Borusan Müzikevi'nde Ocak 2010 programı

Borusan Müzikevi'nde Ocak 2010 programı

Borusan'ın Beyoğlu’nda yalnızca sanat faaliyetleri için kültür hayatına kazandırdıkları Borusan Müzik Evi binasının tarihi 1876 yılına uzanan bir tarihi ve mimari değer. Fransız bir mimar tarafından inşa edilen binanın dış cephesi İstiklal Caddesi boyunca uzanan tarihi mimarinin özelliklerini yansıtıyor.

 

Türk müzik hayatının bu önemli kurumu sezon içinde her ay düzenli konser ve benzeri etkinlikleri merkezinde yer veriyor. İçinde bulunduğumuz hatta ortasını geçtiğimiz ayın kalan kısmında ise Borusan Müzik Evi’nde düzenlenecek olan etkinlikleri aşağıda görebilirsiniz.

 


 

20 ve 27 Ocak 2010, Saat: 19.00

 

Alper Maral’la "Klasik müziği anlamak..."

 

Borusan Müzik Evi’nde 2010 Ocak’ından başlayarak dört ay boyunca çarşamba günleri saat 19.00-21.00 arası besteci ve öğretim görevlisi Alper Maral’ın atölye çalışmasına katılabilirsiniz. Programda, uluslararası geçerliliği olan klasik müzik terimleri ve çalgıları ile klasik müzik orkestrası tanıtılırken, önemli senfoniler genel hatlarıyla incelenecek, dünyaca ünlü şeflerin ve yorumcuların performansları üzerine görüntü kayıtları ile desteklenen bir tartışma ortamı yaratılacak. Yapıtlar ve toplumsal arka planları üzerinden klasik müziğin temel önermelerini, müziğin temel kavramlarını da kuşatarak tanıtmayı amaçlayan atölye, “Medeniyet seviyesi, sosyal ve ekonomik statü, ahlaki ve evrensel değerler, nasıl oluyor da bir müzik kimliği üzerinden temsil edilebiliyor? ” sorularına yanıtlar arıyor.

 


 

22 Ocak 2010, Saat: 19.00

 

Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü; "Ferhat Göksel, Klarnet"

 

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın müzisyenlerinden oluşan Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, İstanbulun müzik yaşamının ayrılmaz bir parçası olma yolunda ilerliyor. Her biri yurtiçi ve yurtdışında başarılı performanslara imza atmış yetenekli sanatçılardan oluşan dörtlü, 2009–2010 sezonunda Süreyya Operası’nda düzenli konserlerine debaşladı. Beethoven, Mozart, Boccherini, Haydn, Grieg ve Schubert’in yanı sıra Usmanbaş ve Aykal’ın dörtlülerini de repertuarında bulunduran topluluğa konserlerinin ikinci yarısında klarnet için yazılmış ilk ve en bilinen beşlilerden olan, Mozart’ın tamamlanmış tek klarnetli beşlisinde Ferhat Göksel katılacak. Mozart’ın bu güzel yapıtı, lirik melodileri ve özellikle tanınan ikinci bölümüyle konser salonlarında popülaritesini halen koruyor.

 

Gürer Aykal: Yaylı Çalgılar Dörtlüsü
Ulvi Cemal Erkin: Yaylı Çalgılar Dörtlüsü
W.A. Mozart: Klarnetli Beşli

 


 

28 Ocak 2010, Saat: 19.30

 

SA.NE.NA; "Amy Salsgiver, Kerem Öktem, Müşfik Galip Uzun, Seçil Kuran perküsyon"

 

2006 yılında Amy Salsgiver ve Kerem Öktem’in kurduğu perküsyon topluluğu Sa.ne.na, Müzik Evi’nin çağdaş müzik programının bir diğer konuğu. Başlangıçta John Cage, Steve Reich ve Iannis Xenakis gibi çağdaş bestecilerin yapıtlarını seslendirme fikriyle yola çıkan topluluk, ilk provalarının ardından “modern klasiklerin” madalyonun yalnızca biryüzünü gösterdiğini fark etti. Bunun üzerine kendi bestelerinin ağırlıklı olduğu bir repertuvar geliştirdiler. Bu özgün yapıtlarda rock’tan minimalizme, ninnilerden Afrika folk müziğine uzanan geniş bir yelpazeyi esin kaynağı alırken, programlarında yolun başında repertuvarlarında olan Cage ve Reich’ı da unutmuyorlar. Sa.ne.na, yaptıklarıyla günümüzde klasik müziğin değişen dünyasının bir resminiçiziyor.

 

S. Reich: Drumming, Part One
A. Salsgiver: Kora
K. Lobi: Kpan Logo (geleneksel Gana müziği)   
K. Öktem: Mallet Trio
A. Salsgiver: Full Open Moon Sky
J. Cage: Third Construction

 

Düzenleme: Valerie Naranjo, Wenda Kanawa (geleneksel Angola) 

 


 

29 Ocak 2010, Saat: 19.30

 

Kerem Görsev Quartet; “Meeting Point Project”

 

Kerem Görsev: piyano
Engin Recepoğulları: tenor saksofon
Kağan Yıldız: kontrbas
Ferit Odman: davul

 

Türkiye’de cazın en parlak yorumcularından biri ve herhalde en üretken bestecisi olan Kerem Görsev, üç konserlik bir seriyle Müzik Evi’nin konuğu olacak. Ed Howard, Vinnie Night, Eric Revis, LaVerne Butler, AllanHarris, Clifford Jarvis, Harvey Thompson, Russell Gunn, Steve Kirby, Alvester Garnett ve Marcus Strickland gibi sanatçılarla çalışan piyanist, sekiz yeni bestesinin yer aldığı on üçüncü albümü Diversion’ı 2009 Ocak’ında çıkardı. Bu konserde, 2003 yılında New York’ta kaydettiği ve yine kendi bestelerinden oluşan dokuzuncu albümü MeetingPoint’ten çalacak olan Görsev, birbirini tamamlayan romantik parçalarda kendisine eşlik eden usta müzisyenlerle “iyi ki varsın caz” dedirtecek dinleyenlere.

 


 

30 Ocak 2010, Saat: 19.30

 

Aydın Teker; "HarS"

 

Türkiye’de çağdaş dansın öncüsü koreograf Aydın Teker, diğer yapıtlarından da tanıdığımız dansçı ve koreograf Ayşe Orhon ile olanyeni çalışması “harS”ta insan bedeninin uzantılaşmayla birlikte gelen “oluş”sürecini keşfetmeye devam ediyor. Bir insan bedeni ve bir arpın beklenmedik şekillerde bir araya gelmeleriyle, aralarındaöngörülmeyen etkileşimler hatta şaşırtıcı bileşimler ortaya çıkıyor.Sahnede kimi zaman performatif bir yerleştirmeye dönüşen çalışma, ikifarklı yapının bir araya getirilmesiyle düşsel dünyaya ait heykelsi birnitelik kazanıyor.... Denge ve risk unsurlarının devreye girmesiyleizleyici,güç ve denetime dayalı, ince çalışılmış virtüözik birilişkiyle yüzyüze geliyor. Bu ilişki, sesin mekânda mimari bir yapı veuzantı olarak da sunulmasıyla daha da derinlik kazanıyor. Sankibilimsel bir yaklaşımla gerçekleştirilen deneyler, genetik değil amakinetik bir tasarıma dayanan yeni türleri tüm şiirselliğiyle ortaya çıkarıyor.

 

Cazkolik.com / 19 Ocak 2010, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.