> 8. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali 10 Mart ile 13 Mart tarihleri arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi?nde gerçekleşecek...

> 8. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali 10 Mart ile 13 Mart tarihleri arasında Eskişehir Anadolu Üniversitesi?nde gerçekleşecek...

Türkiyenin dört bir yanında yetişen caz müzisyenlerini izlemek ve tanımak açısından çok önemli bir kaynak niteliği taşıyan Amatör Caz Müzisyenleri Festivali bir avuç genç caz meraklısının girişimi olarak başladığından bu yana bu yıl sekizinci kez festivallerini düzenliyor.

10 Mart’ta başlayacak olan festival 4 gün sürecek ve 13 Mart’ta sona erecek. Cazın her kesimince mutlaka desteklenmesi gereken festivale biz de Cazkolik olarak her anlamda destek vermeyi istiyoruz ve bundan sonraki yıllarda da artırarak devam etmeye kararlıyız. Yeter ki genç caz müzisyenleri desteklensin ve ileriki yıllar için yeni ve başarılı bir müzisyen kuşağının yetişmesi sağlansın.

Bu anlamda bakıldığında yalnızca amatör, genç cazcıların katıldığı festival çok önemli bir boşluğu dolduruyor. Genç Cazcılar organizasyonu ile Eskişehir Anadolu Üniversitesi işbirliğinde düzenlenmeye başlanan festival ilk kez 2003 yılında gerçekleşti. Erzurum’dan, Antalya’ya, Muğla’dan, Gaziantep’e kadar Türkiyenin dört bir yanından çok sayıda caz grubu ve müzisyen bu festival ile çalışmalarını ulusal ortamda segileme ve dinletme imkanına kavuştu. Festival aynı zamanda yurt içi ve yurtdışındaki caz çevrelerince de takip ediliyor ve takdir topluyor. Bu yıl sekizincisi düzenlenen festivalde Anadolu’nun değişik şehirlerinde amatör olarak müzik yapan 8 ayrı grubu festival boyunca izlemek mümkün.

Tabii, bu arada bir şeyi de yanlış belirtmeyelim, festivalin açılış konserini gerçekleştirecek olan Gevende & Klein & Cluzel elbette amatör müzisyenler değil, ülkemizi yurtdışında başarıyla temsil eden etkili bir grup. Onlar sadece açılış konserini verecekler ama işin ilginç ve güzel yanı ise Gevende’nin de ikibinlerin başında amatör caz festivalinde gerçekten amatör olarak sahne almaları, şimdi ise geriye birer başarılı progesyoneller olarak dönmeleri olacak.

Peki, bu yılın programında neler ve kimler var dersiniz? Tüm gruplar aşağıda...


Gevende & Klein & Cluzel

“Gevende & Klein & Cluzel”, Gevende’nin ünlü bas klarnetçi Tobias Klein ve gitarist Damien Cluzel ile birlikte yürüttüğü bir müzik projesi. Gevende üyeleri Klein ve Cluzel ile 2006 yılında tanıştı. Bu tanışıklık müzikal bir yolculuğun da başlangıcı oldu. Birkaç kez birlikte çaldıktan sonra ortak bir proje yapmaya karar verdiler. 2008’de Tobias Klein ve Damien Cluzel tekrar İstanbul’a geldiler. Provaların ardından projenin ilk konseri gerçekleştirildi. Birlikte yaptıkları müziği kayda geçirdiler ve internet üzerinden fikir alışverişleri devam etti, gelişti. “Gevende & Klein & Cluzel” bu kez Eskişehir Amatör Caz Müzisyenleri Festivali açılış konseri için bir araya geliyor. Gevende yıllar önce amatör bir müzik grubu olarak yer aldığı festivale bu kez uluslararası bir proje ile tekrar konuk oluyor.


The Sound Factory

Açı Okulları ritim grubu “The Sound Factory” 2004 yılında Gökhan Özcan önderliğinde kurulan 7 kişiden oluşan bir ritim grubu. Başlangıçta perküsyon düzenlemeleri ile yola çıkan grup, zaman içerisinde armonik enstrümanları da bünyesine katarak şu anki ‘sound’unu oluşturdu. Grup performansında dünya ritimlerinin dans müziği ve caz armonisi öğeleri ile birleştiği parçalara yer verecek.

"The Sound Factory" şu isimlerden oluşuyor; Gökhan ÖzcanTimbal, Gökhan AğmaKeyboard Bateri, Akın PaksoyBateri, Surdo, Rototom , Pelin DeneçliBas Gitar, Rototom, Ayşe ÖzdinçerRototom, Darbuka, Dilan ErRototom, Davul , Conga, İnci Ece ErkeRototom, Davul, Bongo, İzel  AltındağElektro gitar.


Misplay Jazz Trio

Anadolunun orta yeri Konya’da yaşayan, farklı işlerle ve müzik projelerinde çalışsalar da, caz müziğine olan sevgileri sayesinde bir araya gelen bir üçlü karşınızda… Yeni kurulmuş gibi görünse de grup üyeleri İstanbul Caz Festivali gibi önemli bir festivalin yanında caz adına proje üreten az sayıdaki üniversite etkinliklerine davet edildi. Topluluk repertuvarında ağırlıklı olarak kendi çalışmalarına yer verecek.

