Cazın starları JC’s Club’da...

Cazın starları JC’s Club’da...

İstanbul Jazz Center sürpriz çıkışları, sürpriz konukları sıklıkla sahnesine getirmeye devam ediyor. Bunu hoş bir nazire olarak İstanbul Caz Festivali’nin olduğu günlerde olması da ilginç bir tesadüf ama elbette sadece bir tesadüf çünkü 6 ve 7 Temmuz günleri sahne alacak olan isimleri isteseniz dahi bir kaç önceden organize edemezsiniz.

Cazseverler olarak şöyle düşünelim, Çarşamba günü İstanbul da aynı anda hem Herbie Hancock, Roy Haynes, Kenny Garrett ve Christian McBride bir yanda çalacak, bir diğer yanda Randy Brecker, Mike Stern, Dave Weckl ve Chris Minh Doky sahne alacak, bunu önceleri hayal etmek zordu ama artık daha da fazlasını istiyoruz, niye, çünkü İstanbul bunu hakediyor ve emin olun ilerde çok daha yoğun böylesi harika kesişmeler daha çok olacaktır.
Gelelim bu haberin esas konusu olan Mike Stern-Randy Brecker-Chris Minh Doky ve Dave Weckl konserine; Bu yılın Grammy ödüllü Stern’ü ile, geçen yılın Grammy’lisi Brecker yeniden aynı sahnede ve yine aynı yerde. Öncelikle yine JC’s Club, Aytek Şermet’e tebriklerimizi gönderelim bu dört önemli ismi sahnesinde buluşturduğu için.

Gelin bu ünlü isimlere JC’s’in oluşturduğu metinlerle yeniden bakalım. Bu iki gece Mike Stern öncülüğünde kurulan bir quartet olarak sahne alacak. Gitarda Stern’e trompet ve saksofonlarda Randy Brecker, elektrik ve akustik basta caz fusion’ın önde gelen isimlerinden Chris Minh Doky ki bu ismi belki geçtiğimiz günlerde playlistten yayınladığımız son albümüyle hatırlayabilirsiniz. Minh Doky çok ilginç konseptli albümlere imza atan bir müzisyen. Son albümlerini pek çok farklı müzisyenle bir araya gelerek kaydetti ve ortaya gerçekten çarpıcı bir fusion, elektrikli enerjik bir sound ve yaratıcı cümlelerle dolu müzikler çıktı. Minh Doky’nin albümlerini tarzı yakından takip eden herkese hararetle tavsiye ederiz. Dave Weckl ise zaten bir süredir ülkemizde yakından tanınan bir isim oldu.

Kendi jenerasyonunun en önemli gitaristlerinden bir olan ve 3 Grammy adaylığı ile başarısı tescillenmiş Mike Stern, 10 Ocak 1953’de Boston’da doğdu. Washington D.C.’de geçen gençliğinin ardından Berklee College’de okumak için tekrar Boston’a döndü. 22 yaşında “Blood, Sweat&Tears” grubunda gitarist olarak yer aldı. Daha sonraları 1979’dan 1980’e kadar “Billy Cobham’s Powerhouse Fusion Band” ile çalıştı. Ardından New York’a taşınan Stern, Miles Davis’in beğenisini kazandı ve basçı Marcus Miller, davulcu Al Foster, perküsyoncu Mino Cinelu ve saksafoncu Bill Evans’ın da yer aldığı “Comeback Band of 1981”de yer aldı. Miles Davis ile birlikte geçen 3 yılda caz ustaları ile “Man With The Horn”, “Star People” ve konser albümü olan “We Want Miles”ın kayıtlarında rol aldı.

1983’ten 1984’e kadar “Jaco Pastorius’ Word of Mouth Band” ile turnelere katıldı. 1986 yazında Stern, David Sanborn ile çıktığı turnenin ardından vibrafonda Mike Manieri, elektronik wind enstrümanda (EWI) Michael Brecker, elektrik basta Darryl Jones ve davulda Steve Smith’in bulunduğu “Steps Ahead”in Electrified Edition’ına katıldı. Sanborn, Pastorius, saksafoncu Bob Berg, bascılar Mark Egan ve Jeff Andrews, keybordlarda Mitch Forman, davulcu Dave Weckl ve Steve Jordan ile birlikte çalıştığı Upside Downside ile 1986’da “Atlantik Records” etiketli ilk albümünden önce Stern, ilk kaydını Japon trio label için yaptı. (1985’s Neesh) 1986’dan 1988’e kadar “Michael Brecker’s Potent Quintet”inde” bulundu ve “Don’t Try This At Home”da sahne aldı. Stern’ün ikinci Atlantik albümü “1988’s Time In Place”dir.

