Portuondo, Murray ve Cole...

Portuondo, Murray ve Cole...

İşte, caz dinleyicisini tam kalbinden vuracak bir proje; "David Murray Cuban Ensemble Plays Nat King Cole En Espanol". Bu aslında bir albüm ismi, Universal tarafından Kasım sonunda yayınlanan albüm henüz çok sıcak bir çalışma. Önce ilk tebrik İş Sanat yönetimine, henüz yayınlanmış projenin konserini İstanbul’a aktarmak yılbaşı öncesinde İstanbul izleyicisine yeni yıl armağanı vermek gibi olacak. Bu armağanın iki süper ismi de ayrı ayrı göz kamaştırıyor, belirtmeden geçmeyelim. Son 35 yıldır cazın gözalıcı figürlerinden biri olan David Murray çoğunlukla yer aldığı cazın avantgarde eğlimlerinde yetmişli yıllardan bu yana yaptığı çalışmalar, kurduğu gruplarla, çıkardığı albümler konserleriyle bu saygın müzisyeni gözümüzde oldukça seçkin bir yere koyuyor. Akbank Caz Festivali’nin 20. yılı için hazırlanan belgeseli izlediyseniz, belgeselde konuşan caz dünyasından isimlerin festivalin geçmiş konserlerine dair Murray’den nasıl övgüyle bahsettiklerine tanık olmuşsunuzdur, yani, ülkemiz cazseveri tarafından da oldukça yakından tanınan müzisyen hem bir çok kez ve özellikle avantgarde projelerde yer almak üzere ülkemize gelmiş hem de sevilen bir isim.

Hatta, belki de eğer hafızalarımız bizi yanıltmıyorsa kendi kariyeri içinde böylesi farklı bir porjeyle İstanbul’a ilk kez geldiğini bile söyleyebiliriz.

İş Sanat’ta Küba’nın büyük kadın seslerinden Omaro Portuondo ile sahne alacak olan albümün orijinalinde yanlış bilmiyorsak eğer Portuondo yok, aşağıda daha detaylı yazıyoruz, bir başka isim var.

Murray, Cuban Ensemble ve arkalarında çalan yaylı grubuyla kaydetmiş projeyi. Bunu, muhtelif konser videolarında görmek mümkün, proje turneye çıkınca Portuondo sonradan davet edilmiş olmalı. Bu iki ismi birleştiren ortak nokta ise elbette Nat King Cole ve müziği.

Şimdi, gelelim isterseniz albüme. Projenin ruhunu oluşturan albüm temelinde Murray’ın Nat King Cole şarkılarına eğilmek istemesiyle oluşuyor. Nat King Cole’un 1958 ve 62 yılları arasında (ki pek çok eleştirmen bu dönemin Cole’un en dikkat çekici dönemi olduğunu söyler) İspanyolca sözlerle kaydettiği iki (veya daha çok, emin değiliz) albümü vardır, "Cole Espanol" ve "More Cole en Espanol" . Murray aradan geçen elli yılın ardından harika bir işe imza atarak bu kayıtları yeniden hareketlendirmiş ve bunu yaparken Cole’un müziğinin Hispanik kökenlerinden uzaklaşmamasını tercih etmiş.

Bundan bir kaç yıl önce Cole’un, adı geçen kayıtlarını yeniden ele alan Murray parçaları tekrar düzenlemeye başlıyor. Bunu yaparken düşündüğü ise on kişiden oluşan Küba’lı müzisyen kadrosu ve onlarında arkasında yaylı grubuyla çalmak. Hemen çalışmalara başlanıp, Kübalı kadro oluşturulmuş, düzenlemeler hızla tamamlanmış ve stüdyo için Arjantin Buenos Aires’e gidilmiş. İki ay sonra içlerine tango şarkıcısı Daniel Melingo’nun dahil olduğu yaylı grubuyla bu kez Portekiz’de ayrıca stüdyoya girilmiş, yaylılar Lisbon Sinfonieta of Sines’dan alınmış. Sonuçta, ortaya çıkan ise Murray’ın diskografisindeki en önemli albümlerden biri olmuş. İş Sanat’a gelen kadroda ise Melingo yerine ülkemizde çok daha fazla tanınan Küba’nın kraliçelerinden Omaro Portuondo oluyor anladığımız.

* * *

Biraz da albümün içine bakalım isterseniz ki İş Sanat sahnesinde çalınacak parçalar oluyor elbette bunlar...

Albümde yeralan parçalardan biri olan "El Bodeguero" Küba’lı besteci ve flütist Richard Egues’in bestesi. Murray bu parçayı oldukça Ellingtonvari bir tavırla yorumlamış. Parçada Murray’in solosu olağanüstü. Ben Webster tadında bir yorum. Bu parçanın videolarını YouTube’da bulmak mümkün.

Çok çok tanınan bir parça "Quizas Quizas Quizas" albümdeki iki Osvaldo Farres bestesinden biri. Bu parçayı bilmeyenimiz yoktur. 40’lı yılların bestesi binlerce şarkıcının dilinde milyonlarca kez söylenmiş ve şimdi bir kez daha Murray’in yorumuyla izlenecek. Daniel Melingo’nun Tom Waits’i andıran yorumu oldukça hoş... Bu parçayı sinemayı yakından takip edenler ünlü yönetmen Wong KarWai’nin filminden hatırlayacaklardır.

Bir başka ünlü parça "Tres Palabras" Cole’un yorumladığı tarzdan çok farklı olmuş, daha derin duygusallığı olan bir yorum dinlediğimiz, bunu yapan da trompetçi Mario Felix Hernandez Morejon, kendi ülkesinde ’cazın Mozart’ı olarak adlandırılan bir müzisyen. Parça albümdeki en lirik düzenlemelerden biri, Murray’ın tercihi öyle olmuş.

Yazının sonunda yine en başına gönderme yaparsak, İş Sanat sahnesinin müzikseverlere yılbaşı hediyesi niteliğindeki konser sahnesinde barındıracağı iki süper isim; Omaro Portuondo ve David Murray ve elbette tüm müzisyen kadrosu giden yılı hoş hatırlayacağımız müzikal bir anı bırakmaya çok uygun görünüyor. Biletleri zaten önceden tükenen müzikseverlerin konsere gidemiyorlarsa albümünü bulup dinlemelerini, konsere gidecek şanslı izleicilerin ise sahip oldukları şansın kıymetini bilmelerini öneririz.

David Murray ile ilgili önerdiğimiz albümler;

- David Murray; "Ballads for Bass Clarinet", DIW, 1995
- David Murray; "Now is Another Time", Justin Time Records, 1993
- David Murray; "Special Quartet", 1990
-
David Murray; "Morning Song", Black Saint / Finetunes, 1983
-
David Murray; "Interboogieology", Black Saint / Finetunes, 1978

Cazkolik.com / 08 Aralık 2010, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.