Sinan Bakır'dan kalbin altı teli

Sinan Bakır'dan kalbin altı teli

Kariyerine doğduğu yerlerde yani buralarda başlayıp, caz ve gitar tutkusunun kendisini Amerika’ya sürüklediği genç ve yetenekli gitarist Sinan Bakır müzikal macerasının ilk albümü olan parlak ve başarılı parçalarla dolu "On My Way"i geçtiğimiz Kasım ayında Amerika’da yayınladı.

Sinan Bakır kendine özgü gitar tonuna duygulu, canlı, enerjik, etkileyici ve temiz, fresh bir sesi eklemek için çalışıyor. Sinan Bakır’ı yalnızca bir gitar virtüözü olarak selamlamıyoruz, o ayrıca usta bir besteci de bir yandan. Hartford Courant gazetesinden Richard Kamins tarafından davulda Mark Ferber ve akustik basta Thomson Kneeland’li “On My Way” albümünü parlak bir çıkış gösterisi olarak tanımlıyor. Kamins ilk izlenimini şöyle yorumluyor; “Sinan Bakır’ın gitarında Holdsworth, John Scofield ve Bill Frisell etkileri var belki ama taklidi kesinlikle yok... İlk dinlediğinizde, mesela açılış parçasında Sinan’ın gitarında parça boyunca dalgalanma ya da titreme gibi tonlamalar görmüyorsunuz.” Kamins ayrıca Sinan Bakır’ın Hartford’da ki gelişimini de şöyle özetliyor; “Hartford’a geldikten sonra belki biraz yavaş ve ağır ama sabırlı ve ısrarlı adımlarla Connecticut caz ortamında görülmeye başladı ve solo, düet, trio ve dörtlü gibi pek çok farklı formatta sahne aldı.” Albüm ile ilgili ilk bilgileri de bize veren Hartford Courant’da ki yazısıyla Richard Kamins oluyor. 2008’in Kasım ayında, Massachusetts, West Springfield’da ki Rotary Records’dan çıkan ilk albümü “On My Way”de kendisiyle birlikte Thomson Kneeland akustik bas ve Mark Ferber’da davulda Bakır’a eşlik etmiş. Albümdeki parçaları uzun, vamp sololarla dolu parçalar olarak tanımlayan Kamins parçaların güçlü melodik cümlelerede yer verdiğini belirtiyor. Albümün 3. parçası olan “Oddity” bizim buraların ritm duygusu ve gitar akorlarıyla yoğunlaştırılmış bir parça. 4. parça olan “Stop n Go” rock duygusu belirgin bir parça olmuş. Bu parça Allan Holdsworth’un etkisinin en belirgin olduğu parça aynı zamanda. Albüme adını veren parça olan “On My Way” gerçekten parlak bir ilk çıkış albümü parçası. Albümde toplam  parça 11 var.  “On My Way” ile açılan albüm “Into the Blue” ve “Oddity” ile devam ediyor.  “Stop N’ Go” ve “Ice Orbits” ile devam eden albüm 6., 7. ve 8. sıralarda “Steps”, “Karma” ve “Evergreen” isimli parçalara yer veriyor. “Blues For Istanbul” ile devam eden Sinan Bakır’ın albümü “Play” ve “Peace” isimli parçalarla tamamlanıyor.


Sinan buralarda yani ülkemizde yetişen biri, mühendislik eğitimi aldıktan sonra caz okumak için Amerika’ya gitmiş. İlk müzikal eğitimini Ankara Devlet Çocuk Opera Korosu’nda mandolin dersleri alarak başlamış. Ergenlik döneminde rock konserlerine gitmeye başladığı sıralarda gitar çalmaya heves etmiş. En başlarda hem klasik, hem de elektrik gitar eğitimini birlikte almış. Kendi kendini de eğitmeye başlamış bu aralarda. Mühendislik eğitimi aldığı sıralarda gitarla olan tutkusu daha da artmış ve mezuniyet sonrası müzikal yolculuğu onu Hartford’a sürüklemiş.


Kendine farklı bir coğrafyada, farklı bir müzik sahnesinde yeni bir gelecek aramaya başlayan Bakır yeni bir yolculuğa açılmış. Büyük müzisyenlerin olduğu sahnelerde onlarla çalma ayrıcalığı yaşamış. Bu dönem içerisinde oldukça sıklıkla Warren Byrd, Mike Asetta, Craig Hartley, Alex Nakhimovsky, Steve Clarke, Curtis Torian, Pat Marafiote, Steve Davis, Nat Reeves, Aydın Esen gibi deneyimli isimlerle çalmış. Bu çalışmalar esnasında pek çok TV ve radyo programlarında da görünmeye başlamış, “Up and Coming” gibi televizyon dizisinde, WWUH radyosunda “Accent on Jazz”da, Fox News’da ve Kanada’dan Avrupa’ya yayın yapan pek çok uluslararası kanalda ekrana çıkmış. 2005 yılında Hartford Uluslararası Caz Festivali’nde ve geçen yılda New Haven Uluslararası Sanat ve Fikirler Festivali’nde sahne almış.


Bildiğimiz kadarıyla henüz albümün buralarda satışa çıktığını duymadık, amazon.com gibi yerlerden edinmek mümkün ama albümün kendisini Sinan Bakır’ın kendi topraklarına ne zaman ve hangi firma getirecek merakla bekliyoruz.


Cazkolik.com / 23 Şubat 2009, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.