Moda dergisinden fırlamış gibi duran şef Eric Whitacre ile Rezonans korosu konser izlenimleri

Moda dergisinden fırlamış gibi duran şef Eric Whitacre ile Rezonans korosu konser izlenimleri

 

Şair Octavio Paz, rönesansın büyük ustası Leonardo da Vinci ve popüler müziğin ikonik gruplarından Depeche Mode aynı sahnede nasıl buluşur?

 

 

Yıllar önce Türk müziğinin büyük ses ustalarından Cemal Reşit Rey korolar üzerine yazdığı bir yazıda “Koro medeniyettir” diye belirtmiş ve bu görüşünü çeşitli örnekler üzerinden açıklamıştı. Rönesans müziğinden caza kendi alanında kilometre taşı kabul edilen onlarca koroyu oluşturan Batı toplumlarının aksine Türkiye’de korolar hiçbir zaman arzulanan seviyeye ulaşamadı. Klasik batı müziği koro yorumculuğu alanında devletin tekelindeki bir koroya sahip olan Türkiye’de son yıllarda yaşanan bazı gelişmelerin varlığını bilmek ise sevindirici. Bu gelişmelerden biri de daimi şefliğini ve kuruculuğunu Burak Onur Erdem’in üstlendiği beş yıldır İstanbul’un kültür sanat hayatında çalışmalarını sürdürmekte olan Rezonans isimli koro. İstanbul’un yanı sıra yurt çapındaki prestijli salonlarda konserler veren topluluk, koro dünyasının yıldız şefleri Jo-Michael Scheibe ve Nigel Short ile çalışma fırsatı buldu. Topluluk, geçtiğimiz Mayıs ayında ise Akbank Sanat’ın düzenlediği Çağdaş Vokal Günleri kapsamında Zorlu Center PSM’de Korhan Başaran koreografisinde Amerikalı ve Türk dansçılar ile aynı sahneyi paylaşmıştı.

 

Hazırladığı özel projelerle standart koro performanslarını her defasında bir adım öteye taşıyan Rezonans, yeni projesinde Grammy ödüllü koro şefi Eric Whitacre’yi konuk ediyor. İngilizlerin The Daily Telegraph gazetesi tarafından “Türünün nadir örneklerinden biri; hem popüler hem de özgün bir çağdaş besteci” olarak selamlanan Whitacre gerek dünyanın dört bir yanındaki koristleri internet üzerinden bir araya getirdiği ve Youtube’da izlenme rekorları kıran Sanal Koro (Virtual Choir) projesiyle gerekse Londra Senfoni Orkestrası ve Korosu, Berlin Radyosu Korosu gibi seçkin topluluklarla gerçekleştirdiği çalışmalarla koro müziğinin çizgi dışı yıldızlarından biri. Dünyada eserleri en çok satan koro ve orkestra müziği bestecilerinden biri olan Whitacre, Rezonans ile gerçekleştirecek olduğu ortaklık kapsamında oldukça eklektik bir repertuar ile müzik severlerin karşısına çıkıyor. Yetmiş kişilik bir ekip ile sahnede olacak olan topluluk Meksikalı şair Octavio Paz’ın 3 şiirini, Leonardo da Vinci’nin uçma sevdasının konu alındığı bir eseri ve Whitacre’nin koro için düzenlediği Depeche Mode’un Enjoy the Silence şarkısını seslendiriliyor. Tamamı Whitacre’nin bestelerinden oluşan gecenin repertuarı kapsamında ünlü şefin soprano eşi Hila Plitmann’ın bir şiirine ek olarak Edward Esch ve Charles Anthony Silvestri şiirlerinden bestelenmiş eserler bulunuyor.

 

Hazırladığı program notlarında konseri özenle yapılmış bir yemeğe benzeten şef Burak Onur Erdem sözlerine şöyle devam ediyor: “Yıllarca pişirilen bu yemek, 1 saat 15 dakika boyunca beğeninize sunulacak. En özeli ise, dünyanın dört bir köşesinde seslendirilen bu müziklerin yaratıcısıyla, yemekteki baharatların oranına kadar tüm detayları düşünmüş olan bu gizli tarifin sahibiyle bu geceyi paylaşmak.

 

Türkiye’nin öncü çağdaş müzik korolarından Rezonans ve koro müziğinin en önemli besteci şeflerinden biri olan Eric Whitacre’yi aynı sahnede buluşturacak olan bu konser çok sayıda güzel konserin olduğu Kasım ayının en dikkat çeken performanslarından biri. Meraklı zihinler için yeni öneriler ve önermelerle dolu olan bu konser 8 Kasım Cumartesi akşamı saat: 20.00’de Zorlu Center PSM sahnesinde.

 

Sami Kısaoğlu
Müzikolog

 

Cazkolik.com / 07 Kasım 2014, Cuma

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Sami Kısaoğlu

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.