Akbank Caz Festivali yirminci yaşını coşkuyla kutluyor

Akbank Caz Festivali yirminci yaşını coşkuyla kutluyor

"Şehrin Sesi" gibi dünyanın en güzel sloganlarından birine sahip Akbank Caz Festivali bu yıl 20 yaşına basıyor. Tüm cazseverlerin, İstanbul’luların, hepimizin tıpkı kendi çocuğumuz gibi severek ve özenle büyüttüğümüz bir festival olan Akbank Caz Festivali`yle anısı olmayan cazsever yok gibidir. Daha ilk konserler dün gibi hatırımızda, öyle de baksanız, böyle de baksanız zaman inanılmaz bir hızla akıp gidiyor ama hatıralarınızda hep o eşsiz konserler kalıyor.

 

Kim ne derse desin, İstanbul’un mevsimi sonbahardır. Akbank Caz Festivali’nin de en şanslı yanlarından biri sonbahar gibi bir mevsimde, tüm şehrin ve hayatın yeniden canlandığı (özellikle şu yaşadığımız sıcakların bıktırıcılığını düşünürseniz) sonbaharın ılıman ikliminde özlemle beklenen serinlik gibidir. Neyse, bu kadar tanımlama yeter diyelim, dün akşam yapılan özel bir basın toplantısıyla start alan 20’lik delikanlı zindeliğindeki festival ile ilgili tüm bilgiler içerde sizleri bekliyor.

 

 

Akbank Caz Festivali’nin yirminci yılında İstanbul 20 gün boyunca caza doyacak

 

 

Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan ve bu yıl 20’nci yaşını kutlayan Akbank Caz Festivali, sürprizlerle dolu programıyla yine dopdolu!

 

Caz tutkunlarının her yıl heyecanla beklediği Akbank 20. Caz Festivali, 23 Eylül-12 Ekim 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 20’nci yılında 20 gün boyunca dünyanın önde gelen saygın caz müzisyenlerini ağırlayacak olan festival, zengin konser programı, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve panellerin yanı sıra; yenilenen logosu, festivalin 20 yıllık öyküsünü konu alan belgesel, kitap ve compilation albüm cd’siyle yeni yaşını kutluyor.

 

20’inci yıl için özel olarak hazırlanan “20. Yılında Akbank Caz Festivali Kitabı”, festival ve Türkiye Caz tarihi hakkında önemli bilgiler içeriyor. “Akbank Caz Retrospektif: 20. Yıl Belgeseli” ise izleyenleri festivalin 20 yıllık geçmişten bugüne keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.  “Akbank Jazz Festival’s 20 Years-Akbank Caz Festivali’nin 20 Yılı (1991-2010)” isimli 13 parçadan oluşan compilation albümle hem festivalin 20 yıllık bir izdüşümünü, hem de farklı tarzlara kucak açan geniş müzikal yelpazesinin bir yansımasını görmek mümkün.

 

20 yıl boyunca Max Roach, Art Ensemble of Africa, Cecil Taylor, Abbey Lincoln, Dave Holland, Archie Shepp, McCoy Tyner, Henry Threadgill, Abdullah İbrahim Trio, Steve Coleman Five Elements, Stephan Micus, Roberto Fonseca ve Terje Rypdall gibi dünyanın en önemli caz sanatçılarını ülkemizde ağırlayan, genç ve başarılı caz sanatçılarına da performans sergileme olanağı sunan Akbank 20. Caz Festivali’nin öne çıkan isimleri; Count Basie Orchestra, Sun Ra Arkestra, John Surman ve Diane Schuur.

 

 

Akbank 20. Caz Festivali’nden seçmeler

 

 

Büyük Orkestraların Egemenliği

 

 

Akbank 20. Caz Festivali, “Büyük Orkestraların Eğemenliği” bölümünde bu yıl The Count Basie Orchestra, The Sun Ra Arkestra ve  International Composers Pool Orchestra’yı ağırlıyor.

 

Amerikalı efsanevi orkestra şefi Count Basie’in kurduğu, caz sahnesini etkileyen en önemli ve yenilikçi oluşumlardan biri olarak kabul edilen ve 17 kez Grammy’e layık görülen orkestra, Denis Mackrel’in yönetimi ve Carmen Bradford’un güçlü vokalleri eşliğinde 23 Eylül 2010, Perşembe günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Festival’in  açılışını yapacak.

 

Tüm zamanların gelmiş geçmiş en büyük müzik efsanelerinden Sun Ra’nın mirasını devam ettiren The Sun Ra Arkestra, Akbank 20. Caz Festivali kapsamında 01 Ekim 2010, Cuma günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda izleyicilerle buluşacak.

