Haziranda kuzey Avrupadan gelecek serin caz dalgası Akbank Sanat sahnesinde cazseverleri mutlu edecek.

Haziranda kuzey Avrupadan gelecek serin caz dalgası Akbank Sanat sahnesinde cazseverleri mutlu edecek.

Akbank Sanat yıl boyunca cazseverler olarak başımız sıkıştığında, fellik fellik gidecek konser aradığımızda imdadımıza yetişir. Yıl boyunca yayılan etkinlikler sadece caz ve müziği değil sanatın tüm dallarını kapsayan yoğun ve kaliteli projelerdir. Bizim sadece müzik dünyasına dönük olduğumuza bakmayın, kış biter, bahar gelir film günleri başlar, tiyatro günleri, farklı etkinlikler, zaten her aya yayılan düzenli çalışmalar, dans gösterileri, seminerler, paneller, sergiler derken gerçekten yoğun ve doyurucu bir yıl geçiririz. Nitekim, yavaş yavaş salonlar sezonu kapamaya başladığı, İstanbul Caz Festivali`ne henüz zaman olduğu, nisbeten sakin geçen Mayısın ardından Haziran ayı Akbank Sanat Caz Günleri konserleri yazı sıcağında serin Kuzey Avrupa havası gibi bol oksijen verecek.

Akbank Sanat Haziranda

Avrupa cazının yıldız

isimlerini ağırlayacak...

Başlık güzel... Başlık iddialı... Ama konserler de öyle... Biletlerinizi şimdiden ayırtamaya başlasanız iyi olur. Madem böyle iştahlı konserler izleyeceğiz o halde gelin neler olup bitecek hızla göz gezdirelim. (Etinlikleri tarih sırasına göre yazmakta yarar var.)


Cazın yeni yıldızlarından Erman Dirikcan Akbank Sanat`ta...

Son yılların en heyecan verici caz gitaristlerinden biri olarak kabul edilen ve yurtdışında yaptığı çalışmalarla yeni nesil Türk cazının en önemli temsilcilerinden biri olan genç müzisyen Erman Dirikcan, bas gitarda Boris Oud, davulda Friso van Wijck’dan oluşan Erman Dirikcan Trio ile 11 Haziran 2013, Salı günü Akbank Sanat’ta unutulmaz bir müzik ziyafeti sunacak.

Konserde, “Forces At Work” isimli yeni albümden parçalar, ayrıca sevilen caz standardlarından örnekler sunacak olan Erman Dirikcan Trio, 12 Haziran 2013, Çarşamba günü düzenlenecek atölye çalışmasında ise birikimlerini müzikseverlerle paylaşacak ve merak ettikleri soruları yanıtlayacak.

Etkinlik: Erman Dirikcan Trio
Erman Dirikcan, gitar, perdesiz gitar
Boris Oud, bas gitar
Friso van Wijck, davul

Tarih: 11 Haziran 2013, Salı (Yaşanan gelişmeler nedeniyle bu konser iptal edilmiştir.)
Saat: 20:00
Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.

Etkinlik: Masterclass - Erman Dirikcan Trio
Tarih: 12 Haziran 2013, Çarşamba
Saat: 14:00
Etkinlik ücretsizdir

Erman Dirikcan hakkında: 1983 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Erman Dirikcan, klasik gitar ile 12 yaşında tanıştı. Müzik ve gitara olan ilgisi onu tam burslu olarak okuduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi Caz Performans ve Besteciliği bölümüne kadar taşıdı. Bu sırada, perdesiz gitarın mucidi olan Erkan Oğur’dan dersler aldı. Üniversite yıllarında, üç arkadaşı ile birlikte kurduğu grubu ile beste yapmaya ve farklı mekanlarda çalmaya başladı. Aynı zamanda, bazı tanınmış pop ve rock sanatçılarının turne programlarında yer aldı. 2003 yılında bir arkadaşı ile birlikte “Gitar-ist” isimli bir gitar okulu kurdu. 2006 yılından bu yana Hollanda’da yaşayan Erman Dirkcan, Rotterdam Konservatuarı’nda Caz Gitar Performansı bölümünde okudu. Bugüne kadar bir çok uluslararası caz festivalinde Maria Schneider, Rick Margitza, Carlos Werneck, Billy Hart ve Cyro Baptista gibi önemli isimlerle birlikte çaldı. 2012 yılında DAM Records etiketiyle ilk albümü “Forces At Work” yayınlandı ve büyük otoritelerince büyük beğeni kazandı.


