Abbey Lincoln

Abbey Lincoln

Amerikalı besteci, vokalist ve aktrist Abbey Lincoln kendi şarkılarını yazıp seslendirmesiyle bilinir. Diğer pek çok caz vokalistinde olduğu gibi başlıca esin kaynağı Billie Holiday`dir. "Siyah Marilyn Monroe" olarak da tanınan Lincoln hiç bir zaman büyük bir vokal tekniğine sahip olmamış ve alışılmadık şekilde hiç emprovizasyon yapmamıştır, ancak icrasındaki yakıcı tarz ve duygu yüklü içerik onu caz vokalistleri arasında ayrı bir yere koyar. İlk albümü Abbey Lincoln’s Affair – A Story of a Girl in Love`ı Riverside Records`tan çıkardığı bir dizi albüm takip etmiştir. Şarkı sözleri genellikle Amerika`daki insan hakları hareketiyle bağlantılı olan sanatçı, 1960`ta Max Roach`un yine aynı temalı ünlü albümü  We Insist! – Freedom Now Suite`te de söylemiştir. 1980`li yıllarda fazla aktif olmayan ve sadece birkaç albüm kaydı yapan Lincoln 1990`ların başında ise liste başına yükselen You Gotta Pay the Band (1991, Stan Getz ile) ve Devil`s Got Your Tongue (1992, Rodney Kendrick, Grady Tate, J. J. Johnson, Stanley Turrentine, Babatunde Olatunji ve The Staple Singers ile) albümlerini kaydetmiştir. Abbey Lincoln 2003 yılında da National Endowment for the Arts Jazz Master ödülünü kazanmıştır.

 

Sanatçı şarkıcılık kariyerinin yanısıra bir sinema kariyerine de sahiptir. 1964`te Michael Roemer yapımı bir bağımsız film olan Nothing But a Man`de rol almış, bunu 1968`de Sidney Poitier ile birlikte oynadığı For Love of Ivy adlı romantik komedideki rolü takip etmiştir. Ancak tüm bunlardan önce 1956`da rol aldığı ve Marilyn Monroe`nun Gentleman Prefer Blondes filminde taşıdığı bir elbiseyi giydiği The Girl Can’t Help It filmi, Lincoln`un dinleyicisi nezdindeki imaj değişimini göstermesi bakımından özellikle ilginçtir. 1957 yılında Ebony dergisinin kapağında "The Girl in Marilyn Monroe`s Dress" diye lanse edilen sanatçı bu dönemi şöyle anlatır: "Konserlerime gelen insanlar müziğimi dinlemek yerine göğüslerimi ve vücut hatlarımı inceliyorlardı. Müzik kariyerimin ciddi şekilde tehdit altında olduğu hissine kapıldım." Abbey Lincoln`ün sinema kariyerindeki bir diğer halka da 1990 Spike Lee yapımı Mo` Better Blues`da oynadığı genç Bleek Gilliams`ın annesi rolüdür. 1962-1970 yılları arasında davulcu Max Roach`la evli kalan Lincoln 14 Ağustos 2010`da 80 yaşında hayata veda etmiştir.

 

Sanatçının diskografisinden seçmeler: 1958: It’s Magic (Riverside Records) with Curtis Fuller, Benny Golson, Sahib Shihab 1959: Abbey Is Blue (Riverside Records) with Kenny Dorham, Wynton Kelly, Les Spann, Sam Jones, Philly Joe Jones, 1960: We Insist! – Freedom Now with Max Roach, 1961: Straight Ahead (Candid Records) with Coleman Hawkins, Eric Dolphy, Booker Little, Mal Waldron, Max Roach, 1973: People in Me (Polygram) with Kunimitsu Inaba, James Mtume, Al Foster, Hiromasa Suzuki, Dave Liebman, 1991: You Gotta Pay the Band (Verve Records) with Stan Getz, Hank Jones, Charlie Haden, Mark Johnson, Maxine Roach, 1992: Devil’s Got Your Tongue (Verve Records), 1992: When There is Love (Verve Records) with Hank Jones, 1994: A Turtle’s Dream (Verve Records) with Roy Hargrove, Kenny Barron, Pat Metheny, 2001: Abbey Sings Billie, 2003: It’s Me (Verve Records), 2007: Abbey Sings Abbey (Verve Records)

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 06 Ağustos 2012

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.