22. Akbank Caz Festivali Özel Sonbaharın yüzünü göstermesiyle hayatımıza cazın renklerini katan `Şehrin Caz Hali` 9 ayrı başlıkta çok sayıda konserle 3 Ekim`de başlıyor.

<span style="color: rgb(183, 33, 38);">22. Akbank Caz Festivali Özel</span> Sonbaharın yüzünü göstermesiyle hayatımıza cazın renklerini katan `Şehrin Caz Hali` 9 ayrı başlıkta çok sayıda konserle 3 Ekim`de başlıyor.

Dinlediğiniz müzik Miles Smiles`ın bu yaz North Sea Caz Festivali`nde verdiği konser kaydında çaldıkları Don`t Stop Me Now isimli parçalarıdır.


Bitmeyecek gibi görünen bunaltıcı sıcaklar yerini önce sabah ve akşamları hafiften ürperten bir serinliğe bırakıp, ardından güneş yakmaya değil ısıtmaya başlayınca anlayın ki yeni bir Akbank Caz Festivali daha kapıyı çalmıştır. Hayat yeniden şehirlerde akmaya başlamış, salonlar, tiyatrolar perdelerini açmış, yayınevleri yeni kitaplarını raflara dizmiş, müzik firmaları yeni müziklerini heyecanla duyurmaya, sergi haberleri birbiri ardına dizilmeye başlamıştır. Yıl boyu sürecek bu heyecanlı koşuşturmanın en heyecan verici başlangıcını ise hiç kuşkusuz Akbank Caz Festivali yapar. İki sene önce 20. özel yılını kutlayan festival geçen sene ve bu sene de temposunu hiç düşürmeden, bahane üretmeden, bir önceki yıl koyduğu çıtanın üstüne her yıl yeni bir çıta ekleyerek bu yıl 22. senesini kutluyor... Kutluyor ve bize soluk soluğa izleyeceğimiz, kaçırdığımıza senelerce üzüleceğimiz konser sunmaya hazırlanıyor.


Akbank Caz Festivali`nde 19 gün boyunca nefes

kesici bir program bizi bekliyor...

Biz cazseverlerin her yıl heyecanla beklediği, Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden Akbank Caz Festivali, kurumsal olarak Akbank Genel Müdürü Sayın Hakan Binbaşgil`in festivalin basın tanıtım toplantısında söylediği gibi kalıcı değerler yaratmak ve bu değerleri sürdürülebilir kılmak Akbank kurumsal kültürünün bir parçası. Bu sene 22. yılını kutlayacak olan Akbank Caz Festivali sürdürülebilirliği temel alan bakış açısını festivalin ruhunda da yansıtıyor. 22 sene boyunca her biri hafızamıza nakşolan konserlere ev sahipliği yapan festival bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan Liselerde Caz Atölyeleri ile caz müziğini daha da zenginleştirip, tabana yayıyor. Yine bu sene dördüncüsü düzenleyecek Kampüste Caz etkinliği de öyle. Bu sayede festival ritminin ve duygusunun sadece İstanbulla sınırlı kalmayıp Anadolu’ya ulaşmasını, tüm ülkeye yayılmasını sağlıyor. Bu çabanın ardında yatan temel amaç ise kuşkusuz lise ve üniversite çağındaki gençlere ulaşmak, onlara caz müziğini tanıtmak ve sevdirmek.

* * *

Diyeceksiniz ki, arkadaş burada nefes nefese kaldık, festivalde kimler var şöyle bize anlatın n`olur, gelin o halde aşağıda yer alan detaylara birlikte göz atalım...


Cazın ustaları...


22. Akbank Caz Festivali, “Cazın Ustaları” bölümünde bu yıl okyanusun her iki yakasından caz tarihinin büyük seslerini bir araya getiriyor. Amerikan cazının yanı sıra Avrupa caz sahnesinin saygın isimlerinin yer aldığı bu bölümde cazın kilometretaşları; Miles Smiles, The ACT Jubilee Night ve Anthony Braxton Diamond Curtain Wall Quartet yer alıyor.

Miles Smiles

Amerikan caz müziği geleneğinin gelişmesinde çok etkin bir rol oynayan 20. yüzyılın en etkili caz müzisyenlerinden Miles Davis’in mezunlarından Larry Coryell’in, Rolling Stones’un basçısı Darryl Jones, Joey DeFrancesco, Omar Hakim, Bill Evans ve Miles Davis’in tek trompet öğrencisi Wallace Roney gibi tüm yıldızlarını bir araya getirdiği Miles Smiles, 7 Ekim Pazar günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştireceği konser ile müzikseverleri caz müziğinin sınırlarında bir yolculuğa çıkaracak.


