Modern Jazz Quartet`in kurucusu John Lewis hakkında özel playlist yayında

Modern Jazz Quartet`in kurucusu John Lewis hakkında özel playlist yayında

Ocak ayından beri Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat`ta sevgili dostlarım Alper Maral, Murat Beşer ve Feridun Ertaşkan olarak sürdürdüğümüz "Caz Dinlemek İstiyorum" caz tarihi seminerlerinin sonuncusunda konu Bebop ve sonrası döneme gelmişti. Miles Davis`in Capitol Orkestra ile başlayan `cool jazz` dönemini konuştuğumuz ve hayli zevkli geçen seminerde konu cool dönemin Miles kadar bilinmese de çok önemli ismi piyanist ve besteci John Lewis`e gelmişti. Alper Maral, Lewis`le özdeşleşmiş müziklerden piyanoda örnekler verdikten sonra hep birlikte büyük sanatçı hakkında konuştuk. O gece, ne yapıp edip Lewis`le ilgili özel bir playlist oluşturmak geldi aklıma ama böyle işler zahmetli ve çok vakit alan işler ve tabii her zaman yapacak gecikmiş başka bir dolu iş olduğu için tamam yaparım deyip bir kenara yazdım. Ne şans ki, ertesi gün Lincoln Center`ın yayınladığı bir albüm nedeniyle hazırladığı playlist düştü önüme. Wynton Marsalis ve ekibine cazsever olarak teşekkür ederek listeyi ben de sizinle paylaşmak istiyorum.

 

O gun seminerde cool cazın bebop`ın olgun ve sakinleşmiş hali olduğundan söz ettik, tabii Miles`ın getirdiği emsalsiz ruhun bugün caz dinleyicisinin en aradığı duygu olduğunu biliyoruz ama ya John Lewis. Yaşasaydı 97 yaşında olacaktı Lewis. Caz tarihinin en önemli topluluklarından Modern Jazz Quartet`in kurucusu ve ruhu olan büyük piyanist tam altmış yıllık kariyerinde piyanist, besteci ve grup lideri olarak swing ve bebop dönemin blues formlarına müthiş katkıları olmuş bir müzisyendi. Bebop`ı sofistike swinge dönüştüren Lewis caz tarihine "Afternoon in Paris", "Django", "Two Bass Hit" gibi ölümsüz standartlar hediye etti. Seksen yılı aşan ömrü boyunca özellikle Lincoln Center`da verdiği dersler ve konserleri yoğun ilgi görmüştü.

 

Lincoln Center Orchestra piyanist Jon Batiste`le birlikte hazırladığı "The Music of John Lewis" isimli albümünü mart ayında piyasaya dağıttı. Marsalis`in orkestrasının 2013`de verdiği bir konserin kaydı olan albüm Lewis`in en tanınmış müziklerinin seslendirildiği bir performans oldu. Aşağıda gördüğünüz playlistte yeralan müziklerin bir kısmı konserde seslendirilmişti ama daha önemlisi John Lewis`le ilgili mükemmel seçimlerle dolu bir liste olması özellikle çok kıymetli. Lewis`in emsalsiz cool swingine hayran olacağınıza inayor ve zevkli dinlemeler diyorum.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 31 Mart 2017, Cuma

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.