Yayınladığı Pieces albümüyle son yılların en çok övgü alan piyanistlerinden Uraz Kıvaner Akbank Sanat`ta...

Piyano çalış tekniğinde Bill Evans, Oscar Peterson ve Ahmad Jamal gibi isimlerin etkileşimleri, vokalinde ise Chet Baker’ı andıran sesiyle izleyiciyi şaşırtan yeni nesil caz müziğinin genç ve yetenekli ismi Uraz Kıvaner, 18 Haziran 2013, Salı günü Uraz Kıvaner Quartet ile Akbank Sanat sahnesinde.

Soprano ve tenor saksofonda Engin Recepoğulları, piyanoda Uraz Kıvaner, kontrbasta Ozan Musluoğlu ve davulda Ferit Odman’dan oluşan grup, Uraz Kıvaner’in Mart 2012’de yayınladığı ilk albümü “Pieces”den parçaları ve sevilen caz standartlarını kendilerine has yorumları ile izleyiciye sunacak.

Etkinlik: Uraz Kıvaner Quartet
Engin Recepoğulları, Soprano & tenor saksofon
Uraz Kıvaner, piyano
Ozan Musluoğlu, kontrbas
Ferit Odman, davul

Tarih: 18 Haziran 2013, Salı
Saat: 20:00
Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL., Öğrenci: 10 TL.

Uraz Kıvaner Hakkında: 1979 yılında Ankara`da doğdu. Müzik eğitimine 1996 yılında Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi`nde viyola ile başladı. Kendi besteleri ve kendi piyano tekniği üzerinde yoğunlaştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü`ne tam burslu olarak girmeye hak kazandı. 2003 yılında “Caz Piyano Performansı” bölümünden başarıyla mezun olduktan sonra kariyerine Polonya’da devam etti. Türkiye’de dahil olmak üzere pek çok prestijli kulüp, festival ve de etkinlikte sahne aldı. Daha sonra Amerika`ya giderek birçok konserler verdi. Kariyeri boyunca yerli yabancı bir sürü değerli müzisyenle çalışma fırsatı buldu. Bunlardan bazıları; Lew Tabackin, Monty Waters, Rusty Jones, Scott Steed, Reggie Jackson, Miles Griffith, Tony Jones, Bill Barron, Victor Campbell, Tuna Otenel, İmer Demirer, Janusz Muniak, Zbigniew Namyslowski, Andrzej Dobrowski, Janusz Kozlowski, Sibel Köse, Selen Beytekin, Dolunay Obruk, Elif Çağlar, Fatih Erkoç, Ayten Alpman, Agnieszka Skrzypek (Aga Zaryan), Agnieszka Wilczynska, Nüket Ruacan, Janusz Szrom, Andrzej Dobrowski, Karrin Alyson`dır. İstanbul Jazz Center`da Wallace Roney Quintet, Marlene Mortensen, Deborah Davis, Manu Le Prince ardından da Laika Fatien ile aynı sahneyi paylaştı. Kosova Prishtine Caz Festivali’nde Ferit Odman Quartet ile, 2011 "Akbank Caz Festivali"nde de Ozan Musluoğlu Quartet ile sahne aldı. Latin müzik grubu olan “LaDescarga”nın piyanistliğini de yapan Uraz Kıvaner, çoğunlukla Ferit Odman, Ozan Musluoğlu, Engin Recepoğulları, Selen Beytekin ve de Sibel Köse ile beraber çalışmakta olup Türkiye`nin birçok önemli kulübünde performanslarına devam etmektedir. İlk albümü olan “Pieces”, 2012 Mart ayında Rec By Saatchi etiketiyle raflardaki yerini almıştır. Piyano çalış tekniğinde Bill Evans, Oscar Peterson ve Ahmad Jamal’in izlerini görmenin mümkün olduğu Kıvaner, şarkı söylediği zaman da Chet Baker’ı andıran ses tonu insanları şaşırtmaktadır.


