> 17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali`nin beklenen programı açıklandı...

> 17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali`nin beklenen  programı açıklandı...

Türk caz ortamının amiral gemisi konumundaki İstanbul Caz Festivali epeydir merakla beklenen bu yıl ki festival programını yaptığı basın toplantısıyla duyurdu.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 13. kez Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenecek olan 17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, 1–20 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.

17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, 50’nin üzerinde konser, 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyla yine İstanbul’u bir caz kentine dönüştürmeye hazırlanıyor. Şehrin çeşitli mekânlarına yayılacak olan festival konserlerine bu yıl, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nin yanı sıra Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Müzesi, İstanbul Modern, İstinyePark, Salon, Sepetçiler Kasrı ve The Marmara Esma Sultan ev sahipliği yapacak.

Festivalin bu yılki yeniliklerinden biri festivalin ilk hafta sonu gerçekleşecek Tünel Şenliği olacak. Festival kapsamında 3 Temmuz Cumartesi günü gerçekleşecek Tünel Şenliği’nde, Tünel ve Galata meydanlarında kurulacak ana sahnelerin yanı sıra bölgedeki birçok farklı mekândaki etkinliklerle, “festival içinde festival” geç saatlere kadar devam edecek. Festivalin gelenekselleşen etkinlikleri olan Caz Vapuru ve Sokak Konserleri bu yıl da caz coşkusunu İstanbul sokaklarına taşımaya devam edecek.

Basın toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “80’li yıllarda İstanbul Festivali kapsamında gerçekleştirilen caz konserleriyle temeli atılan, zaman içinde hem izleyicinin yoğun ilgisi hem de güncel müziğin dinamik potansiyeliyle başka bir festivalin sınırlarına sığmayan bir şenlik halini alan bu festival, 1994 yılından bu yana İstanbulluları birçok önemli müzisyenle buluşturdu. (...) Bu yıl festival programında yine birbirinden önemli sanatçılar yer alıyor. Bu sanatçılardan biri de her nesilden müzikseverin tanıdığı ve sevdiği ünlü caz vokalisti Tony Bennett. Sanatçının festival kapsamındaki konserini, Ocak ayında kaybettiğimiz Şakir Eczacıbaşı anısına düzenliyoruz.” dedi.

Basın davetinde daha sonra konuşan Garanti Bankası Kurumsal Marka Yönetimi ve Pazarlama İletişimi Birim Müdürü Elif Güvenen: “Garanti Bankası olarak, Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin 17. yaşını kutlamaktan ve bu yıl da İKSV’nin yanında yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Garanti ile cazın birbirine çok yakıştığını düşünüyor, bu nedenle ana sponsor olarak 13 yıldır, büyük bir keyifle festivali destekliyoruz. Festivalin, her yıl artan bir ilgiyle izlenmesi, sürpriz etkinlikler ve yeniliklerle zenginleşerek geniş kitlelere hitap etmesi, bizi son derece mutlu ediyor. Festival için Türkiye’ye gelen birbirinden değerli sanatçılarla, eminim Temmuz ayı boyunca, İstanbul yine bir ‘caz kentine’ dönüşecek.” dedi.

İstanbul Caz Festivali Basın Tanıtım Partisi, Uluslararası İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opçin’in programı açıklamasının ardından İKSV binasının üst katında yer alan? X Restaurant & Bar’ın ilk defa basın mensupları için açılan terasında devam etti.

17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali 1 Temmuz Perşembe akşamı The Marmara Esma Sultan’da gerçekleştirilecek açılış töreni ve konseriyle başlıyor.

Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, 15 Mayıs Cumartesi gününden itibaren Biletix satış kanalları ile ?İKSV binasında (Sadi Konuralp Cad. No:5 Şişhane) satışa sunulacak.

İstanbul Caz Festivali gösteri sponsorları

17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali Festival Sponsoru Garanti Bankası’nın yanı sıra ?gösteri sponsorları Matraş, WestLB AG, Emirates Havayolu, Coca-Cola, DHL, İstinyePark, Kahve Dünyası, Türk Pirelli, Tekirdağ Rakısı Trakya Serisi’nin destekleriyle gerçekleşiyor.

