22. İstanbul Caz Festivali Özel "Caz Yazarları Öneriyor" festivalde kaçırılmaması gereken konserleri öneriyor.

<strong>22. İstanbul Caz Festivali Özel</strong> "Caz Yazarları Öneriyor" festivalde kaçırılmaması gereken konserleri öneriyor.

Cazseverler için yılın en heyecanlı günleri yaklaşıyor; 22. İstanbul Caz Festivali bu yıl 27 Haziran ile 15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Biz de Cazkolik olarak bundan böyle hayli yoğun bir festival mesaisine başlıyoruz. Festivale kadar ve festival boyunca mümkün olan en geniş içerikte, gerek Radyo Cazkolik`te radyo programlarımızla, gerek Cazkolik`te hazırladığımız yazılar, röportajlar, farklı içerikte dosyalarla festival konserlerini konser öncesi, konser zamanı ve konser sonrası en geniş ve ayrıntılı içeriklerle takip etmenizi sağlamaya çalışacağız. Yanısıra, son iki yıldır günlük olarak hazırladığımız "Festival Günlüğü" bu yıl da yayında olacak. Günlükte festival konserlerinden yansıyan renkli anlar, bol fotoğraflar eşliğinde dikkat çeken notlarla beraber gün gün yayında olacak ve işte işe "CAZ YAZARLARI ÖNERİYOR" dosyamızla başlıyoruz.

* * *

Türkiye`nin dünya cazını ve kendi caz dünyamızı çok yakından takip eden, kalemlerinden çok şeyler öğrendiğimiz caz yazarlarına, sevgili üstadlarımız ve dostlarımıza bu yıl cazseverlerin mutlaka kaçırmamaları gereken konserleri sorduk ve içlerinden seçtikleri 5 konseri okurlarımız için belirlemelerini rica ettik. Tabii bu konserlerin sayısının aslında önemi yok, gönül ister ki siz tüm konserleri izleyin ama usta kalemlerin belirlediği konserler ve notları sizin festival yolculuğunuzda yanınızda olsun istedik. Değerli yazarlarımıza katkıları ve bilgilerini okurlarımızla paylaştıkları için çok teşekkür ediyoruz.

Cazkolik.com


22. İstanbul Caz Festivali`nde kaçırmamanız gereken konserler bölümüne geçmeden önce bu yılın `Yaşam Boyu Başarı Ödülü` sahibi ustamız, abimiz ve Türk caz müziğinin duayen isimlerinden sevgili Emin Fındıkoğlu`nu tebrik ediyoruz.


İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı`nın Yaşam Boyu Başarı ödüllü usta kalemi sevgili Sevin Okyay 22. İstanbul Caz Festival önerileri listesinin en başına Joan Baez`i yerleştiriyor ve `aslında onu yazmaya gerek bile görmüyorum, nasılsa herkes orada olacaktır` diyerek Joan Baez konserinin öneminin altını çiziyor. Sevin Okyay`ın liste dışı ve kaçırılmaması gereken diğer önerileri ise `Parklarda Caz` ve `Gece Gezmesi`ne bayılıyorum diyerek cazseverlerin dikkatini çektiği etkinlikler. Gelelim Sevin Okyay`ın konser seçimlerine.

• Tigran Hamasyan`ın 2 konseri de mutlaka izlenmeli! (Bilet Al)
• Charnett Moffet ve Nettwork ekibi (Bilet Al)
• The Bad Plus + Joshua Redman konseri (*) (Bilet Al)
• Vincent Peirani Quintet konseri (*) (Bilet Al)
• Chris Potter, Dave Holland, Lionell Loueke, Eric Harland konseri (Bilet Al)
• ve tabii Marcus Miller "Afrodeezia" yeni albüm konseri (Bilet Al)

(*) Bu iki konser aynı gece arka arkaya gerçekleşecek.


Radyo programlarıyla, yazıları ve kitaplarıyla ülkemiz caz müziği ve cazseverleri üzerinde büyük emekleri olan ustamız, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yaşam boyu başarı ödüllü sevgili Hülya Tunçağ`ın 22. İstanbul Caz Festivali ile ilgili kaçırılmaması gereken konserler önerileri dosyada en çok önerilen isimler arasında başta gelen Tigran Hamasyan ile başlıyor.

