Kahil El`Zabar

Kahil El`Zabar

Kahil El`Zabar Chicago doğumlu, asıl enstrümanı perküsyon olan Amerikalı multi-enstrümantalist ve bestecidir. Kendi jenerasyonunun en üretken, yenilikçi müzisyenlerinden olup stil ve içerik olarak eski Afrikadan günümüz modern dünyasına uzanan geniş bir spektrumda faaliyet gösteren gerçek bir "Rönesans Adamı"dır. Kendi ifadesiyle: "Bir müzisyenin yaklaşımındaki ruh teknik kabiliyetinden önce gelir. Şayet yüreğinizden gelmiyorsa, dünyadaki bütün olanaklara sahip olsanız bile iyi müzik yapamazsınız. Sanatsal gelişim gücünün temeli etnisiteden gelir." Oldukça yetenekli bir müzisyen olan El`Zabar conga, bongo, Afrika davulu, shekere, gong ve trap drum gibi temel enstrümanlardan balaphon, marimba, sanza, kalimba ve berimbau gibi daha ezoterik olanlara kadar bir dizi enstrümanda uzmanlaşmıştır. Müzikte sınır tanımayan Kahil El`Zabar Dizzy Gillespie ve Cannonball Adderly gibi caz devlerinin yanısıra Stevie Wonder, Nina Simone ve Paul Simon gibi isimlerle de birlikte çalışmış, ayrıca Sonia Dada ve Poi Dog Pondering gibi rock gruplarıyla kayıtlar yapıp JUBA Collective adlı jazz/house grubuna liderlik etmiştir.

 

Chicago`da doğan ve bir davulcunun oğlu olan Kahil El`Zabar erken yaşta müziğe başlamış ve henüz onlu yaşlarında Art Ensemble of Chicago`nun elemanlarıyla çalmaya başlamıştır. 18 yaşında Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM)`e katılmış ve 1975 yılında organizasyonun başına geçmiştir. 1970`lerde kendi grubu the Ethnic Heritage Ensemble`ı ve daha sonra da the Ritual Trio`yu kurmuştur ve her iki grupla da çalışmalarını sürdürmektedir. Yeteneklerini sinema alanına da taşıyan El`Zabar "Love Jones" (New Line), "Mo` Money" (Columbia Pictures) ve "How U Like Me Now" (Universal Pictures) filmlerinde yer alıp bu filmlerin müziklerini yapmış, ayrıca "So Low But Not Alone" ve "The Last Set" adlı iki bağımsız filmde rol almıştır. The Lion King`in sahne performansının aranjörlüğünü yapan sanatçı, Mis`taken Brilliance adlı bir de şiir kitabı yayınlamıştır. Kendi adına birçok albüm kaydeden ve Chicago`nun ünlü Delmark plak şirketiyle uzun süreli bir birlikteliği olan Kahil El`Zabar`a müzisyenliğinin yanısıra eğitimci ve topluluk lideri olarak yaptığı çalışmalardan ötürü 2004 yılında Chicago Tribune tarafından "Chicagoan of the Year" (Yılın Chicagolu`su) ünvanı verilmiştir.

 

Sanatçının diskografisinden seçtiklerimiz: 1986: Another Kind of Groove (sound aspects) Billy Bang, Malachi Favors ile, 1991: Dance with the Ancestors (Chamaeleon),1994: Big Cliff (Delmark) Billy Bang, Malachi Favors ile, 1995: 21st Century Union March (Silkheart) Joseph Bowie, Edward Wilkerson ile,1997: Jitterbug Junction (CIMP) Ari Brown, Malachi Favors ile, 1999: Freedom Jazz Dance (Delmark) Fareed Haque ile, 1999: The Power (CIMP) Hamiet Bluiett ile, 1999: Conversations (Delmark) Archie Shepp, Ari Brown, Malachi Favors ile ( Riverside Studio, Chicago, 23 & 24 Ocak 1999 kaydı), 2000: Africa N`Da Blues (Delmark) Archie Shepp, Ari Brown, Malachi Favors, Pharoah Sanders ile (Aralık 1999 kaydı), 2000: One World Family (CIMP 220) David Murray ile (28, 29 Mart 2000 The Spirit Room, Rossie, NY kaydı), 2001: Spirits Entering (Delmark Billy Bang ile (Kasım 1998 Chicago kaydı), 2002: Love Outside of Dreams (Delmark), 2004: We Is: Live at the Bop Shop (Delmark), 2006: A Big M: A Tribute to Malachi Favors (Delmark), 2007: Transmigration (Delmark), 2010: The Ancestors Are Amongst Us (Katalyst Entertainment) Ritual Trio ile :The Ritual, (1985) Sacred Love (1985) Renaissance Of The Resistance (1994) Ooh Live (2008) Ethnic Heritage Ensemble ile: Three Gentlemen From Chicago (Moers Music, 1981), The Continuum (Delmark, 1997)

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 13 Kasım 2012, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.