Mayısın son günlerinde Nardis caz kulübü caz gitarın çok önemli bir ismini ağırlayacak, Ulf Wakenius... Arkadaşımız Burak Sülünbaz, gitar virtüözünü konseri öncesi son albümü ekseninde kaleme aldı.

Mayısın son günlerinde Nardis caz kulübü caz gitarın çok önemli bir ismini ağırlayacak, Ulf Wakenius... Arkadaşımız Burak Sülünbaz, gitar virtüözünü konseri öncesi son albümü ekseninde kaleme aldı.

Bir enstrümanı solo dinlemek ve yeterliliğini keşfetmek. Her notasında tekrar tekrar aşık olmak... Solo albüm kayıtları bence riskli ve cesaretli kararlar. Solo bir albüm için gitar biçilmiş kaftan. Müzik dünyasının şu ana kadar sahip olduğu en değerli albümlerden, benim için de unutulmazlardan Pat Metheny`nin 24 Kasım 2001`de home stüdyosunda kayıt cihazını açıp bildiği müzikleri yeniden keşfetme fikriyle hayata geçirdiği One Quiet Night yayınlandığından beri İsveçli gitarist Ulf Wakenius`un benzer bir müzikal yolculuğa çıkışını merakla bekliyordum. Mart sonunda raflarda yerini alan Momento Magico adından da anlaşılabileceği gibi zamanla mekan arasındaki müzikal yaşamda deneyimlenen anlara gönderme yapıyor. Wakenius albümde Oscar Peterson, Herbie Hancock, Pat Metheny ve Youn Sun Nah gibi değerli müzisyenlerle geçirdiği zamanların kendini kutsadığını ve bu deneyimlerin, akustik gitarın doğal sesiyle keşfedilmekte ve keşfedilmeye devam edileceğinden bahseder ve albümün hayatında izler bırakan anılar barındırdığını söyler. Albümde, efsanevi piyanist Esbjörn Svensson`un ani ölümünden, uzun süreli dostu Lars Danielsson ile paylaştıkları güzel dostluğa, John Scofield`ın genç yaşta kaybettiği oğlu Evan için hissettiklerine, Egberto Gismonti`den Mozart`a, Siggi`den (ACT müziğin patronu), değerli eşine (dedicated to apple of his eye Anna-Lena Wakenius) besteleri yer alıyor. Arşivinizin en kıymetli yerinde saklamak isteyeceğiniz bir albüm.

* * *

Ulf Wakenius İsveç`in dünya müziğine en değerli armağanlarından hatta belki de Avrupa ve dünyada yerini doldurabilecek vizyonda gitarist belki bir elin parmaklarını geçmez. Bunu, yaptığı bol övgü alan çalışmalarda kanıtlıyor zater. John McLaughlin`in onun için "elinde gitarıyla doğmuş gibi" diye tanımlaması, efsanevi Niels-Henning Örsted Pedersen (NHOP) ile yaptığı çalışmaları ve en büyük prestij olarak kabul ettiği Oscar Peterson Quartet`de kendine yer bulmuş olması Wakenius`un kıymetini caz meraklıları için daha da arttırıyor. Geçmişten günümüze yaptıklarını değerlendirdiğimizde Amerika`dan Avrupa`ya hatta Uzak Doğu`ya birçok coğrafyadan müzisyenle çalışmalarında müziğini evrensel ve zamansız bir yaratım sürecine dönüştürdüğünü görüyoruz.

* * *

Usta virtüözün yolu bir kez daha Istanbul`a düşüyor. Bu sefer Nardis`e konuk oluyor. Hem de 27 ve 28 Mayıs akşamları olmak üzere iki gece üstüste. Ona, piyanoda Lars Jansson, basta Jasper Bodilsen ve davulda Paul Svenberg eşlik edecek. Ben derim ki; onu sahnede hiç olmazsa bir kere görme şansını kaçırmayın, çünkü yıllar önce ilk dinlediğimden ve tanışmamıza sebep olan performansından beri her projesindeki başarısı uluslararası ödüllerle taçlandırıldı, son albümü Momento Magico teknik anlamda isimleri yan yana anıldığı dev gitaristlere benzetilerek eleştriler alsa da bana göre o yine de değerinden hiç birşey kaybetmeyen bir köşetaşı olarak caz kubbemizde saygınlığını koruyor.

Listening to an instrument, to know the limit of that instrument is a priceless element of human soul. In every component in every note falling in love again and again. In my opinion recording a solo instrument album is a hard stuff. To be alone with an instrument you need to be brave like Ulf Wakenius. The first time i ve ever listen to the album solo baritone guitar album One Quite Night by Pat Metheny which is one of the most important record of the music history. I was waiting for that if Ulf Wakenius will be release a solo guitar album. End of the March Momento Magico released from ACT. Momento Magico refers the extraordinary moments that he experience in his musical life. He has lots of memories like sudden death of Esbjörn, their friendship between long time friend of him Lars Danielsson and Ulf, remembering John Scofield`s son Evan, a dedication for Keith Jarret and for beautiful Youn Sun Nah too. In this records he emphasizes that he has blessed with such moments with Oscar Peterson, Herbie Hancock, Pat Metheny, Youn Sun Nah a.o In that record he has chosen to reexplore the pure sound of an acustic guitar It will be a milestone of his career and sure will make the jazz lovers happier that they can be. Once again Mr. Lars Nilsson at the helm recorded, mastered and mixed at Nilento Studio. Produced by Lars Nilsson and also you can see Jenny Nilsson in production team. In this one we are  listening to an album with full of energy, deeply emotional,technicaly precious. He will keep on searching for Momento Magico.

* * *

In 27-28 of May virtuoso guitarist Wakenius will be playing on Nardis Jazz Club.This time he will be on stage with his band Lars Jansson on piano, Jasper Bodilsen on bass and Paul Svenberg on drums. I recommend you to don`t miss his performance at least one of the night that he will be playing. Some compares him with the legends In my opinion he is still one of the milestone of today`s music life.

Burak Sülünbaz

Cazkolik.com / 26 Mayıs 2014, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Burak Sülünbaz

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.