• Tigran - Mockroot (Bilet Al)

Ermeni piyanist Tigran Hamasyan`ın basçı Sam Minaie ve davulcu Arthur Hnatek ile oluşturduğu proje, Ermeni cazı için iyi bir örnek kanımca. Tigran`ın yeteneğine Lars Danielsson`un albümlerinden tanığız.

• Charnett Moffet "Nettwork" (Bilet Al)

Modern post bop`un ustaları birarada. Fazla söze gerek yok...

• "Caz için Tuhaf Bir Yer" The Bad Plus Joshua Redman / Vincent Peirani Quintet (Bilet Al)

"Caz için Tuhaf Bir Yer" temasını başından beri seviyorum. Bu yıl da avangart The Bad Plus üçlüsü tenor saksofonun en groove lorumcularından Joshua Redman ile güçlerini birleştirmiş. Ayrıca, akordeoncu Vincent Peirani ve beşmisini çok merak ediyorum. Keyifli olacağını umuyorum.

• Chris Potter, Dave Holland, Lionell Loueke, Eric Harland konseri (Bilet Al)

İşte yine inanılmaz bir kadro... Kötü ne olabilir ki...

• Sinatra and Lady Day (Bilet Al)

Müzik direktörlüğünü Terri Lyne Carrington`ın yaptığı bu projede Oleta Adams ve China Moses`ın sesini duymak sürpriz olacak.


• Tigran - Mockroot (Bilet Al)

Tigran festival programında (Tigran Hamasyan & The Yerevan State Chamber ve Mockroot adlarında) iki ayrı proje ile sahne alacak olan dahi piyanist Tigran Hamasyan’ı en azından birinde mutlaka izlemek gerek.

• "Caz için Tuhaf Bir Yer" The Bad Plus Joshua Redman (Bilet Al)

The Bad Plus & Joshua Redman son yıllarda rastladığımız en ilginç buluşma. İki çok farklı dünyanın fantastik karşılaşması.

• Charnett Moffet "Nettwork" (Bilet Al)

Charnett Moffett “Nettwork” gerçekten bu kadar büyük müzisyenlerden oluşan bir dörtlüye (gitarda Stanley Jordan, piyanoda Cyrus Chestnut, davulda ise Jeff ‘Tain’ Watts) her zaman, bu sıklıkla, pek kolay rastlanmaz. Festivalin en iyi performanslarından biri olmaya aday.

• Chris Potter, Dave Holland, Lionell Loueke, Eric Harland konseri (Bilet Al)

Chris Potter - Dave Holland - Lionel Loueke - Eric Harland konserinde bir üstteki Nettwork hakkındaki gerekçe, bu dörtlü ve konser için de aynen geçerli.

• Jools Holland and His Rhythm and Blues Orchestra feat. Marc Almond and Imelda May (Bilet Al)

Kült televizyon programcısı Jools Holland ilk kez geliyor olması sebebiyle kaçırılmamalı. 20 kişilik orkestra ve konukları Marc Almond ile Imelda May de cabası.


• Joan Baez konseri (Bilet Al)

Gençliğimin ikonu, caz ötesi bir şey!

• Marcus Miller "Afrodeezia" yeni albüm konseri (Bilet Al)

Müzisyen ötesi biri. Miles Davis`in ruhunu günümüze taşıyor.

• "Caz için Tuhaf Bir Yer" The Bad Plus Joshua Redman (Bilet Al)

Joshua Redman geleneksel cazı günümüzde geliştiren isimler. The Bad Plus ise bana göre `jazz trio` kavramını yeni bir yere getiren üçlü.

• Chris Potter, Dave Holland, Lionell Loueke, Eric Harland konseri (Bilet Al)

Müthiş bir grup!

• "Ustalarla Buluşmalar" Mahsa Vahdat feat. Tord Gustavsen, Fahrettin Yarkın (Bilet Al)

Nasıl bir sinerji olacağını çok merak ediyorum.


