Haftanın konuğu, caz üzerine entelektüel ve akademik üretimlerde bulunan maalesef az sayıda kişiden biri olan Yaprak Melike Uyar.

Haftanın konuğu, caz üzerine entelektüel ve akademik üretimlerde bulunan maalesef az sayıda kişiden biri olan Yaprak Melike Uyar.

Sevgili Müzik Dostlarım,

Gündem hızla değişiyor, sadece bizde değil dünyada da böyle, örneğin bugün gazetelerde Tokyo Motor Show’da gösterilen yeni otomobillerden bahsediliyor, nükleer felaket unutuldu gitti. 1 Mayıs bizde kazasız belasız geçti ama ertesi gün Bin Laden’in öldürülmesi gündeme bomba gibi düştü, hatta İngiliz prensin peri masalı tadında kurgulanmış düğünü derhal unutuldu, şu sıralar kraliyet ailesinin düğünden sonra gece klüplerinde nasıl eğlendiği konuşuluyor.

Beyaz Saray`da Bin Laden operasyonu sırasında hindili sandviç ve karides yenmiş, bayan Clinton orada çekilen fotoğrafta “Die Hard 5” filmini seyreder gibi bakarken görüntülendi, ortada masanın üstünde duran karartılmış bir resim karideslerden daha çok merak uyandırdı. Başkan yardımcısı “şimdi dünya daha güvenli bir yer oldu” dedi ama acaba daha iyi bir yer olup olmadığı konusunda bir söz etmedi. Ölüm üzerine komplo teorileri bini bir para ortalığa saçıldı, her gün baskınla ilgili açıklamaların bir başka tutarsız yönü keşfediliyor. Seal elit komandolarının özel eğitilmiş köpekleri de baskına katılmışlar, neden bu tip ayrıntılar verildiğini hiç anlamıyorum, zaten önümüzdeki 6 ay içinde bu olayı anlatan bir Hollwood filmi nasılsa yapılacaktır.

Bizim topraklarda da durum karışık; Kadın Kürt milletvekili “çok kötü şeyler olacak” dedi, tepki görünce “ne yazık ki beni yanlış anladınız” diye kıvırttı ama bir milletvekilinin görev ve sorumluluklarının ne olduğunu hiç hatırlamadı. PKK başbakanın konvoyuna hiç çekinmeden ateş açıyor ve insan öldürüyor, kötü şeyler olacak kehaneti zıvanadan çıkarak Türkiye’yi etnik bir çatışmaya sürüklüyor.

Merak edenler Hindistan’ın parçalanmasının nasıl olduğunu, Sırplar ve Boşnak`ların yıllarca iç içe yaşadıktan sonra nasıl birbirilerinden koptuklarını araştırsınlar. Senaryo aynı, mekanlar farklı ve insanlar ne olup bittiğini anlamıyorlar. Gazeteler ve televizyonlarda sunulan sanal gerçek asıl gerçeği siliyor.

Bir de İstanbul`a yapılacak yeni çılgın kanal projesi var, herkes bu aslında benim projem diyor ama neden yapılması gerektiğini merak eden az. Ben bu konuların içinde olan bir dostuma sordum, ona göre bu kanal önümüzdeki 20 yıl içinde yapılmak zorunda çünkü Boğazlardan geçen gemi yükü her yıl %10 artıyor ve bugün bile orada sakin bir denizde sallanmadan kayıkla gezmek mümkün değilmiş ve durum gittikçe kötüleşecekmiş.

Paparazziciler ve spor yazarlarına da dünya dönüyor; Hintlilerin en zenginlerinden Mittal Bey İstanbul’da kuzenine görkemli bir düğün yaptı, düğünden 1 gün sonra ise yeni damat zengin gelini tokatladı, Formula 1 yarışları bu yıl yapılmayacak dendi ama nedense yapıldı, neden yapıldı neden yapılmayacaktı kimse anlamadı. Fenerbahçe ve Trabzon arasındaki amansız takip nefes kesiyor. Beşiktaş takımı Bursa’da taşlar ve sopalarla karşılanıyor, Galatasaray kulübü 14 Mayısta yeni başkanını seçiyor ve “dünya durmadan dönüyor, dönüyor”. Bu, rahmetli Fecri Ebcioğlu’nun bir Fransız şarkısı için yazdığı Türkçe sözlerdi.
 
Radyo Cazkolik’te de dünya dönüyor, her hafta farklı bir konukla programın havası değişiyor. Bu hafta genç bir hanımefendi konuğumuz oluyor, ben Yaprak Melike Uyar ile kendisinden İTÜ de caz dersleri alan genç bir arkadaşım vasıtası ile tanıştım, radyo programımızda onun engin bilgisinden derinden etkilendim ve şimdi de size bu son derece ilginç müzik insanını takdim ediyorum. Birlikte caz aleminin benim az bildiğim banliyölerine bir yolculuk yaptık ve şimdi de görüp yaşadıklarımızı sizinle paylaşıyoruz. Müzikleri tamamen konuğum seçti, umarız sizin dünyanızı da benimki gibi aydınlatır.
  
1 Atomic / CD: Boom Boom / Pyramid Song
2 McCoy Tyner / CD: Mc Coy Tyner Quartet / Sama Layuca
3 Joe Henderson / CD: The Elements / Fire
4 John Surman / CD: Upon Reflection / Edges of illusion
5 Jaga Jazzist / CD: A Living Room Hush / Airborne
6 Jonas Hemborg / CD: The word / Cherookee Mist
7 Oğuz Büyükberber - Demirhan Baylan - Korhan Erel / Wire Magazin - Experimental Music
8 Jan Garbarek-Miroslav Vitous / CD: Atmos / Helikon
 
Son sözler:

Politikacılar için: Öfkeyle kalkan zararla oturur, Kürt milletvekilleri için: Kılıçla yaşayan kılıçla ölür. Amerikalılar için: Damlaya damlaya göl olur, Futbolumuz için: Körle yatan şaşı kalkar, Eşini döven Hintli damat için: Erken öten horozu keserler, Asilzade İngilizler için: Şaşkın Ördek önden dalar, Kanal için: İki nokta arasında en kısa mesafe bazen düz bir çizgi değildir, Anneler için: Hepinizin önünde saygı ile eğiliyoruz, Anneler gününüz kutlu olsun
 
Sevgiyle kalın
Tunçel GÜLSOY
09 Mayıs 2011, Pazartesi
tuncelgulsoy@cazkolik.com

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Tunçel Gülsoy

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • özer atayolu
    15 Nisan 2011 Pazar 07:14

    Hatırlarsan Ayten Alpman" nı - Erol Pekcan - hayattayken ve de Ayşe Alpman" ın eşi Trompetçi -şsmini şu an unuttum - Tuzla" ya bizim Sakız" a davet etmiştim. Bugün bile daha hala güzelliği Ve sesi ile AYTEN ALPMAN. bir röportaj - sesli - yapar mısın. Ben bu enfes cazcıyı taaa 40 - 45 sene önce yakınen tanıdığım Celâl İnce ve de Dündar Kortan ile beraber Yeşilköy" de Otel Deniz Park Lokalinde hayranlıkla seyretmiş ve dinlemiştim. Bugün de hayranıyım. Selâmlar Özer

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.