27. Akbank Caz Festivalinin müzikal röntgeni

27. Akbank Caz Festivalinin müzikal röntgeni

Bir caz festivalinin müzikal röntgenini çekmeye çalışmak zor ama zevkli uğraş. Festival programını önünüze alıyor, başlıyorsunuz sanatçıların müziklerini dinlemeye. Dinledikleriniz arasından ayırdıklarınızı dijital platformların sağladığı kolaylık sayesinde bir listede topluyorsunuz, sonra, başlıyorsunuz toplu halde dinlemeye, o olmadı, bunun yerine şu olsun, başka hangi albümü vardı, o parçada şu çalmıyor muydu gibi rötuşların ardından liste olmasını istediğiniz hale yavaş yavaş yaklaşıyor. Tabii bu arada festival konserlerinde dinleyeceğiniz müziklerin toplamından ortak bir fotoğraf çıkarmak gibi bir amacınız var ve bu olacak iş değil, öyle bir fotoğraf çıkmaz, mesela, bu listede 29 sanatçı var. Birbirlerinden öyle farklı insanlar ve müzikler ki, nasıl ortak bir müzik olabilir? O zaman sanatçıların listelenen tek bir parçayla en makul ve lezzetli şekilde anlaşılmasına odaklanıyorsunuz.

 

Biz de öyle yapmaya çalıştık

 

 

27. Akbank Caz Festivalinde konser verecek sanatçıları listelerken sıralamayı konser tarihlerine göre yaptık, yani, ilk konserden son konsere. Sanatçıların mümkün olduğu kadar son dönem işlerine, eğer değilse tarzını, tekniğini en iyi anlayacağımız müziğine baktık. Bu yüzden, ilk sırada gitarın usta ismi Wolfgang Muthspiel yeni albümüyle değil ama gitarist Mike Goodrick`le beraber çaldığı nefis bir performansla var, Christian Scott ise cazın yeni ve modern gurusu olarak son albümünden "Diaspora"yla listede. Sanatçının yeni bakış açısı cazı değiştirmeyi sürdürüyor. Azeri caz piyanisti Amina Figarova son albümünden flütlü, tenor saksofonlu post bop icrayla zevkli bir müziğe imza atmış. Chucho Valdes ile Gonzalo Rubalcaba`nın ortak bir kaydı varsa da bu platformda galiba yok ama Valdes`in Arturo O`Farrill hem latin hem klasik big bandlerin tadını mükemmel veren yılın en iyi albümündeki varlığı eşsiz, Rubalcaba ise Charlie Haden`ı andığı albümden ölümsüz bestesiyle yayında.

 

Festivalin en büyüklerinden Abdullah Ibrahim`in parçasının ismi aslında kendini anlatıyor. Festivalin Avrupa ayağını en tatmin edecek isimler arasında gelen Daniel Herskedal ve Marius Neset listede o ana kadar dinlediklerizin en farklılarından biri. Parçada tubaya dikkat. Festivalde izleyeceğimiz baba oğul Wakenius`lar kendi albümlerinden introsunda teknik şovla "Irish Vagabond" konseri de merak ettirecek. Türküleri pop caz üslupla yorumlayan Authentic Anatolian Project Aşık Veysel`in "Uzun İNce Bir Yoldayım"ına farklı bir yorum, merak etmeye değer.

 

Alman caz piyanisti Benedikt Jahnel`in modüler konseptlerinden bir parçası da listede yayında. Başarılı caz piyanistimiz Çağrı Sertel yeni albümüne adını veren parçasıyla, başaılı caz şarkıcısı Çağıl Kaya da yeni albümünden Ercüment Orkut`un nefis bir piyano solosunun olduğu müziğiyle, İlhan Erşahin de festivalde birlikte olacağı Dave Harrington`ın "Night Ride"yla yayında.

 

Festivalin en renkli konserlerinden biri olacağını sandığımız Red Baraat`ın renkbi bir müziğiyle cazın bambaşka yüzü Shabaka Hutchings`in müziği arka arkaya festival fotoğrafının ne kadar zengin olduğunu göstermesi bakımından önemli iki örnek.

 

Pop müziğin güçlü ismi Kenan Doğulu kendi hitlerini büyük orkestralı, jazzy yorumlarla kaydetmişti, şimdi o müziklerini ilk kez Akbank Caz Festival çatısında seslendirecek, "Aşk Oyunu"nun bu versiyonu kulak verin. Türkiye`de ik kez dinleyeceğimiz seslerden Howe Gelb size acaba kimi hatırlatacak?

 

Kübalı caz piyanisti Alfredo Rodriguez`in Ibeyi kardeşlerle enerjik müziği "Yemaya" sanatçının müziğini anlamaya yetmeyebilir ama başlangıç için iyidir. Festivalin önde gelen isimlerinden biri de Mark Giuliana yeni albümünü yayınlamışken izlemek hoş olacak, albümden müziği de listede. Kelimelere takla attıran, dans ettiren Ala.ni keşfetmediyseniz tam sırası olabilir.

 

Ephemerals ve Mop Mop`un ardından yıllar önce festivale gelen Vanessa Rubin`i playlistte hoş bir standardla dinliyoruz. Quartera projesiyle Emir Ersoy`un "Oriento"suna Baki Duyarlar`ın Dilek Türkan`ın sesinden "Adem" yorumu şık bir cevap olurken listenin en sonunda Evrencan Gündüz ve Sattas playlisti ve festivali uğurluyorlar.

 

Herkese iyi festivaller

 

Cazkolik.com / 14 Ekim 2017, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.