23. İstanbul Caz Festivali programı dün gece yoğun katılımlı bir basın toplantısıyla duyuruldu

23. İstanbul Caz Festivali programı dün gece yoğun katılımlı bir basın toplantısıyla duyuruldu

Mutluluk = Caz Festivali

 

23. İstanbul Caz Festival programı dün akşam düzenlenen geceyle basına duyuruldu. Cazkolik ekibi olarak biz de en ön sırada yerimizi almıştık. Festival ekibinin nasıl heyecan içinde olduğuna yakından tanık olduk. Ülke olarak yaşadığımız günlerin iç karartıcı hali malum, sadece ülke olarak mı, tüm coğrafyamız aynı şekilde ama karamsarlığın ve korkunun bulaşıcı halinden kurtulmak ve hayatımızın kontrolünü bir şekilde yeniden elimize almak zorundayız. Festivaller bunun için var. Konserler alanlarını aşan coşku, gece yıldızlara ulaşan notalar, parklara yayılan müzik herkesin geleceğe daha iyimser bakması için var. Dün, hepimiz bu sebep için ordaydık. Festival yönetimi bu nedenle bu yıl afişin tasarımını capcanlı renklerle, hayat fışkıran bir tasarımla yapmış. Baharı ve yazı kucaklamak için.

 

Festival 23 yaşında

 

Bu yıl kapılarını 23. kez açacak İstanbul Caz Festivali bu yıl yirminin üzerinde mekânda iki yüzü aşkın yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla gerçekleştirilecek yaklaşık elli konserle yaz aylarını rengarenk bir konser demetine dönüştürecek. Başta müziğin efsane isimlerinden Nile Rodgers ve grubu Chic olmak üzere, aralarında Damon Albarn Suriye Ulusal Arap Müziği Orkestrası (The Syrian National Orchestra for Arabic Music), Kamasi Washington, Ernest Ranglin, Hugh Coltman, Joss Stone Vintage Trouble ve Gregory Porter gibi caz, funk, dünya müziği, blues ve rock’ın farklı seslerini ağırlayacak olan festival bu yıl da Anadolu yakasında “Parklarda Caz” ve “Gece Gezmesi” etkinliklerini gerçekleştirecek (geçen yıl bu son iki etkinliğin nasıl büyük bir coşkuyla geçtiğini bilenler kendini şimdiden hazırlasın). Festival programında bu yıl ayrıca ilk kez çocuklara yönelik bir etkinlik de yer alıyor. “Çocukça Bir Gün” başlıklı programda tüm gün boyunca konserler ve çeşitli atölyeler düzenlenecek, bunu da bir müjde olarak buradan iletmiş olalım.

 

İstanbul`un her kültürel noktasında konser var

 

Alman Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, bu yıl ilk kez festivalde kullanılacak Beykoz Kundura Fabrikası ile Bomontiada, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, Fenerbahçe Parkı ve Fenerbahçe Khalkedon, İstanbul Erkek Lisesi Bahçesi, KüçükÇiftlik Park, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Salon İKSV, Uniq Açıkhava Sahnesi, Zorlu PSM Ana Tiyatro ve Drama Sahnesi gibi çeşitli mekanlar bu yıl festivale ev sahipliği yapacak. Geçen yıl gibi bu yıl da ücretsiz gerçekleşecek Fenerbahçe Parkı’ndaki “Parklarda Caz” ve Kadıköy Moda’nın farklı mekânlarındaki “Gece Gezmesi” konserleriyle caz müziği şehrin birçok noktasına ulaşacak.

 

Festivalin bu yılki yaşamboyu başarı ödüllerinin sahipleri cazın iki usta ismi Özdemir Erdoğan ve Ergüven Başaran

 

23. İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü festivalin açılış gecesi usta müzisyenler Özdemir Erdoğan ve Ergüven Başaran’a takdim edilecek. Her ikisi de altmışlı yılların başından itibaren cazın ve müziğin içinde olan bu iki önemli ustamız Türkiye müzik sahnesinin son elli yılına silinmez damgalarını vuran büyüklerimiz. Cazkolik`de iki ustamızla yapacağımız söyleşi ve radyo programlarını ileriki günlerde size ayrıca duyuracağız.

 

Bu yaz bizi hangi konserler bekliyor!