Festival kapsamında gerçekleştirilen European Jazz Club konserleri, Estonya, Fransa, Hollanda, İtalya, İsveç ve Norveç’in büyükelçilik, konsolosluk veya kültür merkezlerinin katkılarıyla gerçekleşiyor.

17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali; TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da destekleniyor. Ayrıca, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı,  İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 2010 yılında gerçekleştirdiği tüm İstanbul Festivalleri’ne destek veriyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın öncü sponsoru Eczacıbaşı 38 yıldır tüm ?İstanbul Festivalleri’ne destek oluyor. İKSV’nin Resmi İletişim Sponsoru Vodafone, ?en ileri teknolojileri kullanarak İstanbul Kültür Sanat Vakfı etkinliklerinin daha geniş kitlelere ulaşmasına katkıda bulunuyor. The Marmara İstanbul Festivalleri’ne gelen konukların ağırlanmasına Resmi Konaklama Sponsoru olarak, DHL ise İstanbul Festivalleri’nin yoğun gönderi trafiğine İKSV’nin Resmi Taşıyıcı’sı olarak destek veriyor.

Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin bu yılki tanıtım kampanyası ise Alametifarika tarafından hazırlandı.

Festivalin "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" Hülya Tunçağ’a

Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü bu yıl Türkiye’nin en önemli caz müzik yazarı ve radyo program yapımcısı Hülya Tunçağ’a veriliyor. İlk caz programını ?1969 yılında yapan Hülya Tunçağ’ın TRT Radyo 3’te yayınlanan  “Günümüzde Caz” adlı programı, 1972 yılından bu yana devam ediyor. Müzik programları kadar yazıları ve röportajlarıyla da tanınan Hülya Tunçağ, Arto Tunçboyacıyan ve Aydın Esen’in beraber yayımladıkları albüme yaptığı prodüksiyonla da büyük övgü toplamıştı. 2005 yılından bu yana Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin danışma kurulunda da görev alan Hülya Tunçağ’a ödülü, festivalin 1 Temmuz Perşembe akşamı The Marmara Esma Sultan’da gerçekleştirilecek açılış töreninde takdim edilecek.

Festival CD’si bu yıl da müzik marketlerde yerini alacak...

Festivale katılan çeşitli sanatçıların parçalarından oluşan ve festival takipçilerinin koleksiyonlarında önemli bir yer edinen İstanbul Caz Festivali CD’si bu yıl da ?EMI Müzik Türkiye işbirliğiyle hazırlanıyor. Festivalin yabancı yıldız isimlerinin yanı sıra, ?Türk cazcılarının özellikle en yeni albümlerinden seçilmiş parçaların yer alacağı bu CD, ?festivalin başlamasından önce, Haziran ayının ortasından itibaren müzik marketlerde satılmaya başlayacak.

Açılış konseri, Türk caz yıldızlarını aynı sahnede buluşturacak...

17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali 1 Temmuz Perşembe akşamı The Marmara Esma Sultan’da, Türkiye caz sahnesinin çok önemli isimlerini buluşturan özel bir konserle açılıyor. Vokallerde Sibel Köse, Melis Sökmen ve Feyza Eren, trompette İmer Demirer ve gitarda ?Neşet Ruacan’ın solist olarak katılacağı açılış konseri tam bir yıldızlar geçidi olacak. ?“İstanbul Jazz Stars” adı altında düzenlenecek bu gece için özel olarak bir araya gelen kadroda gitarda Cem Tuncer, trombonda Hakan Çimenot, trompet ve tuşlu çalgılarda Halil İbrahim Işık, tenor saksofonda Engin Recepoğulları, davulda Cem Aksel ve basta Erdal Akyol yer alıyor. İstanbul Caz Festivali Açılış Konseri’ni izlemek isteyen caz severler için sınırlı sayıda bilet satışı da olacak.

Tünel şenliği cazseverleri sokaklara çağırıyor...

İstanbul Caz Festivali bu yıl bir ilki gerçekleştirerek Tünel’i bir şenlik alanına çeviriyor! Festivalin ilk hafta sonunda, 3 Temmuz Cumartesi akşamı düzenlenecek Tünel Şenliği’yle festival, kentin kültür-sanat yaşamının nabzının attığı Tünel ve Galata bölgesinde “festival içinde festival” yaratacak.