• "Ustalarla Buluşmalar" Mahsa Vahdat feat. Tord Gustavsen, Fahrettin Yarkın (Bilet Al)

Adeta uzaktan bir akraba geliyor konser vermeye. Kendisini uzun zamandan beri müzikleri sayesinde takip ediyorum. Masha Vahdat neo-geleneksel tarzı ile Pers ve Anadolu müziği rahatlıkla bir bağ kurmasını imkân sağlıyor. Sanatçı için Anadolu kültürü ve müziği, yüreğinde tüm samimiyetiyle hissettiği bir unsur. Ağırlıkta Masha Vahdat’ın vokalleri üzerine kurgulanacak olan konser için piyano, kemençe ve vurmalı çalgı haricinde çok fazla enstrüman ortalıkta olmayacak. Zaten gerek te yok zira sanatçının vokalleri inanılmaz. Aşk ve hayat üzerine bestelenen parçalar tutku, arzu, yücelik, gerginlik, üzüntü, hüsran ve kader alt konuları ile kulaklarımızı süsleyecek. Pers şiirini; ses geleneğini İran modern enstrümanları çerçevesinde ve piyano caz ritimleriyle aşina olmayan kulaklara farklı açılım ve ritimsel şölen sunacak.

• Amir ElSaffar "Two Rivers" (Bilet Al)

Karşımızda değerli ve marifetli bir müzik terzisi var. Trompet, santur çalan besteci ve aynı zamanda seslikçi olan Amir ElSaffar günümüzün caz âleminde heyecanla takip edilen değerlerden biri. Müziğin bir kültür, bir öykü taşıyıcısı ve aktarımcısı olduğunu savunup icra ediyor. Hem kendi orkestrası, hem yan projeleri, hem müzik birliktelikleri hem de sevdiği caz ustalarına olan samimi duygularını yansıttığı müziği daha bizlerin yüreklerini hoplatmaya geliyor.

• Tigran Hamasyan & The Yerevan State Chamber Choir “Luys I Luso” (Bilet Al)

Çok özel bir proje ve yaratıcılık ile bezenen bir konser olacak. Tigran Hamasyan Ermenistan’dan çıkan cevher cazcılardan biri. Ermeni armonilerini caz formatı üzerine hünerle işleyen sanatçının bu özel projesi bu yılın anlamı ile ayrı bir değer kazanıyor. Elbette 1 Temmuz akşamı vereceği en son albümü Mockroot’un konseri de benim için ayrı bir özellik içeriyor. 2015’in başarılı caz albümlerinden biri olan Mockroot’u bu kadar kısa bir süre içerisinde canlı izliyor olabilmek her caz severe nasip olmaz.

• Fatoumata Diawara & Roberto Fonseca

Fildişi sahillerinde doğan ama hayatının büyük bir kısmını Mali’de geçiren Fatoumata Diawara ilk uluslararası albümü Fatou ile çok fazla ses getirdi. Etnik Müzik kulvarında otuz yılını geride bırakan World Circuit şirketinin bünyesinde olan Fatoumata Diawara baktığınızda aslında elinde gitarı olan bir folk sanatçısı. En büyük hayranları da Tracy Chapman, Joan Baez ve Joni Mitchell doğal olarak. Batı’da aşina olduğumuz Kadın Folk Gitarcı ve Besteci imajına yeni bir çehre getiriyor ve bunun Afrika’da nasıl yapılacağını biz müzikseverler ile paylaşıyor. Bunu da Küba’nın gururu caz piyanisti Roberto Fonseca ile yapıyor.

• Kapanış Partisi: Michael Kiwanuka, Hiatus Kaiyote, Theo Croker

Bu gece yer alan sanatçıların hepsi yenilikçi ve birbirinden özel. Ancak “Epic” albümü ile caz taşlarını yerinden oynatan ve bu yılın en başarılı sanatçısı olan Michael Kiwanuka MUTLAK kaçmamalı.


