ISCMS İstanbul 2010 müziğin başka türlüsü ile buluşturacak

ISCMS İstanbul 2010 müziğin başka türlüsü ile buluşturacak

İsmet Sıral Türk cazın yaşamış en ’farklı’ isimlerden biriydi. Internet sitesindeki fötr şapkalı fotoğrafıyla ressam Avni Lifij’e benzer. Lifij’in en tanınan resmi otoportresidir, bohemliğin yaşam felsefesine dönüştüğü, ressam, müzisyen, yazar-çizerlerin bohemliği alternatif bir hayat biçimi olarak yaşadığı 20. yüzyılın ilk yarısı... Dünyanın sanat ve edebiyat merkezi henüz halen Paris, bu ünvanı New York’a kaptırmasına az süre vardır.

 

İsmet Sıral böyle bir iklimde yetişmiş bir müzisyendi. Kendisiyle ilgili tanıtımlarda sıklıkla yazdığı gibi Aka Gündüz ile ney üfleyip, flütüyle kurbağalara eşlik eden, saksofonunun sesini baykuş sesiyle akort eden, yaşadığı ’an’ı anlamanın kendini ifade biçiminin temelini oluşturduğuna inanan, âşık geleneğindeki gibi yazılı olanın değil o anda söylenenin önemli olduğuyla ilgili yaşamış biri, Türk müzik hayatına sanıldığından çok daha derinlemesine izler bırakmış ama kendisiyle ilgili yazılı / basılı fazla şey bırakmamış biri. Buna rağmen bir avuç insanın çabalarıyla kendi adına kurulan İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi ya da İsmet Sıral Creative Music Studio son 5 yıldır tıpkı kendisinin de öngördüğü gibi ’müziğin başka türlüsü’ne kafa yoranlar, bu konuda ülkemizden ve dünyadan bir çok önemli isimle bir araya gelerek çeşitli atölye çalışmaları organize ediyorlar. Önümüzdeki günlerde başlayacak olan 2010 etkinlikleri kısaca ISCMS İstanbul 2010 olarak adlandırılıyor. İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi  ile ilgili tüm detayları sizlerle paylaşıyoruz.

 

 

İstanbul müziğin başka türlüsüne hazırlanıyor!

 

 

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Müzik Yönetmenliği projeleri kapsamında, Kadıköy Gitarcafe’nin katkılarıyla Argos Kültür Sanat tarafından düzenlenen 2010 yılının en sıra dışı, en keyifli sanat projelerinden İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi başlıyor.

 

Dünyaca ünlü Türk ve yabancı sanatçıların katılacağı İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi’ne (İsmet Sıral Creative Music Studio, ISCMS),  öğrenci başvuruları için son tarih 23 Temmuz 2010.

 

29 Temmuz - 8 Ağustos tarihlerinde ilk olarak santralistanbul’da start alacak alan ISCMS, daha sonra Sepetçiler Kasrı, Heybeliada, Eminönü Üstgeçidi gibi şehrin farklı alanlarında gerçekleştirilecek.

 

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projeleri kapsamındaki İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi birbirinden ilginç konserleri, müziğin ustalarıyla genç yetenekleri buluşturan atölye ve seminerleriyle izleyici ve öğrencilerin karşısına çıkacak.

 

ISCMS 2010, aralarında Karl Berger, John Zorn, Oliver Lake, Adam Rudolph, Marc Ribot, Trilok Gurtu, John Lindberg, Kenny Wessel, Rahman Jamaal, Dawda Jobarteh, Oğuz Büyükberber, Erdem Helvacıoğlu, Ayşe Tütüncü, Ömer Faruk ve Ahmet Hacı Tekbilek, Mehmet Erenler, Mehmet Üçer, Ahmet Özden, Orhan Osman, Erkan Oğur, Mutlu Torun, Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan, Alper Maral, Tolga Tüzün gibi isimlerin bulunduğu 50’yi aşkın sanatçıyı ağırlayacak.

 

İstanbul’un müzikte yaratıcılığın yeni platformu olmasını hedefleyen ISCMS 2010’un 11 günlük benzersiz programında; farklı temalarıyla 8 büyük konser, 23 atölye ve seminer, pek çok grup çalışması ve konferans yer alıyor.

 

 

Seyyar satıcılar sahneye, yıldız sanatçılar üstgeçide

 

 

Yaşamlarını güçlü hançerleriyle kazanan İstanbul’un emektar seyyar satıcılarını usta müzisyenler eşliğinde sahneye taşıyan “Seyyar Satıcılar” temalı konser, karadan ve denizden yükselen şehir seslerinin yıldız sanatçılar tarafından yerinde ve canlı olarak yorumlanacağı Eminönü’ndeki “İstanbul’u Çalıyoruz” etkinliği, dünyanın farklı müzikal geleneklerini Anadolu’nun sesleriyle buluşturan “Kültürler Arası Doğaçlamalar” konseri, çarpıcı projelerden yalnızca birkaçı.

 

 

Öğrenciler usta müzisyenlerle aynı sahnede

 

 

ISCMS 2010, katılım için başvuracak yerli yabancı öğrencilerin usta sanatçılarla birlikte çalma ve önümüzdeki yılın projelerini biçimlendirme olanağı bulacağı zengin atölye çalışmaları ve disiplinler arası seminerlerle pek çok ilkin kapısını aralayacak. Araştırma ve altyapı çalışmalarına Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi’nden öğrencilerin de katıldığı tematik konserler için İstanbul’un dört bir yanından çok özel ses ve nida kayıtları alınarak bir arşiv ve belgesel çalışması yürütülüyor.

 

 

Uluslararası İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi’ne öğrenci başvuruları için son tarih 23 Temmuz

 

 

İlki 2006’da düzenlenen ve bu yıl İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Müzik Yönetmenliği programları çerçevesinde hayata geçirilen uzun soluklu ISCMS projesine öğrenci başvuruları 23 Temmuz 2010 tarihine kadar www.iscms.org sitesinden yapılabiliyor.

 

 

İsmet Sıral Hakkında

 

 

Türkiye’nin ilk profesyonel caz orkestrası kurucularından, saksafon, flüt ve ney ustası İsmet Sıral (1927-1987), orkestrasıyla Avrupa’da da büyük yankı uyandırdı. 60’ların sonunda dostu Neyzen Aka Gündüz’den ney çalmayı öğrendi; Mevlevî felsefesine ve Anadolu’nun müzikal zenginliğine yönelerek, Türk müziği ile caz arasında köprüler kurduğu çalışmalarına başladı. 1978-80 yıllarında New York’taki Creative Music Studio’da (CMS) dünya müziğinin dev isimleriyle birlikte dersler ve konserler verdi, caz ustalarını Türk müziğiyle tanıştırarak onlara Anadolu ezgilerinin, aksak ritimlerin, makamların inceliklerini öğretti ve derin izler bıraktı. Sanatçının adını taşıyan ISCMS, onun uluslararası bir müzik okulu kurma hayaline de saygı duruşu niteliği taşıyor.

 

Cazkolik.com / 20 Temmuz 2010, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.