Misplay Jazz Trio şu isimlerden oluşuyor; Devrim BabacanPiyano, Doğan SarıcıElektrik Bas, İlkay NişancıDavul


Turiya

Turiya grubunun üyeleri, birbirleriyle yıllardır süren sahne paylaşım ve deneyimlerinden yola çıkarak, Eskişehir Amatör Caz Festivali’nde kendi özgün bestelerini seslendirmek için biraraya gelmiştir. Bireysel olarak da tüm grup üyeleri, Ankara’nın caz müzik çevrelerinde bilinen ve önde gelen isimleridir. Bu ortak projelerinde, cazın temel unsurlarınından kopmadan modern ritmik, armonik ve orkestrasyon fikirlerini kendi çalışmalarında yansıtmaktadırlar. Grubun müziğinin temelini farklı renkler, sesler, değişken dinamikler ve etkileşimli doğaçlamalar oluşturmaktadır.

"Turiya" grubu şu isimlerden oluşmaktadır; Ali Tolga DemirtaşPiyano / klavyeler, Şinasi CelayiroğluElektrik gitar, Emre TopakBas gitar, Kuzey YılmazDavul, Burcu GüleçVokal.


Mugam Project

Bir üçlü olarak 2004 yılında Re –Sim Üçlüsü adı altında Eskişehir’de çalışmalarına başlayan grup 5. Ankara Caz Festivali ve çeşitli organizasyonlarda sahne almıştır. 2009 yılı sonlarında MuGaM Project adıyla bir altılı olarak tekrar toplanmıştır. Repertuvarları Azer Memedov ve Cansu Oktay’ın besteleri üzerinde şekillenen grup; belli bir tarz üzerinde yoğunlaşmadan müziğin yaratıcılığını ve caz fikrini kendisine temel alarak, modal ve tonal öğeler barındıran, standart ve serbest formlar üzerine şekillenen bir ‘sound’a sahiptir.

"Mugam Project" şu isimlerden oluşmaktadır; Azer MemedovVokal, Cansu OktayVokal, Özgür TuranGitar, Synth, Barış Can AksakalSaksofon, Umut ErtungBass, Haldun Serhat ArgınDavul, Ziller.


ODTÜ Caz Orkestrası

Afrika ve Avrupa müziklerinin Amerika kıtasındaki buluşmasından doğan caz müziği, altın yıllarını “Big Band” olarak adlandırılan büyük orkestralar ile yaşar. Bu yıl 8. yaşını kutlayan festivalimiz, cazı tanımak için eşsiz kaynak olan bu türden bir orkestrayı ağırlamaktan gurur duymakta…

ODTÜ GSMB Caz Orkestrası; rektörlüğe bağlı Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü kapsamında 2008 yılında Ümit Eroğlu Caz Orkestrası dersi olarak başlamıştır. GSMB’de verilen trombon, trompet, saksafon, klarinet, bas gitar, bateri, gibi enstrüman derslerini alan öğrenciler arasından seçilenler Caz Orkestrası dersine kabul edilmekte…

2008 yılından bugüne dek tümü Ankara ODTÜ’de gerçekleşen beş konser veren topluluk, konserlerinde Blue Bossa’dan Watermelon Man’a kadar cazın en güzel standart parçalarını müthiş bir enerji ile sunmakta.  Unutamayacaksınız…

"ODTÜ GSMB Caz Orkestrası" şu isimlerden oluşmaktadır; Ümit EroğluŞef, Zeynep ÖzcanSolist, Ali BulutSolist, Ezgi VardarFlüt, Merve AkgülFlüt – Mib Klarnet, Ezgi Sevgi CanBb Klarnet, Esra Can OruçAlto Saksafon, Mehmet ÖzdemirAlto - Tenor Saksafon, Toyga ÖzverTenor Saksafon, Yalçın ÖzdemirTenor Saksafon, Hüseyincan EryılmazTrompet, Kıvanç TatarTrompet, Can ÖztürkTrombon, Efe KaracaoğluBass Trombon, Ekin ErTrombon, Ahmet ErcevikBas Gitar, Yunus TerzioğluBas Gitar, Ali Küçük  • Bateri.


Rocky Swing Project

2002 yılında Ankara’da “Rocky4” adı altında kurulan grup, o yıllar neo swing caz tarzına odaklandı ve uzun bir süre “underground” çalmayı tercih etti. Üniversite festivalleri ve küçük mekanlarda eğlenme amaçlı konserler veren topluluk yıllar içinde değişen kadrosu ile bir çok müzisyen için okul görevi gördü.

Festivalimizde ağırlıklı olarak kayıtlarını tamamlamak üzere oldukları albümlerinden çalacak olan “Rocky Swing Project”, her ne kadar üslup olarak neoswing caz kırması gibi görünse de konserlerinde yer yer rock, blues, latin, flamenko gibi türlere de değinecek. Festivalin en renkli grubu, en eğlenceli konseri verecek gibi…

"Rocky Swing Project" şu isimlerden oluşuyor; Onur KoyuncuGitar Vokal, Koray Kaan ÖzdemirSoprano - Tenor Sax, Can KuşhanFluegelhorn, Aykut HakverdiBass, Berk KurdoğluKlavye, Can GökdalDavul.


Soundjunction

2000’li yılların başında İstanbul’da kurulan topluluk, profesyonel iş yaşamları dışında kalan zamanlarını ayırdıkları müzik kariyerlerinde emin adımlarla ilerlemekte. 16. Uluslararası Caz Festivali kapsamındaki Genç Caz Etkinliğinde performans sergileyen Soundjunction, müziğinde klasik caz, latin tınılarının yanında cazın modern uygulamalarından da esinlenerek kendilerine has bir sound yaratma yolundadır. Grup kendi eserlerinden oluşan ilk albüm kayıtlarında yer alacak çalışmaları ile festivalimizde.

"Soundjunction" şu isimlerden oluşuyor; Barış DurlanıkGitar, Özgür DurlanıkGitar, Kıvanç TanrısevdiElektrik Bas, Tolga TulunDavul.

Cazkolik.com / 8 Mart 2010, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.