Coca-Cola eş-sponsorluğu ve Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle Cumartesi akşamı ?saat 18.00’de başlayacak şenlik, Beyoğlu ve Galata bölgesinde sokaklarda ve değişik mekânlarda ücretli ve ücretsiz konserler, atölye çalışmaları, özel sergiler ve ikramlarla gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam edecek. Tünel Şenliği’nin ayrıntılı programı, bölgede birbirine yakın mekânların haritası üzerinden takip edilebilecek.

Genç Caz gruplarının da konser vereceği Galata ve Tünel’de kurulacak iki ana sahnedeki ücretsiz konserlerle bütün bölgede bir festival atmosferi yaşanırken gece boyunca seyirciler değişik mekânlar ve sahneler arasında mekik dokuyarak, birbirinden farklı etkinliklere katılacak. Salon, Nardis Jazz Club, Hollanda Konsolosluğu Bahçesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Muammer Karaca Tiyatrosu gibi Tünel bölgesinin renkli mekânlarında gece boyunca sahne alacak sanatçılar arasında Larry Graham & Graham Central Station, ?The Panorama Jazz Band, Emir Ersoy Projecto Cubano, Maffy Falay Sextet, Jungle Boldie, Timuçin Şahin Quintet ve 2010 Türkiye’de Japonya yılı etkinlikleri kapsamında konser verecek Rika Ogawa gibi isimler yer alıyor.


AÇIK HAVA SAHNESİ’NDE EFSANE İSİMLER


Cazda piyano ustası Chick Corea Freedom Band’le festivalde...

Caz müziğin en ünlü piyanist ve bestecilerinden Chick Corea, “müziğin özgür ruhlarının birleştiği” bir proje olarak tanımladığı yeni grubu Chick Corea Freedom Band’le 7 Temmuz Çarşamba akşamı festivalin ilk Açık Hava konseri için sahnede olacak. WestLB AG sponsorluğunda düzenlenecek Chick Corea Freedom Band konseri saat 21.00’da başlayacak.

Solo çalışmalarıyla olduğu kadar, Origin ve Return To Forever gibi grupları ve klasik müzik ile cazı buluşturduğu projeleriyle de tanınan Chick Corea, 1960’lardan bu yana en ilham verici ve üretken caz müzisyenlerinden biri sayılıyor. 16 Grammy ödüllü usta piyaniste İstanbul konserinde, caz takipçilerinin yakından tanıdığı efsanevi müzisyenler eşlik edecek: Uzun yıllar Miles Davis’le birlikte çalan ve bugün cazın en yetkin isimleri arasında sayılan Kenny Garrett, akustik ve elektrik basın en önemli ustalarından Christian McBride ve 50 yıldır tekniğiyle caza yön veren, bu yıl 85 yaşına giren efsanevi davulcu Roy Haynes

Efsane ses Tonny Bennett, "Şakir Eczacıbaşı Anısı"na ilk kez İstanbul’da...

1950’lerden günümüze gelen bir efsane, cazın unutulmaz seslerinden Tony Bennett, ?15 Temmuz Perşembe akşamı tekrarı olmayacak bir konser ile ilk kez İstanbul’da! ?Şakir Eczacıbaşı anısına düzenlenen konserde, Tony Bennett, cazseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak.

Biri “Yaşam Boyu Başarı” olmak üzere tam 15 Grammy ödülü alan Tony Bennett, her yaş grubundan müzikseverin gönlünü çelen, nesil farkını yok eden bir sanatçı. Caz standartları ve baladlara getirdiği unutulmaz yorumlarla ünlenen İtalyan asıllı Amerikalı caz şarkıcısı, ?“Great American Songbook” olarak adlandırılan geleneğin ikonlaşmış seslerinden. K.D. Lang ile yaptığı düet albümünün yanı sıra, Michael Bublé, Elvis Costello, Celine Dion, Diana Krall, Bono gibi isimlerle yaptığı çalışmalarla da caz ve pop dünyasının en önemli isimleri yer alıyor.