The ACT Jubilee Night

Avrupa cazının ustaları 22. Akbank Caz Festivali’nde çok özel bir konser için bir araya geliyor. İsveç’in caz dünyasına en önemli katkılarından biri olan trombon virtüözü ve vokalist Nils Landgren, postmodern cazın yenilikçi isimlerinden ECHO Jazz Ödülü sahibi Alman piyanist Michael Wollny, İskandinav müzik sahnesinin en saygın gitaristlerinden biri olan Johan Norberg, enstrümanıyla kontrbasın sınırlarını yeniden çizen İsveçli Lars Danielsson, göz kamaştırıcı bir diskografiye sahip Alman baterist Wolfgang Haffner, ipeksi ses rengi ve kusursuz yorumu ile dinleyicileri büyüleyen Danimarka’nın caz divası Cæcilie Norby, bariton saksafonun Fransa’dan çıkmış en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Céline Bonacina ve lirizm yüklü sololarıyla dinleyenleri kendine hayran bırakan Finlandiyalı trompetçi Verneri Pohjola’dan oluşan The ACT Jubilee Night, festival kapsamında 7 Ekim 2012 Pazar günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda unutulmaz bir caz ziyafeti yaşatacak.


Anthony Braxton with Diamond Curtain Wall Quartet

Amerikan caz sahnesinin efsane isimlerinden biri olan müzisyen, besteci, filozof ve eğitmen Anthony Braxton, 17 yıl aradan sonra yeniden Akbank Caz Festivali’nde. Daha 1970’lerde 400’ün üzerinde besteye ve 70`i kendi gruplarıyla olmak üzere, 120`nin üstünde albüme imza atan cazın kilometre taşlarından biri olan Anthony Braxton, bu kez Diamond Curtain Wall Quartet ile festival kapsamında sahne alıyor. Alto saksafon ve diğer üflemeli çalgılarda Anthony Braxton; sopranino, soprano ve alto saksafon’da James Fei; kornet ve diğer nefesli çalgılarda Taylor Ho Bynum; kemanda Erica Dicker’den oluşan Anthony Braxton & Diamond Curtain Wall Quartet projesi, 17 Ekim 2012 Çarşamba günü The Seed’de olacak.


Ses ve görüntüye dair bir buluşma: “Eleni Karaindrou Hommage

á Theo Angelopoulos”

Unutulmaz  melodiler, göz alıcı kareler eşliğinde çok özel bir konserde bir araya geliyor. 22. Akbank Caz Festivali’nin bir diğer konuğu ise; günümüzün en önemli film ve tiyatro müziği bestecilerinden biri olan Yunan piyanist & besteci Eleni Karaindrou. Her biri ayrı bir başyapıt olarak değerlendirilen “Sonsuzluk ve Bir Gün”, “Ağlayan Çayır” gibi Theo Angelopoulos filmleri için bestelediği müziklerle dünya çapında bir hayran kitlesine sahip olan Eleni Karaindrou, Akdeniz ve Balkanlar’ın yerel enstrümanları ile klasik Batı müziği enstrümanlarını birlikte kullanarak kendine has müzikal renkleriyle ülkemizde de en çok sevilen yabancı sanatçılar arasında yer alıyor. Ender Sakpınar yönetiminde 31 kişilik görkemli bir orkestra eşliğinde 6 Ekim 2012 Cumartesi günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek olan Eleni Karaindrou konseri, 24 Ocak 2012’de hayatını  kaybeden usta yönetmen Theo Angelopoulos’un anısına düzenleniyor.


Farklı coğrafyaların müzikleri cazda buluşuyor...


Kuzey Avrupa’nın melodik lirizmden Hindistan ve Orta Doğu’nun müzikal renklerine farklı coğrafyaların müzikleri 22. Akbank Caz Festivali’nde buluşuyor.

Ketil Bjørnstadt

Ellinin üzerinde albüm kaydeden ve müzikleri Ken Loach, Jean-Luc Godard gibi pekçok yönetmenin filminde yer alan, Norveçli ünlü piyanist Ketil Bjørnstad, 11 Ekim 2012 Perşembe günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak. Kuzey Avrupa cazının büyülü atmosferi altında gerçekleşecek konser, festivalin unutulmazlarından biri olmaya aday.

Ibrahim Maalouf

Festivalin bu yılki önemli isimlerinden bir diğeri ise, caz trompete yepyeni bir boyut kazandıran günümüzün en yenilikçi müzisyenlerinden biri olan İbrahim Maalouf. Kuzey ülkelerine has lirizm duygusunu doğuya özgü renklerle bir araya getiren sanatçının müziği cazdan rock müziğine, Arap ezgilerinden usta işi doğaçlamalara kadar onlarca farklı rengi barındırıyor. Nassim Maalouf, Amin Maalouf gibi birçok değerli sanatçının yetiştiği bir aileden gelen Lübnanlı trompet ustası, 9 Ekim 2012 Salı günü Garajİstanbul’da sahne alacak. 

Rudresh Mahanthappa

Günümüzün en yenilikçi caz müzisyeni ve bestecilerinden olan Rudesh Mahanthappa, elektronik müzik ile geleneksel Hint müziğini birleştiren Samdhi projesi ile 14 Ekim 2012 Pazar günü Babylon’da.

