14. Ankara Caz Festivali Özel: Bu yıl sloganı "Bir Nefes Caz" olan festival yüzü aşan müzisyeniyle ondört konsere evsahipliği yapacak.

<span style="color: rgb(183, 33, 38);">14. Ankara Caz Festivali Özel:</span> Bu yıl sloganı "Bir Nefes Caz" olan festival yüzü aşan müzisyeniyle ondört konsere evsahipliği yapacak.

Doğrusu eski festivallerle ilgili bir mukayese yapmadık ama gözümüze göründüğü kadarıyla geçtiğimiz yıla kadar her daim sıkıntı yaratan ekonomik sorunlar -hiç kuşkusuz devam ediyordur mutlaka ama- biraz daha aşılmış olabilir mi sanki, çünkü program memnun ediciye yakın zenginlikte göründü gözümüze, her ne kadar bir cazsever hiç bir zaman yetinmese de...

Basın gecesinde festival yönetmeni Özlem Oktar Varoğlu’nun ayrıntılarını sunduğu programda 61’i Türk olmak üzere 48 yabancı caz müzisyeni Şubat ayında Ankara’nın soğuk politik iklimini cazla ısıtmaya kararlı görünüyor. Bu arada belirtelim konserlerin biletleri satışa çıkmaya başladı, geçen seneki gibi MyBilet.com üzerinden satışa sunulan biletlerin fiyatları 10 TL. gibi oldukça ekonomik bir rakamdan başlıyor. Bir not daha, sonra programı tanıtmaya geçelim, konserlerden elde edilecek tüm bilet geliri derneğin burs fonu yararına Ankara Caz Derneği’ne aktarılıyor, dernek ise her sene iki öğrencinin sağladığı festival bursu ile yurt dışında eğitim almasına olanak sağlıyor.

Her yıl belli bir temayı festivalin kimliği olarak belirleyen yönetim bu yıl "Bir Nefes Caz" sloganını ve ruhunu festivalin mottosu ilan etmiş.

Festivalde bu sene kimler var?

Gelelim festivale; geçen sene olduğu gibi bu sene de geleneksel olarak açılış konserini Hava Kuvvetleri Caz Orkestrası’nın eşlik eden büyük ustalarımızdan Fatih Erkoç yapıyor.

Açılış konserinin ertesi günü ise sitemizin yazarlarından, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Caz Bölümü’nün kurucu hocalarından Emre Kartarı üçlüsüyle eşlik ettiği İmer Demirer konseri var. Sevgili Emre Kartarı hem okuldaki hocalığı hem de müzisyenliği ile Ankara caz gündeminin en önemli isimlerinden biri oldu bile. Bu konserin festivalin en yaratıcı konserlerinden biri olacağı kesin.

Araya giren beş günlük aranın ardından bu kez ülkemize daha önce de gelen Andrea Alberti ve grubu Quartetto Mediterraneo konseri var. Giovanni DiCasimo trompet, Marco Conti saksofon ve Marco Ariano’nun perküsyon çaldığı üçlü müziklerinde genel olarak Akdeniz ritmleriyle cazı buluşturan bir kimliğe sahip. Konseri destekleyen kurum ise İtalyan Kültür Merkezi.

Ertesi gün, yani 11 Şubatta bu kez Ankara Caz Festivalleri’nde daha önce de izlediğimiz Ankaralı müzisyen Erdinç Aktuğ’un dörtlüsü var. Aynı günün bir başka konseri ise yine Ankara Festivalleri’nin evsahibi müzisyenlerinden Yıldız İbrahimova’nın Balkananatolia Projet’i var ve birlikte İvo Papasov’a eşlik ediyorlar.

12 Şubat günü ise yine 2 konsere ev sahipliği yapıyor. ODTÜ Kültür Kongre Merkezi’nin salonunda Encore Caz Vokal Grubu’na eşlik eden Ankara Trombone Quartet konseri olacak. Her biri Ankara’nın yetiştirdiği değerli müzisyenlerden oluşan ekip bu kez de heyecan verici bir temayla sahnede olacaklar. Aynı günün bir diğer konseri ise yine aynı yerde. Volkan Hürsever beraberinde piyanist Burçin Büke, saksofonda Engin Recepoğulları ve davulda Volkan Öktem’in olduğu bir ekiple Ankara’da olacak.

16 Şubatta Onur Aymergen Quartet’in konserini ertesi gün, 17 Şubatta ünlü piyanist filminin piyanisti Janusz Olejniczak’ı ağırlıyor olacak. Bilkent Üniversitesi konser salonunda gerçekleşecek konsere Polonya Büyükelçiliği destek oluyor.

18 Şubat ise 2 Avrupalı müzisyenin konserine sahne olacak; Matthias Schriefl ve Bodek Janke. Bodek Janke’yi en son Afyon Caz Festivali’nde sahne aldığını hatırlıyoruz. Dünya müzikleri ile örülü bu caz konseri de ilginç temalara sahne olacak gibi görünüyor.

Esas bomba ise yine bugün; Mulgrew Miller Trio ile festivalin zirve konseri sahne alacak. Dünyada post bop cazın yaşayan en önemli isimlerinden olan Mulgrew Miller trompetçi Tim Green ile geliyor. Tim Green aslında daha yakında Ankaradaydı. Eğer hangi konserlere gitmeliyim diye düşünüyorsanız hani futbolcuların bir deyimi vardır, takıma önce şu adamı alırım sonra gerisini sıralarım diye, bizce de ilk alacağınız konser bileti kesinlikle Mulgrew Miller olmalı. Ardından diğerlerini seçebelirsiniz. Bu önerimizi tartışmayız bile...

Hızını alan festival ertesi gün, 19 Şubatta bu kez bir büyücüyü ağırlıyor; Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars. Her sahnesi olay olan enerjik latin müziğiyle Sicimoğlu festivalin en canlı konserlerinden birine hazırlanıyor bilmiş olun. Aynı günün diğer konseri ise Phishbacher New York Electric Trio. Konser sonrası günlerde İstanbul sahnelerinde de izlenecek olan ekip geniş bir repertuvar çeşitliliğine sahip. Latinden gospele, caza uzanan çizgide eklektik bir müzik yapıyor. Renkli ve coşkulu...

Festivalin sonlarına yaklaştığımız günlerde bu kez 23 Şubatta Alper Yılmaz Project sahne alacak. Türk cazının bu önemli ismi aynı zamanda son albümü "Kayique" ile büyük övgüler almış, Dave Brubeck tarafından dinlediğim en iyi albümlerden biri diyerek taltif edilmişti. Öyle bir müzisyen anlayacağınız, yani kaçırmayın...

Festivalin tek big band konseri (Hava Kuvvetleri Orkestrasını saymazsak eğer) Fransız müzisyen Jean Loup Longnon Big Band’in eşlik ettiği Türk caz vokalinin genç divalarından Sibel Köse olacak. Clark Terry’nin çok övdüğü bu usta trompetçinin grubuyla Sibel Köse’nin sesi Ankara semalarına çok yakışacak diyoruz.

Festivalin kapanış konseri ise Portekizli şarkıcı Maria Joao ile olacak. Üstün bir doğaçlama tekniğine sahip olan Joao’ya yine Portekizli piyanist Mario Laginha eşlik edecek festival kapanışında.

Şimdilik programı açıklamakla yetindiğimiz festival haberlerinde buluşmak üzere detayları Cazkolik’ten takip edin diyoruz.

Cazkolik.com / 25 Ocak 2011, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.