Gigi Gryce

Gigi Gryce

Gigi Gryce (Basheer Qusim ya da Lee Sears olarak da bilinir) Amerikalı saksofoncu, flütçü, klarnetçi, besteci, aranjör, eğitimci ve big band şefidir. İyi bir altocu olmasına rağmen müzisyenlik kariyeri nispeten kısadır ve kendi kuşağından diğer meslektaşlarına kıyasla çalışmaları az bilinir. Ancak bestelerinden bazıları "Minority," "Social Call," "Nica`s Tempo" küçük çapta birer caz standartı haline gelmişlerdir. Gryce`ın icracılık, bestecilik ve aranjörlük faaliyetleri genel anlamda klasik hard bop dönemiyle (kabaca 1953-1965 arası dönem) bağlantılıdır.

 

Öncelikle bir caz müzisyeni olmasına karşın 2. Dünya Savaşı sonrası (1947-1952) Boston konservatuarında Alan Hovhaness ve Daniel Pinkham`dan klasik bestecilik eğitimi alan Gryce, daha sonra kazandığı Fulbright bursuyla eğitimini Paris`te Nadia Boulanger ve Arthur Honegger nezaretinde sürdürür. Gryce`ın bir diğer eğitmeni de beste dersleri aldığı Boston`daki müzik öğretmeni Madame Margaret Chaloff`tur, ki kendisi aynı zamanda bariton saksofoncu Serge Chaloff`un annesidir. 1950`lerde bebop stilindeki yenilikçi performansıyla şöhrete göz kırpan Gryce aralarında  Thelonious Monk, Tadd Dameron, Lionel Hampton, Donald Byrd, Clifford Brown, Art Farmer, Howard McGhee, Lee Morgan, Max Roach, Oscar Pettiford, Teddy Charles ve Benny Golson`un da bulunduğu dönemin önemli müzisyenleriyle birlikte çalışır ve 1955`te trompetçi Donald Byrd`ün de yer aldığı Jazz Lab Quintet`i kurar. 1950`lerin ortalarında Müslümanlığı seçerek Basheer Qusim adını alır, 1959-1961 döneminde Richard Williams`la bir quintet oluşturur ve sonrasında yaşamış olduğu şahsi problemlerin yol açtığı maddi ve duygusal çöküş neticesinde aktif müzisyenlik kariyerine son verir. Hayatının son döneminde New York`taki bazı devlet okullarında müzik öğretmenliği yapan Gryce, kısa kariyeri boyunca Vogue (ABD`de Prestige etiketiyle yayınlanmıştır), Savoy, Metrojazz, New Jazz ve Mercury şirketleri adına plaklar kaydetmiştir.

 

Sanatçının kayıtlarından bazılarını sıralayalım: Lider olarak: 1954-55 When Farmer Met Gryce (Prestige) - Art Farmer ile, 1955 Art Farmer Quintet featuring Gigi Gryce (Prestige),1955 Nica`s Tempo (Savoy Records), 1957 Jazz Lab (Columbia) -  Donald Byrd ile, 1957 Gigi Gryce and the Jazz Lab Quintet (Riverside), 1957 Modern Jazz Perspective (Columbia) -  Donald Byrd ve Jackie Paris ile, 1958 Gigi Gryce (MetroJazz Records),1960 Sayin´ Something (Prestige), 1960 The Rat Race Blues (Prestige), 1960 Reminiscin` (Mercury) Sideman olarak: Memorial Album (Blue Note, 1953) - Clifford Brown ile Out There (1958) - Betty Carter ile, The Greatest Trumpet of Them All (Verve, 1957) - Dizzy Gillespie ile, Benny Golson`s New York Scene (Contemporary, 1957) - Benny Golson ile, Monk`s Music (1957) - Thelonious Monk ile Thelonious Monk with John Coltrane (1957) - Thelonious Monk ile Lee Morgan Vol. 3 (1957) - Lee Morgan ile Mal-1 (Prestige, 1956) - Mal Waldron ile Uhuru Afrika (Roulette, 1960) - Randy Weston ile.

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 28 Kasım 2012, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.