Bu haftaki konuğumuz Amerika?da yaşayan klasik piyanistimiz Meral Güneyman...

Bu haftaki konuğumuz Amerika?da yaşayan klasik piyanistimiz Meral Güneyman...

Sevgili müzik dostlarım merhaba,

Bu mesaji sizlere Amerika’dan gonderiyorum. Bir vesile buraya yolum düştü, ben de bunu firsat bilip daha güzel şeyler yaratabilmek için gözümü ve gönlümü zenginleştirmeye çalışıyorum. Ama sakın memleketimde neler olup bittiğini takip etmediğimi düşünmeyin. Milli takımın haline buralardan da olsa çok üzüldüm. Fatih Terim’e artık teşekkür etme zamanı, milli takımın önünü açması lazım.

Dün Türkiye ile Ermenistan arasında tarihi bir anlaşma imzalandı, son dakikaya kadar pürüzler sürdü, diplomatlar 9 takla attıktan sonra oldukça geç bir saatte dış işleri bakanları imzaları attı. İnternet üzerinden okuduğum gazeteler bu anlaşmanın Dağlık Karabağ meselesi çözülmeden bizim meclis tarafindan onaylanmıyacağını, Azeri kardeşlerimizin bize çok kırgın olduğunu yazıyorlar.

Ama Atlantiğin bu yakasında durum farklı gözüküyor. Pittsburgh’da bizi götüren taksi şoförü yanından geçtiğimiz Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakultesi’nin organ nakli konusunda Ohio Tıp Fakültesi’ni geçip dünyanın en iyisi ünvanını kazandığını söyledi. Bu üniversitenin az ilerisinde yer alan Carnegie Mellon Üniversitesi bir kaç gün önce bizim gazetelerde yayınlanan bir haberde dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında 27. sıraya gelmiş. Şehirde toplam 10 tane üniversite var. Burası 20 yıl öncesine kadar Amerikanın demir çelik üretimi merkezlerinden birisi imiş ve inanılmaz bir değişimle günümüzün üniversite şehri haline gelmiş. Geçtiğimiz günlerde G20 toplantısının burada yapılmasının sebebi de bu idi, şehrin büyük değişiminin diğer insanlara ve şehirlere ilham vermesi isteniyordu.

Amerika’da siyasi hava da çok değişmiş. 2006 yazında Obama hakkında yazılmış ilk kitaplar dikkatimi çekmişti, 2007 yazında kitapların sayısı artmıştı, 2008 ilkbaharında evlerin onunda Obama Başkan olsun yazıyordu. Bugün Obama başkan olalı 9 ay geçti, iki gün önce Nobel Barış Ödülünü aldı. Ama tüm popülaritesine ragmen Obama’ya karşı yoğun eleştiriler de var. Özellikle sağlık reformu konusunda yapmayı istediği şeyler çok eleştiriliyor ve bu ülkede eleştiri yapmak serbest. Başkan olmak, Nobel almak, dünyanın en sevilen liderlerinden birisi olmak durumu değistirmiyor. Her seviyede insan her seviyede insaniı eleştirebiliyor ama bu eleştiri özgürlüğü yapılan işlere yönelik, kişiliklere yönelik saldırı asla yapılmıyor ve yapılması da cok ağır bir tepki görüyor. Kimse kimseye düşüncelerini ifade ettiği için kızmıyor, onu sindirmeye ezmeye çalışmıyor. Bir arada var olma ve değişik görüşlerin çatışmasından doğruları bulma ve uzlaşma bir Amerikan değeri, ben bunu sevgili okulum Robert Academy’de öğrendiğim ve tüm yaşsamiım boyunca içtenlikle benimsedim. Ancak bu deçer ülkemin insanlarında çok yavaş olsa da gelişiyor, ya da ben öyle görmeye çalışıyorum.

Bizim Ermenistan’la yaptığımız anlaşmanın da çok yoğun eleştiriler aldığını biliyorum ama uzun bir perspektiften bakıldığında bu anlaşmanın her iki ülke için de hayırlı olacağına inaniyorum. Komşu komşunun tırnağına muhtaçtır, Ermenistan’la birlikte yapabileceğimiz o kadar çok şey var ki.

Radyo Cazkolik dur durak bilmeden devam ediyor, her gün dinleyici sayısı artıyor, biz de siz dinleyicilerimizden aldığımız ilhamla sizlere daha güzel ve ilginç programlar sunmaya çalışıyoruz.

Bu hafta Amerika’da yaşayan değerli piyanist arkadaşım Meral Güneyman konuğumuz oluyor. Onun 2010 yılında Amerika’da yayınlanacak olan yeni albümü "Danzas Tropicales" ile karşınızda olacağız. Yayıncı şirket bu albüm henüz yayınlanmamış olmasına rağmen Türkiye’de bir radyo programında yayınlanması için özel bir izin verdi.

Meral Güneyman hem çok önemli bir müzik insanı hem de kök hücre tedavisinin geliştirilip yaygınlaştırılması konusunda uzun yıllar mücadele etmiş bir insan. Program 14 Ekim Çarşamba gününden itibaren www.cazkolik.comda yayınlanacak. Diğer programları da dinlemeye devam edebilirsiniz, sizlerin desteği ve sevgisi ile bir müzik söyleşileri kütüphanesi yapmaya başladık.

Bu hafta ne ogöğrendiğime gelince: Öğrenmenin sonu yok, ama en güzel öğrenme gezerek oluyor çünkü ruhun özgür olabilmesi için de mekan değişikliği gerekiyormuş.

Sevgi ve güzellikle kalın.

Tunçel Gülsoy
tuncelgulsoy2@gmail.com

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Tunçel Gülsoy

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.