Lee Young

Lee Young

Lee Young Amerikalı davulcudur. Hayatı boyunca alkolizmle boğuşan ünlü saksafoncu ağabeyi Lester Young`un aksine bir Yeşilaycı olan ve uzun bir yaşam süren Young New Orleans`ta dünyaya geldi. Babası Willis ve kızkardeşi Irma da müzisyendi. Young ailesi 1920 yılında Minneapolis`e taşındı ve Lee burada birkaç enstrüman çalmayı öğrendikten sonra davulda karar kıldı. 1920`lerde Lester ve Irma`yla birlikte karnaval gösterilerine katıldı; daha sonra yine ailesiyle birlikte Los Angeles`a yerleşen Lee Young burada bir yandan liseye devam ederken diğer yandan kızkardeşiyle beraber dans maratonlarında çaldı. 1934 yılından itibaren Buck Clayton, Fats Waller, Eddie Barefield, ve Mutt Carey gibi isimlerle çalıştı ve 23 yaşında Fats Waller`in davulcusu olarak ilk plak kayıtlarını yaptı. Ayrıca MGM`de stüdyo müzisyeni olarak çalıştı ve kısa bir süre de Lionel Hampton`la birlikte çaldı.

 

1941 yılında Nat "King" Cole`la ilk olarak plak kaydı yapan Young, yine aynı yıl ağabeyi Lester`le bir grup kurdu ve grup ertesi yıl New York`un Café Society kulübünde sahne aldı. 1940`lar boyunca Dinah Washington ve Ivie Anderson gibi şarkıcılara eşlik eden Young ayrıca piyanist Mel Powell, Benny Goodman ve Lionel Hampton`la birlikte çaldı; 1944 ve 1946 yıllarında Norman Granz`in Jazz at the Philharmonic turnelerine katıldı. Aslında Young, Granz`i cazla tanıştıran ve onun Jazz at the Philharmonic`i yaratmasını sağlayan kişidir. 1937 yılında onunla bir tenis kortunda tanışmış ve performanslarıyla Granz`i oldukça etkilemiştir.

 

1953 yılında Nat "King" Cole`un trio`sunun full-time davulcusu olan ve bu pozisyonunu 1962 yılına dek sürdüren Lee Young, 1964 yılından itibaren müzik endüstrisinde prodüktör ve yönetici olarak çalışmaya başladı (Vee-Jay ve Motown Records adına). Kısa bir aktörlük tecrübesi de olan Lee Young 1950`lerin sonlarında üç filmde rol aldı, ki bunların en bilineni W.C. Handy`nin hayatını konu alan St. Louis Blues filmidir.

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 16 Ağustos 2012, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.