Jack Teagarden

Jack Teagarden

"Big T" ve "The Swingin` Gate" lakaplarıyla tanınan ve "caz trombonunun babası" olarak bilinen Vernon Teksas doğumlu Amerikalı tromboncu, besteci, vokalist ve grup lideridir. Büyük ölçüde kendi başına geliştirdiği trombon stili alışılmışın dışında çalma pozisyonları ve yenilikçi özel efektlerle karakterizedir. Enstrümanının rolünü New Orleans bandolarının bildik "tailgate" stilinin ötesine taşımak için verdiği uğraş onun bebop öncesi dönemin en yenilikçi trombon stilisti olarak anılmasını sağlamıştır. En önemli katkısı da çaldığı her parçaya "blues duygusu" katması olmuştur.

 

1920`lerin ortalarından itibaren değişik gruplarla Amerika`yı dolaşan Teagarden 1928`de Ben Pollack`ın grubuna katılmış, yirmilerin sonundaysa Louis Armstrong, Benny Goodman, Bix Beiderbecke, Red Nichols, Jimmy McPartland, Mezz Mezzrow, Glenn Miller ve Eddie Condon gibi isimlerle kayıtlar yapmıştır. Otuzların başında Chicago`ya yerleşerek bir süre Wingy Manone`nin grubunda çalmış, Büyük Bunalım`ın etkili olduğu yıllardaysa ekonomik olarak kendini garanti altına almak adına Paul Whiteman Orkestrası`yla uzun süreli bir kontrat imzalamıştır. 1933-1938 yılları arasındaki bu dönem her ne kadar sanatçıya istediği maddi garantiyi sağlamışsa da onu swing çağının müzikal anlamdaki gelişmelerine katkı sağlamaktan uzak tutmuştur. Daha sonra kendi big band`ini kuran ancak tüm çabasına rağmen iflasın eşiğine sürüklenmekten kurtulamayan Teagarden 1946 yılında Louis Armstrong`s All Stars`a katılmıştır. Burada Armstrong`la büyük bir ahenk içinde çalışmış, ikilinin "Rockin` Chair" düeti caz tarihinin özel anlarından birini oluşturmuştur.

 

1951 sonunda tekrar kendi grubunu kuran sanatçı daha sonra Earl Hines`la ortak bir grup çalışmasında bulunmuş, 1958 ve 1959 yıllarındaysa yine kendi adını taşıyan bir grupla Japonya turnesine çıkmıştır. Birth of the Blues (1941), The Strip (1951), The Glass Wall (1953), ve Jazz on a Summer`s Day (1960) filmlerinde de rol alan Big T 1944`te Esquire dergisi Altın Ödülü`nü kazanmış, 1937-1942 yılları arasında Metronome anketlerinde hep üst sıralarda yer almış, 1957-1960 arası dönemde de Playboy All Star Band`e seçilmiştir. Sanatçının bazı önemli besteleriyse şunlardır: "I`ve Got `It", "Shake Your Hips", "Big T Jump", "Swingin` on the Teagarden Gate", "Blues After Hours", "A Jam Session at Victor", "It`s So Good", "Pickin` For Patsy", "Texas Tea Party" (Benny Goodman ile), "I`m Gonna Stomp Mr. Henry Lee" (Eddie Condon ile), "Big T Blues", "Dirty Dog", "Makin` Friends" (Jimmy McPartland ile), "That`s a Serious Thing", ve "Jack-Armstrong Blues" (Louis Armstrong ile). 15 Ocak 1964`te New Orleans`da geçirdiği kalp krizi sonucu 58 yaşında hayata gözlerini yuman Jack Teagarden`in ardından ünlü trompetçi / kornetçi Bobby Hackett şunları söylemiştir: "Bazen Jack gibi insanların bir nevi `aracılar` olduklarını düşünürüm. Tanrı ona `şimdi git ve onlara göster` buyruğunu verdi ve o da bunu yerine getirdi. Sanırım Jack Teagarden`ı tanıyan herkes onun bu hayatta sadece bir kere olacak şeylerden biri olduğunu kabul edecektir. Bir daha olmayacak, bu şekilde asla!"

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 22 Ağustos 2012, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.