Cazkolik yazarları 23. İstanbul Caz Festivalinde izlenmesi gereken 5 konser öneriyor

Cazkolik yazarları 23. İstanbul Caz Festivalinde izlenmesi gereken 5 konser öneriyor

Cazseverler için yılın en heyecanlı günleri geliyor; 23. İstanbul Caz Festivali bu sene 27 Haziran ile 22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. Biz de Cazkolik olarak bundan böyle hayli yoğun bir festival mesaisine başlıyoruz. Festivale kadar ve festival boyunca mümkün olan en geniş içerikte, gerek Radyo Cazkolik`te radyo programlarımızla, gerek Cazkolik`te hazırladığımız yazılar, röportajlar ve farklı içerikte dosyalarla festival konserlerini konser öncesi, konser dönemi ve konser sonrası en geniş ve ayrıntılı içeriklerle takip etmenizi sağlamaya çalışacağız. Yanısıra, son iki yıldır günlük olarak hazırladığımız "Festival Günlüğü" bu yıl da yayında olacak. Günlükte festival konserlerinden yansıyan renkli anlar, bol fotoğraflar eşliğinde dikkat çeken notlarla beraber gün gün yayında olacak ve işte işe "CAZ YAZARLARI ÖNERİYOR" dosyamızla başlıyoruz.

 

Türkiye`nin dünya cazını ve kendi caz dünyamızı yakından takip eden, kalemlerinden çok şeyler öğrendiğimiz caz yazarlarına, sevgili üstadlarımız ve dostlarımıza bu yıl cazseverlerin mutlaka kaçırmamaları gereken konserleri sorduk ve içlerinden seçtikleri 5 konseri okurlarımız için belirlemelerini rica ettik. Tabii bu konserlerin sayısının aslında önemi yok, gönül ister ki siz tüm konserleri izleyin ama usta kalemlerin belirlediği konserler ve kısa notları festival yolculuğunuzda yanınızda olsun istedik. Değerli yazarlarımıza katkıları ve bilgilerini okurlarımızla paylaştıkları için teşekkür ediyoruz.

 

Cazkolik.com

 


 

23. İstanbul Caz Festivali`nde bu yılın `Yaşam Boyu Başarı Ödülü` sahibi ustalarımız ve Türk caz müziğin duayen isimlerinden ustalarımız Özdemir Erdoğan ve Ergüven Başaran`ı gönülden tebrik ediyoruz.


 

 

 

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı`nın Yaşam Boyu Başarı ödüllü usta kalemi sevgili Sevin Okyay 23. İstanbul Caz Festival önerilerini bu kez ağırlıklı olarak ana akım cazdan yana yapıyor. Geçen yaz ilk sıraya Joan Baez`i koyan usta kalem bu yaz konser sıralamasına girmeden seçtiği 5 konseri mutlaka izlemenizi tavsiye ediyor. Gelelim Sevin Okyay`ın konser seçimlerine.

 

• Kamasi Washington (ve öncesinde Ibeyi) mutlaka izlenmeli!
• Cyrus Chestnut, Buster Williams ve Lenny White konseri
• Branford Marsalis Quartet ve Kurt Elling konseri
• John Scofield, Brad Mehldau ve Mark Giuliana konseri
• Jane Monheit Nicholas Payton konseri

 


 

 

 

• Kamasi Washington (ve öncesinde Ibeyi) konseri

 

Diyorlar ki cazın nereye gittiğini görmek için onu izleyin. Belki hızımızı alamaz, dünyanın nereye gittiğini de anlarız.

 

• Chic feat. Nile Rodgers konseri

 

Yıllarca disko diye dudak kıvırdığımız büyük usta Nile Rodgers`a son yıllarda bakış açımız azıcık olsun değişmedi diyemeyiz, değil mi? O zaman dans!!!