• "Caz için Tuhaf Bir Yer" The Bad Plus Joshua Redman / Vincent Peirani Quintet (Bilet Al)

Atlantik okyanusunun iki yakasından müzisyenlerin buluşmasına ev sahipliği yapan konser şüphesiz çifte kavrulmuş fıstıklı lokum tadında bir gece vaad ediyor. Gecenin Amerikalı konukları için fazla söze gerek yok aslında. Bir tarafta Amarikan piyano trioları geleneğini baş aşağı getiren, hiçbir ana türe bağlı kalmadan her defasında yeninin peşinde koşan The Bad Plus var. Down Beat`ın 62. yılın en iyileri listesinde hem en iyi trio hem de en iyi albüm listesinde yer almışlardı. Üçlünün yanındaki isim ise ana akım cazın en gözde isimlerinden, arkasında kendi adına 15 albüm bırakmış olan ve Amarikan caz sahnesinde onlarca başarılı iş birliği gerçekleştirmiş olan Joshua Redman. The Bad Plus ve Redman`ı aynı sahnede izleyecek olmak başlı başına bir caz fırtınasına neden olabilir kuşkusuz. Gecenin esas kaymaklı ekmek kadayıfı tadında olan kısmı ise Fransız akordeoncu Vincent Peirani ve beşlisinin İstanbullu cazseverlerle bir araya geliyor olması. Çağdaş müzikten caza onlarca tür üzerinde müzikal cambazlıklar yapan Peirani sadece enstrümanına son derece hakim bir enstrümantalist değil aynı zamanda iyi bir besteci. 22. İstanbul Caz Festivali`nin kulak verilmesi gereken sürpriz isimlerinden biri kuşkusuz bu genç Fransız.

• "Ustalarla Buluşmalar" Mahsa Vahdat feat. Tord Gustavsen, Fahrettin Yarkın (Bilet Al)

Gökkuşağı renkliliğinde geçmesi bütün ihtimaller dahilinde olan bir konser İranlı ses sanatçısı Mahsa Vahdat, Norveçli piyanist Tord Gustavsen ve İstanbullu vurmalı çalgılar ustası Fahrettin Yarkın`ı aynı sahnede buluşturan proje. Türler anlamında birbirlerine uzak duran üç ismi aynı gökyüzü altında
bir araya getiren konserin müzikal anlamda ilklerin yaşanacağı bir geceye dönüşmesi son derece olası. Tek başına başlı başına büyük bir müzikal yolculuk olan bu konser öncesinde ise Arap makam müziğini caz doğaçlamaları ile bir araya getiren Irak kökenli ABD’li trompetçi Amir El Saffar sahne alacak.

• Charnett Moffet "Nettwork" (Bilet Al)

Caz anlamında festivalin crème de la crème konserinden biri olacak basçı Charnett Moffett ve dostlarının buluşması aynı zamanda günümüz cazının yıldızlar takımını bir araya getiriyor. Gerek kontbasta gerekse bas gitarda bambaşka bir müzikal duyarlılığa ve ton renkliliğine sahip olan Charnett Moffett kontrbasın diğer sazlara kıyasla görece olarak sınırlı olan ses paletine sürekli olarak yeni renkler ekleyen bir isim. Kariyerinde 13 albümü geride bırakan Amerikan cazının farklı kuşaklardan birçok isimle çalışan Charnett Moffett 3 Temmuz akşamı kuşkusuz cazseverlere oldukça farklı bir bas deneyimi sunuyor olacak.

• Tigran - Mockroot (Bilet Al)

Sıradışa doğaçlama yeteneği ile uzun zaman önce gönülleri fetheden Tigran Hamasyan bu kez onu tanıdığımızdan oldukça farklı bir proje ile huzurlara geliyor. Sanatçı Ermeni folklorundan esintiler taşıyan cazın yanı sıra yüzünü büyük ölçüde ritimsel anlamda post rock ve türevlerine dönen Mockroot albümünden seslendireceği parçalarla İstanbullu caz dostlarının karşısında olacak. Hamasyan`ın bir anlamda köklerine yapmış olduğu bir yolculuk olan bu projede ismini ve sanatsal çerçevesini Kars`tan alan iki parçaya da yer veriyor. Doğa, şiir, coğrafyasal faktörler ve Ermeni kültürünün farklı bileşenlerinin müzikal bir izdüşümünü içeren albüm ile Hamasyan sesler aurası son derece eklektik ve zengin bir manzara çiziyor.

