Müzikte kontrastların zerafeti üzerine: Ólafur Arnalds

Müzikte kontrastların zerafeti üzerine: Ólafur Arnalds

Melankolinin her daim baş rolde olduğu siyah beyaz fotoğraflarla bezeli ses yapılarının mimarı olan İzlandalı piyanist, besteci ve şarkıcı Ólafur Arnalds son albümü “For Now I Am Winter”ın Avrupa turnesi kapsamında 18, 19 ve 20 Kasım tarihlerinde İKSV - SALON sahnesine konuk oluyor. Arnalds klasik müziğe özgü zerafet dolu melodileri pop müziğin uçucu taraflarıyla birleştirip, İzlanda’nın müzikal atmosferinden renkleri ses paletinde bir araya getirmesiyle tanınıyor. Gerek stüdyo çalışmalarında gerekse sahne performanslarında müzikal sınırları genişletmekten büyük keyif alan sanatçı senfonik düzenlemeler içeren bestelerini, elektronik müzik, ambient, pop, post-rock ve minimalist müziğin sade tınırlarıyla buluşturuyor. Yaylı ve nefesli sazların alışılmadık düzenlemelerini, Chopin ve Mozart’a özgü kırılgan ve incelikli piyano cümleleriyle birleştiren genç müzisyen albümlerinde barok müziğe özgü müzikal süslemelerden de yararlanmakta. Hüznü ve huzuru minimalist bir grammer çerçevesinde ele aldığı çalışmalarında kontrastlarla örülü bir müzikal dil oluşturan Arnalds betimlemiş olduğu karanlık ve umut dolu ses tablolarında kimi zaman bir şiirden kimi zaman ise bir filmden ilham almakta.

 

 

2008 yılında Londra’nın prestijli konser salonlarından Barbican Hall’da kapalı gişe gerçekleşen konseri sonrasında İngiltere’de geniş yankı uyandıran Arnalds o günden beri İngiliz müzik basınının gözde isimleri arasında. İzlandalı post-rock grubu Sigur Rós ile turneye çıkan (2008), bir Hollywood yapımı olan kara komedi – dram türündeki Another Happy Day filmi için müzikler besteyen ve Aphex Twin, Amiina, Jóhann Jóhannsson gibi kült müzisyenlerle ortak çalışmalar gerçekletiren Arnalds özellikle son beş yılda kariyer basamaklarını üçer beşer tırmanmış bir isim.

 

 

2007 yılına tarihlenen sekiz parçalık ilk stüdyo albümü “Eulogy for Evolution” ile doğumdan ölüme uzanan bir sürecin portresini çizen müzisyen bu tarihten itibaren neredeyse her yıla bir albüm ya da single rastlayacak şekilde kayıt çalışmalarına başlar. Sanatçı kimi zaman evinin salonunda kaydedip internet üzerinden yayınladığı müziklerle (Living Room Songs, 2011) kimi zaman ise bir hafta boyunca her gün kaydedip yine internet üzerinden paylaştığı müzikal bir günlük niteliği taşıyan çalışmalarıyla (Found Songs, 2009) dinleyecilerine her daim farklı ve taze birşeyler sunmayı başarır. Arnalds kendisini daha geniş kitlelere tanıtan “...And They Have Escaped the Weight of Darkness” (2010) albümü sonrasında üçüncü stüdyo albümü “For Now I Am Winter”ı (2013) Mercury Classics etiketiyle yayınlar. Sanatçının bu çalışması Universal Müzik’in kataloğu kapsamında birçok ülkede satışa sunulur ve gerek ticari anlamda gerekse müzikal anlamda önemli başarılara ulaşır. Kıta ve Ada Avrupa’sındaki müzik basının büyük beğenisini kazanan albümde Arnalds ilk kez vokalist yönüyle de karşımıza çıkar. Sanatçının müziğinin tüm temel özelliklerini taşıyan on iki parçanın yer aldığı albüm birçok dinleyici formunda da beş yıldız alır.

 

Sami Kısaoğlu
Müzikolog

 

Cazkolik.com / 18 Kasım 2013, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Sami Kısaoğlu

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.