 

• Cyrus Chestnut, Buster Williams ve Lenny White konseri

 

Bu üçlü çok değerli. Tamam, paranız var, ama Avrupa`da bile onların konserine kolaylıkla rastlamanız mümkün değil.

 

• John Scofield, Brad Mehldau ve Mark Giuliana konseri

 

İkinci ve üçüncü isimlerin parmak ısırtan birlikteliğine şahit oldunuz. Üçüne hayır diyecek bir delikanlı var mı aranızda?

 

• Ernest Ranglin Friends

 

Kim öle kim kala, bu konserin başka ne türden bir izahı olabilir ki!!!

 


 

 

 

Radyo Cazkolik`te yaptığı radyo programlarının toplam dinlenme sayısı yakında 1 milyonu aşacak Türkiye`nin en tecrübeli radyo programcılarından ve caz yazarlarından Tunçel Gülsoy yaz tatilinde Amerika`da torun sevme günlerini festival konserlerini kaçırmamak için erkene alarak caza olan sevgisini gösteriyor ve aşağıdaki 5 konserin kesinlikle kaçırılmamasını öneriyor.

 

• Jane Monheit Nicholas Payton konseri
• Cyrus Chestnut, Buster Williams ve Lenny White konseri
• Branford Marsalis Quartet ve Kurt Elling konseri
• John Scofield, Brad Mehldau ve Mark Giuliana konseri
• French Quarter ve devamında Hugh Coltman konseri

 


 

 

 

• Kamasi Washington

 

Sadece caz dünyasının konuştuğu bir albüm ve sanatçı yok karşımızda. John Coltrane’den Miles Davis’e, Weather Report’tan Claude Debussy’ye uzanan geniş bir müzik evreni. Epik albümü ile yaklaşık 174 dakikalık bir müzik şöleni yaratan sanatçı coşkun ve kusursuz soloları ile insanın içini gıcıklıyor. Nefis siyahi caz müziği 1960’lardan çıkıp 2015’e uzanıyor.

 

• Laura Mvula

 

Britanya’dan çıkan uzun soluklu en heyecan verici soul sanatçısı. 2013 yılında hayatımıza girdiği Sing To Moon geniş bir müzik stiline haiz olması nedeniyle aç kulakları kendisine yönlendirdi. Sahnedeki heyecanını müziği ile yumak yapıp dinleyicilere savuran sanatçı yeni tanımının içerisindeki en yenilikçi ruh.

 

• Africa Express Presents: The Orchestra of Syrian Musicians - Damon Albarn + Guests

 

Hemen Damon Albarn’dan dolayı bu konsere yönelmeyin derim. Bu diğer sanatçılara haksızlık olur. Buradaki oluşum çok etkin ve ikinci defa sahne alacaklar ve bu da İstanbul’da olacak. Damon Albarn’ı yazmaya ve nelere kadir olduğunu izah etmeye gerek yok. Ancak eğer çoklu müziğe, oradaki ritimlere aşina veya meraklıysanız bu konser kesinkes kaçmaz. Bir kültürel şölenin müzik asmasına işlendiği nefis oluşum ile karşı karşıya kalacağınıza şüphem yok.

 

• John Scofield, Brad Mehldau ve Mark Giuliana konseri

 

Koskocaman üç soyadı, yan yana gelince bile bir ağırlık ifade ediyor. Gitar, bas, piyano ve bateri olabilecek en önemli üç caz müzisyeni havuzunda süzülen ritimlerin oluşumu. Sık bir araya getirilemeyecek bir anı yaşama imkânı. Doğaçlamanın sınır tanımayacağı, esnek diyarlara uzanan bir özümseme.

 

• Antonio Sanchez and "Migration" konseri

 

Popüler bir referans yapmak gerekiyor olabilir pazarlama maksadıyla ancak karşımızda genç caz sanatçıların arasında hakkıyla sıyrılan önemli bir müzisyen var. Ve kendini ayrıştırdığı enstrüman genellikle pek lider olarak görülmeyen bateri. Orkestra şefi, başkan, lider olarak kaydettiği nefes kesen albümünde yer alan yoldaşlarıyla birlikte bize cevherlerini sunmaya geliyor.

