Jimmy Lyons

Jimmy Lyons

Jimmy Lyons Amerikalı alto saksofoncudur. 1960`ların ortalarından ölümüne dek the Cecil Taylor Unit`in sürekli elemanı olmuş ve Taylor`un müziğine belirgin bir swing duygusu katarak dinleyicilere -Cecil Taylor Avrupa`nın sanat müziğinden ne kadar etkilenmiş olursa olsun- çaldıklarının tartışmasız şekilde caz olduğunu hatırlatmıştır. Lyons`un stili şöyle de tarif edilebilir: Sony Stitt`in bebop`ta ustalaştıktan sonra free jazz çalmaya başladığını hayal edin, işte size Jimmy Lyons! Stitt gibi Charlie Parker`dan etkilenen Lyons, bu etki sayesindedir ki avant-garde tarzda çalmasına rağmen caz geleneğine de bağlı kalabilmiştir.

 

İlk saksofonunu ve saksofon derslerini 1940`ların ortalarında Fletcher Henderson orkestrasının klarnetçisi Buster Bailey`den alan Jimmy Lyons veteran big band saksofoncusu Rudy Rutherford`la da çalışmış ve genç yaşta Elmo Hope, Bud Powell ve Thelonious Monk gibi isimlerle arkadaşlık kurmuştur. Liseden sonra orduya seçilerek 21 ay boyunca Kore`de piyade olarak hizmet görmüş, daha sonra da yaklaşık 1 yıl boyunca ordu orkestralarında çalmıştır. Terhis olduktan sonra New York Üniversitesi`ne devam eden Lyons, 1960 yılında Cecil Taylor grubunda profesyonel müzik kariyerine başlamıştır. Lyons`un post-Parker sound`u ve güçlü melodik duygusu, "Cecil Taylor Live at Café Montmartre" (1962) albümünden başlayarak grubun soundunu belirleyen başlıca öğe olmuştur. Kendi oluşturduğu gruplarla pek sık kayıt yapmayan sanatçı ilk plağı olan "Other Afternoons"u 1969 yılında çıkarmış, 1970`ler boyunca da bassoonist Karen Borca ve perküsyoncu Paul Murphy`den oluşan grubuyla Studio Rivbea merkezli `loft jazz` hareketine dahil olmuştur. 1970`ler ve 80`ler boyunca kendi grubuyla the Unit`in gelişimleri paralel seyreder, o kadar ki trompetçi Raphe Malik, basçı William Parker ve perküsyoncu Paul Murphy gibi içerdikleri müzisyenler bile çoğunlukla aynıdır. Diğer birçok müzisyen gibi ekonomik koşulların zorlaması neticesi aktif müzisyenliğin yanısıra eğitmenlik de yapan Lyons 1970-1971 yıllarında New York Narcotic Addiction Control (uyuşturucuyla mücadele merkezi), 1971-1973 arası Cecil Taylor ve davulcu Andrew Cyrille`le birlikte Antioch College, 1975`te de Bennington College`de dersler verir. Jimmy Lyons`un müzisyen olarak statüsünü en iyi gösteren unsur, Cecil Taylor`un onu yeri doldurulamaz olarak kabul etmesi ve ölümünden sonra başka hiçbir müzisyenle benzer uzun bir ilişkiye girmemesidir. Lyons`un 1986 yılında akciğer kanseri neticesi erken ölümüyle hem Taylor, hem de genel anlamda avant-garde caz canlı ve yaratıcı bir sesini kaybetmiştir.

 

Jimmy Lyons diskografisi: Lider olarak: 1969: Other Afternoons - Lester Bowie, Andrew Cyrille, Alan Silva ile 1980: Riffs - Karen Borca, Jay Oliver, Paul Murphy ile 1980: Jump Up - John Lindberg, Sunny Murray, 1981: Something in Return - Andrew Cyrille ile, 1982: Burnt Offering - Andrew Cyrille ile (Black Saint), 1983: Wee Sneezawee - Karen Borca, Raphe Malik, Paul Murphy, William Parker ile (Black Saint), 1985: Give It Up - Karen Borca, Paul Murphy, Jay Oliver, Enrico Rava ile (Black Saint), Cecil Taylor ile: Into the Hot, Mixed Student Studies, Akisakila, Spring of Two, Blue J`s Dark to Themselves, Cecil Taylor Unit 3, Phasis, Live in the Black Forest, One Too Many, Salty Swift and Not Goodbye, It Is in the Brewing Luminous, The Eighth, Winged Serpent (Sliding Quadrants), The Great Concert of Cecil Taylor, Conquistador,! Unit Structures, Nefertiti, the Beautiful One Has Come.

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 01 Aralık 2012, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.