Werner Hasler ve Kamilya Jubran

Uzun yıllar sergiledikleri ikili performansları sonrası, 2005 yılında ilk albümleri Wameedd’i yayınlayan İsviçreli trompet sanatçısı Werner Hasler ve ünlü besteci Kamilya Jubran festivalin unutulmaz konserlerinden birine imza atacak. Jubran’ın vokali, udun karakteristik sesi ve Hasler’in trompet ve elektronikler üzerindeki hakimiyeti ile hayat bulacak konser 8 Ekim 2012 Pazartesi günü Babylon’da gerçekleşecek.

KonstruKt

Doğaçlama müzik üretmek ve kaydetmek amacıyla kurulan, canlı performanslarında misafir sanatçılar ağırlayarak her seferinde oluşuma yeni bir soluk getirmeyi başaran KonstruKt, 21 Ekim 2012 Pazar günü Akbank Sanat’ta cazseverlerle buluşacak.

Anchorsong

Canlı kayıtlar eşliğinde ürettiği elektronik müzik ile dinleyicileri büyüleyen Anchorsong, bir ressamın beyaz tuvali dolduruşuna benzetilen muhteşem performansı ile 5 Ekim 2012 Cuma günü Babylon’da sevenleriyle olacak.


Cazın tüm renkleri...


22. Akbank Caz Festivali’nin en zengin başlıklarından biri olan “Cazın Tüm Renkleri” Amerika’dan Almanya’ya, Türkiye’den İskoçya’ya engin bir müzikal yelpazede şekilleniyor.

Gregory Porter ilk kez Türkiye`de...

Müzik otoritelerinin “bir sonraki en büyük erkek caz vokali” olarak nitelendirdiği Gregory Porter, caz, funk, R&B, blues ve gospel tınıları üzerine kurduğu büyüleyici vokaliyle 22. Akbank Caz Festivali’nin kaçırılmayacak performanslarından birini vaat ediyor. Sanatçı 2012 yılında müzikseverlerle buluşan “Be Good” albümünün tanıtım turnesi kapsamında, 11 Ekim 2012 Perşembe günü Babylon’da sahne alacak.

Nik Bärtsch

22. Akbank Caz Festivali’nin bir diğer konserinde ise, Zürihli besteci ve piyanist Nik Bärtsch, davulda Kaspar Rast, basta Björn Meyer, perküsyonda Andi Pupato, bas, kontrabas ve klarnette Sha’dan oluşan geleneksel Groove müziğin önemli temsilcilerinden Ronin izleyiciyle buluşacak. Funk, modern, klasik müzik ve Japon geleneksel müziği gibi apayrı müzikal dünyalardan unsurları post-modern bir tarzla birleştiren Nik Bärtsch’s Ronin, 4 Ekim 2012 Perşembe günü Babylon sahnesinde.

Jens Thomas

Şamanizm akımını müzikal doğaçlamalarına başarılı bir şekilde yansıtan ünlü Alman caz piyanisti Jens Thomas, Avustralyalı hard rock grubu AC/DC’nin müziğini baladlar halinde yorumladığı ve Şubat 2012’de “Speed of Grace” adıyla yayınladığı yeni albümünün tanıtım turnesi kapsamında, 6 Ekim 2012 Cumartesi Akbank Sanat’ta düzenleyeceği konser ile keşfedilmemiş renklerin peşine düşüyor.

Frank Vignola & Vinny Raniolo

Müzik kariyerinin daha başlarında olmasına rağmen adı en iyi müzisyenlerle birlikte anılan, 26 yaşındaki genç gitarist Vinny Raniolo ve Madonna, Ringo Starr, Tommy Emmanuel, gitar efsanesi Les Paul gibi popüler müziğin öncü isimleriyle birlikte çalışan; Wall Steert Journal ve New York Times’ın günümüzün en iyi gitaristi olarak tanımladığı Frank Vignola ikilisi dünya turneleri kapsamında, 16 ve 17 Ekim tarihlerinde Nardis’te caz tutkunlarıyla buluşacak.

Aydın Esen & Octurn

Dünya caz tarihinin en büyük piyanistlerinden Chick Corea`nın Ağustos 2000`de “Jazztime” dergisine verdiği röportajda “dünyanın en iyi piyanisti” olarak tanımladığı Aydın Esen, 22. Akbank Caz Festivali’nde Belçikalı jazz topluluğu Octurn ile birlikte 9 Ekim 2012, Salı günü Babylon’da sahne alacak.

Hidden Orchestra

2010’da yayınladıkları ilk albümleri “Night Walks” ile BBC Radyo tarafından “ayın albümü” ödülüne layık görülen ve uzun süre müzik listelerinde üst sıralarda kalmayı başaran Edinburgh’lü elektronik caz topluluğu Hidden Orchestra, 5 Ekim 2012, Cuma günü Babylon’da festival tutkunlarına enerji dolu bir performans sunacak.

Snow Owl

Snow Owl olarak tanınan dünyaca ünlü bas gitar sanatçısı Juan Sebastian Garcia-Herreros, “Jazz” dergisi tarafından son on yılın en iyi beş gitaristinden biri seçilen Bilal Karaman, Bulgaristan’ın en önemli davulcu ve perküsyoncularından Stoyan Yankulov, enstrümanı olan perküsyon ile harikalar yaratan, dört Grammy ödüllü Roberto Quintero ve geçtiğimiz yıl yayınladığı “Artet” albümü ile ilgi toplayan Marcio Tubino’dan oluşan The Snow Owl 5tet 3 Ekim 2012, Çarşamba günü Akbank Sanat’ta.


