Babyface Willette

Babyface Willette

Roosevelt "Baby Face" Willette hardbop ve soul-jazz organist. 1960`ların başında soul jazz sound`u üzerinde kısa fakat silinmez bir iz bıraktı. 1961`de Blue Note ve 1964`te Argo adına kaydettiği ikişer albümdeki gospel tınılı sound`uyla çağdaş caz ve funk organistleri kuşağını derinden etkiledi.

 

Doğum yeri tartışmalı olmakla birlikte genel kanı New Orleans olduğu yönündedir. Babası Little Rock, Arkansas`ta bir kilisede papaz, annesi ise misyonerdi; böylece Willette siyahi kilisenin sound`larıyla erken yaşta tanışma olanağı buldu. Amcası Fred Freeman`dan piyano çalmayı öğrendi ve henüz onlu yaşlarında gospel gruplarının eşlikçisi olarak dolaşmaya başladı. Daha sonra rhythm-and-blues`a geçerek King Kolax, Joe Houston, Johnny Otis ve Big Jay McNeely liderliğindeki gruplarla birlikte ABD, Küba ve Kanada turnelerine katıldı. Gençliğinden dolayı "Babyface" lakabını alan Willette bazen çalacağı kulüplere girmekte zorlanıyordu. 1958 dolaylarında Chicago`ya yerleşerek orgu birinci enstrümanı olarak kullanmaya ve caza odaklanmaya başladı. 1960 yılında New York`a geçerek Lou Donaldson ve Grant Green`le tanıştı ve onlarla birlikte birkaç Blue Note kaydında çaldı. 1961 yılındaysa Green, Fred Jackson (tenor saksafon) ve Ben Dixon`la (davul) birlikte kendisinin ilk Blue Note albümü olan "Face To Face"i kaydetti. Albümdeki parçaların çoğu kendi bestesiydi. Yine aynı yıl kaydettiği ve en iyi çalışması olarak kabul edilen "Stop and Listen"da ise kendisine yine Green ve Dixon eşlik ettiler. 1963 yılında kendi trio`sunu kuran Willette bir yıl sonra Argo plak şirketiyle anlaşarak “Mo-Roc,” ve “Behind the 8 Ball" albümlerini kaydetti. Özellikle bu son albümde, ki gitarda Ben White ve davulda Jerold Donovan kendisine eşlik etmişlerdi, köklerine dönen sanatçı daha ziyade R&B cover`ları çalmayı tercih etti ve daha ruhani, kilise duygusu veren parlak bir icrada bulundu. Bu iki albüm kaydından sonra Chicago`ya dönen Baby Face Willette 1966-1971 yılları arasında lokal kulüplerde düzenli olarak sahne almasına karşın artık caz sahnesinde esamisi okunmuyordu. Sanatçının ölümü üzerindeki sır perdesi de bugüne dek kalkmamıştır. Son ve ilginç bir not: Willette aynı zamanda profesyonel bir kuafördü.

 

Baby Face Willette Diskografisi: Lider olarak: Face to Face (Blue Note, 1961), Stop and Listen (Blue Note, 1961), Mo` Rock (Argo, 1964), Behind the 8 Ball (Argo, 1964). Sideman olarak: Lou Donaldson - Here `Tis (1961), Blue Note Grant Green - Grant`s First Stand (1961), Blue Note.

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 11 Eylül 2012, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.