17. İstanbul Caz Festivali Özel: Ömür Göksel`le Tony Bennett'e dair konuştuk

17. İstanbul Caz Festivali Özel: Ömür Göksel`le Tony Bennett'e dair konuştuk

Sevgili Cazkolik okurları, biliyorsunuz bu yaz 17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin süperstarı, seksenli yaşlarını sürmesine rağmen en olgun çağını yaşayan, günümüzde dünyanın en önemli erkek seslerinden ve uzun yıllardır gelmesi beklenen ancak bu yaza kısmet olan bir efsane Tony Bennett...

 

Tony Bennett ile ilgili "Cazkolik Özel" adı altında iki söyleşi gerçekleştirdik. İlki geçtiğimiz hafta ortası yayına girdiğimiz bir başka Tony Bennett hayranı Kerem Görsev ile yaptığımız söyleşi ki yayına girdiği andan itibaren gerçekten her gün ayrı ayrı yüzlerce kez tıklanarak, okunan haber açısından bir rekora ulaştı sayılır. Bu söyleşinin bir özel önemi daha var, biliyorsunuz Görsev, trio olarak Bennett konserinin öncesinde sahne alarak bizlere ayrı bir konser verecek, yaptığımız söyleşide bu detaylar da var zaten, okumayanlar lütfen okusun ama öte yandan kendimizce dedik ki işin bir de erkek sesi, vokali yanı var. Bu konuda bizim için kendisine danışacağımız en önemli kişilerin başında ise hiç kuşkusuz Bennett kadar özel bir ses ve yorum ustamız olan sevgili ağabeyimiz Ömür Göksel geliyordu ve öyle de yaptık.

 

Değerli Ömür Göksel’i tam da tatil yörelerinde yapacağı konserler için bavulunu toplarken bulduk, "aman sevgili Ömür Abi, bize kısa da olsa senin gözünle bir yorumcu olarak Tonny Bennett’i anlat lütfen" dedik. Sevgili Ömür Göksel gerçekten âlicenap bir insan, sağolsun, onca telaşının arasında hiç üşenmedi ve bize aşağıda okuyacağınız beyanı verdi.

 

Bu açıklamanın iki özel yanı var, ilki Ömür Göksel’de, Tonny Bennett’de aslında Amerikan Standartları denen benzer popüler şarkıları söyleyen ülkelerinin usta isimleri ve erkek sesleri, özellikle bu konu çok önemli... Bir diğer konu ise -her ne kadar Tony Bennett yaşça Ömür Göksel’den hayli büyük olsa da- aynı yılların müziğini solumuş olan insanlar. Göksel’in kuşağının gözünden Bennett ile ilgili yorum almak bir başka açıdan önemli.

 

Sevgili Ömür Göksel’in söylediklerine geçmeden önce kendisiyle ilgili bir haber verelim okurlarımıza, Ömür Göksel geçtiğimiz günlerde yeni bir albüm yayınladı. Son yıllarda kaydettiği "A Touch Of" serisinden çıkan yeni albümün ismi ise bu kez "A Touch Of Disco".

 

Evet, bu ek bilgiden sonra gelelim sevgili Ömür Göksel’in Tony Bennett ile ilgili kişisel gözlemlerine;

 

 

Ömür Göksel; Tony Bennett dünyada beni en çok etkileyen dört büyük şarkıcıdan biridir

 

 

"1926 yılında New York’da dünyaya gelen Tony Bennett bugün 84 yaşında. İlerlemiş yaşına rağmen dünyanın dört bir yanında konserler vermek için turnelere çıkıyor. Halen içinde bulunduğu turne 2009 yılında başladı ama ülkemize gelmesi ancak bugünlere kısmet oldu. Onun durumu böyle ama bizler için işin bir başka yanı ise maalesef ülkemizde 50 yaşını geçen sanatçılara bitmiş gözü ile bakan yazılı ve görsel bir basınımızın olması. Oysa bilmiyorlar ki insan sesi 50 yaşından sonra daha olgunlaşarak kendi kimliğini ve rengini bulur.

 

İtalyan asıllı, asıl adı Antonio Benedetto olan Tony Bennett sahnede söylediği ve de stüdyolarda kayıda alınmış, Standart American şarkıları ile dünyada beni en çok etkileyen 4 büyük şarkıcıdan biridir. Onu 1980’de Amerika da müzik yaptığım yıllarda San Francisco’da ki Frontier Hotel’in roof ’unda Ralph Sharon Trio eşliğinde dinlemiş, kendi ülkesinde onunla aynı türde şarkılar söyleyen bir şarkıcı olarak kendisine hayran olmuştum. Geniş intervalli sesi ile şarkılardaki sözcüklere duygu yükleyişi inanılmayacak derecede mükemmeldir. En büyük özelliklerinden biri de her söylediği şarkıya verse ile başlar yani şarkının çok kişi tarafından söylenmeyen hatta bilinmeyen ön söz dediğimiz kısmı. Mesela "I left my heart in San Francisco "isimli şarkıya o "The loveliness of Paris" diye şarkının (verse) kısmı ile başlar oysa bu şarkıyı söyleyen bir çok şarkıcı, şarkıya "I left my heart" diye girer. 1950 lerin başında ünlü komedyen Bob Hope tarafından keşfedilmiş ve onun teşviki ile ilk Long Play çalışmalarına başlamıştır.

 

Ülkemizin güney illerinde çeşitli davet organizasyonlarında programlarım olduğundan Tony Bennett’i malesef İstanbul da izleyemeyeceğim ancak Cazkolik takipçilerine söz, geçen seferki gibi sevgili Tunçel Gülsoy’un programına katılarak Tony Bennett şarkılarını "Ömür Göksel söylüyor" adı altında bir program hazırlayacağım. Bu haberi de cazseverlere kendimce bir müjde olarak vermiş olayım. Tüm caz ve müzik severlere sevgilerimi sunuyorum."

 

Ömür Göksel’e cazseverler adına bir keş daha teşekkür ediyoruz, Tony Bennett’i keşke onunla birlikte yanyana izleyebilseydik diyoruz ve yukarda kendisinin de söylediği gibi önümüzdeki sonbahar Radyo Cazkolik için sırf Tonny Bennett şarkılarını yorumlayacağı benzersiz bir programa imza atacağı müjdesini veriyoruz.

 

Cazkolik.com / 11 Temmuz 2010, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.