Keşif yolculukları...


Cazdan ilham alan ve caza ses veren yeni müzikler ve yeni isimler, festivalin “Keşif Yolculukları” bölümüne konuk oluyor. Bu bölümde merkezi Dublin’de bulunan ve Avrupa’daki ülkelerin çoğunun partnerliği ile gerçekleşen 12 Points Festivali’nde sahne almış Kaja Draksler Acropolis Qnt, Donkey Monkey ve Elifantree’nin yanı sıra Türkiye’den de Barıştık Mı ve Yakaza Ensemble yer alıyor.

Kendi deyimiyle müzik ve ritim üzerine kurulu bir hayat süren Barıştık Mı, 5 Ekim 2012 Cuma günü; orjinal müzikleri ve kendi kültürlerini klasik ve caz müzik ile birleştirerek, dinleyiciye akustik ve elektronik titreşimlerin birleştiği çok geniş bir ses ziyafeti sunan Kaja Draksler Acropolis Qnt, 8 Ekim 2012 Pazartesi günü; farklı sound ve müzikleriyle alışıldık caz düzeninin dışına çıkan Donkey Monkey, 9 Ekim 2012 Salı günü; pop müziğini caz ve doğaçlama müzikle harmanlayan ve her canlı performansında parçalarına yeni ve eşsiz anlamlar kazandıran Elifantree, 10 Ekim 2012 Çarşamba günü; müzikseverleri doğu ile batı arasında unutulmaz bir yolculuğa çıkaran Yakaza Ensemble ise 19 Ekim 2012 Cuma günü Akbank Sanat’ta gerçekleştirecekleri konserler ile festivale renk katacaklar.


Hollanda müzik atlası...


Hollanda’nın müzik iklimi bu sonbahar Akbank Caz Festivali’ne yayılıyor. Türkiye - Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlanması kapsamında, cazdan elektronik müziğe zengin bir program sunan “Hollanda Müzik Atlası” bölümünde; Talking Cows; Rembrandt Frerichs Trio Coltrane Project; The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble; Dutch Sunday: Michiel Borstlap & Sibel Köse; Dutch Sunday: Oğuz Büyükberber & Guus Janssen; DJ Maestro; Barana – feat Ceylan Ertem konserleri yer alıyor.

50’lerin ve 60’ların canlı caz performanslarından ilham alan Hollanda’nın önde gelen jazz gruplarından Talking Cows, 13 Ekim 2012 Cumartesi günü Akbank Sanat’ta gerçekleştireceği konserle festivalin yaratıcı ve yeni müziğinin öncüsü olmaya aday.

Rembrandt’ın orta doğu müziği etkilerine rastlanan klasik Amerikan caz türündeki orjinal bestelerini seslendiren Rembrandt Frerichs Trio Coltrane Project, Coltrane yorumlarıyla 12 Ekim 2012 Cuma günü Akbank Sanat’ta sahne alacak.

Caz, post-rock, elektronika gibi türlerden tınılar taşıyan benzeri olmayan müzikleri ile dikkat çeken The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, 10 Ekim 2012 Çarşamba günü Babylon’da festivalseverleri beş duyuya hitap edecek unutulmaz bir performansla ağırlayacak

Türkiye’nin en iyi caz vokalistlerinden biri olan Sibel Köse, 22. Akbank Caz Festivali’nde dünyaca ünlü besteci ve piyanistlerden Michiel Borstlap ile birlikte 7 Ekim 2012 Pazar günü Babylon Dutch Sunday’s’de sahne alacak.

Türkiye ve Avrupa’da özellikle caz, elektronik ve modern müzik dallarındaki çalışmalarıyla tanınan besteci ve klarnet sanatçısı Oğuz Büyükberber, 7 Ekim 2012 Pazar günü Babylon’da gerçekleştirilecek Dutch Sunday’s’de besteci ve piyanist Guus Janssen, kontrbas ustası Ernst Glerum ve perküsyonist Michael Vatcher ile birlikte performans sergileyecek.

Funk, caz, Latin ve elektronik müziği harmanlayarak Japonya’dan Amerika’ya, Avustralya’dan Malezya’ya dünyanın pek çok yerinde festivallerde yer alan Hollanda’nın en ünlü caz DJ’i olarak tanınan DJ Maestro, Türkiye – Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yıldönümü kutlamaları kapsamında 12 Ekim 2012 Cuma günü Babylon ve 13 Ekim 2012 Cumartesi günü Babylon Lounge’da.

