Caz rock ustalarından kurulu HBC Trio dinleyiciyi dört köşe eden kombinasyonlarıyla 2 Kasım Cumartesi gecesi CRR`de olacak.

Caz rock ustalarından kurulu HBC Trio dinleyiciyi dört köşe eden kombinasyonlarıyla 2 Kasım Cumartesi gecesi CRR`de olacak.

Konser biletini almak için lütfen bu satıra tıklayın.


Henderson Berlin Chambers Trio, 3`ü 1 arada!

İstanbullu fusion sevenler için 2 Kasım Cumartesi güzel bir gün olacak. Scott Henderson, Jeff Berlin ve Dennis Chambers geçen sene HBC Trio adı ile çıkardıkları albüm kapsamında Cemal Reşit Rey`de rock ve funk içeriği yüksek usta işi bir fusion ile şanslı bir azınlığa çalacaklar.

* * *

Özellikle 1970`lerde neredeyse tüm dünyadaki müzik akımlarını etkileyen ve müzik piyasasında etkili olan ve ikibinlerden sonra, neredeyse sadece Birleşik Devletler`in batı sahillerinde icra edilmeye başlanan caz-rock, birkaç bağımsız plak şirketi, özveri ile neredeyse fan klüp gibi çalışan organizasyonların dışında ana akımın sahiplenmediği modası geçmiş bir bağımlılık. Akımı inatla savunan müzisyenlerin ilk akla gelenleri doğal olarak Los Angeles, Kaliforniya`lı oluyor. Bir çok kez farklı kombinasyonlarda çalışan konuklarımız ilk defa kendilerine ait bir projeyle üçü birarada.

* * *

Scott Henderson ve Dennis Chambers birkaç kez İstanbul`a gelmişti. Dennis ChambersJohn McLaughlin, Santana ve Mike Stern ile seyretmiştik. Ağzından düşmeyen cikleti, muazzam çift pedal hakimiyeti, caz ve fusion müziğe pek de uygun olmayan sert tarzı, ulaşılması çok zor metronomu ve bir çok müzikseveri kıskançlık nöbetlerine sürükleyecek bombardımanı andıran stili ile çalıştığı onlarca müziyen / grup içinde kendini en rahat ifade edebildiği işleri sanırım Niacin ve CAB idi.

Scott Henderson seksenlerin başında Chick Corea Electric Band, Zawinul Syndicate gibi harika okullardan mezun olduktan sonra bas gitarist arkadaşı Gary Willis ile "Tribal Tech"i kurmuştu. Rock ve funk kökenini bu ustalardan aldığı caz armonisi, beraber çalma terbiyesi ile kombine edebilen ve bu sayede bir çok farklı müzikal grupla kaynaşabilen bir elektrik gitarist. Tecrübeli müzisyen cazın akustik hissiyatı, bando terbiyesi ile rock müziğin geniş elekronik, sentetik ses paletini sayısız fırsata çevirebilen bir arabulucu aynı zamanda. Allan Holdsworth ile kıyaslanabilen tekniği ve enstrüman yetkinliğinin ilhamını gençliğinde Weather Report, Jeff Beck gibi ilk göz ağrılarından alsa da, profesyonelliğinin ilk yıllarında her meraklı genç müzisyen gibi, John Coltrane, Miles Davis, Muddy Waters isimlerinden günümüz müziğinin temellerini keşfetmiş bir öğrenci. Son 20 yılda çalıştığı kendinden daha genç müzisyenler sayesinde günümüzdeki müzik akımlarını ıskalamadığını söyleyen alçak gönüllü müzisyene bas gitarda eski arkadaşı Jeff Berlin eşlik edecek.

* * *

Söz konusu Jeff Berlin gibi enstrümancılar olunca bas gitar sadece bir ritm elemanından öte bir konuma erişiyor. Jeff Berlin ve Scott Henderson`ın müzikal birliktelikleri T Lavitz (toprağı bol olsun) ve Steve Smith`in de içinde yer aldığı "Players" albümü ve grubuna (1987) dayanıyor.

* * *

Gelelim CRR`de çalacakları sete. Scott Henderson, grubun beraber ve uyumlu çalmak üzerine inşa edilmiş bir kooperatif olduğunu söylüyor. Jeff Berlin ile çok uyumlu çaldıklarını söyleyen gitar cambazı, Dennis Chambers ile enstrümancılığımızı en üst düzeye taşıyabildiklerini ifşa ediyor. Joe Zawinul, Herbie Hancock gibi birinci sınıf klavyeciler ve bunun yanında Wayne Shorter bestelerini yorumladıkları albümde alışılmış gitar power trio`sundan farklı bir ahenk yakaladıklarını görebileceksiniz. Sanırım konserde bir çoğumuzun dört gözle bekleyeceği parça Billy Cobham`ın efsanevi albümü 1973 tarihli "Spectrum"da Gandalf sakallı bas gitar profesörü Leeland Sklar ile yakaladıkları dört köşe edici kombinasyon "Stratus"un yorumu olacak.

Cenk Akyol
cenkakyol@cazkolik.com

Cazkolik.com / 28 Ekim 2013, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.