Caz vokalin başarılı isimlerinden Başak Yavuz müziğini ve ideallerini Zuhal Focan`la paylaştı...

Caz vokalin başarılı isimlerinden Başak Yavuz müziğini ve ideallerini Zuhal Focan`la paylaştı...

 

Başak Yavuz: "Ben, iyi müziğe inanıyorum, iyi müziğin bir yerlere geleceğine inanıyorum..."

Zuhal Focan: Başak Yavuz kimdir?

Başak Yavuz: Başak Yavuz iyi yaşamayı, iyi müziği, iyi insanları, hayvanları çok sever. İyi bir insan ve iyi bir müzisyen olmayı çok ciddiye alır.

Zuhal Focan: Kayıt yapmak gibi bir isteğin, projen var mı? Benim bildiğim var, ne zaman yayınlanacak?

Başak Yavuz: Caza aşık olup bu müziği öğrenmeye karar verdiğimden beri, Istanbul`da ve New York`da en iyi müzisyenlerden ders aldım. Son yıllarımı hem geleneksel hem yeni müziği öğrenerek geçirdim. Manhattan School of Music`in master programından bir buçuk sene sonra mezun oluyorum ve mezun olur olmaz kayda gireceğim. İlk etapta iki albüm planladım. Biri Türkçe, biri İngilizce sözlü olacak. Enstrümantasyon konusunda hala düşünüyorum, ama birkaç vokalist kesin olacak, aranjmanları yazmaya başladım. Burada New York Voices`in üyeleriyle çalıştığımdan, vokal grubu aranjmanlarıyla ilgili baya ümitliyim, bana bir sürü fikir veriyorlar. Müzisyenler de New York ve İstanbul`dan olacak. Birkaç standart ve bu yolda tanıştığım müsizyenlerin bestelerine yer vereceğim.

Zuhal Focan: Genelde (Türkiye’de ve dünyada) caza nasıl bir gelecek öngörüyorsun?

Başak Yavuz: Ben, iyi müziğe inaniyorum, iyi müziğin biryerlere geleceğine inanıyorum. Fakat bildiğimiz gibi caz müziği Türkiye`de pek popüler değil. Bunun birçok sebebi var, geçenlerde Önder Focan`la da bu konuyu konuşuyorduk ve ortak bir fikrimiz var, bu da vokal müziğinin Türkiye`de Türkçe de yapılması gerektiği.

Caz müziği, en az son 60 senedir, bebopla sınırlı değil. Caz, birçok müzik türüne kol kanat germiş bir terim haline dönüştü. Evet, bu müzik New Orleans`da doğdu, Chicago ve New York`da büyüdü ama ayrıntıya girersek, Avrupa etkisini, hatta Afrika`dan Amerika`ya getirilen kölelerde Osmanlı İmparatorluğu`nun etkisini inceledim ve sonunda karar verdim ki caz sadece Amerika`nın değil, bu dünyanın müziği. Bu sebeple İngilizce sözlü olması ya da bebop olması gibi bir zorunluluğu yok, herhangi bir dilde olabilir, yeter ki emprovizasyonu, zengin bir armonisi ve ritmi, ve kocaman bir yüreği olsun. 

Uzun lafın kısası, doğru ellerde bu müzik, çoğu zaman kitlelere ulaşır diye düşünüyorum. 

Zuhal Focan: Senden sonra yetişen gençlere söylemek istediklerin?

Başak Yavuz: Müzik ciddi bir iştir, bu işte iyi olmak için bu işi ciddiye almak gerekir, bence bu her müzik türü için geçerlidir. Parlak ojelerini ve kırmızı rujunu sürüp söylediği müziğin içeriğini bilmeyen kişi, en fazla bir eğlendirici olabilir, başta birlikte sahne aldığı müzisyenler olmak üzere kimse tarafından ciddiye alınmaz. Müzik çok emek gerektirir, bir ömür yetmez, ancak insan kendini bir ise adayınca, ömrünü seve seve verir. Bunu göze alamayan insanlar, ne zamanımızı, ne kulaklarımızı, ne paramızı, ne de sahnemizi işgal etmesin.

Zuhal Focan
30 Haziran 2011, Perşembe
focan@nardisjazz.com

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Zuhal Focan

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.