 

 

Africa Express sunar

 

Eski ve yeni üyeleriyle Suriye Ulusal Arap Müziği Orkestrası, Damon Albarn ve konuk sanatçılar

 

27 Haziran Pazartesi, 21.30, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi

 

Damon Albarn, Lil’ Silva ve Brian Eno gibi prodüktörlerle yürüttüğü Africa Express projesi kapsamında, şef Issam Rafea önderliğindeki eski ve yeni üyeleriyle Suriye Ulusal Arap Müziği Orkestrası (The Syrian National Orchestra for Arabic Music) ile özel bir projeye imza atıyor. İngiliz müzisyen bu orkestra ile 2010 tarihli kült Gorillaz albümü Plastic Beach’te de çalıştı. Damon Albarn ve sürpriz konukları bu konserle Suriye kültürü ve müziğine bir saygı duruşu gerçekleştirecek. Holland Festival, Royal Festival Hall ve Glastonbury gibi etkili festivaller sonrası İstanbul’a konuk olacak bu özel proje, 14-18 NOW ve Holland Festival’in ortak eser siparişi ile Africa Express tarafından gerçekleştiriliyor.

 


 

Festival içinde festival gecesi; Disko ve funk’ın efendisi Nile Rodgers, Chic grubuyla yılların heyecanını giderecek

 

28 Haziran Salı, 20.00, KüçükÇiftlik Park

 

Disko ve funk’ın efendisi, Fender Stratocaster’ın yüzü, Madonna’dan David Bowie’ye hafızalardaki hit şarkıların neredeyse üçte birine imza atan Nile Rodgers ve Chic, Türkiye’de ilk konserini vermeye hazırlanıyor. Rodgers, David Bowie, Duran Duran, Madonna, INXS, Diana Ross, Daft Punk, Lady Gaga, Kylie Minogue gibi birçok yıldızın kariyerinde önemli yer tutan albümlerine prodüktörlük yaptı ve disko, funk riff’lerini yarattı. Rodgers, İstanbul’da asıl ailesi sayılabilecek Chic ile sahne alarak diskonun unutulmaz günlerini hatırlatacak. Ayrıca, Nile Rodgers ve Chic konseri öncesinde yarı ABD’li yarı Yeni Zelandalı psychedelic pop, indie rock grubu Unknown Mortal Orchestra sahnede olacak. Unknown Mortal Orchestra, 2010’larda lo-fi’dan saykedelik pop’a uzanan tınılar ve melodik parçalarıyla kendisini ayrıştırabilmiş gruplardan biri. Ruban Nielson’ın sesi yüzü olduğu grup, geçtiğimiz Kasım ayında bütün biletleri tükenen bir konserle İstanbul’da ilk kez Salon’da sahne aldı.

 

 


 

Festival ödül gecesi

 

11 Temmuz Pazartesi, 21.00, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi

 

Özdemir Erdoğan ve Ergüven Başaran’a 23. İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek. Ödül töreninin ardından Ergüven Başaran’ın swing grubu Swing UNLTD sahne alacak. Swing UNLTD konserinden sonra ise son dönemde New York swing gecelerinin aranan grubu The Hot Sardines sahnede olacak.

 

Geçmişten geleceğe müzikal bir yolculuk: Özdemir Erdoğan ile bir caz akşamı

 

12 Temmuz Salı, 21.00, İstanbul Erkek Lisesi Bahçesi

 

Türk hafif müziği ve cazın emektar isimlerinden, festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi Özdemir Erdoğan, “İkinci Bahar”, “Sevdim Seni Bir Kere” gibi klasiklerin yanı sıra geçtiğimiz yıl yayımladığı Türkiye Jazz Tarihinde Işıksız Kalanlar albümünden şarkılar ve unutulmayan besteleriyle cazseverlere nostalji dolu bir akşam yaşatacak.

 

 

Fotoğraf: Leyla-Diana Gücük

 


 

Nicholas Payton Trio, Jane Monheit ile festival sahnesinde

 

13 Temmuz Çarşamba, 19.45, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi

 

Trompet virtüözü Nicholas Payton, bu özel gecede üçlüsünün yanı sıra pek çok Grammy adaylığı bulunan Amerikalı vokalist Jane Monheit ile sahne alacak. Konserde ikili Louis Armstrong ve Ella Fitzgerald repertuvarını seslendirecek. Sakp Sabancı Müze bahçesinin yaz akşamları nasıl büyüleyici olduğunu bilenler hemen takvimlerine bu konseri işaretlesin.

