Albüm söyleşileri & Caz Üzerine Konuşmalar serisinin ilk konuğu Eleven Short Stories albümüyle ülkemiz caz ve modern müziğin en dikkat çeken çalışmalarına imza atan isimlerden Erdem Helvacıoğlu.

Albüm söyleşileri & Caz Üzerine Konuşmalar serisinin ilk konuğu Eleven Short Stories albümüyle ülkemiz caz ve modern müziğin en dikkat çeken çalışmalarına imza atan isimlerden Erdem Helvacıoğlu.

Albüm Söyleşileri & Caz Üzerine Konuşmalar / Sesli Röportajlar

Sevgili okurlarımız, Cazkolik`te yeni bir köşeye başlıyoruz, ismini "Albüm Söyleşileri & Caz Üzerine Konuşmalar" olarak belirlediğimiz röportajlar serisi, zamansız ve periyodik olmayan bir düzende ilerleyecek, `sesli röportajlar` adı altında yayınlayacağımız bir seri. Uzun zamandır hayata geçirmeyi planladığımız çalışmanın temel amacı caz ve caz albümleri üzerine sanatçısı, müzisyeniyle birlikte mümkün olduğunca derinlemesine analizler yapabilmek. Hepimiz biliyoruz ki ülkemizde binbir emekle hazırlanan albümler harcanan emek ölçüsünde hem dinleyicisi hem de caz çevrelerince yeterince masaya yatırılıp üzerine konuşmaktan uzak kalıyor. Varolan sınırlı sayıda radyo programı, Jazz Dergisi gibi bir kaç yayın organı dışında bırakın albümler üzerine detaylı konuşmalar yapmayı haberlerinin yayınlandığına dahi rastlaması zor. Biz de gerek Radyo Cazkolik`te gerek site üzerinde mümkün olduğu kadar albüm haberlerini duyurmaya çalışıyor, kısmen de olsa dinletiyoruz ama gelişen gündem öyle hızlı ilerliyor ki inanın yıl toplamında çok az sayıda yerli albüm yayınlanmasına rağmen bir bakmışsınız o albümlere dahi hakettikleri özeni gösteremişiz. Bu köşede işte bu amaç doğrultusunda yayın yapmaya çalışacağız.


Erdem Helvacıoğlu ile son albümü Eleven Short

Stories`i konuştuk...

Sesli röportajlar serisinin ilk konuğu harika bir tesadüfle tam da yapmayı istediğimiz tarza uygun yeni çalışmasıyla sevgili Erdem Helvacıoğlu`nun albümü oldu. Dünyada deneysel ve kavramsal modern müzikle caz arasında ilinti kuran müzisyen sayısı giderek artıyor. Ülkemizde de bu konuda çalışan, az sayıda da olsa dünya ölçeğinde müzik üreten isimlerin başında geliyor sevgili Helvacıoğlu. Daha albüm yayınlanmadan üzerine üstün körü fikir sahibi olduğumuz çalışma yayınlandığı ve hele Borusan Müzik Evi`nde lansman konserini izlediğimiz zaman aslında ne ile karşı karşıya olduğumuz konusunda daha net fikrimiz oldu. Dinleyeceğiniz programda zaten üzerine detaylı konuştuğumuz için bir de burada okumanıza gerek yok ama Erdem Helvacıoğlu müziğin imkanlar dünyasına yeni ve kavramsal araçlar katarak hem `unique` ve yeni soundlar üretmenin hem de bu soundları filmlerinde çok geniş duygu ve öykü yelpazesinde anlatan usta sinema yönetmenlerinin benzersiz filmleriyle paralellikler kuran dramatik müziklere dönüştürmenin mümkün olduğunu gösteriyor bize. Tasarım ve hissetme sürecinde çok katmanlı bir çalışma olan Eleven Short Stories bu topraklar üzerinde yaşayan sanatçılarımızın bize daha önce kimse tarafından duyulmamış ve hissedilmemiş yeni duygular, müzikler vereceğinin de en güzel kanıtı.

* * *

Hem Cazkolik içinde hem de caz dünyasında önemli bir işlevi olacağına inandığımız bu yeni bölümümüz ilk konuğu olduğu ve bu müzikleri ürettiği için Erdem Helvacıoğlu`na çok teşekkür ediyoruz. Bir teşekkür de bu çalışmanın hayata geçmesi için bütün iyi niyetiyle çalışan ve bizim her tür gecikmemize anlayış gösteren sevgili Esin Uslu`ya.

* * *

Son not: Değerli dinleyicilerimiz & okurlarımız, röportaj kaydını dinlerken aralarda "Eleven Short Stories" albümünden müzikler duyacaksınız ama bizim iletmek istediğimiz esas mesaj ise bu oldukça düşük özellikli ses dosyasındaki temsili müziklerle yetinmeyip albümün orijinalini satın almanız. Hem müziği gerçek anlamda dinleyip duyamadığınız olağanüstü pek çok detayı hissedecek hem de böylesi bağımsız projelerin daha çok sayıda üretilmesi için arşivinize kattığınız albümle destek vermiş olacaksınız.

Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com / 19 Aralık 2012, Çarşamba


 Röportajdan fotoğraflar:

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.