Cat Anderson

Cat Anderson

William Alonzo "Cat" Anderson uzun süre Duke Ellington Orkestrası`nda çalışmış ve beş oktavın üzerinde çalabilme yeteneğiyle tanınmış Amerikalı trompetçidir. Greenville, South Carolina`da doğdu ve henüz 4 yaşındayken hem annesini, hem de babasını kaybetti. Daha sonra gönderildiği Charleston`daki Jenkins Yetimhanesi`nde trompet çalmayı öğrendi ve yine burada dövüş stilinden dolayı sınıf arkadaşları kendisine "Cat" lakabını taktılar. İlk kayıtlarını yetimhane kaynaklı the Carolina Cotton Pickers grubuyla yapan Anderson, gruptan ayrıldıktan sonra sırasıyla gitarist Hartley Toots, Claude Hopkins` Big Band, Doc Wheeler`s Sunset Orchestra (1938–1942), Lucky Millinder, the Erskine Hawkins Orchestra, Sabby Lewis`s Orchestra ve Lionel Hampton`la birlikte çaldı; bu arada Hampton`la klasik "Flying Home No. 2" parçasını kaydetti. Lionel Hampton`un sanatçının yüksek notalarda sergilediği ustalığa bayıldığı, buna karşın Erskine Hawkins`in kıskançlıktan dolayı Anderson`u kovduğu söylenir.

 

1944 yılında Duke Ellington Orkestrası`na katılması, Cat Anderson`un kariyeri açısından bir dönüm noktası oldu. 1944-47, 1950-59 ve aralıklarla 1961-71 yılları arasında orkestrada yer alan Anderson kısa sürede Ellington sound`unun önemli parçalarından biri haline geldi ve Duke`un birçok önemli kaydında çaldı. Hatta her zaman karakteristik sound`lar peşinde koşan Duke Anderson`un üst oktavlarda sergilediği akrobatik efektleri “El Gato,” “Trumpet No End,” ve “Jam with Sam" gibi parçalarında kullandı. Yüksek notalarda sergilediği becerinin yanısıra (Wynton Marsalis onun bu hususta tüm zamanların en iyilerinden biri olduğunu söyler) Cat Anderson bir yarım valf ve plunger mute ustasıydı. Ella Fitzgerald ve Johnny Hodges`la da çalan ve kendi adına birkaç albüm kaydeden Cat Anderson, 1971 yılından sonra Los Angeles`a yerleşerek stüdyo müzisyeni olarak çalıştı, aralarında Louie Bellson`un ve Bill Berry`nin big band`lerinin de yer aldığı lokal gruplarda çaldı ve ara sıra da Avrupa turnelerine çıktı. Sanatçı 1981`de beyin tümörü sonucu hayata veda etti.

 

Cat Anderson Diskografisi: 33inç Vinyl albüm formatında: A `Chat` With Cat - Columbia (Published in Paris) Cat Anderson in Paris - Inner City Records, 1964 Cat Anderson Plays at 4 AM Recorded in Paris, 1958 Cat on a Hot Tin Horn, 1958 Old Folks - All Life Records Recorded in Paris, 1979 Cat Speaks - Classic Jazz Recorded in Paris, 1977 Ellingtonia - Cat Anderson and the Ellington All Stars, 1962 Americans Swinging in Paris 78 rpm formatında: Swinging the Cat/I Gotta Go Baby 1947. Yer aldığı albümler: Mingus Quintet Meets Cat Anderson - Unique Jaz Recorded in Berlin, 1972 A Flower is a Lovesome Thing - Ray Nance, Cat Anderson and the Ellington Alumni - Parker Records Recorded 1959 for the Charlie Parker Label Cat Anderson, Claude Bolling & Co. - Phillips Records Recorded in Paris January 1965. Günümüzde CD formatında bulunan albümleri: Cat`s in the Alley Definitive Black and Blue Sessions Plays WC Handy. Sideman olarak: Gene Ammons ile, Free Again (Prestige, 1971), Lionel Hampton ile, Lionel Hampton and His Jazz Giants 77.

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 12 Eylül 2012, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.