 

 


 

Güncel caz müziğinin yeni ustası Kamasi Washington ve yeni yıldız Ibeyi ikilisi festivalde

 

14 Temmuz Perşembe, 20.45, Beykoz Kundura Fabrikası

 

Saksofonun ve modern cazın yeni ustası Kamasi Washington festivale konuk oluyor. Kamasi Washington, Flying Lotus’un plak şirketi Brainfeeder’ın ilk onbirinde yer alan, Thundercat ve Kendrick Lamar’ın 2015 albümlerinde üflemelilere hayat verdi. Yeni cazın ulaştığı noktaya işaret eden isimlerden biri olan Washington, bu yıl ilk kez festival mekânı olarak kullanılan Beykoz Kundura Fabrikası’nda dinleyicilerle buluşacak. Öncesinde ise XL Recordings’ın müzik dünyasına transfer ettiği yeni yıldız, yarı Kübalı yarı Fransız ikiz kardeşlerin soul, downtempo projesi Ibeyi sahnede olacak.

 

 


 

Fransız caz ritimleri ve Nat King Cole’un unutulmaz dünyasının yansıtılacağı bir konser: French Quarter ve Hugh Coltman

 

15 Temmuz Cuma, 20.30, Uniq Açık Hava Sahnesi

 

Uniq Açık Hava Sahnesi’nde Fransız caz ritimlerinin seslendirileceği bu gecede sahnede önce trompette Airelle Besson, saksofonda Emile Parisien, akordeonda Vincent Peirani, piyanoda Thomas Encho, basta Thomas Brameris ve davulda Anne Paceo ile French Quarter olacak. İstanbul Caz Festivali’ne özel bir proje ile bir araya gelen bu yıldız müzisyenlerin ardından ise Hugh Coltman, Jeff Buckley ile Nick Drake esintileri olan vokaliyle, Nat King Cole’un iç dünyasına döndüğü projesiyle sahnede yerini alacak.

 

 


 

Festivalde “Çocukça Bir Gün”, Oran Etkin Timbalooloo ve Barış için Müzik Üflemeli Çalgılar Orkestrası

 

16 Temmuz Cumartesi, 15.00, Bomontiada

 

Festival bu yıl ilk kez bir çocuk etkinliğine programında yer veriyor. “Çocukça Bir Gün” başlıklı etkinlikte, Oran Etkin Timbalooloo ve Barış İçin Müzik Üflemeli Çalgılar Orkestrası’nın konserlerlerinin yanı sıra çocuklar hem müzikal yönlerini keşfedip, hem de eğleneceği atölyelere katılma imkanı edinecek.

 


 

“Parklarda Caz” etkinliği

 

17 Temmuz Pazar, 17.00-23.30, Fenerbahçe Parkı ve Fenerbahçe Khalkedon

 

Festivalin geçen yıl başlattığı ücretsiz “Parklarda Caz” etkinliği bu yıl da Anadolu yakasındaki Fenerbahçe Parkı ve Fenerbahçe Khalkedon’da gerçekleştirilecek. Konserlerde “Genç Caz” yarışmasının finalistleri de sahnede olacak. Etkinliğin detaylı programıyla ilgili bilgilere caz.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

 


 

Festivalde bol yıldızlı bir gece: Ernest Ranglin Friends // The Budos Band

 

20 Temmuz Çarşamba, 20.00, KüçükÇiftlik Park

 

Reggae’yi reggae yapan, ska’ya hayat veren melodilerin yaratıcısı Jamaikalı yaşayan efsane Ernest Ranglin, Tony Allen, Courtney Pine, Cheikh Lo, Alex Wilson ve Ira Coleman’dan oluşan ekibiyle birlikte festivalde hareketli bir gece sunacak. Öncesinde ise The Budos Band afrobeat ve funk melodileriyle sahnede olacak.

 

 


 

“Gece Gezmesi” konserleri

 

21 Temmuz Perşembe, 18.00-03.00, Kadıköy, Moda

 

Geçtiğimiz yıl Kadıköy’ün farklı mekânlarında konserlere yer veren “Gece Gezmesi”, ikinci yılında daha da geniş bir program sunacak. Elif Çağlar, DANdadaDAN, Son Feci Bisiklet, Plaistow, Hey Douglas, Önder Focan Şallıel Bros. topluluklarının sahne alacağı etkiliğin detaylı programına caz.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

 


 

Laura Mvula ve Jacob Collier festivalde

 

22 Temmuz Cuma, 20.30, Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı

 

Kısacık müzik kariyerini daha şimdiden birçok başarıyla taçlandırmış, listelerden düşmemeye alışık İngiliz şarkıcı, söz yazarı Laura Mvula ve The Guardian’ın “caz müziğin yeni mesihi” olarak tanımladığı Jacob Collier, Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı’nın tarihi bahçesinde dinleyicileri iyi ve yeni müzikle tanıştıracak.

