John Pattitucci

John Pattitucci

John Patitucci 22 Aralık 1959 Brooklyn, New York doğumlu Amerikalı basçıdır (hem akustik hem de elektronik). Hızı, son derece berrak tonu ve çokyönlülüğüyle oldukça etkileyici bir müzisyen olan Patitucci, biri icra diğeri beste dalında 2 Grammy ödülüne sahiptir.

 

10 yaşında elektro bas çalan ve 12 yaşında beste yapmaya ve performans sergilemeye başlayan Patitucci, 15 yaşında akustik bas ve bir yıl sonra da piyanoda hünerlerini sergilemeyi sürdürür. Batıya taşındıktan sonraysa San Francisco State University ve Long Beach State University`de klasik bas eğitimi alır. Üniversiteye devam ederken bir taraftan da Gap Mangione ile çalar (1979). 1982-1985 yılları arasında Los Angeles`ta Tom Scott, Robben Ford, Stan Getz, Larry Carlton, Dave Grusin, Ernie Watts, Freddie Hubbard gibi isimlerle birlikte ve ilaveten de stüdyo müzisyeni olarak çalışır. Patitucci`nin kariyerindeki yükseliş noktası, 1985 yılında Chick Corea`nın Elektric ve Akoustic band`lerinin sürekli elemanı olarak çalışmaya başlamasıdır. Corea`yla turnelere katılan ve çok sayıda kayıt yapan Patitucci, aynı zamanda GRP ve Stretch etiketleriyle kendi adına da albümler yapar. The Elektric Band`den 90`ların başında ayrılmasına rağmen muhtelif vesilelerle Corea`yla çalışmaya devam eden sanatçı, 2000 yılından beri Wayne Shorter`in popüler quartet`inin bir üyesi olarak performanslarını sürdürmektedir. Bugüne kadar lider olarak 14 albüm kaydeden John Patitucci`nin stüdyo müzisyeni olarak katkı sunduğu sanatçılar arasında kimler yoktur ki: B.B. King, Chick Corea, Joanne Brackeen, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Michael Brecker, John Abercrombie, George Benson, Dizzy Gillespie, Was Not Was, Roby Duke, Dave Grusin, Natalie Cole, Bon Jovi, Queen Latifah, Sting, The Manhattan Transfer, Carly Simon ve Everything But The Girl bunların sadece bir kısmıdır. Patitucci ayrıca Chick Corea, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Stan Getz, Wynton Marsalis, Joshua Redman, Michael Brecker, Randy Brecker, Freddie Hubbard, McCoy Tyner ve Tony Williams`ın sahne performanslarında yer almış ve GRP All-Star Big Band`in basçısı olarak seçilmiştir. Ayrıca Astrud ve João Gilberto, Airto Moreira ve Flora Purim gibi Brezilyalı sanatçılarla ve Jerry Goldsmith, Ry Cooder, Henry Mancini ve John Williams gibi film müziği bestecileriyle de çalışmıştır. Çeşitli ülkelerdeki müzik okullarında dersler veren ve New York`taki bas okulu the Bass Collective`in sanat yönetmenliğini yapan Patitucci, tüm bu uğraşlarının yanısıra The Thelonious Monk Institute of Jazz ve the Betty Carter Jazz Ahead programına da katkı sunmaktadır.

 

Halen City College of New York`ta caz eğitimi dalında profesör ünvanıyla görev yapmakta olan sanatçının kazanmış olduğu ödüllere bir bakalım şimdi: National Academy of Recording Arts and Sciences tarafından verilen akustik basta MVP ödülü (1986); biri icra diğeri beste dalında almış olduğu 2 Grammy ödülü (2001 yılında Herbie Hancock, Michael Brecker, Roy Hargrove ve Brian Blade`den oluşan Directions in Music grubunun turnesi esnasında canlı kaydedilen Live at Massey Hall CD`si ve 2003 yılında Wayne Shorter Quartet albümü Alegria ile); 1992, 1994 ve 1995 yıllarında Guitar Player Magazine`in okuyucu anketlerinde En İyi Basçı ödülü; 1993, 1994, 1995 ve 1996 yıllarında Bass Player Magazine`in okuyucu anketlerinde En İyi Basçı ödülü.

 

Son olarak da sanatçının diskografisi: 1987 John Patitucci GRP, 1989 On the Corner GRP, 1990 Sketchbook GRP, 1991 Heart of the Bass Stretch Records / Universal Music, 1993 Another World GRP, 1994 Mistura Fina GRP, 1997 One More Angel Concord Jazz, 1998 Now Concord Jazz, 2000 Imprint Concord Jazz, 2001 Communion Concord Jazz, 2003 Songs, Stories Spirituals Concord Jazz, 2006 Line by Line Concord Jazz, 2009 Remembrance Concord Jazz, 2010 Continental Talk In + Out Records.

 

Cazkolik.com / 22 Aralık 2012, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.