Türk müzisyen Behsat Üvez ve Hollandalı saz ustası Steven Kamperman’ın ortak buluşmasıyla oluşan Barana, geçmişin derin ve saklı köklerinden vazgeçmeden modern müzikle harmanlayan çoklu ve eğlenceli doğaçlamaların ustası olmayı başarmış müziksel bir sanat eseri. Özü Türk ve Hollanda sentezinden oluşsa da dışa dönük birçok dünya müzik türünü aynı anda sergileyebilen ve aralarındaki güçlü iletişimi müzikle seyirciye yansıtmayı başaran ikili, genç şarkıcı Ceylan Ertem ile oluşturdukları Xenopolis projesini 08 Ekim 2012 Pazartesi günü başlayacak Kampüste Caz turnesi kapsamında genç caz severlerle buluşturacak.


Türk cazının ustaları ve genç yetenekleri...


Türk cazının ustalarını ve genç yeteneklerini buluşturan “Türk Cazının Ustaları ve Genç Yetenekleri” isimli bölüm yenilikçi çalışmalardan standartlara, sürpriz konukların yer aldığı birlikteliklerden folklorik tınıların renk verdiği çalışmalara uzanan bir çeşitlilik içeriyor. Günümüz türk cazının geniş bir panoramasını sunan bölümde; Erkan Oğur Anatolian Blues, Baki Duyarlar & ”Time of Spring”, Önder Focan & Meltem Ege Group-Songbook, Islak Köpek & Serra Yılmaz, KonstruKt, Yurodny & Hezarfen Ensemble konserleri dikkat çekiyor.

Perdesiz gitar ve perdesiz bağlamayı geliştiren kişi olarak dünya müzik literatüründe yerini alan Erkan Oğur, İlkin Deniz ve Turgut Alp Bekoğlu’dan oluşan Erkan Oğur Anatolian Blues, 10 Ekim 2012 Cuma gün Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki konserleriyle cazseverlerle birlikte olacak.

Avrupa’nın en iyi caz icracılarından biri olarak gösterilen besteci ve piyanist Baki Duyarlar’ın her biri kendi dallarında başarılı ve yer edinmiş isimlerden oluşan yaratıcı ve yenilikçi projesi “Time of Spring”, 14 Ekim 2012 Pazar günü Salon İKSV’de yeni, güncel, güçlü ve güzelliği temsil eden muhteşem bir performansla izleyicilerle buluşacak. 

Caz sahnesinde kendine ait tını ve duygularını müziğe yansıtmayı başarmış ender müzisyenlerden Önder Focan, genç yaşına rağmen olağanüstü yorumu ve sahne performansıyla önemli bir hayran kitlesi edinmiş olan Meltem Ege ile birlikte 22. Akbank Caz Festivali’nde. İkili, Önder Focan’ın bestelerinden oluşan titiz, dürüst ve yaratıcı müziğin en önemli çalışmalarından biri olmaya aday “Songbook” projesi ile 13 Ekim 2012 Cumartesi günü Nardis’te.

Geleneksel Doğu Avrupa müziğine modern yorumlar getiren İrlandalı grubun Yurodny, 22. Akbank Caz Festivali kapsamında, dünyanın pek çok yerinden sanatçılarla ortak çalışmalar yürüten Hezarfen Ensemble ile birlikte sahne alıyor. Yurodny & Hezarfen Ensemble, 12 Ekim 2012 Cuma günü İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü`nde festivalcilerle buluşacak.

Doğaçlama ve özgür caz ruhunun Türkiye’de alışagelmişin dışındaki ender temsilcilerinden sayılan Islak Köpek, festival kapsamında 20 Ekim 2012, Cumartesi günü Serra Yılmaz eşliğinde Akbank Sanat’ta, doğaçlama estetiğinin spontanlık ilkesine bağlı kalarak çarpıcı ve şiirsel bir dinleti sunacak.


Caz & Dans


Caz müziği var olduğundan beri onu gölgesi gibi takip eden sanat disiplinlerinden biri de dans oldu. 22. Akbank Caz Festivali, DJ performanslarından  swing ve rock’n roll’un modern yorumlarının  ses verdiği projelere uzanan “Caz & Dans” bölümünde bu birlikteliğin izini sürüyor.

İngiliz caz müziğinin en aykırı kişiliği olarak tanınan Martina Topley Bird, hayalgücünü zorlayan yaratıcı müziğiyle 10 Ekim 2012 Çarşamba günü GarajIstanbul’da tüm duygularınızı harekete geçirecek.

Birbirinden farklı üç olağanüstü sesten oluşan The Three Ladies of Blues, dinleyenlere göz alıcı bir ziyafet sunuyor. Görünüşleri gibi seksi, güçlü ve hareketli bir performans sunan grup, caz, blues ve gospel en iyi temsilcilerinden. Joan Faulkner, Harriet Lewis ve Joanne Bell’den oluşan The Three Ladies of Blues,
3 Ekim 2012 Çarşamba günü Babylon’da gerçekleştirecekleri muhteşem performanslarıyla festivalcileri Harlem’in eski yıllarına götürecek.

Kabare müziği, ska, caz, folk, klezmer gibi çok çeşitli müzik türlerini punk rock’a dahil ederek kendilerine özgü bir tını yakalayan ve bunu mükemmel sahne performansları ile pekiştiren Amerika’lı Firewater grubu, 12 Ekim 2012 Cuma günü Babylon’da müzikseverlerle buluşacak.

