2024 yılının ilk büyük caz albümü haberi

2024 yılının ilk büyük caz albümü haberi

Abdullah İbrahim; "3"

 

 

The Wall Street Journal gazetesi caz yazarı Will Friedwald, 89 yaşındaki piyano efsanesi Abdullah Ibrahim'in 26 Ocakta yayınladığı "3" isimli yeni albüm hakkında yazarken çoğu zaman gözden kaçırdığımız bir perspektife odaklanmış. Friedwald, 'caz henüz emekleme aşaması ve hatta devamında hızlı ve şamatalı bir müzik olarak görülürdü' diyor, 'bir şeyi cazlaştırmak onu daha heyecanlı hale getirmek anlamına geliyordu' diye ekliyordu. Yine Friedwald, cazdaki değişimi Billy Strayhorn ve Bill Evans gibi müzisyenlerin daha düşünceli, iç gözleme yönelik müzikler yazmalarının öne çıkmasıyla değişmeye başladığını ekliyor.

 

 

Peki, Abdullah İbrahim'in yeni albümü "3" ile bu durumu nasıl izah edebiliriz?

 

 

Yine Friedwald'e göre; 'O halde, çağdaş cazcıların en liriklerinden birinin (Abdullah İbrahim), cazın genel olarak bilinen agresif enerjisinin ilham kaynağı olarak gösterilen kıtadan gelmesi ironik görünebilir'.

 

Abdullah Ibrahim 89 yaşında. Bu detayın altını bir kaç kez çizmek lazım.

 

89 yaşında...

 

Bu yaşta bir sanatçının aktif müzik yapması yeterince heyecan verirken, ürettiği müziğin karmaşık bir enerji kombinasyonuna hitap etmesi ayrıca altı çizilmeye değer.

 

Abdullah İbrahim, son dönem müziklerini -ki son Akbank Caz Festivali solo piyano konserinde de benzer durum vardı-, hem doksan yıllık geçmişinden beslenen, hem genel anlamda yıllardır meditatif anlatımı benimseyen, hem de bu iki unsuru doğaçlamayla kendine has karışıma dönüştüren yaklaşımla kaydediyor.

 

Dikkatli kulaklar, İbrahim'in yeni seslendirdiği müziklerin içinde caz klasiklerinden tanıdık riff'lere sıklıkla şahit olacaktır. Geçmişin sevilen bir klasiğinden birkaç nota, belki bir başkasından kısa bir melodik an... Haliyle, retroskpektif bir geçmişin izinde oluşan birikim kendine sızacak alan buluyor ve bu sayede Ibrahim'in özel duygusal anlatımına dönüşüyor.

 

 

Biraz da albüme gelelim;

 

 

Albüme adını veren "3" kayıtlarda yer alan trioyu ifade ediyor. Piyanoda kendisine, kontrbasta Noah Jackson, flüt ve diğer nefeslilerde Cleave Guyton Jr.'ın eşlik ettiği albüm (evet davul yok) geçen Temmuz Londra Barbican'da kaydedildi. İki CD'den oluşan albümün ilk CD'si 6 parçadan oluşuyor ve konser öncesi, henüz salonda dinleyici yok iken çalınan parçalar bunlar. Bir sürpriz yapıp albüme almışlar, eğer albüm basılı olarak yayınlandı ise bu ilk bölüm alınmamış olabilir. Diğer CD'deki 15 parça ise normal konserin kaydı.

 

İzleyicili konser kaydından söz edersek eğer, Duke Ellington ve John Coltrane müzikleriyle yola çıkıyor ama işte caz , yol nereye götürürse oraya gidiyorlar.

 

İbrahim'in kaydının dikkate alınması gereken bir ayrıntısı da Cleave Guyton Jr.'ın flütü. Adını ilk kez duyduğum bu müzisyen ve flütü çoğunuzun dikkatini çekeceğine eminim.

 

Dikkate alınması gereken bir diğer ayrıntı daha var, o da İbrahim'in uzun piyano soloları. Böyle iki parça var, ikisi de Reprise adını taşıyor. Parçadaki melodiyi Akbank Caz Festivali konserinden hatırlayacaksınız. Hatırlanacak bir melodi daha var, İbrahim'in "Solo-Tude" albümünde hafızalarımıza kazınan "Blue Bolero". İbrahim bu harika melodiyi yeni konser kaydında çok kısa bir an çalıp geçmiş.

 

Abdullah İbrahim'in ilerleyen yaşında yeni bir albüm yayınlaması 2024 yılının ilk büyük caz albüm haberi olarak kayıtlara geçti diyebiliriz.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 01 Şubat 2024, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.