24. İstanbul Caz Festivali ışıltılı bir yaz vaadediyor

24. İstanbul Caz Festivali ışıltılı bir yaz vaadediyor

Bu yıl 20. kez Garanti Bankası sponsorluğunda, düzenlenecek 24. İstanbul Caz Festivali, yine yenilikçi ve keşiflerle dolu bir programla geliyor. Festival, 4-20 Temmuz arası cazın duayen isimlerinden yeni keşiflere 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı 20 farklı mekânda ağırlayacak.

 

24. İstanbul Caz Festivali ünlü yıldızların, Flamenkonun kült gitaristi Paco de Lucia’ya saygı duruşu niteliğindeki “Beyond The Memory” konserinin yanı sıra aralarında vokal cazın genç yıldızı Kandace Springs’den Jacky Terrasson Stephane Belmondo gibi ustalara, Avrupa cazının efsane ismi Nik Bärtsch’ten Afrika’nın iki muhteşem sesi Fatoumata Diawara ve Hindi Zahra’ya caz, funk, dünya müziği, blues ve rock’ın farklı seslerini ağırlayacak. Oluşum aşamasında Radiohead’in gitaristi Jonny Greenwood’un da içinde yer aldığı “JUNUN” projesi de festivalin bu yılki konukları arasında.

 

Bu yıl önemli bir yenilik, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarının daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla SOCAR Türkiye desteğiyle hayata geçirilen “ViTRin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” olacak. Festivalin 5-8 Temmuz tarihleri arasındaki konserlerini kapsayan bu bölümü, festival izleyicisiyle beraber uluslararası müzik sektörünün önemli temsilcileri de izleyecek.

 

Ücretsiz gerçekleşecek “Parklarda Caz” konserleri ile Kadıköy yakasında festival içinde festival deneyimi yaşatacak “Gece Gezmesi” bu yıl da devam ederken, tüm gün sürecek konserler ve atölye çalışmalarıyla bu yıl ilki gerçekleştirilecek “Çocukça Bir Gün” başlıklı etkinlik de minik cazseverleri mutlu edecek.

 

 

İstanbul Caz Festivali`nden yeni bir proje:

 

"ViTRin": Türkiye Güncel Müzik Buluşması

 

Festival bu yıl, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarının daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla yeni bir proje hayata geçiriyor. “ViTRin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” kapsamında, Türkiye’den otuzun üzerinde sanatçı ve topluluğun, 5-8 Temmuz tarihleri arası vereceği konserler, festival izleyicisi yanındar uluslararası müzik sektörünün önemli temsilcileri tarafından da izlenecek.

 

Bu yıl “ViTRin” kapsamında Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan’ın ortak projesi Taksim Trio, alternatiften popüler müziğe geniş kitlelere ulaşmış Ceylan Ertem, perdesiz gitar virtüözü Cenk Erdoğan, caz gitaristi ve besteci Bilal Karaman ve üçlüsü, MadenÖktemErsönmez topluluğu ve rockla caz arasında gezinen yaratıcı tarzlarıyla Korhan Futacı Kara Orkestra’nın yanı sıra, cazın yetenekli iki ismi kontrbasçı Kağan Yıldız ve piyanist Can Çankaya’nın duo projesi yer alacak.

 

“ViTRin”in bir başka etkinliği de Gece Gezmesi. Kadıköy ve Moda’da gerçekleşecek Gece Gezmesi`inde Ceylan Ertem, Gevende, Son Feci Bisiklet, Jakuzi, Kolektif İstanbul, Özgün Semerci ve No Land gibi bağımsız sahnenin heyecan verici isimleri olacak. Ayrıca Salon İKSV’de gerçekleşecek çeşitli konserlerde Yürüyen Merdiven ft. Tolga Bilgin Kristian Lind, Geeva Flava ve Rain Lab (İdil Meşe Da Poet) gibi yeni ve başarılı isimler sahneye çıkacak.

