Carlos Santana`nın İstanbul`a gelmesi akla Wayne Shorter`la yaptıkları konserleri getirdi

Carlos Santana`nın İstanbul`a gelmesi akla Wayne Shorter`la yaptıkları konserleri getirdi

Günlerdir Carlos Santana`nın gelişi müzik gündeminin üst sırasına yerleşti. Kuşkusuz, Santana nereye gitse olay. Birkaç kuşağın rüyasını süsleyen rock efsanesi bize on gün önce yine İstanbul`da konserini izlediğimiz caz tarihinin benzersiz ismi Wayne Shorter ile 1988 yılında yaptıkları müzikal işbirliği ve çıkardıkları albümü hatırlattı. Bu konser albümü müzikseverler tarafından yıllardır ilgi görüyor, yine son olarak konserin görsel kaydı titiz çalışmayla surround  ve Hi-Fi ses kalitesi, yüksek görüntü netliğiyle 2007 yılında yeniden müzikseverlerin hafızalarını DVD formatında tazeledi, dolayısıyla, bu iki ismin kendi gündemimizin içine yerleşmesi aklımıza bu albümü getirdi ve yeniden hatırlatalım dedik.

 

Carlos Santana büyük hayranlık duyduğu Wayne Shorter’a bir gün “Haydi gel, acaip bir dedikodu yayalım, mesela beraber bir grup kuruyor muşuz!” der, Shorter’ın gözleri kocaman açılır ve gülümseyerek; “Evet Carlos, hadi gel yayalım şu dedikoduyu...” Kendi kendilerine yaydıkları dedikodu çok kısa süre sonra gerçeğe döner ve ikili ilk konserlerini San Francisco, Fillmore’da verir. Konser öyle ilgi görür ki organizatörler Amerika ve Avrupa’da 26 konserlik turne ayarlar. İlgi kısa zamanda dünyaya yayılır, nasıl yayılmasın ki, rock tanrılarından Carlos Santana ile cazın efsanesi Wayne Shorter gibi iki karizmatik isim biraraya gelmiştir, böyle bir dedikodu müzik dünyasını sarsmaya yetmiştir bile. Bu müthiş konser serisi performanslarından bir albüm çıkmaması mümkün değildi elbette ve 14 Temmuz 1988’de Montreux Festivali’nde verdikleri konser kaydedilir ve nihayet albüm yayınlanır.

 

İşin bir başka gerçeği konser serisini ve tabii albümü sevenlerin çokluğu kadar süper ikilinin büyük hayal kırıklığından başka bir şey olmadığında ısrarlı pekçok müziksever de var. Caz forumlarını gözden geçirdiğinizde bu konuda o yıllarda, hatta halen farklı düşüncelerin birbirleriyle tartıştıklarına şahit olursunuz.

 

Carlos Santana’nın caz müzisyenleriyle beraber yaptığı ilk çalışma değil bu. Santana’nın John McLaughlin’le jazz-fusion olarak 1972’de yaptıkları “Love, Devotion and Surrender”i hatırlıyoruz mesela, yine 1972’den Buddy Miles ile yaptığı çalışma hemen geliyor aklımıza, o yıl bu konuda Santana için hayli bereketli bir yıl olmuştu.

 

Shorter ile Santana’nın nasıl tanıştıklarını biliyor musunuz? Peki bu tanışmada Miles Davis’in rolünü? Shorter, Fred Jung’a verdiği röportajda şöyle anlatır; “Miles Davis’i en son doğum günümde gördüm. Miles’ı Hollywood Bowl’da görmeye gittik, doğum günü partim vardı, büyük bir restoranda, sürpriz parti olmuştu benim için, bir dolu insan biraradaydık, aramızdan biri dedi ki “hadi, Miles’ı görmeye gidelim”, bunu söyleyen oyuncu Danny Glover’dı. Grupta Joni Mitchell, karım ve bir kaç kişi daha vardı.  Arka arkaya bir kaç araba Hollywood Bowl’a yollandık. Miles oradaydı. Giyinme odasında. Sahneye çıkmadan önce beni yalnız görmek istedi. İşte orada her şey hakkında konuştuk. Beni, bana fazlasıyla övdü ve ardından sahneye çıktı. Koltuğumda oturdum, her taraf doluydu, tüm o insanlarla birlikte “Happy Birthday”i çaldı benim için. Bunu kasete almıştık. Aradan bir ay geçtikten sonra Carlos Santana aradı, o kasetten onda da varmış, bana vermek istediğini söyledi. Carlos harika bir adamdır. Daha sonra, Roxy’de Joni Mitchell ile buluştum, Miles’da oradayken geldi yanımıza, yanında Clive Davis’de vardı. Carlos Santana, ben ve Joni bir aradaydık. Uzun yıllardır Santana ile çok iyi bir arkadaşlığımız var, yani öyle sıradan demiyorum, süper bir ilişkimiz var, onu söylemeye çalışıyorum."

 

1988 yılının en ünlü konserlerini veren ikilinin çift CD çıkan albümünde 14 parça var. İlk albümde “Spiritual”, “Peraza”, “Shhh”, “Incident at Nesbahur”, “Elegant People” ve “Goodness Mercy - Sanctuary” gibi parçalar varken ikinci albümde “For Those Who Chant”, “Blues for Salvador”, “Fireball 2000”, “Ballroom in the Sky”, “Once it’s Gotcha”, “Mandela”, “Deeper, Dig Deeper” ve “Europa” var. İkiliye eşlik eden müzisyenlerse; Gitarlarda Carlos Santana, saksafonda Wayne Shorter, keyboardlarda Chester Thompson ve Patrice Rushen, basta Alphonse Johnson, kongalarda Armando Peraza, timballerde Jose Chepito ve vurmalılarda ise Leon “Ndugu” Chancler gibi isimler varmış.

 

Santana’nın Temmuz ayında gelecek oluşu 20 yıl öncesinin halen gündeme ara ara düşen albümünü yeniden hatırlattı. Halen güncel olan "Carlos Santana Wayne Shorter / Live at the Montreux Jazz Festival" albümü Santana ve Shorter sevenlerce yeniden ilgiyle karşılanacaktır eminiz.

 

Cazkolik.com / 6 Nisan 2009, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.