İlhan Erşahin`le buluşma...

İlhan Erşahin`le buluşma...

İlhan Erşahin, Fransız müzisyen Erik Truffaz ile geçtiğimiz günlerde Ankara’da verdiği konser öncesi genccazcilar.org un Ankara temsilcisi Güneş Bayrak’la konuştu. Truffaz ile birlikte yaptıkları müzik, gelecek için düşündükleri, müzik ve projeleri hakkında konuşan İlhan Erşahin’in Ankara seyircisine de özel bir ilgi duyduğunu söyleşide görmek mümkün. Bu söyleşi için genccazcilar.org ve Güneş Bayrak’a özellikle teşekkür ediyoruz.

Cazkolik.com


İlhan Erşahin’in çok yönlü projesi Nublu’nun en başarılı işlerinden biri olan İstanbul Sessions, Fransa’nın en önemli caz sanatçılarından biri olan Erik Truffaz ile aynı sahnede buluştu.

2000 yılında birlikte ‘Theory’ isimli çalışmalarını yayınlayan ve eleştirmenler tarafından büyük övgüler alan ikilinin Türkiye’deki ilk buluşması Akbank 11. Caz Festivali’nde gerçekleşmişti. Bir araya geldiklerinde upbeat, house ve nujazz’ın mükemmel birlikteliğini yakalayarak dinleyiciyi dansa davet eden İstanbul Sessions ve Erik Truffaz, yine hafızalardan silinmeyecek enerjik bir performansa imza attı.

Nublu’nun havasını Ankara’ya taşıyan, caz müzikle yeni bir deneyim olarak nitelendirebileceğimiz bu çalışmada İlhan Erşahin, “Genç Cazcılar” olarak bizlere vakit ayırdı ve yeni  projeleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

İLHAN ERŞAHİN’LE SÖYLEŞİ...

Güneş Bayrak: Öncelikle konser öncesi vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. İstanbul Sessions’da Türk isimlerin yanında Fransa’nın ünlü caz ustalarından Erik Truffaz’yı da görüyoruz. Nasıl bir araya geldiniz biraz bahseder misiniz?

İhan Erşahin: İlk olarak Erik’le ortak arkadaşımız sayesinde biraraya geldik. Bana Erik’in albümünü dinletti, benim albümü de ona dinletmiş ikimizde çok beğendik ve ortak bir şeyler yapmaya karar verdik. Daha sonra Akbank Caz Festivali’nde çaldık. Sonra gerisi geldi. 2-3 senede bir çaldık. Bizim 6-7 senelik bir geçmişimiz var, beraber projeler üretebiliyoruz. Avrupa’da çalamasakta Amerika’da ve Türkiye’de sahne alma şansımız oldu.

Güneş Bayrak: İstanbul Sessions nasıl ortaya çıktı?

İhan Erşahin: Benim projelerim aslında hep aynı şekilde ortaya çıkıyor. İstanbul’da bir grubum olsun hep istiyordum. İzzet’le (İzzet Kızıl) Wonderland Projesi’nde Avrupa turnesine çıktığımızda beraber çalma şansım oldu. Turnede Mehmet Akatay rahatsızlanınca İzzet bize eşlik etti. Böylece daha yakından tanımış olduk birbirimizi. Turgut’la (Turgut Bekoğlu) çalmadım ama eskiden beri tanışıyoruz. Alp’le Kangroove’dan birbirimizi biliyorduk. Bir araya geldiğimiz zamanlarda kendimizi iyi hissediyorduk. Session olarak başladık çalmaya daha sonra parça seçmeye başladık. İstanbul Session olarakta Erik Truffaz’yla ilk kaydımızı yaptık.

Güneş Bayrak: Peki albüm var mı yakında çıkacak olan ya da hazırlıklarına başladığınız?

İlhan Erşahin: Evet Ekim’de yeni albüm çıkıyor özellikle benim için çok önemli çünkü 7 yıl aradan sonra ilk albüm olacak.

Güneş Bayrak: Siz hem New York’ta hem de pek çok Avrupa ülkesinde konserler veriyorsunuz. Türkiye’ye baktığınızda Türkiye’de caz için neler söyleyebilirsiniz?

İlhan Erşahin: Artık her yer birbirine çok yakın. Herkes çıkan bir albüme hemen ulaşabiliyor. Artık burası Türkiye orası Avrupa diye bir şey kalmadı. Farklılıklar var tabi ama Türkiye’de de son zamanlarda bir müzik patlaması var. Turgut Bekoğlu gibi pek çok iyi müzisyen var. Özellikle İstanbul ve Ankara bu konuda çok iyi. Sadece herkes müziğe açık olmalı sadece pop veya rock müzik olarak bakılmamalı. Böyle böyle Türkiye’de caz büyüyecek.

Güneş Bayrak: Ankara’da bundan öncede Ankara Caz Festivali bünyesinde pek çok konser verdiniz. Ankara seyircisini nasıl buluyorsunuz?

İlhan Erşahin: Genç nüfus çok olduğundan mı bilmiyorum Ankara’da konserler hep daha eğlenceli ve enerji dolu geçiyor. İstanbul’da çoğu zaman bunu yakalamak mümkün olmuyor. Sık sık sahne alındığında İstanbul’da insanlar yine mi İlhan diyebiliyorlar. Ankara’ya ne zaman gelsem hep daha eğlenceli ve kalabalık geçiyor konserler.

Güneş Bayrak: Birazda bize Nublu’dan bahseder misiniz?

İlhan Erşahin: Nublu Records adında yeni kurduğum bir plak şirketim var. Yaklaşık olarak 3 sene önce kuruldu. Nublu ise New York’ta 7 yıldır işlettiğim bir caz klubü. İstanbul’a da ileride açmayı planlıyorum. Şimdilik sadece Nublu Geceler olarak program yapıyoruz. Nublu‘nun internet sitesinden ayrıca pek çok parçaya da online olarak ulaşabilirsiniz. www.nublu.net

Güneş Bayrak: Yeni projeleriniz var mı?

İlhan Erşahin: Projeler olarak 2007-2008 daha durgundu. Şimdi 2. akım geliyor. Yeni Türk pop şarkıcılarla plak hazırlığı içerisindeyim. Wonderland, Wax Poetic, Nublu Orchestra, Love Trio olarak yeni kayıtlarla karşınızda olacağız. Müziği kariyer için yapmıyorum. Sevdiğim için yapıyorum. İnsanlara müziğimle ulaşabilmek önemli benim için. Bu yüzden bu projelerle olacağım. Türkiye’de bu projelerle  bana alıştı.

İlhan Erşahin’e röportaj için tekrar çok teşekkür ederim.

Ayrıca www.ilhanersahin.com adresinden yeni projeleri takip edebilirsiniz.

Güneş Bayrak,

Genç Cazcılar Ankara İl Sorumlusu

gunes@genccazcilar.org
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.