 

24. İstanbul Caz Festivali`nde iki özel proje

 

Paco De Lucia Anısına "Beyond the Memory"

 

İstanbul Caz Festivali bu yıl iki özel projeye ev sahipliği yapacak. Flamenkonun kült gitarist ve bestecisi Paco de Lucia’ya saygı duruşu niteliği taşıyan “Beyond The Memory” başlıklı projede sanatçının kariyerinin çeşitli evrelerinde birlikte çalıştığı Antonio Serrano, Carlos Benavent, Jose Mari, Nino Josele, Piraña gibi yıldız müzisyenlere dansları ve vokalleriyle Farru ve David de Jacoba eşlik edecek.

 

Festivale özel projeye Türkiye’den hepsi alanında önemli üç isim katılıyor. Paco de Lucia bestesi Palenque’yi, Sezen Aksu’nun sözleriyle yeniden yorumladığı Tuana şarkısının yer aldığı Med Cezir albümü ile doksanlarda hayatımıza giren Levent Yüksel bu gecenin heyecan verici isimlerinden bir olacak. Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan’ı bir araya getiren ve dünya müziğinde son yılların en dikkat çekici gruplarından biri olan Taksim Trio ise klarnet bağlama ve kanunla flamenkonun sıradışı birlikteliğini gözler önüne serecek. Türkiye’nin nadide perdesiz gitar virtüözlerinden, ödüllü film müzikleriyle tanıdığımız Cenk Erdoğan da gecenin konuk sanatçılarından olacak.

 

Christian McBride, Joshua Redman ve TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası

 

Ülkemizin en köklü caz topluluklarından TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün de sahibi, topluluğun şefi Kamil Özler’in, cazın iki usta ismiyle ilk kez bir araya geleceği konser festivalin diğer özel gecelerinden bir olacak.

 

Şef Kamil Özler yönetimindeki TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası gecede, müzik kariyerinde bugüne kadar beş Grammy Ödülü’ne layık görülen usta bas gitaristi Christian McBride ile kendi gruplarıyla olduğu kadar yaratıcı işbirlikleriyle de tanınan ABD’li caz saksofoncusu Joshua Redman ile aynı sahneyi paylaşacak.

 

 

 

Festival ödül gecesi

 

4 Temmuz Salı, Saat: 21:00, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi

 

Festivalin Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde yapılacak açılış gecesi, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın şefi Kamil Özler ve Türk pop ve caz müziğinin duayen isimlerinden Fatih Erkoç’a Yaşam Boyu Başarı Ödülleri’nin takdim edilmesiyle başlayacak. Fatih Erkoç’un festivale özel konserinin ardından Avusturyalı sürpriz bir grup sahne alacak.

 

Jacky Terrasson Stephane Belmondo
Can Çankaya Kağan Yıldız

 

5 Temmuz Çarşamba, Saat: 22:00, Fransız Sarayı Bahçesi

 

 

Fransız asıllı Amerikalı caz piyanisti Jacky Terrasson Fransız caz trompetçisi Stephane Belmondo ile birlikte festivalde klasik cazın yıldızını parlatacak. 1993’te Thelonious Monk Piyano Yarışması’nı kazanan ve yayımladığı yirmiye yakın albümle caz piyanistleri arasındaki yerini sağlamlaştıran Terrasson ile ABD’li new age ve caz fenomeni Yusef Lateef ile işbirlikleriyle dikkatleri iyice üzerine çeken Belmondo’nun 30 yıla dayanan dostlukları, 2016 tarihli Mother albümüyle taçlandı. İkili, romantik, samimi ve yalın müzikleriyle Fransız Sarayı Bahçesi’nde balladlar, caz standartları, şansonlar ve biraz da doğaçlamayla festival takipçilerini nostalji tüten notalara teslim edecek. Gecenin açılışını ise Kerem Görsev’in triosundan da tanıdığımız kontrbasçı Kağan Yıldız ve yerli caz sahnesinde birçok isimle projelere imza atan piyanist Can Çankaya, taptaze duo projeleriyle yapacak.