Bu muhteşem gecede Tony Bennett’tan önce sahnede ünlü caz piyanisti Kerem Görsev olacak. Kerem Görsev Trio gecenin açılışını saat 20.00’de yapacak.

Canlı performansın kraliçesi Grace Jones tüm ihtişamıyla Açıkhava’da...

Etkileyici sesi ve çarpıcı sahne performansıyla tanınan, discodan rocka, 70’lerden günümüze uzanan efsane şarkıcı Grace Jones, Emirates Havayolu sponsorluğunda ilk kez İstanbul’da! Kariyerinin hiçbir döneminde gösterişli tavrı ve görüntüsünden ödün vermeyen, geçtiğimiz yıl çıkardığı son albümü Hurricane ile bir kez daha dünyayı sarsan Grace Jones, ?16 Temmuz Cuma akşamı saat 21.00’da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde.

Jamaika doğumlu kontralto şarkıcı Grace Jones, çok özel bir vokalist olmanın yanı sıra, androjen görüntüsü ve iddialı sahne şovlarıyla da tanınıyor. 1977 yılında yayınladığı ilk albümü Portfolio’dan bu yana stil ikonu kimliğini taşımaya devam eden Jones’un diskografisi Island Life, Nightclubbing gibi ikonlaşmış yapıtlarla dolu. Unutulmaz klasikleri “Slave to the Rhythm”, “I’ve Seen That Face Before (Libertango)” ve “Pull Up To the Bumper” ile hafızalara kazınan sanatçıyı dünya gözüyle izlemek için kaçırılmayacak bir fırsat!

R&B ve Soul’un güçlü ismi Seal unutulmaz şarkılarıyla İstanbul’da...

“Killer”, “Crazy” ve Grammy ödüllü “Kiss From A Rose” gibi unutulmaz hitleriyle günümüz müziğinin yıldız isimlerinden Seal, İstanbul Caz Festivali’nin bu yılki yıldız konuklarından… ?Son albümü Soul ile modern R&B ve soul müziğinin en güçlü seslerinden olduğunu bir kez daha kanıtlayan Seal, Matraş sponsorluğunda 19 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.00’de ?Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde!

1963 yılında Nijeryalı bir baba ve Brezilyalı bir anneden dünyaya gelen Seal, Londra’da yaşayan İngiliz bir ailenin yanında büyüdü. Mimarlık eğitimi ve modellik kariyerinin ardından, ?Nat King Cole’un kadife sesini anımsatan ses rengi ve şarkı söyleyiş biçimiyle dikkatleri çekip profesyonel olarak şarkı söylemeye başladı. 1990’lardan bu yana birçok uluslararası hitin sahibi olan Seal, duygusal ve dokunaklı şarkılarıyla dünya çapında milyonlarca hayran kazandı ve eleştirmenler tarafından övgü yağmuruna tutuldu. Seal, hiçbir konserinde onu yalnız bırakmayan, Alman süpermodel Heidi Klum’la olan mutlu evliliğiyle de dünya magazin basının odağındaki isimlerden...


FESTİVAL YENİDEN SEPETÇİLER KASRI’NDA


Martha Wainright’ın sıcacık sesinden unutulmaz Edith piaf şarkıları...

Müzisyen Wainwright Ailesi’nin Rufus Wainwright’tan sonra bir üyesi daha İstanbul Caz Festivali’nde! Kanada’nın folk müzik alanındaki en ünlü isimlerinden Martha Wainwright, efsanevi Fransız şarkıcı Edith Piaf’ın şarkılarını seslendirdiği projesiyle 6 Temmuz Salı gecesi saat 22.00’de Sepetçiler Kasrı’nda.

Folk müzisyenleri Loudon Wainwright III ve Kate MacGarrigle’ın kızı ve ünlü ozan-şarkıcı Rufus Wainwright’ın kız kardeşi Martha Wainwright, hayatındaki en etkileyici figürlerden biri olan Edith Piaf’a adadığı “Martha Wainwright Sings Piaf” projesiyle her ülkede övgüler topluyor. Piaf’ın şarkılarını 8 yaşından beri dinleyen ve şarkı söyleme stilinde Piaf’ın izlerini taşıyan Wainwright, tutkulu ve romantik yorumlarla seslendirdiği Piaf şarkılarıyla İstanbul Caz Festivali’nin konukları arasında…

Merakla beklenen vokalist Buika çarpıcı yorumuyla Sepetçiler Kasrı’nda...