 

 


 

İngiltere’nin güçlü seslerinden Joss Stone bir kez daha Türkiye’de

 

23 Temmuz Cumartesi, 19.00, KüçükÇiftlik Park

 

İngiltere’nin çıkardığı en güçlü seslerden Joss Stone, 23. İstanbul Caz Festivali kapsamında bir kez daha İstanbul’a geliyor. 2000’lerin Aretha Franklin’i olarak da anılan Joss Stone, henüz 17 yaşında adım attığı müzik kariyerine sayısız Mercury, BRIT ile Grammy ödülü ve adaylığı, yedi de uzunçalar sığdırdı. Şarkıcı ve söz yazarı sanatçı, İngiltere’nin 30 yaş altındaki en başarılı kadınları arasına adını yazdırdı. Reggae sularına yelken açtığı son albümü Water for Your Soul’u geçtiğimiz yıl yayımlayan sanatçı, yeni, eski, ezbere bilinen, hareketli ve romantik parçalarıyla tekrar festivale konuk olacak.

 

Öncesinde ise 2010’da kuruldukları günden bu yana, klasik blues tınılarına hayat veren ve Jools Holland’ın programıyla tanınan Vintage Trouble grubu enerjik performansıyla sahnede olacak.

 

 


 

Grammy ödüllü Gregory Porter ve Roberta Gambarini, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile buluşuyor

 

25 Temmuz Pazartesi, 21.00, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi

 

Amerikalı caz vokalisti ve 2014 Grammy ödüllerinde “En İyi Caz Albümü” ödülünü alan Gregory Porter ve caz vokalin etkileyici ismi Roberta Gambarini, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’yla birlikte festival takipçilerine özel bir konser sunacak. Gecenin devamında Gregory Porter son albümüne de yer vereceği konserle Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde olacak.

 


 

Zorlu PSM’de caz buluşmaları

 

Cyrus Chestnut / Buster Williams / Lenny White

 

18 Temmuz Pazartesi, 19.30, Zorlu PSM Drama Sahnesi

 

Piyanonun ruhuna dokunan Cyrus Chestnut, Miles Davis ve Herbie Mann gibi efsanelerle çalışan, akustik bastan çıkardığı tınılarda yeni bir tekniğe imza atan Buster Williams ve füzyon davulunda eğitimini kendi kendine tamamlamış, Miles Davis ile Bitches Brew albümünü kaydetmiş Lenny White, yetkinliklerini konuşturmak üzere aynı sahneyi paylaşacak.

 

 

Branford Marsalis Quartet ve Kurt Elling

 

18 Temmuz Pazartesi, 21.30, Zorlu PSM Ana Tiyatro

 

Saksofon virtüözü Branford Marsalis dörtlüsüyle birlikte, ABD’li caz vokalisti ve bestecisi, neredeyse her albümüyle Grammy adayı olmayı başaran Kurt Elling ile sahne alacak.

 

 

Antonio Sanchez and Migration

 

19 Temmuz Salı, 19.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi

 

Birdman filminin orijinal müziklerine imza atan Meksika asıllı caz davulcusu Antonio Sanchez, Chick Corea ve John Patitucci gibi isimlerle sahne aldıktan sonra ilk defa grup lideri olarak kaydettiği albümü Migration’ı İstanbullu caz dinleyicisiyle paylaşacak.

 

 

Scofield Mehldau Guiliana

 

19 Temmuz Salı, 21.00, Zorlu PSM Ana Tiyatro

 

Caz piyanisti Brad Mehldau, Phronesis, Dhafer Youssef ve Gretchen Parlato gibi isimlerle çalışan ve en son David Bowie’nin Blackstar albümünde vurmalılardan sorumlu olan davulcu Mark Guiliana ve caz gitaristlerinin en büyük ilham kaynaklarından biri olan John Scofield, doğaçlama caz sahnesinin en heyecan verici canlı performanslarından birini vermek üzere birlikte sahne alacak.

 


Salon’da Avrupa Caz Kulübü geceleri

Türkiye caz sahnesinin başarılı isimlerini Avrupalı ustalarla buluşturan Avrupa Caz Kulübü bu yıl da Salon İKSV’de gerçekleştirilecek.

