Bobby Durham

Bobby Durham

Bobby Durham Amerikalı caz davulcusu. Oscar Peterson`un 1950`lerdeki klasik trio`larının üyesi ve Ella Fitzgerald`ın en duygulu eşlikçilerinden biri olarak bilinir; organ trio sound`u meraklıları ise onu Charles Earland ya da yenilikçi organist Shirley Scott`la yaptığı işlerle hatırlarlar. Prodüktör Norman Granz`in kişisel favorisi olan Durham, onun Ella Fitzgerald ve Count Basie`li projelerinde ve piyanist Tommy Flanagan, gitarist Joe Pass ve trompetçi Harry "Sweets" Edison gibi müzisyenlerin yer aldıkları jam session`larının ritm ekibinin değişmez elemanı olarak yer aldı.

 

Küçük yaşta müzikle haşır neşir olan Durham, davul çalmaya başlamadan önce (ki henüz onlu yaşlarında bile değildi) dans edip şarkı söylüyordu. 16 yaşındaysa the Orioles grubuyla birlikte profesyonel müzisyenlik kariyerine başladı. 1956-1959 yılları arasında askeri bandoda görev yaptı, terhis olduktan sonra da King James grubu ve the Stan Hunter Trio`yla çalıştı. 1960`da New York`a taşınmasıyla birlikte kariyeri hızla tırmanışa geçti ve burada Lloyd Price, Wild Bill Davis, Lionel Hampton, Count Basie, Slide Hampton, Grant Green, Hary Edison, Tommy Flanagan ve Jimmy Rowles gibi mainstream cazın devleriyle birlikte çalma olanağı buldu. Basie orkestrasında tromboncu Al Grey`le tanıştı ve sonrasında Grey`in küçük gruplarının üyesi olarak çalıştı. Bu gruplarla yaptığı kayıtlar Durham`ın caz davulculuğunun en iyi örneklerini teşkil ederler.

 

Yaklaşık 10 yıl süreyle Ella Fitzgerald`a eşlik eden ve bir o kadar da Oscar Peterson`la çalışan Bobby Durham, 5 yıl boyunca da Duke Ellington Orkestrası`nın davulculuğunu yaptı. Sanatçının Charles Earland ve Shirley Scott gibi organistlerle yaptığı çalışmalar, 1990`larda acid jazz akımının yükselişe geçmesiyle birlikte yeniden popülarite kazandılar. Tüm bu çalışmalarının yanısıra Frank Sinatra, James Brown, Ray Charles ve Marvin Gaye gibi pop ve soul vokalistlerinin performans ve kayıtlarında da çalan Durham, ayrıca the Tonight Show ve the Ed Sullivan Show gibi birçok televizyon şovunda yer aldı. Avrupa`da geçirdiği uzun süreler boyunca, ki bunların çoğunluğu İtalya`daydı, Aldo Zunino, Andrea Zonzaterra ve Massimo Farao gibi müzisyenleri içeren trio`larla çalıştı. Avrupalı dinleyici kitlesi için en ilgi çekici ve eğlenceli Durham çalışmalarından biri de, sanatçının belli ki sıklıkla çıktığı turnelerde uçaklarda yolculara verilen basılı güvenlik talimatnamesinden esinlenerek oluşturduğu "Airplane Song" adlı parçadır. The Biographical Encyclopedia of Jazz profilinde "Rusya, Alaska ve Arabistan dışında her yerde çaldım" şeklinde bir ifadede bulunan Bobby Durham baskın olmayan eşlikçiliğinin yanısıra özellikle kendi trio`larında sergilediği scat şarkıcılığı kimliğiyle de gündeme gelmiştir, ki yukarda bahsettiğimiz "Airplane Song" bunun en bilinen örneğidir. Bir fırçayla çalma uzmanı olan Durham`ın az bilinen özelliklerinden biri de country müziğe olan hayranlığıdır, ki bu noktada müzik dünyasında halen hayatta olan country & western şarkıcısı bir başka Bobby Durham`ın mevcudiyeti ilginç bir anekdot olsa gerek.

 

Bobby Durham diskografisi: Lider olarak: Bobby Durham Trio/Gerald Price 1979 Domani`s Blues, 2005, For Lovers Only, 2005, We Three Plus Friends, 2005 Christmas Jazz, 2006. Sideman olarak: Monty Alexander ile, "We`ve Only Just Begun" (BASF), Red Holloway ile, The Burner (Presige, 1963), Milt Jackson ile, Loose Walk (Palcoscenico Records) Shirley Scott ile, Mystical Lady (Cadet, 1971), Oscar Peterson ile, "The Way I Really Play"(Pausa Records PR 7080, 1980 release).

 

Arto Peştemcalcıgil

 

Cazkolik.com / 03 Şubat 2012

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.