Kuzeyin lirik şairi Tord Gustavsen dörtlüsüyle Akbank Sanat`ta...

Geleneksel İskandinav halk müziğini günümüz caz standartları içinde ustalıkla kullanan, gospel ve Karayip ritmleri ile cool cazı ve hatta funk’ı başarıyla harmanlayan Tord Gustavsen, 21 Haziran 2013, Cuma günü Akbank Sanat’ta izleyenleri büyüleyecek.

Piyanoda Tord Gustavsen, saksofonda Tore Brunborg, kontrbasda Mats Eilertsen ve davulda Jarle Vespestad’dan oluşan Tord Gustavsen Quartet, 2012 yılında yayınlanan ve “2012’nin En İyi Norveç Caz Albümü” seçilen ve tüm dünyada büyük ilgi ile karşılanan The Well’in dünya turnesi kapsamında müzikseverlerle buluşacak.

Etkinlik: Tord Gustavsen Quartet
Tord Gustavsen, piyano
Tore Brunborg, saksofon
Mats Eilertsen, kontrbas
Jarle Vespestad, davul

Tarih: 21 Haziran 2013, Cuma
Saat: 20:00
Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20, Öğrenci: 10 TL.

Tord Gustavsen: 1970 yılında Oslo’da doğan piyanist Tord Gustavsen, psikoloji eğitimi aldıktan sonra Trondheim Konservatuarı’nda caz eğitimi ve Oslo Üniversitesi’nde müzik teorisi eğitimi aldı. Solo kariyerine başlamadan önce Solveig Slettahjell, Siri Gjære, Kristin Asbjornsen, Silje Nergaard ve Live Maria Roggen gibi birçok ünlü şarkıcıyla çalıştı.  Bir süre trio formatında müzikler yapan sanatçı,Tord Gustavsen Trio’yla ECM Firması için Changing Places (2003), The Ground (2004), Being There (2007) albümlerini kaydetti ve dünyaca bir üne kavuştu. 2008 yılında Tord Gustavsen Ensemble, daha sonra ise Tord Gustavsen Quartet’i kuran sanatçı, yine ECM için, Norveç’in Grammy ödülü olarak gösterilen Spellemannsprisen’i kazandığı Restored Returned (2009) ve büyük övgü alan The Well (2012) albümlerini kaydetti. The Well, Dagbladet tarafından 2012 yılının “En İyi Norveç Caz Albümü” seçildi.

Jarle Vespestad: İskandinavya’nın en önemli davulcularından biri olarak gösterilen Jarle Vespestad, The Silje Nergaard, Supersilent gibi gruplarla çalışmış, saksafoncu Tore Brunborg ile düet yapmıştır. Ayrıca Bugge Wesseltoft ve Petter Wettre gibi isimlerle de çalışmaları olmuştur.

Mats Eilertsen: Kendi dörtlü ve trioları da bulunan Mats Eilertsen’ın kendi adıyla yayınlanan dört albümü bulunuyor. Mats Eilertsen, Parish, Jacob Young Group, Food, The Source, Wolfert Brederode Quartet gibi topluluklarla da birlikte çalışan sanatçı, müzisyen yaratıcılığı ve başarısıyla Gustavsen’in ekibinin çok önemli bir parçası konumundadır.