Fransa’nın Bordeaux şehrinden Smokey Joe ve Paris’ten The Kid, diğer adıyla Senbeï’nin ortak projesinde iki DJ , dinleyiciyi gangsterlerin sokakları yönettiği 1930’ların Chicago’suna götürüyor. Hip hop, elektro ve swing’i orjinal bir biçimde birleştirerek dans pistlerini coşturan ikili, 13 Ekim 2012 Cumartesi günü Babylon’da festivalin en adrenalini yüksek performansını sergileyecek.

30’ların ve 40’ların ‘big band’ ve ‘Gypsy Swing’ akımının canlı performansla birleşmesinden doğan electro swing dans grubu Swing Zazou, 13 Ekim 2012 Cumartesi günü Babylon’daki enerjik ritimlerin ön planda olduğu şovlarıyla oldukça konuşulacak.

Afrika müziğinden etkilenerek geleneksel Capo-Verde müziği etkilerini taşıyan kendi tarzını oluşturan Lura, hüznün, sevincin ve eğlencenin; ritim ve dansla muhteşem birleşimini 6 Ekim 2012 Cumartesi günü Babylon’da cazseverler için sergileyecek.

Rio doğumlu davul ve perküsyon ustası Ricardo Imperatore, 2005 yılında TIM Müzik ödülleri, elektronik müzik kategorisinde en iyi derleme ödülüne layık görülen botECOeletro projesi ile 22. Akbank Caz Festivali kapsamında 6 Ekim 2012 Cumartesi günü Babylon Lounge’da sahne alacak.

Eski swing plaklarına bambaşka bir hava kattıkları toplama albüm serileriyle adını duyuran White Mink DJ’leri bu swing ve dans tutkusunu 22. Akbank Caz Festivali kapsamında Babylon Lounge’ın sıcak atmosferine taşımaya hazırlanıyor. Şimdiye kadar Glastonbury, Bestival ve Big Chill gibi önemli festivallerde performans gösteren White Mink, 5 ve 12 Ekim 2012 Cuma günlerinde Babylon Lounge’da herkesi swing eşliğinde dansa davet edecek.


Panel ve atölyeler...


22. Akbank Caz Festivali kapsamında pek çok farklı panel ve atölye çalışmasına da ev sahipliği yapacak.

• ATÖLYE: Şapkada Caz Devrimi

Wicked tasarım markasının sahibi İpek Yaylacıoğlu ve İstanbul Moda Akademisi işbirliğinde gerçekleşecek ‘Şapkada Caz Devrimi Atölyesi’nde, katılımcılar caz ikonlarının kullandığı, swing ekolü kostümlerinden hareketle saç aksesuarları ve minyatür şapkalar tasarlayacak.

05 Ekim 2012, Cuma Saat:14:00 - 17:00 Yer: İstanbul Moda Akademisi

• ATÖLYE: Ezo Sunal Çocuk Atölyesi -  “Çocuklarla Caz”

Orrf Yaklaşımı’na dayalı olarak yapılacak “Çocuklarla Caz” atölye çalışmasında, en temel caz ritmi olan swing, beden perküsyonu, tekerlemeler ve oyunlarla çocuklara tanıtılacak.

6 Ekim 2012, Cumartesi Saat: 15:00 Yer: Akbank Sanat
20 Ekim 2012, Cumartesi Saat: 14:00 Yer: Akbank Sanat

• ATÖLYE ÇALIŞMASI: Tap Away

Atölye Dans’ta canlı piyano eşliğinde gerçekleşecek bu atölye çalışmasında, katılımcılar tap dansının tüm inceliklerini eğitmenlerle beraber pratik etme şansı yakalayacaklar.

6 Ekim - 13 Ekim - 20 Ekim Saat: 15:00 Yer: Atölye Dans

• ATÖLYE: Caz Eşliğinde Kokteyl

Babylon Lounge’da gerçekleşecek atölyede, katılımcılar caz müziği eşliğinde, Birol Öksüz’ün önderliğinde Grapefruit Passion yapımını uygulamalı olarak öğrenecekler.

10 Ekim 2012, Çarşamba Saat: 18:00 Yer: Babylon Lounge

• ATÖLYE: “Beden Müziği ve Caz”

ABD’li beden müzisyenleri 11 Ekim 2012, Perşembe günü enstrüman olarak yalnızca bedenlerini kullanarak cazın kökenleriyle ilintili, kendi geleneksel ve çağdaş stillerinden örnekler sunacakları (hambone, stepping, beden perküsyonu, beatbox, vocal bass, vokal) Akbank Sanat’taki atölye çalışmasının ardından, aynı akşam Nardis’te özel bir konser verecekler. Konserde sanatçılara caz vokalisti Elif Çağlar Muslu eşlik edecek.

11 Ekim 2012, Perşembe Saat: 14.00-15.30, 16.00-17.30 Yer: Akbank Sanat

• ATÖLYE: “Mavi Loves Jazz”

Her sene yaratıcı katılımcıların artan ilgiyle izlediği Mavi Loves Jazz/Mavi’nin yaratıcı tasarım atölyeleri, bu sene de 22. Akbank Caz Festivali’ne renk katmaya devam ediyor.

