Jutta Hipp

Jutta Hipp

Bebop ve cool caz tarzlarında çalan Alman piyanist 1950`lerde New York kulüplerinde çalan ve Blue Note adına kayıtlar yapan Jutta Hipp, daha sonra müziği tümüyle terkederek terziliğe başlamıştır.

 

Ülkesinde ilk olarak resim eğitimi alan Jutta Hipp, 2. Dünya Savaşı yıllarında caz çalmaya başlar. Sovyetlerin Doğu Almanya`yı işgalinden sonra ailesiyle birlikte Münih`e yerleşir ve bir süre Hans Koller`le birlikte çalışır. 1953-1955 yılları arasında Frankfurt`ta Albert Mangelsdorff`un ağabeyi Emil`in de yer aldığı kendi quartet`ini yönetir ve birkaç plak şirketi adına kayıtlar yapar. 1954 yılında Attila Zoller`le birlikte çalar. 1951 yılında bir arkadaşı Amerikalı caz eleştirmeni ve plak yapımcısı Leonard Feather`a Hipp`in ses kaydını yollamıştır; Feather 1954 yılında Almanya`da Hipp`i bulur ve Amerika`da çalışması için bir vize ayarlar. Böylece Kasım 1955`te New York`a yerleşen sanatçı Mart 1956`da Hickory House caz kulübünde çalmaya başlar ve 6 ay boyunca bu çalışmayı sürdürür. Yine Feather aracılığıyla Blue Note adına "Jutta Hipp With Zoot Sims" ve "Jutta Hipp at the Hickory House" (Vols 1 & 2) albümlerini kaydeder ve aynı yıl Newport Caz Festivali`nde sahne alır.

 

İdolleri olan Erroll Garner, Lennie Tristano ve Bud Powell`la geçirdiği zaman sonunda zayıf, perküsyonsu, swingli ve kesintili bir stil geliştiren Jutta Hipp, tarzının Horace Silver`inkine çok benzediği yolunda sıkça eleştirilere maruz kalmıştır. New York bazlı trio`larda da çalan sanatçı, hayranı olduğu müzisyenlerle birlikte çalışma stresine daha fazla katlanamayarak (arkadaşlarının ifadesiyle kendine güven eksikliği sonucu) 1958 yılında caz kariyerini noktalamış ve kadın terzisi olarak çalışmaya başlamıştır. Ayrıca ilk ilgi alanı olan ressamlığı da sürdüren Hipp`in caz müzisyeni portreleri müzisyenler arasında popüler hale gelmiştir. İlginç bir not da, sanatçının müzik endüstrisinden tümüyle elini eteğini çekmesi sonucu Blue Note şirketinin 2000 yılına kadar özellikle Avrupa ve Japonya`daki satışlardan gelen telif ücretini nereye, kime ödeyeceğini bilemez oluşudur. Nihayet 2000 yılında Lee Konitz ve eşi vasıtasıyla kendisine ulaşılmış ve 40.000 $ tutarındaki ücret kendisine takdim edilmiştir. 78 yaşında Queens`te tek başına yaşadığı apartman dairesinde hayata veda eden Jutta Hipp`in hiç evlenmemiş olmasına karşın Lionel adında bir oğlu vardır.

 

Jutta Hipp diskografisi: Jutta (New Faces - New Sounds From Germany) (Blue Note, (1955), Cool Europe (MGM, 1955), At the Hickory House Volume 1 (Blue Note, 1956), At the Hickory House Volume 2 (Blue Note, 1956), Jutta Hipp with Zoot Sims (Blue Note) (1956), The German Recordings 1952 - 1955 (Jazz House) (2012).

 

Arto Peştemalcıgil

 

Cazkolik.com / 04 Şubat 2012

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Arto Peştemalcıgil

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.