 


 

 

 

• Kamasi Washington (ve öncesinde Ibeyi) konseri

 

Geçtiğimiz yıl “The Epic” albümüyle ortalığı kasıp kavuran sanatçıyı kariyerinin zirvesinde izleyebilecek olmak büyük bir şans, üstelik ön grup Ibeyi’de yabana atılmayacak bir ikili.

 

• John Scofield, Brad Mehldau ve Mark Giuliana konseri

 

John Scofield ve Brad Mehldau Türk seyircisinin zaten aşina olduğu isimler, fakat bu konsere ben muhteşem davulcu Mark Giuliana için gideceğim.

 

• Branford Marsalis Quartet with Kurt Elling konseri

 

Yine zaten kendi başına muhteşem olan bir grubun Kurt Elling vokalleriyle desteklenmiş versiyonu.

 

• Antonio Sanchez and "Migration" konseri

 

Yıllardır özellikle Pat Metheny ile çalışmalarını beğeniyle takip ettiğim davulcunun kendi grubu ile performansı izlenmesi gereken konserler arasında.

 

• Cyrus Chestnut, Buster Williams ve Lenny White konseri

 

Birbirinden efsane caz ustalarının gövde gösterisi olmasını beklediğim bir konser.

 


 

 

 

• Africa Express Presents: The Orchestra of Syrian Musicians and Damon Albarn + Guests konseri

 

İssam Rafea yönetimindeki Suriye Ulusal Arap Müziği Orkestrası’nın Africa Express projesi kapsamında festivalin açılışını yapacak olan konserle bizde başlayalım programa. Africa Express Ian Birrel ve Damon Albarn tarafından kurulmuş bir organizasyon. 2011 yılında dağılan Suriye Ulusal Orkestrasının dağılan müzisyenlerine ulaşılarak yeniden biraraya gelmesiyle bir turne kapsamında bu yaz İstanbul`u ziyaret edecek projenin konserini de mutlaka izlemek gerek diye düşünüyorum.

 

• Jane Monheit Nicholas Payton konseri

 

Nicholas Payton ve Jane Monheit ikilisi Ella Fitzgerald Louise Armstrong ikilisinin günümüze uyarlanmış halleri mi olacak dersiniz? Keyifli ve o yıllara özlem duyanlar için Nicholas Payton’un trompetine yansıyan ustalığı geceyi unutulmaz kılabilir.

 

• Branford Marsalis Quartet with Kurt Elling konseri

 

Bu iki ismi duyduğumda beni heyecanlandıran konserlerden biri olacak diye düşünmüştüm. Branford Marsalis hem klasik müzikte hem cazda yerini almış bir usta. Dörtlüsüyle vokalist ve besteci Kurt Elling ile aynı sahnede olacaklar. Güçler bir arada.

 

• Allan Harris, Roy Hargrove, Roberta Gambarini ve TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası konseri

 

Son aldığımız haberlere göre bu konsere Grammy ödüllü Gregory Porter turnede değişikliğinden dolayı gelemeyecekmiş ama olsaydı kadro tam olacaktı. TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’yla verecekleri konser bence kaçırılmaması gerekenler arasında yer alacak.

 

• John Scofield, Brad Mehlda ve Mark Giuliani konseri

 

Her iki sanatçıyı da farklı farklı konserlerde izledik. Bir araya gelişleri ayrı ayrı düşünüp birleştirmekse pratikte, kuşkusuz iki usta birbiriyle güzel bir sohbet gerçekleştirecek. Ama işin asli öyle değil sanırım bu defa. Doğaçlamada sınırlar zorlanıp hayal gücümüzü aşacağa benzer.

 

Bonus!