Volkan Topakoğlu feat. Matthias Konrad

13 Temmuz Çarşamba, 21.30

Caz kontrbasçısı, basgitarist ve besteci Volkan Topakoğlu gitar çalarak başladığı müzik hayatına piyano ve çello çalışarak devam etti. Hollanda’dan dünyaya sesini duyuran trombon sanatçısı Matthias Konrad ise Glenn Miller Orchestra ve Holland Big Band gibi isimlerle performanslar gerçekleştirdi. Başarılı iki sanatçı festival kapsamında aynı sahnede buluşacak.

Ercüment Orkut “Low Profile” feat. Marius Neset

14 Temmuz Perşembe, 21.30

Caz eğitimine Aydın Esen’le başlayan Ercüment Orkut, besteleri ve icraları ile pek çok ödül kazandı. Aynı gecede Orkut’la beraber konser verecek olan Marius Neset, kuzey cazının başarılı saksafoncuları ve bestecileri arasında sayılıyor.

Big Beats Big Times / Full Moon Theory Live

15 Temmuz Cuma, 22.00

Big Beats Big Times, Berke Can Özcan’ın dünyanın farklı yerlerinden davulcuları buluşturarak sürdürdüğü bir doğaçlama konserler serisi olarak tanınıyor. Full Moon Theory isminde bir stüdyo albümü de yayınlayan grup, bu albümün şarkılarını ilk kez seslendirmek için biraraya geliyor. Davul ve perküsyonda Erland Dahlen, trompette Gunnar Halle, davulda Berke Can Özcan, synth, rhodes’da Burak Irmak, basta Feryin Kaya ve gitar, synth, perküsyonda Can Güngör’den oluşan grup bu konserde albümlerinden parçalar seslendirecek.

Çağıl Kaya Band feat. Airelle Besson

16 Temmuz Cumartesi, 21.30

Müziğe olan yeteneğini müzikoloji alanında aldığı eğitimle pekiştiren Çağıl Kaya, konserlerinde teatral öğeler ve şaşırtıcı ses doğaçlamalarına yer veriyor. Repertuvarında kendi müzikleri dışında Duman, Mor ve Ötesi, Sevinç Tevs gibi müzisyen ve grupların parçalarına da yer veren Kaya, İstanbul Caz Festivali kapsamında vereceği konserinde sahnede Airelle Besson ile buluşuyor. Kemanla başlayan kariyerine trompeti de ekleyen Fransız müzisyen Airelle Besson, Hugh Coltman, Riccardo Del Fra, Metronomy gibi isimlerle çalıştı ve 2015’te “Yılın En İyi Fransız Caz Müsizyeni” ödülü olarak kabul edilen Django Reinhardt ödülünü aldı.

Bulut Gülen Quintet feat. Yuri Honing

20 Temmuz Çarşamba, 21.30

Bulut Gülen, Aycan Teztel’in şefliğini yaptığı İstanbul Superband ile İstanbul Caz Festivalleri’nde Dianna Reeves ve Kurt Elling’le aynı sahneyi paylaştı. Berklee Concert Jazz Orkestrası ile birlikte McCoy, Tyner Benny Golson ve Steve Smith gibi isimlerle konserlere katılan Gülen’e aynı gecede Hollandalı saksafonist Yuri Honing eşlik edecek. Cazın önde gelen müzisyenleri arasında yer alan Honing, Pat Metheny, Charlie Haden, Kurt Rosenwinkel, Ibrahim Malooff, Craig Taborn ve Paul Bley gibi isimlerle performans sergiledi. Sanatçı Hollanda’nın caz konusunda prestijli ödüllerinden Boy Edgar Prize’a layık görülen isimlerden.

Eylem Pelit Band

22 Temmuz Cuma, 21.30

Eylem Pelit, aralarında İstanbul Caz Festivali ile Akbank Caz Festivali ve Simdi Stuttgart Caz Festivali gibi birçok etkinlikte performanslar sergiledi. Sarp Maden, Ayhan Sicimoğlu, Okan Ersan ve Şenay Lambaoğlu gibi isimlerin albümlerine katkıda bulunan Pelit, cazın yetenekli bas gitarcıları ve aranjörleri arasında yerini aldı. Yedi Uyuyanlar adlı albümünü 2015’te yayımlayan Pelit, festival kapsamında cazseverlerle buluşacak.

 


 

23. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, 16 Nisan Cumartesi günü 10.00’dan itibaren Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satışa çıkıyor. Her konserde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satışa sunulacak.

 

Cazkolik.com / 29 Mart 2016, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.