 

Korhan Futacı ve Kara Orkestra Rain Lab (İdil Meşe DaPoet)

 

5 Temmuz Çarşamba, Saat: 22, Salon İKSV

 

 

“ViTRin” kapsamında gerçekleşecek etkinliğin ev sahipleri söz yazarı, besteci ve saksofonist Korhan Futacı ile orkestrası Kara Orkestra ve Da Poet ile İdil Meşe’nin ortak projesi Rain Lab. Akustik solo projesiyle Avrupa ve ABD’de birçok konser veren, Oceansvs Orientalis için yazdığı şarkıya Acid Pauli’nin yaptığı remiksle dünya çapında bilinirlik kazanan İdil Meşe ile Gaslamp Killer, Chinese Man, Mount Kimbie, Araabmuzik, Daedelus gibi sanatçılarla aynı sahneyi paylaşan, yerli hip-hop sahnesinin en başarılı isimlerinden Da Poet’in trip-hop ve hip-hop’ı birleştirdiği Rain Lab performansının ardından Korhan Futacı ve Kara Orkestra sahnede olacak. Tamburada ve Dandadadan`la kaydettiği albümlerdeki söz, beste ve saksofon performansıyla tanınan Korhan Futacı; yurtiçi ve yurtdışında birçok caz festivalinde sahne aldı. Pek çok uluslararası sanatçıyla aynı sahneyi paylaşan Korhan Futacı ve Kara Orkestra, organik bağlarla birbirine kenetlenmiş zengin bir orkestral doku yaratırken yüksek bilinçli bir makine gibi çalışıyor.

 

• Junun feat. Shye Ben Tzur the Rajasthan Express
• Miles Mosley
• Bilal Karaman Trio
• MadenÖktemErsönmez

 

7 Temmuz Cuma, Saat: 19:45, Beykoz Kundura

 

 

Bas gitarist, vokalist, besteci, Kamasi Washington’ın sağ kolu ve West Coast Get Down Collective’in kurucusu Miles Mosley, Beykoz Kundura’da caz müziğin geleceğini notalara dökecek. Mosley, kendi hikâyelerini anlattığı ilk solo albümü Uprising’i İstanbullularla paylaşacak.

 

Geçen sene herkesin hayran kaldığı Beykoz Kundura atmosferinde gerçekleşecek gecenin kapanışı Junun`dan. Pakistan`ın Qawwal müziğini günümüze taşıyan besteci-ozan Shye Ben Tzur, Hintli ekip the Rajasthan Express ile gerçekleştirdiği projede, geleneksel müziği elektronik tınılarla bir araya getiriyor. Kayıtlarında Radiohead’in gitaristi Jonny Greenwood’un da yer aldığı proje hakkında, Paul Thomas Anderson’ın yönetmenliğini üstlendiği “Junun” adlı belgesel İstanbul Film Festivali’nin sunumuyla 2015 yılında gösterilmişti.

 

Gecenin “ViTRrin” kapsamında evsahipliğini üstlenecek isimler ise modal motifler, modern armoniler ve doğaçlamaları harmanlayan, Türkiye’nin en yetenekli genç müzisyenlerinden, caz gitaristi ve besteci Bilal Karaman ve üçlüsü ile Sarp Maden, Alp Ersönmez ve Volkan Öktem ile tabiri caizse bir rüya takımı, caz yatağında marine edilmiş rock, drum’n bass, punk, noise, elektronik ve ambient’i birleştiren MadenÖktemErsönmez olacak.

 

• Geeva Flava
• "Caz Matine" Yürüyen Merdiven feat. Tolga Bilgin-Kristian Lind

 

8 Temmuz Cumartesi, Saat: 13:45, Salon İKSV

 

 

“ViTRin” kapsamında gerçekleşecek son konserlerden Caz Matine’de Yürüyen Merdiven feat. Tolga Bilgin Kristian Lind ve Geeva Flava sahne alacak. Geçtiğimiz yılın Genç Caz finalistlerinden, Parklarda Caz performanslarıyla Fenerbahçe sakinlerine neşeli ve hareketli saatler yaşatan Geeva Flava, matinenin açılışını yapacak. Geeve Flava’nın ardından mekanik bir yürüyen merdiven değil, iki bacaklı bir organizma olan Yiğit Özatalay ile Mustafa Kemal Emirel’in, davulun melodik kişiliğiyle piyanoya, piyanonun perküsif kişiliğiyle davula yaklaşmasıyla oluşturdukları Yürüyen Merdiven grubuna İsveçli kontrbasçı Kristian Lind ile trompetçi Tolga Bilgin eşlik edecek.