 

Cyrus Chestnut, Buster Williams ve Lenny White konseri; Chestnut da White da, Miles Davis’e dokunmuş, dokunuşundan ilham almış ve ruhunu ruhlarına katmış müzisyenler. Buster Williams ise basta kendi tekniği ile çağa bir imza mı attı acaba? Çok kısa açıklamalar eşliğinde ilk 5 ve daha dahası. Özdemir Erdoğan ve Ergüven Başaran’ı atlamadan, Joss Stone her ne kadar daha önce gelmişse de sevenleri onu kucaklayacakir yeniden... Haa, unutmadan bir de geçen senenin favorilerim arasında yer alan biri var ki o da ‘Çocukça Bir Gün’ geçirmek isteyen ve çocuklarını caza sevdalandıracak bir proje olan Oran Etkin’in Timbalooloo’su. Bu sene Salon’daki konserlere de şöyle bir göz atmakta fayda var. İşimiz zor dostlar... Keyifli güzel festivali ve müziği bol günler dilerim.

 


 

 

 

• Özdemir Erdoğan`la bir caz akşamı konseri

 

Özdemir Erdoğan’la Bir Caz Akşamı bana göre festivalin kaçırılmaması gereken yegâne etkinliği. Nedeni diğerlerinin kötü olması değil; aksine bu yılın programı cazkoliklere çok zengin bir içerik sunuyor. Sadece cazın değil müziğin değeri bilinmemiş ustalarından biridir Özdemir Erdoğan. Solistliği, gitaristliği, besteciliği, söz yazarlığıyla dört başı mamur bir müzisyen. Belki de biraz sivri dilli ve zor uzlaşır bir insan olmasından kaynaklı olarak, müzik medyası (ah, az daha mafya diyecektim) ondan uzak duruyor. Onun da bunu kafaya taktığını sanmıyorum. Sahne alma şansı bulamadığı, albüm yapmanın her geçen gün daha zorlaştığı, hatta anlamsızlaştığı bir ortamda, festivalin ona ödül vermesini takdirle karşılıyorum. Bu şansı bir daha bulamayabilirsiniz; caz mı yapıyor pop mu fazla kafaya takmayın ve güzel bir yaz akşamında sahnedeki yorgun ama güçlü adamın nakaratına eşlik edin: “Yana yana kül olsam her an/Yine de senden ayrılamam/Bin yıl yaşasam yine sana doyamam”.

 

• Cyrus Chestnut, Buster Williams ve Lenny White konseri

 

Cyrus Chestnut ana akım cazın en önemli piyanistlerinden biri. Üstelik blues çalmayı en iyi becerenlerden. Sahne arkadaşları ise bu zanaatın çok önemli iki müzisyeni. Üstelik Miles Davis diplomaları da var. Cazın keyifli hali, fazla can acıtmayan hüznün dayanılmaz cazibesi.

 

• Antonio Sanchez and "Migration" konseri

 

Max Roach, Art Blakey gibi davulcu liderler geleneğinin yeni ve başarılı temsilcisi. Virtüöz düzeydeki davulculuğunun yanı sıra başarılı bir besteci. Birinci sınıf grup üyeleri. Grup tarafından uzun süredir çalına çalına mükemmel dereceye erişmiş bir repertuvar. Eh, bir de Sanchez’in nişanlısı İstanbul’a geliyormuş. Daha ne olsun? New York’da küçük kulüplerde nasıl caz yapılıyor diye merak edenlere.

 

• Branford Marsalis Quartet with Kurt Elling

 

Mark Murphy’nin ölümünün ardından günümüzün en iyi erkek caz vokali dersem, herhalde, abartmamış olurum (bu cümlede önemli olanın ‘vokal’ değil ‘caz’ olduğunu gözden kaçırmayalım lütfen). Branford Marsalis için söze hacet yok; tanımıyorsanız siz bu caz dinleme işinden vazgeçin. Üstelik quartet, caz aleminin en uzun ömürlü ve tutarlı gruplarından birisi. Ah, bir de salonda değil de kulüpte izleyebilseydik.