• Jools Holland and His Rhythm and Blues Orchestra feat. Marc Almond and Imelda May (Bilet Al)

Fazla söze gerek bırakmayan bir konser... İngiliz televizyon dünyasının en şöhretli müzisyenlerinden Jools Holland ve beraberinde orkestrası, Birleşik Krallığın farklı kuşaklardan iki sırdaşı sesine eşlik ediyor. Marc Almond ve Imelda May. Festivalin eğlence dozu en yüksek konserlerinden biri olması son derece olası olan bu performans ayrıca epeyce bir müzikal nostaljiye gebe olacağa benzer.


• Tigran Hamasyan & The Yerevan State Chamber Choir “Luys I Luso”

• Tigran - Mockroot (Bilet Al)

Tigran Hamasyan’ın festivalde vereceği iki konser de kaçırılmamalı.

• "Caz için Tuhaf Bir Yer" The Bad Plus Joshua Redman / Vincent Peirani Quintet (Bilet Al)

Günümüz cazının en yenilikçi piyano triolarından The Bad Plus, bu sefer dahi saksafoncu Joshua Redman ile birlikte; Üstelik öncesinde Vincent Peirani Quartet konseri de var.

• Chris Potter, Dave Holland, Lionell Loueke, Eric Harland konseri (Bilet Al)

Dört usta birarada.

• WeeD Feat. Ernst Reijseger

Başarılı grubumuz WeeD ile çellonun çığır açan isimlerinden Ernst Reijseger’i birlikte canlı dinleme fırsatı.


• Tigran Hamasyan & The Yerevan State Chamber Choir “Luys I Luso”

• Tigran - Mockroot (Bilet Al)

Lars Danielsson’un Liberetto projesinden aşina olduğumuz Ermeni piyanist nihayet ülkemizde sahne alacak hem de iki farklı konser arka arkaya iki gece. İlki 30 Haziran akşamı Aya İrini’de Harutyun Topikyan yönetimindeki Erivan Devlet Oda Müziği Korosu’yla sahnelenecek. Bahsi geçen proje Tigran Hamasyan’ın Ermeni müziklerinin 5. ile 20. yüzyıllar arasındaki yolculuğuna yol arkadaşlığı eden gün yüzü görmemiş bestelerinden oluşuyor. Bu eserler festival öncesi Kayseri, Diyarbakır gibi illerden sonra festival kapsamında yer alacak ve bu konserler serisi 100 kilise konserine ulaşmayı hedeflemekte. Projenin amacı, kadim ermeni müziğinin doğup geliştiği kiliselerin çatısı altına geri dönüşünü sağlamak. Bu yıl sonunda ECM etiketiyle raflarda olacak projeye canlı tanık olabilmek için Aya İrini‘de olmanızı öneririm. Ertesi akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonun’da Tigran’ın daha çok indie rock müziklere yaklaşan heyecan dozu yüksek projesi Mockroot sahnede olacak.

• Charnett Moffet "Nettwork" (Bilet Al)

Bu seneki festivalin gidilecekler listesinde ilk sıradaki konserlerinden bir diğeri akla ziyan gitarist Stanley Jordan’ın davulda Jeff Wats, piyanoda son dönemde Smoke Sessions kayıtlarıyla yeniden yıldızı parlayan Cyrus Chestnut ve babası Ornette Colemann’ın davulcusu Charles Moffettí`n oğlu Charnett Moffett duyarlı ve enerjik bas tonuyla bir araya gelecekler. Konser, festivalin geçen senelerde de ilgi gören mekanlarından Sabancı Müzesi bahçesinde gerçekleşecek. Festival bu sene tam bir yıldızlar geçidine sahne oluyor, dürüst olmak gerekirse, hangi sanatçıdan övgüyle bahsetsem bir diğer yıldıza haksızlık etmekten korkuyorum, hal böyle olunca, olabildiğince tüm konserleri farklı mekan deneyimleriyle yaşamaya çalışmamız bu seneki caz festivalini de 2015’in unutulmaz anıları arasına katıyor olacak. Konsere gelmeden önce Jordan’ın 80‘lerin ortalarında David Letterman’ın şovunda konuk olduğunda “Birisi bu adama penanın icat edildiğini söylesin" dedirten harikulade performansına göz atmanızı ve Cyrus Chestnut’ın son albümü “A Million Colors In Your Mind” ve Smoke Sessions kayıtlarına kulak vermenizi öneririm.