 

• Kandace Springs
• Christian McBride`s "New Jan Quartet"

 

10 Temmuz Pazartesi, Saat: 20:30, Sultan Park Swiss Hotel Bosphorus

 

 

İlhamını Sade, Ella Fitzgerald, Lauryn Hill, Billie Holiday, Nina Simone ve Erykah Badu gibi divalardan alan; Blue Note’un yeni keşfi, piyanist ve büyüleyici vokaliyle Kandace Springs, soul, caz ve popu birleştiren cazibeli şarkılarıyla sıcacık bir yaz akşamında Swissotel The Bosphorus Sultan Park’ta olacak. Kandace Springs’in ardından, ABD’li caz bas gitaristi Christian McBride yeni projesi New Jawn Quartet ile modern caz keşiflerine yelken açacak. Yer aldığı üçyüzden fazla kayıtla kendi neslinin en çok kayıtta bulunan caz sanatçılarından sayılan McBride, sahip olduğu beş Grammy ödülü ile virtüözlüğünü kanıtladı. Herbie Hancock, Diana Krall, Chick Corea gibi caz müzisyenlerinin yanı sıra Sting, Paul McCartney ve Celine Dion gibi yıldızlarla da çalışan sanatçı, aralarında 18 kişilik Big Band projesinin de olduğu beş farklı ekibe liderlik ediyor.

 

"Havana Gecesi"
• Dayme Arocena
• Roberto Fonseca

 

12 Temmuz Çarşamba, Saat: 20:30, Uniq Hall Açıkhava Sahnesi

 

 

Buena Vista Social Club ile dünyayı turlayan, Küba müziğindeki köklere dönüşün destansı bir belgesi niteliğindeki son albümü ABUC ile dünya çapında başarı edinen Kübalı caz piyanisti Roberto Fonseca festivalin konuklarından. Havana’nın büyülü atmosferini çağrıştıran parçaları ile Roberto Fonseca’dan önce sahneyi henüz 23 yaşındaki Kübalı neo-soul vokalisti, Gilles Peterson’un keşfi Dayme Arocena ısıtacak. Yerinizde duramayacağınız ritimleriyle “Havana Gecesi” festivalde sıcacık bir Afro, Latin ve Küba müziği akşamı sunacak.

 

Fatoumata Diawara Hindi Zahra

 

17 Temmuz Pazartesi, Saat: 21:00, The Grand Tarabya Panorama Terrace

 

 

Damon Albarn’dan Herbie Hancock’a kadar sayısız isme eşlik eden Afrika müziğinin son yıldızı Fatoumata Diawara ile caz ve dünya müziğini benzersiz bir biçimde harmanlayan Hindi Zahra, sıcak ve ritmik bir caz ve dünya müziği akşamı için “Olympic Cafe Tour” projeleri kapsamında bir arada. Tutkulu kadın vokallerin gücüyle aklınızı başınızdan alacak konser bu yılın yeni mekanlarından Tarabya Oteli’nin etkileyici terasında gerçekleştirilecek.

 

Dee Dee Bridgewater "Memphis"

 

18 Temmuz Salı, Saat: 21:00, The Marmara Esma Sultan Yalısı

 

 

Üç Grammy ödülü, yedi adaylığı, The Wiz müzikaliyle bir de Tony ödülü bulunan, Motown Records efsanesinin en önemli sanatçılarından Dee Dee Bridgewater, doğduğu şehir Memphis’in müzikal mirasına saygı duruşu niteliğindeki özel projesi ile festivalin konuklarından. Daha önce de birçok kez festivalin konuğu olan ve ülkemizde geniş bir hayran kitlesi bulunan Bridgewater, BB King, Al Green gibi blues ve soul ustalarının şarkılarını yeniden yorumlayacak. Caz ve soul divası, The Marmara Esma Sultan Yalısı’nın boğaza açılan benzersiz atmosferinde vereceği bu konserle sevenlerini yine kendine hayran bırakacak.