 

• John Scofield, Brad Mehldau ve Mark Giuliana konseri

 

Bugüne değin sadece caz değil genel olarak müzikte all-stars grupların bekleneni verdiğine şahit olmadım; o nedenle biraz şüpheyle bakıyorum. Henüz ortalıkta bir video, albüm, bootleg vb olmadığı için de şüphemi gideremiyorum. Acaba Chic konserini mi koysaydım beşini sıraya? Hani garantili eğlence? Ya da Ernest Ranglin? Boğazın karanlığına doğru ‘fışkıran’ reggae/funk beatleri? Neden olmasın? Kamasi mi dediniz? Yok hayır, kafası fazla karışık. Birkaç yıl sonra belki.

 


 

 

 

• Cyrus Chestnut, Buster Williams ve Lenny White konseri

 

Festivalin “ağır abi cazcılar” kategorisinin bu yılki konukları piyanoda Cyrus Chestnut, basta Buster Williams ve davulda Lenny White. Caz dediğin budur dedirtecek kadar melodik, akıcı, sadece duygulara coşkunluk vermekten ziyade pasajlar arası kompozisyon geçişlerindeki mükemmellikleriyle dinleyicilere zihinlerinde formüller çözdüren performanslardan biri olacak. Şöyle söyleyeyim “iki eliniz kızıl kanda olsa bile gidin”.

 

• Kamasi Washington (ve öncesinde Ibeyi) konseri

 

Bu yılın en merakla beklenen ismi Kamasi Washington. Sadece caz dünyasında değil hip hop sanatçısı Kendrick Lamar’ın başarısındaki mimar olarak dikkat çekti Washington. Müziğinde tek bir zihin değil bir çok paralel zihnin aynı anda süzüldüğü bir yaratıcılığı hissedebileceğiniz bir müzisyen. Müziğin nereye gitmekte olduğunu tam olarak anlayabilmek için Kamasi Washington’ın dev kadrosunu dinlemek zorundasınız. Kamasi cüssesi gibi geniş bir müzikle karşımızda olacak. Her müziksever onun müziğinden kendine düşen payı alacak.

 

• Antonio Sanchez and "Migration" konseri

 

Antonio Sanchez konserini kaçırmamalısınız... Neden mi? Birdman filmini izlediniz mi? Evet o. Hani şu Oscar alan. Filmde tadına doyulmaz davul bölümleri duyarız. İşte o davullar Sanchez’in. Dahası var. Sanchez çok uzun süredir muhteşem gitarist Pat Metheny’nin hemen gerisinde. Edindiği tecrübeler, geliştirdiği müzikal birikim tarif edilemez. Dahası var, Sanchez bir davulcu için fazlasıyla iyi bir besteci, aranjör ve performer. İyi müzisyen. Hele son albümünde birlikte çaldığı ekiple geliyorsa tadı damağınızda kalacaktır.

 

• Branford Marsalis Quartet with Kurt Elling konseri

 

Kurt Elling bana göre yaşayan en iyi erkek caz vokali. Tekrar vurgulamak isterim ki iyi bir caz şarkıcısı değil. Cazı caz yapan tüm elementlere sesinde sahip. Yaratıcı, kendini geliştirici, eğlendirici. Rakipleri var. Ama onun kadar pırıl pırıl bir star ışığına sahip olanı yok. Tonu, telaffuzu, vurguları, yatay-dikey çıkışları benzersiz. Brandford Marsalis ise festivalin en prestijli isimlerinden. Takdime gerek yok caz müzisyenlerinden. Üstelik, izleyeceğimiz bu mükemmel orkestra Broadway salonlarını kıskandıracak bir mekanda performans gerçekleştirecek. Seçenek çok, pek çok konser var ama bu konserin biletleri çok erken tükenecek.

