Lincoln Goines

Lincoln Goines

Oakland, California doğumlu Amerikalı double bassist ve bas gitarist. Çok yönlülüğü ve akıcı stiliyle 1980`lerin başından itibaren New York caz / latin / stüdyo sahnesinin temel taşlarından biri olan Goines, Sonny Rollins, Michael Brecker, Mike Stern ve Carly Simon gibi isimlerle çalışmış önemli bir müzisyendir. Aynı zamanda eğitimci ve yazar olan sanatçı, davulcu Robby Ameen`le birlikte “Funkifying The Clave: Afro-Cuban Grooves for Bass and Drums” adlı kitabı yazmıştır.

 

Çocuk yaştan itibaren dinlediği pop, klasik, caz ve rock gibi değişik tarz müziklerin nihayetinde kendisini basa yönlendirdiğini söyleyen Goines, ilham aldığı müzisyenler arasında Jack Bruce, Charlie Haden, Jimmy Garrison, Paul Chambers, Jack Casidy, Steve Swallow, Eddie Gomez, Eberhard Weber, Miroslav Vitous, Paul Jackson, Alphonso Johnson, Jaco Pastorius, Stanley Clarke ve Bobby Rodriguez`in isimlerini sayar. Cazı tercih etmesindeki en önemli etken ise John Coltrane’in “A Love Supreme” ve Miles Davis’in “Bitches Brew” albümlerini dinlemesi olmuştur. Liseyi Vancouver`da bitiren ve burada Vancouver Senfoni Orkestrası`nın basçısı Sydney Keats`ten double bass eğitimi alan sanatçı, yine bu gelişim döneminde Eddie Gomez ve Gary Karr`dan dersler alır; yine de öncelikle kendi kendini eğittiği kabul edilir. Goines öğrenme metodunu “Trial by Fire” olarak tanımlar, yani "işi al ve çalarken ayakta kalmaya çalış." Goines`a göre bir basçının sahip olması ve geliştirmesi gereken en önemli özelliği dinleme becerisidir. Ayrıca orkestrasyonun önemine de dikkat çekmekte ve James Jamerson, Ron Carter, Jaco Pastorius ve Anthony Jackson`u bu alanın ustaları olarak tanımlamaktadır. Ritm-armoni kombinasyonunu kişisel bir dile dönüştürme yolunda hiç bitmeyen ve sürekli değişen bir arayış içerisinde olduğunu ifade eden Goines, basın kendisi için bir düşünme ve yaşam biçimi olduğunu vurgulamaktadır. Bas gitarist Steve Swallow`un yolunu izleyerek dikkatini 1970`lerin ortalarından itibaren elektro basta yoğunlaştıran Lincoln Goines, 1977`de batı yakasından New York`a taşınarak Joe Santiago ve Andy Gonzalez gibi basçılardan Latin müziği eğitimi almış, ayrıca Brezilyalı usta perküsyoncu Portinho`dan (ki aynı zamanda grup elemanıdır) Brezilya ritmlerini öğrenmiştir. 30 yıla yakın bir süre latin caz flütçüsü ve grup lideri Dave Valentin`in basçısı olarak faaliyet gösteren sanatçı, 20 yıl boyunca da gitarist Mike Stern`le çalışmıştır. Lincoln Goines`un halen yürütmekte olduğu projeler the Saninde, Le Baby Macho ve the Franceschini / Goines / Ameen Trio`dur. 1986`da New York`un The Collective fakültesine katılan ve 2008`de the Berklee College of Music`te bas doçenti olan Goines, her iki pozisyonunu da sürdürmektedir. Lincoln Goines`a ayırdığımız bölümü ilginç bir anekdotla bitirelim: Sanatçıya bir röportajında ıssız bir adaya sürgün edilip sadece 10 müzisyenin müziklerini birlikte götürmesi söz konusu olduğunda kimleri tercih edeceği sorulduğunda şu cevabı vermiştir: "Zor bir soru...Bugün için J. S. Bach, Igor Stravinsky, Ornette Coleman, James Brown, Jimi Hendrix, John Coltrane, Miles Davis, Bill Evans, Cachao- ve Weather Report, tabii gruplar bir tercih olarak kabul ediliyorsa...ancak yarın bu soruyu sorduğunuzda liste değişik olabilir."

 

Lincoln Goines diskografisi: Dave Valentin / Land of the Third Eye / Arista/ 1980, Tania Maria / Come with Me / Concord Jazz/ 1983, Dizzy Gillespie / New Faces / GRP/1984, Paquito D`Rivera / Why Not / CBS/ 1984, Bob Mintzer Big Band / Incredible Journey / DMP/ 1985, Leni Stern / Secrets / Enja/ 1988, Michel Camilo / Michel Camilo / CBS/ 1988, Dave Valentin / Live at the Blue Note / GRP/ 1988, Mike Stern / Odds or Evens / Atlantic/ 1991, Bob Berg / In the Shadows / Denon/ 1990, Mike Stern / Play / Atlantic/ 1999, Eliane Elias / A Long Story / Blue Note 1991, Dave Samuels / Del Sol / GRP/ 1993, Wayne Krantz / Long to be Loose / Enja/ 1993, Wayne Krantz / 2 Drink Minimum / Enja/ 1995, Jeff Golub / Naked City / Blue Moon/ 1996, Kim Plainfield and Lincoln Goines / Night and Day / EFA / Shiosai/ 2001, Carly Simon / This Kind Of Love / Hear Music (Starbuck`s) / 2008, Portinho Trio / Vino do Porto / MCG Jazz / 2008, Mike Stern / Big Neighborhood / Heads Up / 2009, Robby Ameen / Days in the Life / 2 & 4 / 2009.

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 11 Ağustos 2012, Cumartesi

 

 

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.