 

Donny McCaslin "Beyond Now"

 

18 Temmuz Salı, saat: 22:30, Salon İKSV

 

 

ABD’li caz saksofoncusu, Donny McCaslin, David Bowie’nin yıldızlar arasına karışmadan hemen önce yayımladığı Blackstar albümüne katkıda bulunanlar arasında önemli bir yerde duruyor. Yine Blackstar için birlikte çalıştığı Tim Lefebvre, Mark Guiliana, Jason Lindner, Nate Wood ve David Binney’nin işbirlikleriyle yayımladığı 2016 tarihli son albümü Beyond Now’u Bowie’ye adayan McCaslin, bu albümde MUTEMATH, Deadmau5, The Chainsmokers ve tabii ki Bowie şarkılarına yer verdi. Albüm, 2016’nın en iyi caz albümleri arasında gösterildi. Bu yılın başında Grammy Ödül Töreni’nde Blackstar’ın kazandığı ödülleri David Bowie adına almak üzere ekibi Ben Monder, Jason Lindner, Tim Lefebvre ve Mark Guiliana ile sahneye çıkan McCaslin’in kendi adına da ayrıca üç Grammy adaylığı bulunuyor. McCaslin, deneysel ve tekinsiz nefesiyle dinleyicilerini büyüleyecek bir konserle sahnede olacak.

 

• Bill Laurance
• Bokante

 

19 Temmuz çarşamba, Saat: 21:00, Beykoz Kundura

 

 

Caz ve elektronik müziği birleştiren füzyon mutfağı Snarky Puppy’nin arkasındaki isimler, Beykoz Kundura’nın atmosferine çok yakışacak bir performansla festivaldeler. Snarky Puppy’nin klavyecisi Bill Laurance’ın performansıyla başlayacak gece, grubun kurucusu ve bas gitaristi Michael League’in yepyeni projesi Bokanté ile devam edecek. League’in tanımıyla “Batı Afrika müziği, delta blues ve Led Zeppelin’in ilginç bir birleşimi” olan Bokanté, farklı müzik türlerini başarıyla icra edebilen en saygın gruplardan.

 

Isfar Sarabski Basel Rajoub`s Sorlana feat. Sirojiddin Juraev

 

20 Temmuz Perşembe, Saat: 20:30, Sakıp Sabancı Müzesi

 

 

2009 Montreux Caz Festivali’nde solo piyano yarışması birinciliğini kazanan Azerbaycanlı piyanist Isfar Sarabski, SOCAR Türkiye’nin sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserinde müzikseverlerle buluşacak. Yaptığı işbirlikleriyle caz sahnesinde yerini her geçen yıl daha da sağlamlaştırarak, Royal Albert Hall’dan Queen Elizabeth Hall’a kadar en görkemli konser salonlarında sahneye çıkan Isfar Sarabski’ye bu konserde Türkiye’den müzisyenler de eşlik edecek. Gecenin diğer topluluğu ise, Ağa Han Kültür Vakfı’na bağlı Aga Khan Müzik İnsiyatifi tarafından desteklenen Suriyeli saksofon sanatçısı Basel Rajoub’un Soriana Project üçlüsü olacak.

 

Zorlu PSM Performans Sanatları Merkezi`nde geniş bir caz yelpazesi

Taksim Trio

 

8 Temmuz Cumartesi 19.30, Drama Sahnesi

 

Müzikal zenginlikleriyle son yılların en dikkat çekici gruplarından Taksim Trio, enstrümanlarına tutkun Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan’dan oluşuyor. 2007’de dünya müziğinin en önemli fuarı WOMEX’te dakikalarca ayakta alkışlanan üçlü, ertesi yıl Londra Caz Festivali kapsamında Queen Elizabeth Hall sahnesine çıktı. 2013’te yayımlanan ikinci albümlerinde özgün bestelerin yanı sıra Orhan Gencebay, Zülfü Livaneli ve Şükrü Tunar’ın parçalarına yer verdiler. Üçüncü albüm ‘Ahi’ ise 2016’da yayımlandı.

