleyince insan neye uğradığını şaşırıyor. Christmas Songs repertuvarı öyle kalabalık bir repertuvar değildir iki elin parmaklarını geçmez ama iyi müzisyenlerin farkı her notasını ezbere bildiğimiz, hatta özellikle yılın bu dönemi bilhassa AVMlerde duymaktan bıktığımız bu parçalara bambaşka bir hava katabilirler. Gordon`ın "The Panther"i esasen bir Christmas Songs albümü değil, içinde sadece bu şarkı var, diğerleri normal standart kayıtları. Bu albümü aslında Coleman Hawkins`den bu yana kaydedilmiş en iyi "Body and Soul" yorumlarından biri için sevilir, itiraf etmeli ki albümün beşinci sırasında yeralan "The Christmas Song"u başta dinlemez bile, albüme adını veren parçanın ardından 11 dakikalık "Body and Soul" daha ziyade büyüler, Tommy Flanagan`ın piyanosu da öyle, meğer büyük sır "The Christmas Song"da saklıymış, şimdi siz de kulak verin.

 

 

Ramsey Lewis "Merry Christmas Babby"

 

Listenin ikinci sırasında büyük piyanistlerden Ramsey Lewis`in 1961 yılında yayınladığı "Sound of Christmas" albümü var. Dexter Gordon`ın tersine bu komple bir Christmas albümü ama alamet-i farikası büyük müzisyenlerin elinden çıkması. Daha ilk parçadaki piyano swingi dinleyeni mahvedecek bir kayıt. "Merry Christmas Baby"de Lewis öyle bir blues yapmış ki dönüp dönüp dinliyorsunuz ve çok da seksi bir müzik.

 

 

Duke Ellington Orchestra "Jingle Bell"

 

Sırada onsuz olmaz bir isim Duke Ellington var. Aşağıya linkini aldığımız albüm cazın büyüklerinin resmi geçit yaptığı çok başarılı bir derleme. Duke Ellington`dan nefis bir "Jingle Bell"le açılan albümde Herbie Hancock, Chick Corea, Tony Bennett, Glen Miller, Benny Goodman, Miles Davis gibi en büyüklerin güzel icraları var. Duke`ün orkestrası çok bilinen melodiye piyano ardından trombon introyla nefis giriyor hemen ardından aynı güzellikte bir tenor saksofon geliyor ve orkestra devreye giriyor, orkestra melodiyi loop`larken tenor saksofon ve trompetin kısa sololarıyla aman allahım diyoruz, bu ne güzellik!

 

 

Charlie Parker "White Christmas"

 

Sıradaki önerimiz Charlie Parker`dan eski bir kayıt. Parça bir "White Christmas" jam kaydı. Genellikle konuyla ilgili derleme albümlerin sonlarına eklenen bir parça olmakla birlikte bu anlamda haksızlık edilen bir kayıt. Kayıtta kimle jam yaptığını bulamadık, bilen varsa haber versin lütfen!

 

 

Ahmad Jamal "Snowfall"

 

Christmas Jazz listesinde sırayı Ahmad Jamal alıyor. Büyük piyanistin 1958-1961 yılları arasını kapsayan "Cross Country Tour" dönemi kayıtları Chess firmasından yayınlanmıştı, mor bir kapağı vardı, tabii bu parça çok sayıda albümde vardır. Jamal`n klasik piyano tarzında Christmas Jazz klasiklerinden "Snowfall"u adeta gece geç vakit ağır ağır yağan kar misali seslendirdiği bir canlı kaydıdır. Ustanın ustalığı... (Aşağıya aldığımız albümü dinlerken "Snowfall"un hemen ardından çalmaya başlayan "Broadway"e kulak kabartmayı unutmayın, o ne zarif bir `rhythm section` introdur öyle!)

 

 

Vince Guaraldi "O`Tannenbaum"

 

Vince Guaraldi`siz bir Christmas Jazz listesi yapmak imkansız. Muhtemelen ustanın "A Charlie Brown Christmas Vince Guaraldi Trio" albümü tüm zamanların en sevilen albümlerinden biri olmalı. Özellikle aşağıya aldığımız "O`Tannenbaum"un şarkıya girdiği zarafeti bzmadan 4/4`lük ritme geçişindeki ustalık dinleyini de yerinde swinge sürüklüyor. Parçanın dijital platformlarda milyonlarca kez dinlendiğini de son olarak ekleyelim.

 

 

Ella Fitzgerald "What Are You Doing New Year`s Eve"

 

Listenin sonuna doğru Ella`sız olmaz diyor ve "A Swinging Christmas" albümüne kulak kabartıyoruz. Büyük sanatçının 1960 yılında yayınladığı albümde tarzın tüm bestelerini tam bir hipster edasıyla seslendiriyor. Albümde "Good Morning Blues" gibi nefis blues`lar dışında "Sleigh Ride", "The Christmas Song" gibi nefis şarkılar var. Albümden dinlemek için "What Are You Doing New Year`s Eve" şarkısını aldık. Siz bu yılbaşı gecesi ne yapacaksınız?

 

 

Louis Armstrong "White Christmas"

 

Louis Armstrong`suz Christmas Jazz listesi mi olurmuş? Olmaz! Cazın kurucu babasının çok sayıda kaydı var. Bir önceki Ella Fitzgerald ile olan kayıtları da ayrıca bilinir. Bu kez listeye Gordon Jenkins ve orkestrasının çaldığı Louis Armstrong`un söylediği "White Christmas"ı aldık.

 

 

Chet Baker "Winter Wonderland"

 

Christmas Jazz konusunda derleme albümlerde bazen ilginç, mücevher gibi parçalara rastlıyorsunuz. 1992 yılında yayınlanmış "Jazz Cafe Christmas" isimli bu albümde güzel yorumlar var, Chet Baker bu yorumlardan biri, albümün son sırasında yer vermişler ve az rastlanır şekilde bir up tempo parça. "Winter Wonderland"in canlı kaydı.

 

 

Wynton Marsalis w/ Jazz at Lincoln Center Orchestra "Jingle Bells"

 

Bu yıl listeyi günümüzün ustalarından Wynton Marsalis`le tamamlayalım. Yukarda adı geçen isimlerin mirasını günümüz caz müziğinde en iyi taşıyan isimlerin başında gelen Marsalis`in başında bulunduğu Jazz at Lincoln Center Orchestra`yla geçen sene yayınladığı Big Band Holidays albümünün açılışında yeralan enerjik bir "Jingle Bells" güzel bir kapanış olur. Allah hepimize sağlıklı, mutlu bir 2017 kısmet etsin ki seneye yeni bir listeyle yine birlikte olalım.

 

 

Bonus

 

Hans Ulrik "Christmas Song #2"

 

Listenin bonusu ise dosyanın başında yeşi görseliyle albüm kapak resmini gördüğümüz kuzey Avrupalı Hans Ulrik bize dosyanın kapak görselini sağlamış oldu biz de kendisine parçasını listemize dahil ederek teşekkür ediyoruz.

 

 

Cazkolik.com / 16 Aralık 2016, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.