 

Post-modern caz müziğinde bayrağı taşıyan en büyük oluşumlardan biri olan Instant Composers Pool Orchestra, oda müziği ve Güney Afrika’nın folklorik öğeleriyle zenginleştirdikleri özgürlükçü müzikleri ve geniş kadrosuyla 03 Ekim 2010, Pazar günü Babylon’da olacak.

 

 

Sıra dışı sesler

 

 

“Cazın First Lady’si” iki Grammy ödülü sahibi Diane Schuur da Akbank 20. Caz Festivali kapsamında caz severler için unutulmaz bir konsere imza atacak.  Carnegie Hall ve White House gibi  dünyanın en büyük konser salonlarında  Stan Getz, B.B. King,  Dizzy Gillespie ve Ray Charles gibi cazın ünlü isimleriyle beraber sahne alan Diane Schuur, 30 Eylül 2010, Perşembe günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki konseriyle izleyenlere doyumsuz bir caz ziyafeti yaşatacak.

 

Caz ve dünya müziğini benzersiz bir şekilde harmanlayan ve Türkiye’de “Beautiful Tango” parçasıyla tanınan Hindi Zahra,  08 Ekim 2010, Cuma günü Ghetto’da sahne alacak. 

 

Festivalin heyecanla beklenen performansları arasında bulunan Paganini Trio, klasik müzik, caz ve dünya müziği arasında bir köprü kuruyor. Aya İrini’de 25 Eylül, 2010 Cumartesi gerçekleştirilecek konserde ünlü perküsyon sanatçısı Burhan Öçal’a, besteci ve piyanist kimliğiyle harikalar yaratan Tuluğ Tırpan ve dünyanın en seçkin orkestralarında çalan bol ödüllü kemancı Atilla Aldemir eşlik edecek.

 

 

Türk caz müziğin temsilcileri

 

 

Akbank 20. Caz Festivali kapsamında Türk cazının duayenleri de farklı mekanlarda caz severlerle buluşacak. Türk caz müziğinin en önemli trompet sanatçılarından biri olan İmer Demirer 23 Eylül 2010  Perşembe;  doğaçlama sanatın usta piyanisti Aydın Esen 25 Eylül 2010, Cumartesi; modern cazın vazgeçilmezi İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions 25 Eylül 2010, Cumartesi; yeni nesil Türk cazının önemli temsilcilerinden Alp Ersönmez 26 Eylül 2010 Pazar Babylon’da, Baki Duyarlar OnQ Band “Overseas” 29 Eylül 2010, Çarşamba Salon’da olacak.

 

Başarılı caz gitaristlerimizden Önder Focan, 06 Ekim 2010, Çarşamba ve 07 Ekim  2010, Perşembe günü Nardis’te sahne alacak. Focan’a davulda Kay Luebke ve Hammond Org’da Wolfgang Roggenkamp eşlik edecek. Ünlü piyanist Tuluğ Tırpan, kontrabas’ta Volkan Hürsever ve davulda Volkan Öktem’den oluşan Tuluğ Tırpan Trio’ya 07 Ekim 2010, Perşembe günü The Seed’de gerçekleştireceği konserde Sertab Erener güçlü sesiyle eşlik edecek.

 

Bas klarneti ile günümüz müziğine, caz üslubu ve Türk ezgilerini de katarak kendine has bir yorum getiren Oğuz Büyükberber, festival kapsamında Akbank Sanat’ta ilk olarak 05 Ekim 2010 Salı günü solo bir performans gerçekleştirecek, 06 Ekim 2010, Çarşamba günü ise The Seed’de usta perküsyoncu Gerry Hemingway ve dünyaca ünlü piyanist Simon Nabotov ile bir konser verecek.

 

 

20. yıla özel projeler

 

 

Bu yılki festivalin “20. Yıla Özel Projeler”i arasında ise Omar Sosa, Okay Temiz 3+1 ve Barbarlar featuring Craig Harris dikkat çekiyor. 

 

Besteciliği ve piyanistliğiyle günümüzün en önemli caz sanatçıları arasında yerini alan Omar Sosa, Festival’in en değerli konuklarından biri. Afrika-Küba kökenlerine sadık kalarak aynı zamanda yenilikçi bir vizyonu temsil eden ve beş kez Grammy’e aday gösterilen piyaniste, Cemal Reşit Rey’de 02 Ekim 2010, Cumartesi günü gerçekleştireceği konserinde İtalyan trompetçi Paolo Fresu eşlik edecek.

 

Vurmalı çalgılar dendiğinde Türkiye’de akla gelen en önemli müzisyenlerden Okay Temiz ise, yepyeni projesi 3+1 ile Akbank 20. Caz Festivali kapsamında yenilikçi ve eklektik bir müzik anlayışını 24 Eylül 2010, Cuma günü Babylon sahnesine taşıyacak.

