Wayne Shorter Quartet konserinden kulis notları, konser izlenimleri, en son haberler

Wayne Shorter Quartet konserinden kulis notları, konser izlenimleri, en son haberler

Dün gece, İstanbullu cazseverler unutulmaz konser gecelerinden birini yaşadı. Şubatta Lee Konitz’le caz anılarına dalıp Miles’ı anmıştık. Dün gece, Miles’ın en sıkı yol arkadaşlarından, yaşayan tarih Wayne Shorter ikibinlerin başından itibaren beraber çaldığı müzisyenler John Patitucci, Brian Blade ve Danilo Perez’le sahnedeydi. Cazseverler salonda, müzisyenler sahnede hepimiz tam kadro yerimizi almıştık almasına da şehri bir kez daha esir alan terör endişesi nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemleri konserin başlamasını biraz geciktirmişti ama ne gam. Yazımı okuyanlar arasında Shorter’ı altmışlarda, daha geç dönemlerinde izlemiş olanlar varsa onlara saygıyla imreniyorum ama benim kuşağım için Shorter’ın nefesi o kasırga günlere nazaran yaşlanmış olsa da yine de genç müzisyenlere şapka çıkartacak durumdaydı.

 

Müzikal mirasını ve albümlerini bilenler için yeri doldurulmaz, eşsiz bir konser anısı, büyük bir tecrübe, adeta yılın konseriydi desem yanlış olmaz sanırım. Sahnede Shorter dışındaki üç usta müzisyen adeta birer ölümcül virtüöz, kendi nesillerinin en çarpıcı ustaları arasında olduğu için Wayne Shorter Quartet günümüzün en iyi caz gruplardan biri, hatta, belki de en iyisi.

 

Konser nasıldı derseniz, bana göre muhteşemdi. Fırından yeni çıkmış ekmeğin üstünde eriyen tereyağ gibiydi. Bireysel doğaçlamalara yeterli oyun alanı bırakacak fevkalade anlar adeta CRR’de şimdiye değin duyduğum en temiz seslerdi, her detayı kulaklarımda ve kalbimde hissettim.

Pekçok izleyicinin farkında olmadığı bir detayı paylaşayım. Brian Blade`in dün akşam davulundan çıkan seslerin hak sahibi elbette Blade`di ama mülk sahibi Ferit Odman`dı çünkü Blade konser için Odman`ın davul setini kullanmıştı. Konser sonrası Blade ile konuşurken kullandığı seti keyifle çaldığından sözetti. Bu keyfe hepimiz şahit olduk :)

 

Konser sonrası, önceki yaz İstanbul Erkek Lisesi bahçesindeki "Children of Light" festival konserinde Danilo Perez’in yaptığımız röportajı ve beni hatırlaması çok hoşuma gitti, yine sıcak bir sohbete daldık hatta dün gece hangi parçaları dinledik sorusuna cevap vermenin zor olduğunu bildiğimden Perez`den parça listesini istedim, bunun üzerine beni kulise davet edip peçeteye yazdığı listeyi bana vermesi nezaketi sonrası içimden “bu adamlar nasıl bu kadar içten ve kompleksizler” dedirtecek cinstendi. Tam o sıra Danilo Perez’in yanına yaklaşan Can Kozlu Perez`le kucaklaşması duygusal ve coşkulu anlar yaşanmasına neden oldu. Perez, Patitucci’ye dönerek “Bu adamı görüyor musun? Onunla tanıştığımda 19 yaşımdaydım” diye seslendi.

Perez bir ara bana Wayne’le tanışmak ister misin diye sorduğunda kalp çarpıntımı anlatamam. Birlikte kulisin kapısından Shorter’ın odasına süzüldüğümüzde Shorter`ın eşi Caroline bizi ayakta karşıladı. Wayne Shorter’a yanımda getirdiğim plaklara ve CD`lere imza rica ettim, sağolsun beni kırmadı. Albümler haricinde yanımda bir de eski bir poster getirmiştim, onu da imzalamasını rica ettim, posteri gördüğü an Shorter’ın adeta gözleri doldu. Uzun uzun baktığı posterde Miles Davis, Jack De Johnette, Dave Holland ve Shorter 1969 yılında bir konserde görünüyordu. Dile kolay, 47 yıl geçmiş aradan. Shorter eşine dönerek “şu sıska adamı görüyor musun o bendim” dedi. "Miles Ahead" filmi vizyona gireceği için mutlu olduğundan sözetti, bana posteri nereden bulduğumu sordu, özel baskı bir kutu setin içinden çıktığını söylediğimde eşi bu fotoğrafı bize de gönderir misin dedi. Anlaşılan ne bahsettiğim kutu seti ne de fotoğraf onlarda yok. Bana bu kutu seti hediye eden kıymetli koleksiyoner dostuma buradan teşekkürümü göndermek istiyorum.

 

Birlikte fotoğraf çektirme faslı geldiğinde Shorter posterle göbeğini gizlemeye çalıştığını söylerken gülüyordu, şansa bakın ki bu gülüşme esnasında çektirdiğimiz fotoğrafta Shorter’ın gülen yüzünü yakalamıştık. Karısı çekilen fotoğraflara tek tek bakıp yukardaki fotoğrafı beğendi ve bana “Wayne genelde fotoğraflarda gülmez, onun gülen bir fotoğrafını yakaladığın için çok şanslısın” dedi. Cazın dününde, bugününde ve yarınında hep olacak koca çınar Wayne Shorter’a daha nice uzun bir ömür ve konserler dilerim, nefesi ve sağlığı kuvvetli olsun.

 

Burak Sülünbaz

 

Cazkolik.com / 10 Nisan 2016, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.