Stern’ün 1993’de yayınladığı Standards (And Other Songs), sanatçıyı “Guitar Player Magazine” tarafından yılın en iyi gitaristi seçilmesini sağladı. 1994’de “What It is” ve 1996 da “Between The Lines” ile Grammy’e aday gösterildi. 1997 yılında basçı John Patitucci, davulcu Jack De Johnette, perküsyoncu Don Alias, Michael Brecker ve David Sanborn ile “Give and Take” albümünü kaydetti. Bu albümdeki Sonny Rollins’in “Oleo”, John Coltrane’ın “Giant Steps”, Cole Porter’ın “I Love You” ve Jimi Hendrix’in “Who Knows” coverları, Stern’ün “W. Gibson Award for Best Jazz Guitarist” ödülünü kazanmasını sağladı. Stern’ün Atlantic Records’dan çıkan altıncı albümü “Play”in ardından 2001’de çıkardığı “Voices” adlı albüm ile üçüncü Grammy adaylığını kazandı. ESC Records’dan çıkmış “These Times”, Stern’ün kariyerinin en başarılı çalışması olarak görülmekte. Son olarak Stern "Who Let the Cats Out" albümünü çıkardı.

Otuz yılı aşkın bir süredir Randy Brecker’ın sound’u Caz, R&B, ve Blues başta olmak üzere birçok farklı müzik tarzını şekillendiriyor. Trompeti ve flügelhorn’u ile yüzlerce albüme ses veren usta müzisyen Bruce Springsteen’den Frank Sinatra’ya David Sanborn’dan Jaco Pastorius ve Frank Zappa’ya kadar onlarca müzisyenle aynı sahneyi ve stüdyoyu paylaştı. 1945’te pianist bir babanın oğlu olarak Philadelphia’da dünyaya gelen Brecker 1966’da New York’a taşınarak Clark Terry’s Big Band, the Thad Jones/ Mel Lewis Jazz Orchestra ve Duke Pearson Big Band ile sahne ve albüm çalışmaları gerçekleştirdi. 1968’de ilk albümü Score’u 19 yaşındaki kardeşi Michael Brecker ile kaydeden sanatçı Horace Silver, Art Blakey’s Jazz Messengers, Barry Rogers, Billy Cobham ve John Abercrombie ile çalıştı. İlerleyen yıllarda ABD’nin en çok aranan müzisyenlerinden olan Randy Brecker ve kardeşi Michel Brecker 1970’lerin ortalarına gelindiğinde kendi isimlerini taşıyan ilk albümleri the Brecker Brothers’ı kaydettiler. Randy Brecker’ın prodüktör, besteci ve aranjör olarak katkıda bulunduğu albüm dört dalda albüm kazandı.

The Brecker Brothers olarak 1975 / 1981 arası kaydettikleri altı albüm ile yedi kez Grammy’e aday oldular. 1982’de solo kariyerine devam eden Randy Brecker ilerleyen yıllarda Jaco Pastorius ile albüm kayıtları ve turneler gerçekleştirdi. 1992 yılına gelindiğinde ise kardeşi Micheal Brecker ile yeniden bir araya geldiler. 1994 kışında çıkardıkları Out of the Loop albümü ile iki Grammy birden kazandılar. 1998 yılına Billy Cobham’ın İngiltere turnesine konuk olarak katılan Brecker aynı yıl sahnedeyken solist olarak "En İyi Çağdaş Caz Performası" dalında ilk Grammy ödülünü kazandığını öğrenir...

Dünyanın dörtbir yanından usta müzisyenlerle gerçekleştirdiği albüm ve sahne çalışmalarının yanı sıra atölye çalışmaları ve seminerle de genç müzisyenlerle buluşan Brecker bugün dünyanın en fazla konser veren caz müzisyenlerinden biri olmayı sürdürüyor.

En büyük özelliklerinden biri, çok sayıda konser vermesi olan Dave Weckl ise “Bütün amacım, bildiğim her şeyi genç müzisyenlere öğretmek” diyerek çok sayıda da eğitim videosu ve DVD’si yayınladı. 1960 doğumlu Dave Weckl, 8 yaşında davulla tanıştı. Lise hayatı boyunca girdiği müzik yarışmalarından ödülle döndü. 1979 yılında 19 yaşındayken ilk profesyonel konserini “Nite Sprite” grubuyla verdi. 1983 yılında, Simon& Garfunkel’in geri dönüş turnesinde davul çalan Weckl, 1985 yılında da Chick Korea’dan davet aldı ve usta piyanistin her iki grubunda da (“Elektric Band” ve “Akoustic Band”) davul çalmaya başladı. Yaklaşık 10 yıldır faal olmayan Elektric Band, 2004 yılında bir araya gelerek yeni bir albüm daha kaydetti.

Cazkolik.com / 5 Temmuz 2010, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.