Birçok müziksever tarafından heyecanla beklenen, günümüzün en güçlü seslerinden Buika, İstanbul Caz Festivali kapsamında hayranlarıyla buluşacak. Çağdaş İspanyol ve Latin müziğini caz ve flamenkonun melankolisiyle harmanlayan usta şarkıcı Buika, 20 Temmuz Salı gecesi saat 22.00’da Sepetçiler Kasrı’nda sahne alacak.

Özellikle son albümü El Último Trago ile Türkiye’de de büyük bir hayran kitlesi kazanan Buika, yayımladığı birbirinden güzel albümlerle, olağanüstü vokalinin yanı sıra iyi bir şarkı yazarı olarak da tanınıyor. Geçtiğimiz sene İspanya’nın Grammy’si olan “Premio de la Música” ödülünü kazanan Buika’yı sahnede izleyen eleştirmenler, performansları tek bir kelimeyle tanımlıyor: ”muhteşem”. Sahneyi izleyiciyle derin bir bağ kurabildiği bir mekân olarak gören Buika’yı izleyen herkes kelimenin tam anlamıyla büyüleniyor.


YILDIZLAR ALTINDA HAREKETLİ GECELER


İsviç’in Norah Jones’u Lisa Ekhdal’dan boğaza karşı bossa nova...

İstanbul Caz Festivali seyircilerinin merakla beklediği isimlerden Lisa Ekdahl, sıcak ve çocuksu vokali, caz, bossa nova ve folk müziğin birleştiği birbirinden güzel şarkılarıyla İstanbul’da! ?13 Temmuz Salı gecesi The Marmara Esma Sultan’ın muhteşem atmosferinde Abacı Group eş-sponsorluğunda vereceği konserde Lisa Ekdahl dinleyenleri bambaşka diyarlara götürecek.

“İsveç’in Norah Jones’u” olarak adlandırılan şarkıcı ve besteci Lisa Ekdahl, popüler şarkısı “Vem Vet” ve çok satan pop-caz albümü Heaven, Earth and Beyond ile İstanbullu müzikseverlerin beğenisini kazanmıştı. Sanatçı, kendi yazdığı şarkılardan oluşan son albümü Give Me That Slow Knowing Smile ile hayranlarından ve eleştirmenlerden yine övgüler topluyor.

Laura Fygi ve Ayhan Sicimoğlu Latin All Stars’la yerinizde duramayacağınız bir gece...

Yumuşacık, enfes sesi ve başarılı caz, swing ve Latin müziği yorumlarıyla dünya çapında ?bir yıldız olan Hollandalı sanatçı Laura Fygi de festivalin yıldız konukları arasında. ?Laura Fygi’nin, Türkiye’nin en renkli müzisyenlerinden vurmalı çalgılar ustası, ritim profesörü Ayhan Sicimoğlu ve topluluğu Latin All Stars ile birlikte vereceği konser DHL sponsorluğunda gerçekleştirilecek. The Marmara Esma Sultan’da 14 Temmuz Çarşamba gecesi saat 22.00’da başlayacak bu hareketli gecede Laura Fygi ve Ayhan Sicimoğlu Latin All Stars, dans etmeyi sevenlerin ayaklarını yerden kesecek.


SARAYIN FARKLI KÖŞELERİNDE CAZIN ÇOK ÖZEL İSİMLERİ


Bas virtüjzü Stanley Clarke ekibi ve hiromi ile Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde...

Bas gitarın dünyaca ünlü ismi Stanley Clarke, geçtiğimiz yıl kendisi gibi usta iki basçı ?Marcus Miller ve Victor Wooten’la verdiği unutulmaz konserin ardından, bu kez kendi grubuyla yine İstanbul Caz Festivali’nin konukları arasında... 8 Temmuz Perşembe akşamı? Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde gerçekleştirilecek konserde The Stanley Clarke Band’e festival izleyicisinin yakından tanıdığı ünlü piyanist Hiromi eşlik edecek.