13 Ekim 2012, Cumartesi Saat: 14.00 Yer: Akbank Sanat

• ATÖLYE: Drum & Bass Magazine Gitar Dergisi Atölyeleri

Bu sene ilk defa 22. Akbank Caz Festivali kapsamında gerçekleşecek olan Drum & Bass Magazine Gitar Dergisi Atölyeleri, enstrümanlara ve müziğe ilgi duyan her yaştan amatör ve profesyonel katılımcıları bekliyor.

20 Ekim 2012, Cumartesi Saat:15.00-21.00 Yer: Beyoğlu Gençlik Merkezi
21 Ekim 2012, Pazar Saat:15.00-21.00 Yer: Beyoğlu Gençlik Merkezi

• PANEL: Caz Coverları

Farklı müzik türlerine ait parçaların caz tarzında yorumlanması, son yılların gittikçe yaygınlaşan trendlerinden biri. Caz Coverları atölyesi, bu trendin Türkiye’deki temsilcilerinden Yavuz Akyazıcı ile bir değerlendirmesi niteliğinde gerçekleşecek.

17 Ekim 2012, Çarşamba Saat: 19:00 Yer: Akbank Sanat

• PANEL: Serbest Müzisyenlerle Sohbetler

Geçtiğimiz yıl ilk adımları atılan Serbest Müzisyenler ve Yapımcılar Derneği kurucu ve üyeleri ile gerçekleşecek sohbet, caz müziğin sektörel bir değerlendirmesi niteliği taşıyacak.

16 Ekim 2012, Salı Saat: 19:00 Yer: Akbank Sanat

• PANEL: Türkiye’de Caz Eğitimi

Radyo Cazkolik`te "Evde çalamadıklarım" isimli programı ve yazılarıyla tanınan Tunçel Gülsoy modertörlüğünde Seda Binbaşgil, Selen Gülün, Baki Duyarlar ve Hülya Tunçağ katılımıyla Türkiye’de caz eğitimi üzerinde gerçekleştirilecek panelde, Türkiye’deki caz eğitiminin geçmişi, bugünü ve geleceği konuşulacak.

11 Ekim 2012, Perşembe Saat: 19:00 Yer: Akbank Sanat

• PANEL: Mesleğim Dışında Sadece Caz

Caz müziğine emek vermiş, esas mesleği müzisyenlik olmayan tanınmış isimler, cazcı kimlikleri ile katılımcıların karşısında olacak. Sinema eleştirmeni, gazeteci, caz yazarlığı, çevirmen ve radyo programcılığı gibi pek çok farklı alanda ustalaşmış Sevin Okyay ve Hürriyet yazarı, ünlü gazeteci Sedat Ergin moderasyonunda gerçekleşecek panelde konuşmacılar, farklı mesleklerden olmalarına rağmen gönül verdikleri caz müziğini ele alacaklar.

18 Ekim 2012, Perşembe Saat: 19:00 Yer: Akbank Sanat

• SEMİNER: Türkiye’de Cazın Öyküsü

Hülya Tunçağ, 22. Akbank Caz Festivali’nde sesli ve yazılı belgelerin yanı sıra anekdotlarla da zenginleştirilmiş öyküsel bir anlatımla, geçmişten günümüze örneklerle Türkiye’de cazın tarihini katılımcılarla paylaşacak.

16 Ekim - 17 Ekim - 18 Ekim Saat: 15:00 Yer: Akbank Sanat

Social Inclusion Band

‘Sanat-çı engel tanımaz!’ sloganıyla yola çıkan Düşler Akademisi bu kez 7 Ekim 2012, Pazar günü gönüllü müzisyenleri ve sosyal dezavantajlı gençlerle Social Inclusion Band ile Akbank Sanat’ta sahne alacak.


Cazlı brunch...


Kulağa olduğu kadar damak zevkine de hitap eden Cazlı Brunch bu yıl da devam ediyor. Kalamış koyundan Fenerbahçe Burnu’na, Adalar’dan Marmara Denizi’ne kadar uzanan muhteşem manzarası ile şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin tercihi Moda Teras’ın 07 Ekim 2012, Pazar; nefes kesen boğaz manzarası ile Hilton ParkSA’nın ise 14 Ekim 2012 Pazar günü ev sahipliği yapacağı Cazlı Brunch da müzik dolu keyifli saatler yaşanacak.

Akbank Sanat Kafe’de ise 6 Ekim 2012 Cumartesi, 13 Ekim 2012 Cumartesi ve 20 Ekim 2012 Cumartesi günleri Türk cazının genç yeteneklerini dinleyebilir, caza kendinizi bırakıp günün yorgunluğunu atabilirsiniz.


Liselerde caz atölyeleri...