 

Festival’in özel konuklarından biri de Barbarlar. Ünlü piyanist Ali Perret önderliğinde kurulan grubun 26 Eylül 2010, Pazar günü Babylon’da gerçekleşecek konserinde ünlü tromboncu Craig Harris de gruba  eşlik edecek.

 

 

Ve diğerleri

 

 

Cazın avangart temsilcileri Graham Haynes / Hardedge ve Evan Parker KonstruKt, cazın genç temsilcileri Wax Tailor, Nils Petter Molvaer ve Aronas, ritim ustaları Burhan Öçal Jamaaladeen Tacuma Wolfgang Puschnig ve Aka Moon Mısırlı Ahmet festivaldeki performanslarıyla müzik tutkunlarına doyumsuz bir ziyafet sunacak.

 

Festival kapsamında Akbank Sanat Merkezi pek çok panel ve atölye çalışmasına da ev sahipliği yapacak. Cazın gelişiminin tartışılacağı “Europe Jazz Network: Küresel Caz - Lokal Caz” paneli 24 Eylül 2010, Cuma günü düzenlenecek. Ardından Mavi Jeans Tişört Tasarım Atölyesi 25 Eylül 2010 ve 2 Ekim, Cumartesi günü, en sevilen yerli sanat ve illüstrasyon bloglarından Banane Mag “Plak Kapağı Tasarım Atölyesi” 07 Ekim 2010, Perşembe günü; Beyhan Murphy moderatörlüğündeki Dans’la Etkileşim Paneli, 08 Ekim 2010, Cuma günü; Ezo Sunal Çocuk Atölyesi tarafından Orff Yaklaşımı’na dayalı olarak yapılacak “Çocuklarla Caz” atölye çalışması 09 Ekim 2010, Cumartesi günü; Aykut Uslutekin önderliğinde Caz Portreleri Atölye Çalışması ise 10 Ekim 2010, Pazar günü düzenlenecek.

 

‘Sanatçı engel tanımaz!’ sloganı ile yola çıkan Düşler Akademisi bu yıl da 10 Ekim 2010, Pazar günü Babylon’da gönüllü müzisyenleri ve sosyal dezavantajlı gençleri bir araya getirecek. Katılımcıların farkındalığını arttırmanın hedeflendiği interaktif ritim atölyesi, perküsyon sanatçısı Alfred Menhert’in yönetiminde gerçekleştirilecek.

 

Festival kapsamında ayrıca Pera Müzesi’de 24 Eylül – 17 Ekim tarihleri arasında caz tınılarının yer aldığı filmler sinema tutkunlarının beğenisine sunulacak.

 

Geçen yıl büyük ilgi gören ’Caz’lı Brunch’lar bu yıl da devam ediyor. Moda Teras 26 Eylül 2010, Pazar günü SG Quartet’i, Dünya Çikolata Şampiyonu Mickael Azouz’un önderliğindeki “Çikolata ve Caz Atölyesi” 03 Ekim 2010, Pazar Mutfak Sanatları Atölyesi’nde ve Beyoğlu’nun merkezinde alternatif bir kaçış noktası sunan Akbank Sanat Kafe’de 10 Ekim 2010, Pazar günü düzenlenecek.

 

 

Kampüste Caz

 

 

“Kampüste Caz” etkinliğinin İstanbul ayağında Türkiye’nin en yetenekli caz gitaristlerinden Sarp Maden ve arkadaşları modern akustik caz ekseninde her an değişen, yeniden şekillenen, sürprizlere açık performanslarıyla, 04-12 Ekim tarihleri arasında Galatasaray Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde gençlerle bir araya gelecek.

 

Etkinliğin Anadolu ayağında ise funk, rock, pop ve Avrupa klasik müziğini caz müziğiyle harmanladıkları geniş repertuvarlarıyla Selen Gülün Trio Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Ankara Hacettepe Üniversitesi, İzmir Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi’nde 04-08 Ekim tarihleri arasında performanslarını sergileyecek.

 

20 yıl boyunca 463 konser organize eden, 402 grup ve 1405 sanatçıyı ağırlayan Akbank Caz Festivali’nin bu yılki mekanları; Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Aya İrini Müzesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Akbank Sanat, Babylon, The Seed, Salon, Nardis, Pera Müzesi, Ghetto ve Türkiye’nin bir çok üniversitesi olacak.

 

Organizasyonu Pozitif tarafından gerçekleştirilen Akbank 20. Caz Festivali’nde 160 sanatçı caz tutkunlarıyla buluşacak.

 

Festival hakkında detaylı bilgi almak ve gelişmeleri yakından takip etmek için www.akbanksanat.com ve www.akbankcaz.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

 

Cazkolik.com / 20 Ağustos 2010, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.