Evgeny Grinko: Geçmiş ile gelecek arasına sıkışmak

Evgeny Grinko: Geçmiş ile gelecek arasına sıkışmak

 

Sükûnete, sandığınızdan fazla ihtiyacınız olduğunu farkedeceksiniz

 

 

Rus piyanist Evgeny Grinko Türkiye'de bir çok kez konser vermiş bir müzisyen, müzikseverin bildiği, takip ettiği bir sanatçı. Hem İstanbul'un farklı semtlerinde, hem Anadolu şehirlerinde dinleyici karşısına çıktı. Müziği yakından tanınıyor.

 

Sinematik minimalist müziğin ülkemizde hatırı sayılır dinleyicisi var. Fonksiyonel bir müzik olmanın avantajlarını yaşayan bir tarz. Gerek sanatın farklı dallarında karma bir kullanım alanına sesleniyor, gerek kişisel anlara eşlik ederek dinlenme alanlarını çoğaltabiliyor. Kırık duyguların bileşkesine dönen müzikler bunlar. Dinleyenin konser esnasında kendi içine döndüğü, açılan bir gizli pencereden öznel bir dünyaya baktığı müzikler. Minimalist müziklerin çoğu böyledir aslında. Bu müziğin en olumlu yanı ise öne çıkan ustalarının çoğunun enstrümantal müziği tercih etmesidir, Evgeny Grinko da böyle bir müzisyen.

 

 

 

Bir kreşendo ustası

 

 

Minimalist müzikler özünde piyano merkezli olsa da akustik olarak vazgeçemediği enstrümanlar arasında yaylılar da vardır. Keman, çello, bazen bir yaylı grubu. Nadir de olsa vurmalı ve elektrikli çalgılar. Bu müzik yaylı ile piyano buluşmasının 21. yüzyıl dilidir, geleceğe uzanacağı da şüphesiz. Evgeny Grinko gibi isimler elektronik sesler de kullanıyor ama bu sesleri dramatik melodik anlatımın merkezinde değil seslerin büyütülüp loop'lanarak parça boyunca sürdürülerek müzikal dokunun oluşması ve kreşendonun güçlendirilmesi için kullanılır ki bu da müziğin duygusal aritmetiği için mecburi bir yardımcı enstrüman olduğu anlamına gelir.

 

 

Müzikli natürmortlar

 

 

Natürmort bir resim sanatı terimi olsa da müzikte de kullanılabilir. Kelime anlamı olarak 'ölü doğa' ya da 'hareketsiz tasvirler' gibi çevrilebilir., Evgeny Grinko'nun albümlerine koyduğu isimler sanki birer natürmort kartpostallar gibi gelir dinleyene. Albüm isimlerini Türkçe'ye çevirerek söylerser eğer, mesela son albümü 'Portakal Marmeladı', tipik bir natürmort gibidir, 'Geçmişten Şeyler', 'Su Gibi Sessiz' gibi hep bir durgunluk, hep bir yaşamın kıyısında hali.

 

 

 

Diskografik bir başyapıt

 

 

2019 yılında çıkardığı 'Naive Album' farklı eleştirmenlerin de söylediği gibi diskografik bir başyapıt olma özelliğine sahip. Albümde yer alan "Dusty Room" 14 milyonu aşan dinlenmeyle sevenlerince de ödüllendirilmiş belli ki. Bir kaç notalık piyano cümleleriyle uzayıp giden anlatıların arkasına saklanmış sessizlik anları. Hayatın kendisi giderek kaotikleşse de bu müzisyenler sırtlarını dönerek alternatif bir anlatıya yöneliyor.

 

 

 

9 Mart akşamı Zorlu PSM'de

 

 

Zorlu PSM, Grinko'nun 9 Mart konseri için telaşsız, sade bir zemin üzerinde gözlerini kapattığı bir portresini kullanmış. Tam da, kim nasıl bakıyorsa öyle yorumlayacağı bir fotoğraf, iç sessizliğini arayan biri de denebilir, yaşamın acelesinden kaçan biri de. Muhtemelen, konseri izlemek için salona girdiğinizden daha farklı dışarı çıkacaksınız. Sükûnete sandığınızdan fazla ihtiyacınız olduğunu farketmiş biri olarak.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 13 Şubat 2024, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.