New York`lu Türklerin iyi bildiği gece klübü Drom`da Macar grupları

New York`lu Türklerin iyi bildiği gece klübü Drom`da Macar grupları

New York 21. yüzyılda da cazın merkezi olmakla birlikte, restoranlarıyla, müzik klüpleri ve büyük konser merkezleriyle dünyanın bütün kültürlerini içinde barındıran bir mabed şehir aynı zamanda. Bu kültürel mabedi gezerken gözümüze çarpan mekanların başında ise Drom geliyor, üstelik sahipleri de bizden... Türkiye’den New York’a gelip de Drom’u bilmeyen hemen hemen yok gibidir. Serdar İlhan ortağı Ekmel Anda ile sahibi olduğu Drom’da dünyanın binbir farklı şehrinden gelen grupları dinleyicilerle buluşturur. Müzik şöleni içinde biranızı yudumlamanın müzik dinlemenin ayrı bir hal alır.

 

 

Peki, geçtiğimiz Haziran Drom hangi etkinliğe ev sahipliği yaptı?

 

 

30 Haziran (2013) Pazar günü Drom, Parno Grazs ve Ezster Biro’nun gruplarına ev sahipliği yaptı. Saat 18:30’da açılan kapıların ardından 19:30 da Ezster Biro ve arkadaşlarının sahne almasıyla Drom bir anda kendimizi bir Orta Avrupa barında hissetmemizi sağlayan mekana dönüştü.

 

Ezster Biro’yu ilk 2004 yılında Macar - Polonya ortak yapımı ‘A Miracle oF Cracow’ filmindeki başrol performansından hatırlayabiliriz. Drom sahnesinde dinlediğimiz muhteşem sesin arkasındaki geçmişi merak edip araştırdık. Drom’un resmi sitesi bu konuda bizi bilgilendirici bir şekilde yönlendirdi. http://www.dromnyc.com/events/2490/parno-graszt-eszter-biro#.UdmJ_vm1Gzkç

 

Ezster’in kariyerinin temel taşları 1994 yılında Giacomo Puccini’nin Madame Butterfly operasından esinlenerek ortaya çıkan Miss Saigon müzikalinin orijinal Macar kadrosunda Kim rolünde yer almasıyla olusmuş. 1997 yılı Hırvatistan’da gençler için düzenlenen Eurovision Yarışması’nda da birincilik ödülünü kazanmış. New York’ta The American Musical and Dramatic Academy’i bitirdikten sonar dünyaca ünlü ve Türkiye’de de gelen Jesus Christ Superstar turunda Meryem Ana karakteriyle de büyük beğeni toplamış. Budapeşte’ye döndüğünde Al DiMeola ile birlikte çalışma fırsatı bulmuş, altı yıllık deneyimin ardından gittiği yol onu geleneksel Klezmer müziğiyle iç içe olan Budapest Klezmer Band’de kendi projelerini gerçekleştirmeye yöneltmiş. 2007 yılında ilk albümü ‘Ezster’i çıkarmış. Sekiz farklı dilde söylediği şarkılarla dünyaya Klezmer müziğini bir kez daha tanıtmış. 2009 yılında ise Ezster Biro Quintet olarak yeni albümü What will that happen? dinleyicilerle buluşan sanatçı Mayıs 2010’da Pecs Synagogue’nda sahne almış ve konser albümü de DVD formatında yayınlanarak etnik müzik sevenleri mutlu etmiş.

 

 

Gelelim konsere

 

 

Konserin nasil geçtiğini anlamadık. Hem Ezster Biro’nun meleksi sesi dinleyenleri büyüledi hem grubuyla gerçekleştirdiği performansta Klezmer müziğinin tınılarıyla hepimizi coşturdu. Konserin bitmesinin ardından daha henüz içimizde Macar müziği çınlayıp dururken yarım saat geçmeden gecenin ikinci Macar grubu Parno Grazs sahne aldı.

 

Parno Grazs Macar dilinde ‘beyaz at’ demek. Beyaz at saflığı ve bağımsızlığı temsil ediyor. Macar Roman müziğinin temsilcilerinden Parno Grazs’ın ismi grubun kendi enerjisini de yansıtıyordu. 2002 yılında çıkardıkları ilk albümleri ‘Hit the Piano’ World Music Charts Europe Top 10 listesine girmeyi başaran bir çalışma oldu. World Music Expo yani kısaltılmış haliyle WOMEX 2009’a katılıp tüm ilgiyi üzerlerine çekmeyi başardı. Avrupanın farklı şehirlerinin yanısıra Hindistan ve Amerika’da birçok festivale de katıldı. Şahsen Parno Grazs yazılmaz yaşanır diyorum ve sizi konser izlenimlerimle başbaşa bırakıyorum.

 

Grubun sinerjisi, daha konser öncesi grubun sahne hazırlığında, oturduğumuz yerde biralarımızı içerken dahi hissediliyordu. Kıpır kıpır bir havada başladııkları konser Macar Roman danslarıyla devam etti. Arada izleyicilerin katılımıyla bazı parçalar hep bir ağızdan söylendi. Grup üyelerinden birinin çaldığı enstrüman benim gerçekten ilgimi çekmişti. Sanki iki ayran testisi üstüste konulurak vurmalı çalgı kategorisine giren bir enstrümana dönüştürülmüştü. O doğallık dahi esasen insanı bu grubun müziğine çekmeye yetiyordu. Konser bitiminde yoğun bis alkışı sonucu sahnede yerlerini yeniden alan ekip konseri ve geceyi muhteşem bir finale sonlandırdı.

 

Drom’un ortağı Serdar İlhan’ın çektiği bu güzel fotoğraflarla yayınladığımız yazıyı bitirirken bu iki gruba New York’ta tekrar ‘merhaba’ diyebilmeyi ümit ediyorum.

 

Fotoğraflar: Serdar İlhan

 

Beliz Hazan

 

Cazkolik.com / 04 Ağustos 2013, Pazar

 

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Beliz Hazan

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.