Tore Brunborg: Tore Brunborg`un müziği onu alanında çok önemli bir isim yapmaktadır. Tore Brunborg, İskandinav halk müziğini Amerikan ezgileriyle özel bir şekilde birleştirmiştir. Brunborg, bu özel tarzı ile Gustavsen ile harika bir müzikal bütünlük oluşturmuştur. Masqualero, Arild Andersen, Jon Christensen, Nils Petter Molvær, Jon Balke, Anders Jormin, Bugge Wesseltoft gibi birçok önemli sanatçı ve grupla çalışan sanatçı bu günlerde İngiliz piyanist John Taylor ile bir kuarteti yönetmektedir.


Haziranda ağırlıklı Avrupa caz isimleri arasında Caecilie Norby ve Tord Gustavsen de var...

Son olarak 22. Akbank Caz Festivali’nde “The Act Jubilee Night” konseri kapsamında müzik tutkunları ile buluşan ve büyük beğeni kazanan, Danimarka’nın caz divası Cæcilie Norby ve Kuzey cazının en önemli isimlerinden İsveçli Lars Danielsson, 25 Haziran 2013, Salı günü Akbank Sanat sahnesinde müzikseverlerin karşısında olacak.

İpeksi ses rengi ve kusursuz yorumuyla dinleyicileri büyüleyen Cæcilie Norby ve enstrümanı kontrbasın sınırlarını yeniden çizen Lars Danielsson, Akbank Sanat için hazırladıkları özel bir konser programı ile cazseverlere unutulmaz bir performans sunacak.

Etkinlik: Caeicile Norby & Lars Danielsson
Caecilie Norby, vokal
Lars Danielsson, kontrbas, çello

Tarih: 25 Haziran 2013, Salı
Saat: 20:00
Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL Öğrenci: 10 TL

Caecilie Norby hakkında: 1964 doğumlu Danimarkalı vokalist Caecilie Norby, Avrupalı caz dinleyicileri ile rock müziği tercih eden genç kitle arasındaki mesafeyi azaltmasıyla tanınıyor. Kariyerine 1980`lerde Street Beat`in, ardından da ünlü caz-funk grubu Frontline`ın solistliğini yaparak başladı. Frontline ile yaptığı iki başarılı albümle "Ben Webster Ödülü"ne layık görüldü. Kariyeri boyunca dördü Blue Note Şirketi`nden yayınlanan sekiz solo albümüyle pek çok ödül kazanan Norby`nin albümleri, Avrupa, Amerika, Japonya ve Güney Afrika`da binlerce kopya sattı. Randy Brecker, Chick Corea, Don Grolnick, Rick Margitza, Billy Hart ve Lars Jansson gibi pek çok ünlü caz sanatçısıyla birlikte çalışan Norby, 1996 senesinde yayınladığı ve 70.000 adet satan "My Corner of The Sky" albümüyle, en popüler 10 caz sanatçısından biri seçildi. Danimarka müziğini 25 yıldan uzun süredir zenginleştirdiği için, 2003 yılında "IFPI Honorary Award" ödülünü aldı.

Lars Danielsson hakkında: Kontrbasa zarif ve etkileyici bir melodik üslup kazandırmış nadir müzisyenlerden olan Lars Danielsson, 1980 yılından günümüze gerçekleştirdiği 15 solo albümün yanısıra John Abercrombie, Randy ve Michael Brecker, John Scofield, Jack DeJohnette, Mike Stern, Charles Lloyd gibi birçok caz müzisyeni ile ortak projeler gerçekleştirdi. Kontrbasın yanısıra viyolonsele de aynı derece hakim olan sanatçı özellikle 1990 lı yıllarda David Liebman, Bobo Stenson ve Jon Christensen den oluşan dörtlüsüyle dünya çapında bir hayran kitlesine ulaştı. Müzisyen kimliğinin yanısıra son on yılı içinde, senfoni orkestrası ve big band toplulukları içinde çalışmalar gerçekleştiren Danielsson besteci kimliği ile de beğeni topluyor. Sürekli olarak müziğinde yeni arayışlar peşinde olan sanatçı her albüm çalışmasında farklı müzikal renkler yaratarak caz müziğini benzersiz bir noktaya taşıyor.


