İkinci el hi-fi hoparlör satın alma rehberi

İkinci el hi-fi hoparlör satın alma rehberi

Gerçekten çok parası olanlar dışında insanlar en çok istediği hoparlörü satın alamaz, kendimizi kandırmayalım, fotoğraflarına bakar dururuz ama sahip olmanın bir yolu var, o da ikinci el almak. Bazıları bu fikre karşı çıkabilir ama iyi bir araştırmayla olmayacak şey değil.


Şöyle düşünün, bir yaşında iyi bir çift hoparlörün fiyatı sıfır fiyatından yaklaşık yüzde otuz daha azdır, üç yaşına kadar fiyat yarıya düşer ve emin olun iyi bir çift hoparlör denk düşürmüşseniz  onlarca yıl mutlu mesut kullanabilirsiniz.




Peki nelere dikkat etmeli?


Kritik soru bu zaten. Bir hi-fi sisteminin en sağlam parçası hoparlörlerdir. Eğer istismar edilmemişlerse oldukça kullanırsınız.


İşin başında iyi araştırma yapmak şart. Kaç şekilde ikinci el alabilirsiniz? Başta ikinci el satan mağazalar geliyor. Sonra tanıdıktan tanıdığa satış şekli var. Sonra, internet üzerinden ama profesyonel satıcı olmayan kişisel satıcılar ve yine internet üzerinden ama mağazalardan. Bir diğer şekil de üretici firmaların ikinci el satışları. Otomotiv sektörüne benziyor aslında. Satıcı mağazalar genellikle müşteriyle sohbeti sever, size ellerindeki ürünleri dinletir ve seçenekleri yeterince inceleme fırsatınız olur. İşin sırrı dinleyerek tecrübe etmekte. Yanınızda kendi albümünüzü götürmekte fayda var. Mağazalardaki albümler istediğiniz neticeyi vermek için uygun seçimler olmayabilir.


Internet üzerinden satın alabilirsiniz ama hiç görmediğiniz, dinlemediğiniz bir hoparlörü bu şekilde almanın sakıncaları var, yine de karar sizin. Tabii yaşadığınız yerde bulamayacağınız mükemmel seçenekleri sunması internetin en önemli avantajı. Mukayese etmeniz şart.


Alacağınız hoparlörlerin üreticisiyle temas kurmaktan çekinmeyin, size destek olacaklardır ve bu sayede ilerde ürünle ilgili sorun çıkarsa parça tedarik edebileceğinizden emin olursunuz. Ürünün etiketindeki parça numaralarını not etmeyi unutmayın o ürünü Google’dan arayarak satan başka birini ya da danışacağınız birilerini bu sayede bulabilirsiniz. Unutmayın, dünya artık küçük bir köy, yaşadığınız yerde bulamıyorsanız dünyanın öbür ucundan bulmanız mümkün.




Sürücüler hoparlörlerin en önemli parçaları. Genellikle Scanspeak, Audax, SEAS, OEM gibi firmalar üretiyor. Bu parçanın aksamında bir yere iliştirilmiş etiketinden sürücü üretim numarasını bulmanız ve gerekirse firmayla irtibata geçmek akıllıca olacaktır. Google aramasında bu parçayı satan birini bulma ihtimaliniz nerdeyse yüzde yüz.


Tweeterlara gelelim. Bunlar da hasar görme ihtimali olan parçalar. Özellikle çarpılma, sert itilmeler, ordan oraya taşınmalara istinaden şöyle diyelim, eski tarihli üretimlerde genellikle köpük surround kullanılıyordu, son yıllarda bu malzemenin yerini kauçuk malzemeler aldı ama almayı düşündüğünüz hoparlör 2000 öncesi tarihliyse bu ayrıntıyı kontrol etmekte fayda var. Yirmi yaş üstü hoparlörlerde nemin yaratacağı reaksiyon mutlaka hesaba katılmalı, kısa zaman sonra parçalanma eğilimi gösterebilir.




Geldik kasalara yani kabinler. Hoparlörlerin hasar görme ihtimali en yüksek kısımları kabinleri. Hasar olup olmadığını mutlaka kontrol edin. İkinci el alıyorsunuz, zamanla mutlaka hasar almıştır. Küçük çizikler filan neyse ancak hoparlörün yapısını bozan ağır hasar olabilir. Tahrik üniteleri tahmin edilenin aksine daha kolay parçası bulunan ürünlerdir kasalar tam tersi yenilemesi mümkün olmayan kısımlardır, eğer sesi kulağa iyi geliyor ama ağır hasarlıyla siz yine de almaktan vazgeçin.


Bir diğer önemli konu satıcının niye satmak istediğini mutlaka öğrenmeye çalışın. Çoğu satıcı size yeni bir hi-fi sistem aldığını söyleyecektir, doğrudur ama gerçek sebebi öğrenmek faydalıdır. Eğer orijinal satıcıya ulaşıyorsanız ürünün geçmişini öğrenebiirsiniz. Orijinal mi, o da mı ikinci el almış gibi ayrıntılar. Eğer faturasını gösterirse çok daha makbul tabi. Sonuçta binlerce lira verecek, yıllarca kullanacaksınız. Bunları sormaktan çekinmeyin.


Eğer uzaktan satın alıyorsanız satıcının size ürünün birimleri dahil tüm fotoğraflarını ayrıntılı göndermesini isteyin ama unutmayın en iyisi sizin gidip görmenizdir. Eğer bir satıcı üzerinden değil de evden eve temas kurduysanız, yani kullanıcıdan kullanıcıya, satıcı aracısız olarak, gidip dinleme imkanı pek olmayacağından o hoparlörün sesinin nasıl olduğu konusunda araştırma yapmanız iyi olur. Bu yüzden orijinal sese dair iyi bildiğiniz kayıtlar üzerinden araştırma yapmak şart. Kendi kulağınıza güvenmeniz en iyisidir.


Son olarak, elbette iade etme durumu var mı bakmanız lazım. İkinci el satış diyerek iade edemeyeceğinizi sanmayın. Tabii bunu evden eve satışta yapmak zor, bu yüzden ikinci el de olsa mağaza satışları daha avantajlıdır. Veee, en önemlisi, iyi bir araştırma. Ne arıyorsunuz ve nasıl test edeceksiniz. Tüm bunlara iyi bir araştırma yapmayla ve kulağınıza güvenerek ulaşabilirsiniz.


Bu haber, hi-fi yazarı Ketan Bharadia'nın 3 Nisan günü Whathifi magazinde yayınladığı yazıdan derlenmiştir.


Cazkolik.com / 05 Nisan 2020, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.