22. Akbank Caz Festivali’nin yeni başlıklarından birisi olan “Liselerde Caz Atölyeleri” bu yıl festivalin en önemli etkinliklerinden biri olmaya aday. Müzik ile ilgili olsun ya da olmasın, lise çağındaki birçok gence ulaşmayı, onlara caz müziğini tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlayan etkinlik; 08 Ekim 2012 Pazartesi günü Üsküdar Amerikan Lisesi ve Kadıköy Amerikan Lisesi, 9 Ekim 2012 Salı günü Özel Şişli Terakki Lisesi ve Özel Enka Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, 15 Ekim 2012 Pazartesi günü İstanbul Lisesi ve Galatasaray Lisesi, 16 Ekim 2012 Salı günü İstanbul Amerikan Robert Lisesi ve FMV Özel Işık Lisesi’nde ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.


Kampüste caz...


Akbank Caz Festivali’nde festival içinde festival rüzgarını estiren, artık bir festival klasiği haline gelen “Kampüste Caz” bu yıl rotasına yeni şehir ve isimler ekleyerek yoluna devam ediyor. Festivalin en önemli etkinliklerinden biri olan Kampüste Caz, 8-18 Ekim tarihleri arasında İstanbul’un yanı sıra dokuz farklı şehirde toplam 14 üniversitede cazın coşkusunu ve heyecanını üniversiteli gençlerle buluşturuyor.

Türk müzisyen Behsat Üvez ve Hollandalı saz ustası Steven Kamperman’ın ortak buluşmasıyla oluşan, geçmişin derin ve saklı köklerinden vazgeçmeden modern müzikle harmanlayan çoklu ve eğlenceli doğaçlamaların ustası Barana grubuna, güçlü sesi ve kusursuz yorumu ile şimdiden kendine has bir hayran kitlesi oluşturan Ceylan Ertem eşlik ediyor. Ayrıca, genç yaşına rağmen Türk Caz Müziği’nin en beğenilen isimleri arasında gösterilen Elif Çağlar ve küçük yaşlarda müzik eğitimine piyano dersleri alarak başlayan, ilerleyen yllarda caz müziği ile tanışmasıyla birlikte ülkemizin önde gelen caz piyanistleri arasında ki yerini alan Çağrı Sertel, Kampüste Caz konserleri kapsamında Galatasaray Üniversitesi (İstanbul), Kars Kafkas Üniversitesi (Kars), Sabancı Üniversitesi (İstanbul), Bilkent Üniversitesi (Ankara), Kadir Has Üniversitesi (İstanbul), Kayseri Erciyes Üniversitesi (Kayseri), İstanbul Teknik Üniversitesi (İstanbul), Adana Çukurova Üniversitesi (Adana), Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul), Gaziantep Üniversitesi (Gaziantep), Eskişehir Anadolu Üniversitesi (Eskişehir), Bursa Uludağ Üniversitesi (Bursa), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (Çanakkale) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İzmir) kampüslerinde gençlerle bir araya gelecek.


Cazın ustaları ile genç yetenekler JAmZZ`de

buluşuyor...


22. Akbank Caz Festivali kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenecek olan “JAmZZ Akbank Caz Festivali Genç Yetenekler Yarışması”, sunduğu yurtdışı eğitim fırsatı ve saygın jürisi ile genç yetenekleri bekliyor. 30 yaşını aşmamış amatör genç yeteneklere, festivalin bir parçası olma ve profesyonel sanatçılarla birlikte sahnede “Jam Session” yapma imkanı sunan yarışmaya katılmak için adayların, hazırladıkları bir demo CD, kısa öz geçmişleri, müzik tarzlarını anlatan ön yazı ve bir fotoğraf ile Akbank Caz Festivali / JAmZZ konu başlığını ekleyerek 22 Eylül 2012 Cumartesi gününe kadar Akbank Sanat / Beyoğlu adresine ulaştırmaları gerekiyor.


22. Akbank Caz Festivali tişörtünü sen tasarla

yarışması...


Geçtiğimiz yıl ilk kez gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören “Akbank Caz Festivali Tişört Tasarım Yarışması” bu yıl da devam ediyor. 22. Akbank Caz Festivali boyunca müzisyenler ve festival ekibi tarafından giyilecek festival tişörtünün tasarımı, Facebook üzerinden gerçekleşen Tişört TasarlıCAZ! yarışması ile belirlenecek. Akbank Sanat Facebook sayfası üzerinde müzik ve tasarıma ilgi duyan herkesin zevkle vakit geçirebileceği yarışma, festivalin ruhunu yansıtacak tüm Facebook kullanıcılarının katılımına açık. Katılımcılar uygulamadaki caz enstrümanlarını kullanarak yarattıkları müziğin renk ve desenlerinden oluşan tişört tasarımlarıyla yarışmaya katılabilecekler. 10 Eylül’de sona erecek yarışmada tüm tasarımlar jüri tarafından değerlendirilecek ve en çok beğenilen tasarım resmi festival tişörtü olarak seçilecek. Yarışmada seçilen ilk üç tasarımın sahiplerinin yanı sıra tasarımlara oy veren Facebook kullanıcıları arasında yapılacak çekiliş ile belirlenen 20 kişi de çeşitli ödüller ve 22. Akbank Caz Festivali’nde yer alacak konserlere davetiye kazanacak.

Cazkolik.com / 07 Eylül 2012, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.