Sağ el tekniğindeki ustalığı ile dinleyenleri büyüleyen Stanley Clarke’a Arkeoloji Müzesi’ndeki bu konserde eşlik edecek olan 30 yaşındaki piyanist Hiromi, ustalıklı tekniği ve enerjik sahne performansıyla tanınıyor. Bestelerinde caz, progresif rock ve klasik müziği bir araya getiren genç sanatçı, 2003 yılından bu yana dünyayı turluyor ve önemli caz festivallerinde konserler veriyor. Hiromi, 2005 yılında 12. Uluslararası İstanbul Caz Festivali’ne de triosu ile katılmış ve ?İstanbullu cazseverlerin beğenisini toplamıştı.


İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NE ÖZEL:


 “Ustalarla Buluşma”; Fahir Atakoğlu Trio feat. Horacio "El Negro" Hernandez and Alain Caron

Festivalin İstanbul’un tarihi mekânlarında düzenlenen “Ustalarla Buluşma” konserlerinde ?bu yıl yine özel bir proje müzikseverleri bekliyor: Ülkemizin en önemli piyanist ve bestecilerden Fahir Atakoğlu, Grammy ödüllü vurmalı çalgılar ustası Horacio “El Negro” Hernandez ve Kanadalı yetenekli basçı Alain Caron’dan Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde kaçırılmayacak bir konser...

Tekirdağ Rakısı Trakya Serisi eş-sponsorluğunda, 12 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.00’da gerçekleştirilecek konserde senfonik çalışmaları ve film müzikleriyle olduğu kadar caz albümleriyle de dikkat çeken piyanist ve besteci Fahir Atakoğlu’na eşlik edecek cazcılardan ilki İstanbul in Blue albümünde Atakoğlu’yla birlikte çalışan, dünyaca ünlü davulcu Horacio “El Negro” Hernandez. İkiliye elektrik ve akustik basta eşlik edecek isimse tartışılmaz yeteneğiyle bugün en başarılı basçılardan biri olarak kabul edilen Kanadalı Alain Caron.

İtalyan caz devleri Enrico Rava ve Stefano Bollani’den duru bir caz dinletisi...

İtalya’nın olduğu kadar Avrupa cazının da en önemli temsilcilerinden, efsanevi trompetçi ?Enrico Rava ve öğrencisi piyanist Stefano Bollani, İstanbul Caz Festivali’nin konuğu oluyor.

Türk Pirelli sponsorluğu ve İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle, 9 Temmuz Cuma akşamı ?Aya İrini Müzesi’nde saat 20.30’da gerçekleştirilecek konserde İstanbullu cazseverler, İtalya’nın tartışmasız en iyi müzisyenlerinden Enrico Rava’nın, 15 yaşından beri öğrencisi olan usta caz piyanisti Stefano Bollani’yle kurduğu sinerjiyi doyasıya hissedecek.

İstanbul Modern’de elektronik müziğin genç ozanı...

Etkileyici sesi, folk ve elektronik müziği ustaca birleştiren çalışmaları ve renkli kişiliği ile tanınan Imogen Heap, festivalde geçtiğimiz yıllarda Rufus Wainwright, Antony and the Johnsons, Blonde Redhead, Cocorosie, Kings Of Convenience, Emiliana Torrini gibi isimleri ağırlayan “Yeni Ozanlar” serisinin bu yılki konuğu olacak.

Grammy ödüllü son albümü Ellipse’le hem hayranlarından hem de eleştirmenlerden tam not alan Imogen Heap, 10 Temmuz Cumartesi gecesi saat 21.00’da İstanbul Modern’de İstanbullu hayranlarıyla buluşacak.

İlgi çekici güzelliği, uçarı ve etkileyici vokalleriyle İngiliz besteci, söz yazarı ve vokalist ?Imogen Heap, birçok müzikseverin beğenisini ilk olarak Urban Species’in “Blanket” parçasındaki vokaliyle toplamıştı. “Headlock”, “Hide and Seek” ve “Come Here Boy” gibi şarkıları dillerden düşmeyen Imogen Heap, Madonna, Seal ve Björk gibi yıldızların prodüktörü Guy Sigsworth’la birlikte kurduğu Frou Frou grubuyla da tanınıyor. Grup, “Let Go” parçasıyla Zach Braff’ın Garden State film müzikleri arasında yer almış ve bir döneme damgasını vuran ?bu bağımsız filmle eşzamanlı olarak büyük bir hayran kitlesi kazanmıştı.

