Geoffrey Keezer

Geoffrey Keezer

Geoffrey Keezer Amerikalı caz piyanistidir. Hem anne ve hem de babası müzik eğitmeni olan Keezer 3 yaşında piyano dersi almaya başlamış, 1989`da Berklee`deki ilk yılını tamamladıktan sonra Art Blakey`s Jazz Messengers grubuna katılmıştır. Horace Silver, Bobby Timmons, Cedar Walton, James Williams, ve Benny Green`den gelen hard bop geleneğine tam manasıyla uyum sağlayan sanatçı aynı zamanda grubun son piyanisti olmuştur. O dönemden sonra cazın hemen hemen tüm yaşayan efsaneleriyle çalışmış ve lider ya da sideman olarak sayısız albüm kaydına katılmıştır.

 

Geoffrey Keezer`in profesyonel kariyeri pek çok proje ve türü kapsamaktadır. 1992 yılında John Mauceri yönetimindeki the Hollywood Bowl Orchestra eşliğinde Gershwin`in “Rhapsody In Blue” adlı eserini çalmış, solo ve turne çalışmalarının yanısıra besteleri the Carnegie Hall Jazz Band, Saint Joseph Ballet ve Scottish National Jazz Orchestra tarafından seslendirilmiştir. Sunnyside, Blue Note, DIW/Columbia ve Sackville firmaları adına kayıtlar yapan Keezer, Art Farmer, Roy Hargrove ve Antonio Hart`ın da aralarında yer aldığı birçok sanatçının albümlerinde yer almış, ayrıca the Contemporary Piano Ensemble ile albüm ve konser çalışmalarında bulunmuş ve 1997 yılında Ray Brown Trio`nun üyesi olmuştur. Geoffrey Keezer`in çeşitli müzik türlerinden dünya çapında sanatçılarla ortak çalışmaları sürmektedir. 1998 yılı albümü “Turn Up The Quiet”te Grammy ödüllü vokalist Diana Krall`un yanısıra Joshua Redman ve Christian McBride`la birlikte çalmış, yine dünyaca ünlü klasik sanatçı Barbara Hendricks`in müzik prodüktörü ve aranjörü olarak “It’s Wonderful” A Tribute to George Gershwin” adlı çalışmaya imza atarak sanatçıyla Avrupa ve Japonya`yı kapsayan bir turneye çıkmıştır. 2003 yılında yaptığı “Falling Up” ve “Sublime: Honoring the Music of Hank Jones”un her ikisi de ortak çalışmalardır. “Sublime” albümünde Kenny Barron, Chick Corea, Benny Green ve Mulgrew Miller`le piyano düetleri yapmış, “Falling Up”da ise Hawaii`li gitarcı Keola Beamer`la çalışmıştır. 2005 yılı çalışması olan “Wildcrafted” Keezer`in üçlüsünün Minneapolis`teki Dakota Caz Kulübü`nde sergilediği bir canlı performans kaydıdır. Sanatçı 2006 yılındaysa geleneksel Okinawa`lı şarkıcı Yasukatsu Oshima ile çığır açan bir düet albümü yapmıştır. Geoffrey Keezer iki kez de Grammy ödülüne aday gösterilmiştir. 2009 CD`si "Áurea", ki çok uluslu bir Afro-Peruvian caz albümü projesi olup New York ve Lima`nın (Peru) en iyi müzisyenlerini bir araya getirmiştir, En İyi Latin Caz Albümü dalında ödüle aday olmuş, 2010 yılındaysa Denise Donatelli`nin "When Lights Are Low" albümündeki "Don`t Explain" adlı parçayla Vokaliste Eşlik Eden En İyi Enstrümantal Aranjman dalında bir kez daha Grammy`ye aday gösterilmiştir.

 

Sanatçının diskografisinden seçtiğimiz diğer albümlerse şunlardır: 1990: Waiting in the Wings (Sunnyside), 1991: Here and Now (Blue Note), 1992: Other Spheres (DIW/Japan), 1993: Trio (Sackville/Canada), 1995: Ray Brown . Benny Green, Ahmad Jamal, Geoff Keezer, Dado Moroni, Oscar Peterson, Lewis Nash - Some Of My Best Friends Are... The Piano Players (Telarc), 2000: Zero One (Dreyfus Records), 2002: Tim Garland & Geoff Keezer - Jazz, Boogie, Classical (Audio Network Plc), 2006: Jim Hall, Geoffrey Keezer* - Free Association (ArtistShare), 2011: Via ( Joe Locke, vibrafon ve Tim Garland, saksofon) (Origin), 2011: Mill Creek Road ( Peter Sprague, gitar; Hamilton Price, bas; ve Duncan Moore davul) (SBE Records)

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 20 Kasım 2012, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.