• “Kuzey Işıkları” Sly & Robbie meets Nils Petter Molvaer / The Asteroids Galaxy Tour / Korhan Futacı ve Kara Orkestra.

Sly & Robbie meets Nils Petter Molvaer yeni bir mekan olan Uniq Açıkhava Sahnesi`nde olacak. Molvaer’i kuzeyin lirik şairlerinden biri olarak biliriz. Sessizliği elektronik eklentili müziğinde bir enstrüman olarak dengeyle kullanmış bir müzisyen olarak Reggae bas davul ikilisi Sly & Robbie’yle müziklerini hangi potada eritecekler merak konusu.

• "Caz için Tuhaf Bir Yer" The Bad Plus Joshua Redman / Vincent Peirani Quintet (Bilet Al)

Festivalin özel konserlerinden bir diğeri Joshua Redman ve The Bad Plus birlikteliği. Bu projede kendi kuşağının adından en çok söz ettiren saksafoncularından biri Joshua Redman kimilerinin E.S.T’yle boy ölçüştürdüğü ama bana göre farklı kulvardan ön sıralara ilerleyen avantgard caz üçlüsü The Bad Plus’la 10 Temmuz akşamı Eşref Denizhan Açıkhava Tiyatrosu ENKA‘da sahne alıyor olacak. Konser öncesi daha önce Youn Sun Nah’la izleme fırsatı bulduğumuz akordeon sanatçısı ECHO ödüllü Vincent Peirani kendi beşlisiyle bizi geceye ısıtacak. Redman kendi kuşağı için rol model olmuş müzisyenlerinden biri, sahip olduğu star ışığı onu emsalleri arasında seçilir kılıyor ve adından ses getiren işlere imza atmasını sağlıyor. The Bad Plus ise dinamizmi ve aşılması zor kalıpları kırmayı deneyen her çalışmalarıyla dikkat çekici şekilde ilerliyor.

• Chris Potter, Dave Holland, Lionell Loueke, Eric Harland konseri (Bilet Al)

Bence bu seneki festivalin amiral köşkünde bu kadro oturuyor. Her biri kendi dönemi için birer lider, her birinin solo konseri salon doldurabilecek bir kadro. Hemen birer albüm önerisiyle sizi konsere ısıtayım. 2013 çıkışlı Chris Potter "Sirens" ve 2015 çıkışlı "Underground Orchestra Imaginary Cities", Lionel Louke’nin davulcu Jeff Ballard’la kaydettiği 2014 tarihli "Time’s Tales", Dave Holland’ın 2014 tarihli Prism ve Kenny Barron’la kaydettikleri The Art of Conversation ve son olarak Eric Harland hakkında kısaca fikir sahibi olabilmek için bu yılın en iyi yerli caz albümlerinden olacağına kesin gözüyle baktığım Elif Çaglar’ın Misfit albümleri 13 Temmuz akşamı Cemal Reşit Rey sahnesinde ne boyutta bir müzik şöleni yaşanacağı hakkında fikir verecektir. Şimdiden biletlerinizi almayı unutmayın.


• Burak Bedikyan European Quartet (Bilet Al)

• Başak Yavuz feat. Vincent Peirani (Bilet Al)

• WeeD feat. Ernst Reijdeger (Bilet Al)

• Ediz Hafızoğlu feat. Harald Lassen (Bilet Al)

• Dave Allen Band feat. Michael Griener (Bilet Al)


Cazkolik.com / 04 Haziran 2015, Perşembe

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.