Orijinal kadrosuyla The Brand New Heavies...

Son 20 yılın en önemli acid jazz, funk ve R&B gruplarından The Brand New Heavies, vokalistleri N’Dea Davenport’un da yer aldığı orijinal kadrosuyla İstanbul Caz Festivali’nde. 14 Temmuz Çarşamba gecesi saat 22.00’da, festivalin ilgi gören mekânlarından İstinye Park’ta gerçekleştirilecek konserde müzikseverler yerlerinde duramayacaklar.

James Brown hayranı üç arkadaşın 1985 yılında kurduğu The Brand New Heavies Londra acid jazz sahnesinin öncülerinden... “Dream Come True”, “Never Stop”, “Stay This Way”, “You are the Universe” ve “Dream on Dreamer” gibi şarkılarıyla tanınan The Brand New Heavies, 2006 yılında vokalist N’Dea Davenport’la yollarını yeniden birleştirdiğinden bu yana Avrupa ve Amerika’da çok başarılı performanslara imza attı. Son albümleri We Won’t Stop’ı bu yıl yayımlayan The Brand New Heavies, festival izleyicisiyle İstinyePark eş-sponsorluğunda buluşacak.  

Salon’da hafta sonu partileri...

İstanbul Caz Festivali’nin ilk yıllarına damgasını vuran, birbirinden renkli grupların sahne aldığı parti geceleri tekrar hayata geçiyor. Festival, bu yıl İKSV’nin yeni açılan mekânı Salon’da bu ruhu kaldığı yerden devam ettirecek bir seri başlatıyor. Hafta Sonu Partileri, konuklarına funk, soul, Latin ve afro-beat tarzlarının en gözde gruplarıyla neşe ve coşku içinde geçecek geceler yaşatacak.

İstanbul Caz Festivali, Hafta Sonu Partileri’nin ilk gecesinde, basgitarda “slap” tekniğinin yaratıcısı, Amerikalı bariton şarkıcı, müzisyen, besteci ve plak yapımcısı Larry Graham’ı ?konuk ediyor. 2 Temmuz Cuma gecesi saat 23.00’da başlayacak Hafta Sonu Partisi’nde ?Larry Graham, uzun yıllar Prince ile dünyayı turladığı Larry Graham & Graham Central Station ekibiyle sahne alacak.

Festivalin 9 Temmuz Cuma ve 10 Temmuz Cumartesi geceleri gerçekleştirilecek Hafta Sonu Partileri’ndeyse, 60’lar sonu, 70’ler başından esintiler taşıyan repertuarlarıyla funk gecelerinin aranan isimlerinden Los Angeles’lı orkestra Breakestra and Chali 2na, festival izleyicilerine eğlenceli iki gece yaşatacak.

Europiean Jazz Club geceleri Salon’da devam ediyor...

Festivalde Türkiye caz sahnesinin en başarılı isimlerini Avrupalı ustalarla özel projelerde buluşturan “European Jazz Club” serisi, bu yıl Kahve Dünyası sponsorluğunda, Estonya, Fransa, Hollanda, İtalya, İsveç ve Norveç’in büyükelçilik, konsolosluk veya kültür merkezlerinin katkılarıyla, Salon’da düzenlenecek. Festival boyunca devam edecek “European Jazz Club” konserleri saat 22.30’da başlayacak.