Ve son olarak da Haziran ayına ait bir sergi haberiyle ayı tamamlayalım.

Küba ve Rusya`dan renkli kareler dia gösterisi...

ZEYFOD (Burhaniye Zeytin Fotoğraf Derneği) başkanı Dr. Özkan Arıkantürk ile ZEYFOD ve İZDOF (İzmir Doğa Fotoğrafçıları Grubu) üyesi İsmet Arıkantürk, “Küba Allegro, Dumanların Ardındaki Topraklar ve Bir Rus Masalı” adını taşıyan ve fotoğraf tutkunlarının kaçırmaması gereken dia gösterisi ile 08 Haziran 2013, Cumartesi günü Akbank Sanat’ın konuğu oluyor.

Küba ve Rusya’dan renkli fotoğraflarla izleyicileri kilometrelerce uzaklara götürecek olan Dr. Özkan Arıkantürk ve İsmet Arıkantürk, ülkelerin sosyo-ekonomik gelişimlerini ve tarihsel özelliklerini de fotoğraflar eşliğinde gözler önüne serecek.

Etkinlik: Dia Gösterisi – İsmet Arıkantürk & Özkan Arıkantürk
“Küba Allegro, Dumanların Ardındaki Topraklar ve Bir Rus Masalı”
Tarih: 08 Haziran 2013, Cumartesi
Saat: 16:00
Yer: Akbank Sanat
Etkinlik ücretsizdir.

Dr. ÖZKAN ARIKANTÜRK hakkında: ZEYFOD Zeytin Fotoğraf Amatörleri Derneği’nin Başkanlığını yürüten Dr. Özkan Arıkantürk, İZDOF (İzmir Doğa Fotoğrafçıları Grubu) üyesidir. 2004 yılında FEST Travel Fotoğraf Yarışması’nda mansiyon, 2006 yılında Nobel - Dr. Objektif Fotoğraf Yarışması’nda İzzet Keribar Özel Ödülü’nü kazanmıştır. 2007 yılında Atlas Dergisi’nin düzenlediği yarışmada ikincilik ödülünü almış ve National Geographic Dergisi’nin 2011 yılı fotoğraf yarışmasında finale kalmıştır. 2013 yılında Makedonya`da "Photo Club Kozjak" tarafından düzenlenen "The International Exhibition of Art Photography - SOUL 2013" yarışmasında iki fotoğrafı, Sırbistan’da düzenlenen Novi Sad Yarışması’nda yedi fotoğrafı, Almanya’daki German Photo Cup, İngiltere’deki Bristol ve Bosna Hersek’teki Artphoto Yarışmaları’nda da birer fotoğrafı ile sergileme ödülü almıştır.

İSMET ARIKANTÜRK hakkında: Sanat etkinliklerini resim ve fotoğraf alanında yoğunlaştıran İsmet Arıkantürk, lise yıllarında başladığı fotoğraf çalışmalarını İlke Veral Coşkuner atölyesinde sürdürmektedir. ZEYFOD (Burhaniye Zeytin Fotoğraf Derneği) ve İZDOF (İzmir Doğa Fotoğrafçıları Grubu) üyesidir. Nisan 2013’te ABD’de düzenlenen Professional Women Photographers uluslararası fotoğraf yarışmasında büyük ödülü ve bir mansiyon kazanmıştır. Makedonya`da "Photo Club Kozjak" tarafından düzenlenen "The International Exhibiton of Art Photography - SOUL 2013" yarışmasında iki, Almanya’da düzenlenen German Photo Cup, İngiltere’deki Bristol ve Bosna Hersek’teki Artphoto yarışmalarında da birer fotoğrafı sergilenmiştir.

Cazkoik.com / 24 Mayıs 2013, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.