 

• John Scofield, Brad Mehldau ve Mark Giuliana konseri

 

Derin, gösteriş için fazladan bir nota dahi basmayacak kadar samimi ve marjinal caz yıldızı Brad Mehldau’nun ara ara birlikte çalıştığı en son David Bowie’nin Blackstar’ına konuk olan davulcu Mark Guiliana ve caz fusion gitarın babası John Scofield’la aynı sahneyi paylaşacağı virtüözitenin bizi tahmin edilmeyecek sulara sürükleyeceği bir konser. Bu konseri üçlünün birlikte bir projeye hazırlandıkları kulaktan kulağa yayılmaya başlandığından beri merakla bekliyorum. Çok bilinmezli ama kalite garantili bir konser olacağı kesin.

 

5 liste başı konseri aktardıktan sonra söylemeden geçemeyeceğim birkaç konseri de not düşeyim. Özdemir Erdoğan ile bir caz akşamı, Nicholas Payton Trio with Special Guest Jane Monheit ve Allan Harris, Roy Hargrove, Roberta Gambarini ve TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası konserlerini de not edin lütfen... Mutlu festivaller.

 


 

 

 

• European Jazz Club konserleri

 

Geçen sene 5 konser tercihimi tümüyle European Jazz Club konserlerinden yana kullanmıştım, bu sene benim için özel caz tecrübeleri edinmeme neden olan bu konserleri tek başlık altında ama yine tümünü önermek istiyorum.

 

• Africa Express Presents: The National Orchestra of Syrian with Damon Albarn and Guests

 

Festival bu sene özel bir projeyle başlayacak. Bu konseri içerdiği müzikal potansiyel yanında yanıbaşımızda hergün biraz daha parçalanan Suriye`nin tıpkı ülkeleri gibi darmadağın olmuş orkestrasının hem hayatta kalmayı hem yeniden biraraya gelmeyi başarmış müzisyenlerine saygımdan dolayı özellikle merak ediyorum.

 

• Kamasi Washington (öncesinde Ibeyi) konseri

 

Caz dünyasını yakından takip edenler iki yıldır Kamasi Washington`ın nasıl etkileyici bir isme dönüştüğünün farkındadır. İkibinli yılların başından bu yana Amerikan caz ortamı ya da caz basını diyelim üç ismi öne çıkardı; önce milenyumun Miles Davis`i dedikleri trompetçi Christian Scott, ardından cazın yeni çağı diye adlandırılan Darcy James Argue`s Infernal Machine ve şimdilerde Kamasi Washington ve bol ödüllü albümü "The Epic". Her üç isimde tüm bu merakı hakeden özelliklere sahipti ve ilk ikisini en önemli dönemlerinde festival sayesinde İstanbul`da izleme imkanı bulduk, sıra şimdi Kamasi Washington`da.

 

• Branford Marsalis Quartet with Kurt Elling

 

Günümüz cazın bu iki çok önemli ismi aynı sahnede buluşur da o konser kaçar mı? Kuşkusuz kaçmaz... Branford Marsalis şan-şöhret bakımından her ne kadar kardeşi Wynton`ın gerisinde görünse de sahnede dinlediğiniz müzik bakımından durum tam tersi. Kurt Elling erkek vokal konusunda son yılların en etkileyici isimlerin başında geliyor. Bu iki isim bir albüm de yayınladı, kısacası, festivalin en özel konserlerinden birini izlemeye hazır olun.

 

• Cyrus Chestnut, Buster Williams ve Lenny White

 

Cyrus Chestnut`la son gelişinde vuslata eremedik. Bu sene şeytanın bacağını kırmayı umuyoruz. Tüm zamanların en önemli basçılarından Buster Williams ve elbette Lenny White festivalin en sağlam üçlülerinden!

 

Cazkolik.com / 06 Haziran 2016, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.