 

Mehmet Ali Sanlıkol Whatsnext? feat. Tiger Okoshi

 

13 Temmuz Perşembe 19.00, Drama Sahnesi

 

Caz müzisyeni, besteci ve akademisyen Mehmet Ali Sanlıkol, modern caz kompozisyonlarını Türk müziği etkileriyle birleştirecek özel bir konser için, Japonya kökenli, ABD’li caz trompetçisi Tiger Okoshi ve türlere meydan okuyan topluluğu Whatsnext? ile tam 14 yıl sonra İstanbul Caz Festivali’ne geri dönüyor. İlhamını mehter ve Osmanlı müziğinden alan Mehmet Ali Sanlıkol bu gecede, Gary Burton, Bruce Arnold, Rakalam Bob Moses gibi caz duayenleriyle olan işbirlikleriyle saygıdeğerliğini arttıran, aynı zamanda caz akademisyeni olan Tiger Okoshi ile güçlerini birleştirerek izleyicileri virtüöziteye doyuracak. New Orleans cazıyla çiftetelli melodilerini birleştiren şaşırtıcı sentez işlerine yer verdiği son albümü Resolution ile dikkat çeken Sanlıkol’a, albümdeki “Niyaz Suite” parçasında eşlik eden Antonio Sanchez, Migration konserinden bir gün önce sanatçıyla aynı sahnede buluşacak.

 

Nik Bärtsch’s Ronin

 

13 Temmuz Perşembe 21.30, Drama Sahnesi

 

İsviçreli piyanist, besteci ve prodüktör Nik Bärtsch, minimalist ve mistik tınıların öne çıktığı zen funk dörtlüsü Ronin ile festival izleyicilerini kendi iç dünyalarına davet edecek. Bärtsch, yıllar içinde geliştirdiği müzikal dil ile klasik caz çizgilerini aşan çağdaş , blues ve etnik müzik gibi farklı türleri bu konserinde sunacak.

 

Kerem Görsev Quartet

 

14 Temmuz Cuma 21.30, Drama Sahnesi

 

Piyanoyla tanışmasının 50. yılını kutlayan Kerem Görsev, Ferit Odman, Kağan Yıldız ve Engin Recepoğulları’ndan oluşan dörtlüsü, özel bir gece ile festivale konuk oluyor. Caz ile olan bağı 60’ların sonunda konservatuvara adım atmasıyla başlayan ve ilk bestelerini 90’lı yıllarda yapan Görsev, Türkiye caz sahnesinin önde gelen caz piyanistleri arasında yer alıyor. Birçok başarılı caz müzisyeniyle işbirlikleri yapan Görsev, Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında konserler vermeye devam ediyor.

 

Antonio Sanchez Migration

 

14 Temmuz Cuma 19.00, Drama Sahnesi

 

Oscar ödüllü Birdman filminin orijinal müziklerine imza atan Meksika asıllı caz davulcusu Antonio Sanchez, Chick Corea ve Pat Metheny gibi devlerle sahne aldıktan sonra, grup lideri olarak kaydettiği son albümü The Meridian Suite’i takiben ilk defa İstanbul’a geliyor. Beş yaşında davulla tanışan, dört adet Grammy ödülü sahibi Sanchez, çağının en önemli grup liderleri arasında görülüyor. Birdman filminin orijinal müziklerine imza atan Meksika asıllı caz davulcusu Antonio Sanchez, Chick Corea ve John Patitucci gibi isimlerle sahne aldıktan sonra ilk defa grup lideri olarak kaydettiği albümü Migration’ı İstanbullu caz dinleyicisiyle paylaşacak.

 

Cazkolik.com / 30 Mart 2017, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.