European Jazz Club konserleri kapsamında 5 Temmuz Pazartesi akşamı farklı projeleriyle her zaman beğeni toplayan usta caz gitaristi Önder Focan ve sıcak tonu ve stiliyle övgü toplayan Estonyalı saksofoncu Raivo Tafenau; 6 Temmuz Salı akşamı pırıl pırıl ve akıcı sesiyle Jülide Özçelik’in grubu Jülide Özçelik Band ve değişik projeleri ile Hollanda’nın tanınmış saksofon ve klarnet sanatçılarından Maarten Ornstein, 7 Temmuz Çarşamba akşamı kontrbas ustası Volkan Hürsever ve İsveç’in gözde saksofoncularından Magnus Lindgren, 8 Temmuz Perşembe akşamı Türkiye’nin en iyi trompetçilerinden İmer Demirer ve İtalyan trompet ustası Enrico Rava, 13 Temmuz Salı akşamı kontrbasın genç ve parlak isimlerinden Ozan Musluoğlu’nun grubu Ozan Musluoğlu Quartet ve Norveçli trompetçi Tore Johansen, 15 Temmuz Perşembe akşamı da dünyanın dört bir yanında verdiği konserler ve genç izleyicilerden gördüğü ilgiyle dikkat çeken Fransız caz piyanisti Yaron Herman ile be-bop ve caz yorumlarıyla tanınan vokalist ve gitarist Bora Çeliker’in konserleri yer alıyor.

Caz kenti İstanbul...

Uluslararası İstanbul Caz Festivali, cazın coşkusunu İstanbul sokaklarından Boğaz’ın sularına ve değişik semtlere taşıyarak İstanbul’u bir “caz kenti”ne dönüştürüyor. Festivalin, caz müziğini İstanbul’un zengin kültürel dokusuna yayıp en gencinden en yaşlısına her yaştan dinleyici ile buluşturmayı hedeflediği ve ücretsiz olarak gerçekleşecek olan “Genç Caz” ve ?“Sokak Konserleri” gibi etkinlikler İstanbullulara benzersiz bir müzik ziyafeti yaşatacak.

Caz vapuru...

Her yıl, festivalin vazgeçilmezleri arasında yer alan Caz Vapuru halatlarını topluyor; festival coşkusu Caz Vapuru ile bir kez daha Boğaz’a açılıyor! Caz Vapuru bu yıl yolculuğuna, 4 Temmuz Pazar günü,  New Orleans’lı, enerjik bando The Panorama Jazz Band ve repertuarlarında caz standartlarından ünlü müzikallere çeşitli parçalar bulunan İstanbul Saksafon Kuartet eşliğinde çıkıyor.

"Genç Caz" konserleri...

Son altı yıldır genç caz müzisyen ve topluluklarına Uluslararası İstanbul Caz Festivali programında yer alabilecekleri bir platform oluşturan “Genç Caz” Konserler Dizisi, bu yıl da devam ediyor. Bu yıl yedinci kez düzenlenen Genç Caz konserleri, 3 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirilecek Tünel Şenliği kapsamında ücretsiz olarak izlenebilecek.

“Genç Caz” Konserler Dizisi’ne katılacak gruplar, Salon’da yapılacak değerlendirme konseri ile belirlenecek. 23 Mayıs Pazar günü saat 13.00’de başlayacak ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek Genç Caz Değerlendirme Konseri’ne bütün izleyicilerimiz ve cazseverleri bekliyoruz. Festival kapsamında gerçekleştirilecek Genç Caz konserlerine katılacak grupları seçecek olan kurul,  Cengiz Baysal, Hülya Tunçağ, Kerem Görsev, Önder Focan, Pelin Opcin, Seda Binbaşgil ve Sevin Okyay’dan oluşuyor.

The Panorama Jazz Band ile sokak konserleri...

Festivalin kenti köşe bucak cazla dolduran sokak konserleri, bu yıl da ABD Konsolosluğu’nun desteğiyle, New Orleans’tan The Panorama Jazz Band ile devam ediyor. The Panorama Jazz Band’in İstanbul’un değişik semtlerinde vereceği konserlerin detaylı programına, çok yakında www.iksv.org/caz adresinden ulaşılabilecek.

Nardis Jazz Club’da festivale paralel konserler...

İstanbul’un gözde caz kulüplerinden Nardis Jazz Club bu yıl festival heyecanına, festivale paralel olarak düzenleyeceği konserlerle dâhil olacak. Nardis’te 1–15 Temmuz tarihleri arasında Sibel Köse, Yahya Dai, Selim Benba, Burak Bedikyan ve Ece Göksu gibi cazın önemli isimleri sahne alacak.

Cazkolik.com / 13 Mayıs 2010, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.