Michel Portal

Michel Portal

Michel Portal Bayonne doğumlu Fransız besteci ve multi-enstrümantalisttir (klarnet, saksofon, bandoneon vb). Fransız modern caz sahnesinin baba figürü olarak kabul edilmektedir.

 

Klasik eğitimden geçen ve Paris konservatuarında klarnet öğrenimi gören Portal, aynı zamanda Pierre Dervaux ile orkestra yönetimi üzerine de çalışmıştır. Sanatçıya şöhreti getiren çeşitli modern ve çağdaş bestecilerle birlikte yaptığı çalışmalardır. Pierre Boulez`nin Domain Müzik Orkestrası ile sergilediği performans kariyerinin zirvelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ancak Portal halk müziği ve cazla da ciddi şekilde ilgilenmiş ve 1960`ların sonunda François Tusques, Bernard Vitet ve Sunny Murray ile birlikte Fransa`da free jazz hareketini başlatmıştır. Daha sonra kollektif emprovizasyonu, sonik keşifleri ve anında besteciliği desteklemek amacıyla Vinko Globokar, Carlos Roque Alsina ve Jean-Pierre Drouet`yle birlikte New Phonic Art adlı grubu kurmuş, 1970 yılındaysa İngiliz saksofoncu / besteci John Surman`la oldukça verimli bir birlikteliğe imza atmıştır. Sanatçının bir sonraki yıl kurduğu uzun ömürlü Michel Portal Unit`in amacı Avrupalı ve Amerikalı müzisyenleri serbest emprovizasyon yapılan bir ortamda bir araya getirmektir. 1975`te film müzikleri bestelemeye ağırlık vermeye başlayan Portal tam üç kere En İyi Film Müziği dalında César ödülü kazanmıştır, ki bunlardan ilki  The Return of Martin Guerre filmi için yaptığı müziktir. Sanatçı bu alandaki çalışmalarını Musiques de Cinémas albümüyle belgelemiştir. 1980`ler ve 90`lar boyunca önceden yapılmış herhangi bir plan dahilinde olmaksızın sayısız yeni müzikal ortaklıklara imza atan Portal`ın bu dönemde en dikkat çekici çalışmaları Pierre Favre, Dave Liebman, Martial Solal, Mino Cinelu ve Jack DeJohnette ile birlikte yaptıklarıdır. Yüzyıl dönümüne yakın ABD ve özellikle Minneapolis`le ciddi bir bağlantı kurmuş ve Prince`in müzisyenlerinden bazılarının da yardımıyla rock motifleri taşıyan bir eser yaratmıştır. Portal günümüzde de piyanist Bojan Zulfikarpasic, akordiyoncu Richard Galliano, davulcu Daniel Humair, basçılar Beb Guérin ve Henri Texier ve yine vatandaşı piyanist  Jacky Terrasson`la çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Michel Portal diskografisi: Stüdyo albümleri: 1970 Alors !!! (Futura records), John Surman, Barre Phillips, Stu Martin, Jean-Pierre Drouet ile ,1971 Splendid Yzlment (Sony Music), Howard Johnson, Jouk Minor, Barre Phillips, Runo Erikksson, Pierre Favre, Gérard Marais ile, 1980¡ Dejarme solo! (Disques Dreyfus - Sony Music), 1987 Turbulence (harmonia mundi), 1993 Any Way (Label Bleu), 1994 Cinema`s (Label Bleu), 2000 Burundi (PAO Records), Stephen Kent, Mino Cinelu ile, 2001 Minneapolis (Universal) Tony Hymas, Sonny Thompson, Michael Bland, Vernon Reid ile, 2007 Birdwatcher (Universal), Tony Malaby, Tony Hymas, Erik Fratzke, François Moutin, Airto Moreira, JT Bates, Jef Lee Johnson, Sonny Thompson, Michael Bland ile, 2010 Baïlador (Universal),  Ambrose Akinmusire, Bojan Z, Lionel Loueke, Scott Colley, Jack DeJohnette ile, (yazarın notu: müthiş biralbüm) Canlı albümler: 1979 Chateauvallon 1976, L`Escargot - Beb Guérin, Léon Francioli, Bernard Lubat ile 1981 Arrivederci le Chouartse (Hathut Records) - Léon Francioli, Pierre Favre ile 1988 9.11 pm Town Hall (29 Haziran 1988, Town Hall, New York) 1997 Blow up (Dreyfuss Jazz) Richard Galliano ile, 1999 Fast Mood, Martial Solal ile, 2002 Minneapolis We Insist ! (Universal) - Tony Hymas, Jef Lee Johnson, Sonny Thompson, Michael Bland, Vernon Reid ile, 2004 Concerts, Richard Galliano ile, 2006 Improvista (éditions Labeluz), Bernard Lubat ile Sideman olarak: 1997 Quatre fois trois - Daniel Humair (Label Bleu); J. F. Jenny-Clark, D. Liebman - M. Ducret, B. Chevillon - M. Portal, J. Kühn - G. Garzone, H. Crook. 1998 French Touch - Richard Galliano (Francis Dreyfus); Michel Portal, J. F. Jenny-Clark et Daniel Humair (1. session, Mayıs 1998) ve André Ceccarelli, Remi Vignolo ve J. M. Ecay (2. session, Haziran 1998).

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 27 Kasım 2018, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.